Humalatutkimus

Luonnonvarakeskuksen humalatutkimus

Luonnonvarakeskuksessa (Luke) on tutkittu humalaa Hopdive-hankkeessa 2011-2012, jolloin kerättiin satakunta luonnonvaraista ja viljelyjäänteenä kasvanutta humalaa lajin geneettisen monimuotoisuuden tutkimiseksi. Tästä lisää tietoa:https://issuu.com/mttelo/docs/mtiede_4/13

Koska monet pienpanimot ja viljelijät ovat kiinnostuneet suomalaisen humalan hyödyntämisestä, Lukessa on ryhdytty tutkimaan suomalaisia vanhoja humalakantoja niiden soveltumisesta oluen panoon ja muuhun hyödyntämiseen seuraavissa hankkeissa: Humalan tuotanto ja käyttö (2016-2017), Finn Hops (2017-2019), AromiHumala (2017-2018) ja Polar Hops (2018-2020).

Hankkeiden päätavoitteina on profiloida markkinoiden käyttöön tutkitusti parhaimmat ja ainutlaatuisimmat suomalaiset aromihumalat. Humalakuulutuksen avulla löydetyt humalien lehtinäytteet tutkitaan geneettisesti, käpynäytteet kemiallisesti (alfa- ja beta-hapot ja muut yhdisteet) ja aistinvaraisesti. Tulosten perusteella valitaan parhaimmat humalat oluenpanotestauksiin. Lisäksi tautivapaat humalakannat lisätään solukkoviljelymenetelmällä ja aineistoa annetaan viljelijöille testattavaksi ja taimistoille lisättäväksi. Hankkeen aikana kerätään viljelykokemuksia ja ohjeistetaan tulevaisuuden pellonkäyttöratkaisut.

Hankkeessa tutkitaan myös humalan muitakin käyttötarkoituksia kuten kuitu- tai säilyvyyteen vaikuttavia ominaisuuksia. Lisäksi hankkeessa etsitään tietoa tuotannon kannattavuudesta ja markkinointimahdollisuuksista. Suomen olosuhteisiin sopeutuneiden humalien viljely ja hyödyntäminen edistää kasvigeenivarojen hyötykäyttöä parhaalla mahdollisella tavalla.

Humalia_Saara Tuohimetsä, Luke_IMG_3795_pienennetty.jpg

Kuva: Saara Tuohimetsä, Luke

Lisätietoa hankkeista:
Humalan tuotanto ja käyttö (2016-2017) https://www.luke.fi/projektit/humalan-tuotanto-ja-kaytto/
Finn Hops (2017-2019) https://www.luke.fi/projektit/finn-hops/
AromiHumala (2017-2018) https://www.luke.fi/projektit/aromihumala/
Polar Hops (2018-2020) https://www.luke.fi/projektit/polar-hops/


Panimolaboratorio, rikala ja MMM.png


 Luken logo suomeksi webkäyttöön.png