1.10. Tekijänoikeudet

Creative Commons -lisenssi

Creative Commons on ei-kaupallinen organisaatio, joka edistää luovuuden ja tiedon jakamista ja käyttöä maksuttomien lakityökalujen avulla.
Maksuttomat ja helppokäyttöiset tekijänoikeuslisenssit antavat helpon ja standardoidun tavan antaa yleisölle oikeudet jakaa ja jatkokäyttää luovia tuotoksiasi, itse valitsemillasi ehdoilla. CC-lisenssien avulla voit vaihtaa teostesi tekijänoikeusehdot tavallisesta ”kaikki oikeudet pidätetty”-muodosta itsellesi sopivaan ”jotkin oikeudet pidätetty”-muotoon. CC-lisenssit eivät korvaa tekijänoikeuksia, vaan ne toimivat tekijänoikeuden rinnalla antaen sinulle keinon muokata omien teostesi käyttöehtoja omiin tarpeisiisi sopiviksi. Creative Commons -lisenssillä teoksen julkaiseminen ei tarkoita tekijänoikeuksista luopumista. Se tarkoittaa osan oikeuksista tarjoamista kenelle tahansa teoksen käyttäjälle, mutta vain tietyillä, sinun määrittelemilläsi ehdoilla. (https://creativecommons.fi 15.4.19, Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.)

CC-lisensoiduissa teoksissa lähtöolettamana on se, että käyttäjä (esimerkiksi opettaja tai oppilas) voi hyödyntää teosta (esimerkiksi esittää tai kopioida) ilman erillistä lupaa. CC-lisenssi on teoksen tekijän antama lupa, joka syrjäyttää sopimuslisenssien käyttörajoitukset. Opettaja voi siis esimerkiksi kopioida CC-lisensoitua materiaalia ilman sivumäärärajoituksia. (https://operight.fi/artikkeli/luvat/mika-creative-commons-lisenssi 15.4.19)

Ajankohtaiset lisätiedot löydät osoitteesta https://creativecommons.fi


(Lähde: Tarmo Toikkanen, Creative Commons Suomi, Aalto-yliopisto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.)

Näin pääset alkuun
CC-lisenssien käyttöohje
CC-lisenssin merkitsemisohjeet

Creative-Commons-lisenssin-valintaprosessi.pdf