Vuoristosademetsät ja biodiversiteetti

Vuoristosademetsät

Vuoristosademetsiä esiintyy trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä vuorilla, joissa lähes pysyvä pilvipeite ulottuu aina kenttäkerrokseen saakka pitäen ilman jatkuvasti hyvin kosteana. Sumupisarat tiivistyvät puiden lehdille, josta ne valuvat suurempina vesipisaroina alas.
Vuoristosademetsiä esiintyy muun muassa Andien rinteillä, Keski-Amerikassa, Uudessa-Seelannissa, Kiinassa, Japanissa, Madeiralla, Itä-Afrikassa, Azoreilla ja Kanariansaarilla.

Vuoristosademetsissä puut ovat lyhytkasvuisempia kuin alavammilla seuduilla, ja puiden rungot ja maa ovat usein tiheän sammal- ja saniaiskasvuston peitossa. Myös orkideat ovat tyypillisiä vuoristosademetsissä.
Metsien puista saadaan esimerkiksi tärkeitä raaka-aineita lääkkeiden valmistukseen. Puiden korkein lehtiosasto on melkein kokonaan kadonnut, mutta metsistä löytyy kuitenkin muutama puu, jotka ovat eläneet pidempään ja kasvaneet merkittävästi korkeammalle kuin muut ympäröivät puut. Tämän mahdollistaa se, että puut mädäntyvät sisältä päin, mutta ulkoa päin kovettuvat, jolloin ne muuttuvat ontoiksi. Näin puut voivat elää jopa 300-vuotiaiksi.



Ngangao

Ngangao on vuoristosademetsä Taitalla, Kaakkois-Keniassa. Taitan sademetsät ovat nykyään hyvin pieniä ja sirpaleisia, sillä paikalliset ihmiset ovat raivanneet metsää muun muassa viljelymaaksi. V
uoristosademetsässä elää paljon endeemisiä lajeja, kuten erilaisia perhos- ja lintulajeja. Lukuisat tutkijat ovat kiinnostuneita sademetsän ainutlaatuisesta eliöstöstä.

Sademetsien katoaminen ja suojelu Keniassa

Ngangao ei ole ainoa Kenian vuoristosademetsä, jota uhkaa tuhoutuminen ihmisen toiminnan tuloksena. Aiemmin vuoristosademetsät peittivät puolet Itä-Afrikasta, mutta suurin osa niistä on raivattu asuntojen, farmien ja plantaasien tieltä. Taita Hillsin alueen vuoristosademetsissä kasvaa monia endeemisiä lajeja, joista suurin osa on erilaisia lehtikasveja, puulajeja ja hyöteisiä. Lajit ovat tulleet endeemisiksi, koska ne eivät pääse leviämään muualle, sillä metsän ulkopuolella ei ole enää tarvittavia resursseja niiden elämiseen.

Nykyään vuoristosademetsiä suojellaan aktiivisesti etenkin Keniassa, sillä paikalliset ymmärtävät sademetsien merkityksen sekä heille itselleen että luonnon hyvinvoinnille. Lääkkeiden lisäksi metsistä saadaan puhdasta vettä, sillä sademetsien keräämä kosteus valuu lopulta puroissa alas vuorten rinteiltä, josta se voidaan kerätä talteen. Kenian sademetsiä puolustaa nykyään Kenian hallinto ja monet muut pienemmät järjestöt, jotka pyrkivät suojelemaan sademetsiä kaikin mahdollisin keinoin.



Biodiversiteetti

Biodiversiteetti eli monimuotoisuus tarkoittaa elollisen luonnon monimuotoisuutta. Biodiversiteetti voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan:

  1. Lajin sisäinen monimuotoisuus (saman lajin yksilöt perimältään erilaisia)
  2. Lajien monimuotoisuus (eri lajeja)
  3. Ekosysteemien monimuotoisuus (erilaisia ekosysteemejä: metsiä, suota, rannikkoa...)

Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että mitä enemmän lajeja, sitä korkeampi biodiversiteetti. Lajikirjon runsaus ei kuitenkaan ole aina merkki monimuotoisuudesta, sillä jos esimerkiksi lajien välillä ei esiinny taksonomista eli eri eläin- ja kasviryhmien välistä vaihtelua, alue on biodiversiteetiltään köyhä.