2020-2021

2020-2021

Syksy 2020

Korona koetteli kovasti syksyn perinteitä. Teemapäiviä, bilevälitunteja tai ysien hartaasti odottamia sisävälitunteja ei pystytty toteuttamaan koronasuositusten takia. Marraskuussa pidimme teemapäivän koko kaupungin yhteisenä lauantaikoulupäivänä. Silloin harjoittelimme lisää elokuussa opittuja keskustelun sääntöjä ja toisten kuuntelua. Tätä varten meitä koulutti aiemmin Erätauko-säätiö ja marraskuun teemapäivänä jokainen luokka kokeili Erätauko-säätiön dialogimenetelmää omissa luokissaan. 
Lue lisää Erätauko-säätiön dialogista: https://www.eratauko.fi/

Joulukuussa koululla toteutettiin "etäjoulukalenteri". Tällöin oppilaskunnan aktiivit pitivät lyhyitä aamunavauksia eri aiheisiin liittyen (osa liittyi jouluun, osa muuhun toisten huomiointiin). Joulukalenteri otettiin ilolla vastaan harmaan syksyn päätteeksi. Oppilaskunta järjesti myös toiveradion ennen joulua. 

Ysit saivat järjestää Halloween-aiheisen pukeutusmispäivän lokakuussa. 

Koulun opettajien ja oppilaiden teemana on edelleen kohtaaminen. Se miten toisillemme puhumme ja muut kohtaamme käytävillä, pihalla, luokissa on kaiken keskiössä. Kohtaamisen taitoja voi opetella halki elämän.
Opettajat kouluttautuivat tällä saralla. Erätauko-dialogia harjoiteltiin elokuussa ennen oppilaiden kouluun tuloa, syksyn aikana kuulimme Krisse Lipposen vetämänä resilienssikoulutusta useampana viikkona. Myös työkaveruutta pohdittiin ja saimme siitä koulutusta (Turun yliopisto) useampana keskiviikkona yhteissuunnitteluajan puittessa. 

Joulukuun aikana toteutettiin koko koulun joulukalenteri: Miltei joka päivä oli aamunavaus johonkin teemaan liittyen sekä mukavaa pientä, normaalista poikkeavaa, tekemistä osalla oppitunneista (joulukortit, Lucia-päivä, musavisa, toiveradio jne.). Opettajien koulutukset kohtaavat koulun arvot - asiasta tehtiin visuaalinen tarra, Uuttakoulua-resurssien puitteissa. 



Kevät 2021

TAMMIKUU


Vihreä Lippu - hankkeen käytänteita koulussamme 2020-2021
Tämän linkin takaa löydät helpot tavat tehdä pieniä ympäristötekoja koulussamme: ​ViLikäytännöt.pdf
Ympäristökasvatuksessa kiinnitämme erityisesti huomioita myötätuntoon. Myötätuntoon kaikkea elämää kohtaan. Näin oppilaat toivottavasti oppivat kunnioitusta muita ihmisiä ja muuta luontoa kohtaan, jolloin sen suojelu ja järkevä yhteiselo on mahdollista vielä vuosienkin päästä. Jokainen kokee luonnon omakseen ja pitää sen suojelua kaikissa muodoissaan tärkeänä.


HELMIKUU


Valinnaisaineopas 7. luokille, vaihe 2: VALINNAISOPAS 2021-2022_OSA2_ valmis.pdf
Valinnaisaineopas 7. luokille, vaihe 1: VALINNAISOPAS 2021-2022_OSA1.pdf


Tunnetaito-koulutus opettajille 10.2.2021

Erasmus+ - projektin maat: Kroatia (Zagreb), Puola (Kalisz), Ranska (Lucé), Portugali (Angra de Heroismo), Suomi (Hyvinkää)
Projektin nimi: Sustainability is Everyone's responsability (started in 2018). 
Merkintä 10.2.2021:
Helmikuun toinen viikko oli historian ensimmäinen virtuaalisen vaihdon viikko koulussamme. Koulun pitkäaikainen Erasmus+ - projektni Sustainability is Everyone's responsability viimeinen "vaihtoviikko" oli sovittu ja maksettu maaliskuulle 2020. Pandemia vei viikon mennessään ja silloin siirsimme viikon kesälle 2020. Valitettavasti tilanne ei helpottanut Euroopassa koko 2020 ja kokoustimme moneen kertaan koordinaattorien kesken syksyn aikana, pohdimme tilannetta. Päätimme lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan virtuaalista liikkumista, virtual mobility. Onneksemme kansalliset toimistot, Suomessa Opetushallituksen Cimo-kansainvälisen henkilövaihdon keskus, myönsi meille luvan käyttää varojamme virtuaalisen vaihdon toteutukseen. Se tarkoitti, että pystyimme hankkimaan teknisiä laitteita ja sovelluksia Erasmus+ varoilla (sillä rahalla joka oli jäljellä, osahan katosi tehtyihin varauksiin ja siihen, että esim. kroatialaisten majoituspaikan kanssa käyty keskustelu ei tuottanut tulosta - maksettuja maksuja ei saatu takaisin). Kaupungin koneille ei ole lupaa ladata mitään sovelluksia - esimerkiksi Zoomia. Tämä on vaikeuttanut aiemminkin kansainvälistä tekemistä. Nyt pystyimme hankkimaan muutaman koneen, jolla oppilaat pääsivät osallistumaan: Bookwidgets, Pixton, Metaverse, Genial.ly, Zoom, Avatar-sovellus, Plasticmeter ja monet muut sovellukset tulivat tutuiksi. 

