Arviointia kolmeportaisen tasokuvauksen avulla

Miten esim. ELO-toiminnan laatua arvioidaan?

Annetaan tähdet liitteenä olevan kolmiportaisen tasokuvauksen avulla: Jokaisesta viidestä tavoitteesta voi saada joko 1, 2 tai 3 tähteä tason mukaan (1 = hyvä perustaso, 3 = edelläkävijätaso). 15 - 13 tähteä tarkoittaa edelläkävijyyttä kokonaisuudessaan, 12 - 9 pistettä tarkoittaa kehittäjätason otteita ELO-toiminnassa ja 8 - 5 pistettä tarkoittaa ELO-toiminnassa sitä, että perustaso on kunnossa. Jotta saa tähden, haluaisimme, että yksittäiset arviointikohdat täyttyvät seuraavasti:

  • Perustaso täyttyy 100-%:sesti = 1 tähti
  • Kehittäjätaso täyttyy 75-%:sesti = 2 tähteä
  • Edelläkävijätaso täyttyy 66-%:sesti = 3 tähteä
Lisäksi on otettava huomioon myös toimijoiden erityispiirteet, esim. voiko edes täyttää kaikkia arviointikriteereitä.

Arviointikokonaisuudesta katso tarkemmin liitettä, jossa esimerkkinä Digillä duuniin -hanke!
  • Mitä arvioidaan? Voidaan arvioida esim. yksittäisten ohjaustilanteiden onnistumista ja ohjaustilanteissa olleiden kokemuksia, organisaatioiden toimintaa ohjausjärjestelyissä, päätöksenteon onnistumista ohjausjärjestelyihin, Ohjaamojen toimintaa, hankkeiden toimintaa, melkein mitä vaan!
  • Milloin arvioidaan? Arvioidaan vähintään kerran vuodessa, säännöllisesti joka tapauksessa!
  • Miten arvioidaan? Käytetään jokaisessa arvioinnissa mielellään sähköistä työkalua, mistä saadaan suoraan jälki, jota hyödynnetään raportoinnissa ja viestinnässä sekä läpinäkyvyyden vahvistamisessa. Sähköisen työkalun on ottanut käyttöön esim. Digillä duuniin -hanke.
  • Millainen on arviointiprosessi? Esim. ELO-johtoryhmässä sovitaan kerran tai kaksi vuodessa kokouksen sisällössä arviointi - jatkuva ja kehittävä arviointi.
  • Ketkä arvioivat? Tieto-, neuvonta- ja ohjaustilanteessa olleet, kokemusasiantuntijat, ohjaajat ja verkostolaiset eli ns. ammattilaiset (esim. nuorten ohjaus- ja palveluverkosto) ja päätöksentekijät eli esim. ELO-johtoryhmä jossa myös kuntien poliittisia päätöksentekijöitä.
  • Mihin arviointi vaikuttaa? Se otetaan vuosittain esim. ministeriön raportointiin mukaan. Se vaikuttaa alueen omaan verkostotyön kehittämiseen ja suuntaamiseen.
  • Mitä arvioinnista viestitetään? Arviointi kytketään vaikutus- ja vaikuttavuusarvioinnin kokonaisuuteen ELO- ja nuorisotakuun toiminnasta eri verkostoissa, joissa halutaan arvioinnin avulla kehittää toimintaa. Arviointi itsessään on syy viestiä, samoin sen tulokset.

Liitteet:

Etelä-Savon ELOn ja nuorisotakuun arviointikokonaisuus, luonnos
Laadun taulukko