Kouluarjen ABC

Kouluarjen ABC

Arviointi


Arvioinnissa kiinnitetään huomiota koko oppimisprosessiin, ja sillä pyritään kannustamaan ja vahvistamaan oppijan itsetuntoa. Arviointia tapahtuu koko lukuvuoden ajan kaikkien oppiaineiden ja käyttäytymisen osalta, mutta näkyvin osuus arviointia on jouluna annettava välitodistus ja kevään lukuvuositodistus. Sanallinen arviointi on käytössä luokilla 1 – 4 ja numeerinen arviointi luokilla 5 – 9. Oppilasta ohjataan myös itsearviointiin. Arvioinnista lisää: https://peda.net/hankasalmi/peruskoulut/kuuhankavedenkoulu/meid%C3%A4n-koulu2/arviointi

Esiopetus


Kunnilla on velvollisuus järjestää esiopetusta kaikille 6-vuotiaille. Kuuhankaveden koulun ja Sillankorvan päiväkodin yhteinen esiopetusryhmä toimii Kuuhankaveden koululla 0-4 -luokkien solussa. 

Erityisopetus


Oppilaalla, jolla on oppimis- tai sopeutumisvaikeuksia, on oikeus saada erityisopetusta. Oppimisvaikeudet voivat olla esim. puhe-, tai lukivaikeuksia, oppiaineeseen liittyviä vaikeuksia, tarkkaavaisuuteen, hahmottamiseen, aistitoimintoihin tai sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyviä vaikeuksia. Erityisopetus voi olla osa-aikaista tai pidempikestoista. Erityisopetuksen antamisesta keskustellaan aina huoltajien kanssa. Erityisopetukseen siirtopäätökseen hankitaan yleensä asiantuntijalausunto (esim. psykologin tai neurologin tutkimukset).

Oppilaalle voidaan laatia oppiainekohtainen yksilöllistetty oppimäärä ja/tai henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Oppilas voi opiskella yksilöllistettyä ainetta joko kokonaan yleisopetuksen luokassa tai osan oppitunneista erityisopetuksen puolella.

Kuuhankaveden koulussa on neljä laaja-alaista erityisopettajaa, joiden puoleen voi kääntyä oppilaan oppimisvaikeuksissa. Myös luokanopettajan/luokanvalvojan sekä aineenopettajan kautta viestit kulkevat.

Hammashuolto


Oppilaiden hammashuollosta huolehtii Hankasalmen terveysaseman hammashoitola p. 014 2671 205. Oppilaat kutsutaan hoitoon yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti.
Huoltajan tulee itse huolehtia pienen oppilaan kuljetuksesta hammashoitolaan ja takaisin. Oppilaan tulee näyttää lappua ennen käyntiä joko tunninopettajalle tai luokanohjaajalle. Oikomishoidoista yms. tulee aika postitse kotiin. Tällöin kannattaa pyytää hammashoitolasta käymistodistus ja tuoda se tullessasi kouluun.

Iltapäivätoiminta


Koululaisten iltapäivätoiminta tapahtuu koulun yhteydessä sijaitsevan rivitalon asunnossa yhdessä esiluokan kanssa. Iltapäivätoiminta alkaa, kun pienimpien koulupäivä päättyy. Toiminnassa ollaan paljon ulkona, tehdään läksyjä, syödään välipalaa ja askarrellaan ja leikitään. Iltapäivätoiminta on auki klo 17 saakka. Iltapäivätoiminnan vastaava ohjaaja on Tanja Sysmäläinen. 

Järjestyssäännöt


Kuuhankaveden koulun järjestyssäännöt on vahvistettu vuonna 2015. Ne ovat yhteisesti sovitut säännöt, jotta päivittäinen koulutyö sujuisi mahdollisimman turvallisesti, rauhallisesti ja viihtyisästi ja ne ovat nähtävillä koulumme kotisivuilla.

Kadonneet esineet


Kadonneista arvotavaroista (kännykkä, kello, koru, linja-autokortti ym.) voi tulla kysymään kansliasta. Löytövaatteita voi kysyä myös siistijöiltä. Koulu ei vastaa kadonneista tavaroista.