Erasmus+ - ryhmän oppilaamme olivat innostuneita: Linjoilla puhuminen englanniksi pelotti aluksi, mutta ensimmäisen päivän jälkeen he olivat löytäneet toisensa jo vapaa-ajalla sosiaalisen median avulla (IG, SnapChat, Discord) ja tekivät töitä jopa vapaa-ajalla illalla (vapaamuotoisesti linjoilla). Meitä opettajiakin jännitti, viikko oli vaatinut paljon suunnittelua, hankintoja ja kokoustamisia (aikaa!) ja ei ollut sittenkään varmaa, miten tekniikka toimii ja miten pystymme auttamaan pikatilanteissa oppilaita (koska mainitut sovellukset olivat meillekin uusia). 
Ensimmäisten parin päivän aikana huomasimme kuitenkin, että eurooppalaiset ystävämme auttoivat meitä jokaisessa käänteessä: Se, mitä emme tienneet sen selvitimme yhdessä. Opettajat, oppilaat jne. tapasivat toisensa Break Out - roomeissa (eli ryhmätyötiloissa) ja me opettajat ns. hypimme eri huoneissa kuuntelemassa ja auttamassa.

Oli suorastaan voimaannuttavaa nähdä vanhoja tuttuja opettajia maailmalla ja vaihtaa kuulumisia sekä nähdä miten oppilaat löysivät yhteisiä "juttuja" - vaikka olimme fyysisesti niin kaukana toisistamme. 
Kuten todettua englannin puhuminen jännitti monia, osa ei saanut ensin sanaa suustaan...mutta onneksi osallistumiskynnys madaltui, kun huomattiin, että eivät muutkaan "osaa täydellisesti". Oli jännittävää huomata, kuinka kulttuuriset erot tulivat ilmi myös virtuaalisesti - oppilaat huomasivat pienetkin asiat, esim. eri maiden erilaiset ruokailuajat, lounaat, välipalat. Lisäksi tapaamisia sovittaessa piti huomioida isot aikaerot (Azorien saari, Portugal - ja Hyvinkää, Suomi). 

On selvää että virtuaalinen vaihto ei ole sama kuin se, että kaikilla aisteillaan kokee uutta ja toisenlaisen elinympäristön, vain pieni osa välittyy ruudun kautta. Olemme ehdottomasti sitä mieltä, että ulkomaanreissut ja linjoilla tehty työ yhdessä (ns. hybridiversio) voisi jatkossakin olla yksi aspekti Erasmus+ - vaihtoihin. Matkustamisen päästöjä voisi miettiä esimerkiksi niin jatkossa, että esim. yksi tapaaminen olisikin etätapaaminen. Emme kannata matkustamisen lopettamista: Oppilaiden mahdollisuus osallistua matkalle, ottaa vastuuta, huomata "pärjäävänsä" nuorenakin turvallisessa "koulujoukossa". Viikon Erasmus+ -reissu on aina ikimuistoinen ja opettaa enemmän kuin monta tavallista koulupäivää, matkojen jälkeen näkee kuinka osallistunut oppilas on "kasvanut", saanut varmuutta ja kertoo kokemuksistaan. Se ilo ja kokemuksen tuoma sydämen sivistys nuorelle (tai vanhemmallekin henkilölle) ei ole Erasmus-raportein tai euroin mitattavissa. 



Arvioita ja lisätietoja: 

Lisää viikosta ja sen toiminnasta eTwinning-sivullamme: https://twinspace.etwinning.net/70353/home
Facebookissa: @Sustainability is Everyone's responsability: https://www.facebook.com/sustainabilityErasmus
tai Puolan koulun sivuilla: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=458496932188979&id=114517749920234
Instagramissa: @puolimatkankouluhyvinkaa
Oppilaiden arvio viikosta: Twinspace: Sustainability is Everyone's responsability: https://twinspace.etwinning.net/70353/home

Maaliskuu, huhtikuu, toukokuu

Korona-aika koetteli myös kevättämme ja moni sovittu tapahtuma joutui väistymään karanteenien, rajoitusten sekä etäkoulun myötä.
Toukokuussa järjestimme itse uuteen Erasmus+ - projektiimme kuuluvan online mobility-päivät.
Koulumme aktiiviset 7. luokkalaiset (yhteensä 16 oppilasta) olivat yhteydessä Erasmus+ - partnerikouluihin kolmen päivän ajan. Oppilaat tekivät erilaisia tutustumisharjoituksia kansainvälisessä ryhmässä. Päivät olivat onnistuneet ja oppilaat nauttivat tekemisestä paljon. 
Linkki padlet.-alustalle: https://padlet.com/Puolimatkankoulu/3xpclor2l920zl6q
CAN-Climate Action Now - instagram-sivusto: @erasmus_climateactionnow. 

Kesäkuun alussa hyvästelimme ysiluokkamme kokoontumisrajoituksia noudattaen ulkotiloissa. Ysit saivat pitää Ysien gaalan sekä päättöjuhlallisuudet pienemmässä ryhmässä ja vain ulkotiloissa. Onneksi sää suosi ysejä tänä keväänä. Myötätuulta tulevaan Ysit 2020-2021!