Toimintamalleja koulun arjessa

Kiva-mallin mukainen toimintaohje koululle

KiVa-mallin mukainen toimintaohje kiusaamistapauksiin.

1. Seulonta. Selvitetään, onko kyseessä kiusaaminen. Tilanteen havainnut opettaja tekee tämän. KiVa-lomake 1.
2. Keskustelu kiusatun oppilaan kanssa. 1-2 opettajaa. KiVa-lomake 2. Kuullaan kiusatun kuvaus tapahtumista. Sovitaan seuraava tapaaminen.
3. Keskustelut kiusaamiseen osallistuneiden oppilaiden kanssa, joiden nimet ovat tähän mennessä tulleet esille. KiVa-lomake 3.
4. Yhteiskeskustelu kiusaamiseen osallistuneiden oppilaiden kanssa. KiVa-lomake 4. Käydään läpi, mihin kukin oppilas on sitoutunut. Sovitaan seuraava tapaaminen.
5. Yhteydenotot osapuolten koteihin. Vanhemmille kerrotaan käydyistä keskusteluista (jos ei aiemmin ole vielä tehty).
6. Luokanohjaajan/-opettajan keskustelu muutaman luokkatoverin kanssa. Opettaja valitsee luokalta joitakin oppilaita (mahdollisesti kiusatun itsensä mainitsemia), jotka voisivat tukea kiusattua. Viestinä ”teidän apuanne tarvitaan”.
7. Seurantakeskustelu kiusatun oppilaan kanssa. Sovitusti 1-2 viikon kuluttua. KiVa-lomake 5.
Jos aiemmin on tullut ilmi asioita, joissa kiusatun itsensä pitäisi muuttaa käyttäytymistään, otetaan puheeksi, kuinka hän voisi itse edesauttaa tilannettaan toimimalla toisin. Selvitetään, onko kiusaaminen loppunut ja onko tilanne muuttunut parempaan suuntaan.
8. Seurantakeskustelu kiusaamiseen osallistuneiden oppilaiden kanssa. Sovitusti 1-2 viikon kuluttua. KiVa-lomake 6. Kiusattu voi halutessaan osallistua. Tarkistetaan, ovatko sopimukset pitäneet. Jos ovat, annetaan kiitosta. Mikäli kiusattu on itse esim. provosoinut, puhutaan myös siitä, millaisiin muutoksiin hän itse on jatkossa valmis sitoutumaan.

Lomakkeet talletetaan koululle KiVa-kansioon.

 

Pakkasrajat ja sisävälitunnit

Kuuhankaveden koulun oppilaat ulkoilevat pääsääntöisesti joka välitunti. Kovilla pakkasilla välitunti voidaan kuitenkin viettää myös sisällä. Sisävälitunneista tiedotetaan oppilaita aina erikseen. Pakkasraja on -18 astetta.

Pakkaskausien aikaan on syytä huomioida sopivan pukeutumisen merkitys. Liian niukka vaatetus, käsineiden ja päähineiden puuttuminen lisää kylmälle altistumista ja alentaa vastutuskykyä. Pukeudutaan siis sään mukaan ja huolehditaan tälläkin tapaa omasta hyvinvoinnista.