Kiusaamisen ehkäiseminen


Kiusaamista on se, kun aiheutetaan tahallaan ja toistuvasti pahaa mieltä yhdelle ja samalle oppilaalle. Kiusaaminen voi olla sanallista eli nimittelyä, haukkumista tai pilkkaamista, fyysistä, kuten lyömistä, tönimistä ja potkimista tai epäsuoraa kiusaamista, jolloin joku jätetään toistuvasti porukan ulkopuolelle, hänestä puhutaan pahaa selän takana ja yritetään saada toisetkin välttämään häntä tai puhumaan kielteisesti. Usein kiusaamiseen liittyy muun porukan kiusaamisen hyväksyvä ja vahvistava toiminta.
• toisia oppilaita ei saa kiusata
• kiusattuja on yritettävä auttaa
• syrjään jätettyjä oppilaita on pyrittävä ottamaan porukkaan mukaan
• jos huomaat kiusaamista ja jos sinua kiusataan, kerro asiasta aikuiselle
• tue kiusattua olemalla hänelle kaveri
• puhu asiasta ja hae apua nopeasti
• huumori avuksi, jos mahdollista
• osoita käytökselläsi, ettet hyväksy kiusaamista
• osoita, ettei kenenkään tarvitse suostua kiusattavaksi
• vanhemmat, jos tiedätte tai epäilette lastasi kiusattavan, ottakaa yhteyttä luokanopettajaan/luokanvalvojaan tai koulun sosiaalityöntekijään, voitte halutessanne ottaa yhteyttä myös kiusaajan vanhempiin.

Kuuhankaveden koulussa toimitaan kiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -ohjelman toimintamalleja noudattaen Kaikista kiusaamistapauksista kirjataan oma muistio, missä kaikkia osapuolia kuullaan, kirjataan tapahtuneet asiat, seuranneet rangaistukset, sovitut asiat ja asian seuraaminen jatkossa.

Kotitehtävät


Useimmissa oppiaineissa annetaan lähes jokaisella tunnilla kotitehtäviä. Pienten lukuläksyt ja isommilla oppilailla myös reaaliaineiden (uskonto, historia, biologia, maantieto, terveystieto sekä kemia ja fysiikka) läksyt tulee lukea kotona. Säännöllinen läksyjen lukeminen ja kotitehtävien tekeminen on edellytys koulussa menestymiselle. Kotitehtävien teon tueksi ja kokeisiin valmistauduttaessa on hyvänä apuna läksykerho. Yläluokkien puolella se pyörii tiistaisin klo 15-16, alaluokilla läksykerho on luokkatasoittain eri viikonpäivinä. Tarkempaa tietoa saa omilta opettajilta.

Koulunkäynnin ohjaajat ja -avustajat


Koulunkäyntiavustajat ja -ohjaajat toimivat luokissa opettajan kanssa. Työnkuva vaihtelee tilanteen, tarpeen ja työntekijän osaamisen ja persoonan mukaan. Kuuhankaveden koulunkäynnin ohjaajat ja -avustajat toimivat esim. luokka-avustajina, iltapäiväkerhon ohjaajina, henkilökohtaisina avustajina sekä erityisopetuksen ryhmän avustajina.

Koulunkäynnin ohjaajat ja -avustajat sijoittuvat ensisijaisesti niihin luokkiin, joissa oppilailla on erityisen tuen tarvetta. Luokkiin sijoittuminen päätetään yhteisesti lukuvuoden alussa ja tilannetta tarkistetaan lukuvuoden edetessä. Lääkärin tai psykologin kirjoittama lausunto ei automaattisesti takaa sitä, että oppilas saa avustajan, vaan henkilökohtaisen avustajan päätös tehdään sivistystoimenjohtajan viranhaltijapäätöksenä huoltajan anomuksesta.


Koulukuraattori


Koulukuraattori auttaa ja tulee oppilaita koulunkäynnin onnistumiseksi. Työn tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja myönteisen kokonaiskehityksen edistäminen erityisesti kouluyhteisössä.

Koulukuraattorityö koostuu sekä yksilö- että yhteisötason työstä. Yksilötasolla koulukuraattori kartoittaa oppilaiden elämäntilannetta ja selvittää koulunkäyntiin liittyviä ja vaikuttavia sosiaalisia tekijöitä. Oppilaskohtaisen yksilötyöskentelyn lisäksi koulukuraattori tukee kodin ja koulun välistä yhteistyötä sekä osallistuu koko kouluyhteisön hyvinvoinnin
edistämiseen.

Koulukuraattorityössä tärkeää on kasvatusvastuussa olevien huoltajien vanhemmuuden tukeminen; oppilaiden vanhemmat ovat kuraattorin tärkein yhteistyötaho. Lisäksi hän toimii tiiviissä yhteistyössä koulun opettajien ja muun henkilökunnan kanssa. Kuraattori on mukana koulun oppilashuoltotyöryhmässä ja ohjaa tarvittaessa oppilaita muiden tukipalvelujen piiriin. Hän tekee yhteistyötä myös koulun ulkopuolisten tahojen, kuten nuoriso- ja sosiaalitoimen kanssa.

Koulukuraattoriin voi ottaa yhteyttä oppilas itse, hänen vanhempansa ja muut yhteistyötahot, kun on huolta esimerkiksi oppilaan koulunkäyntiin, käyttäytymiseen, perhetilanteeseen, sosiaalisiin suhteisiin ja tunne-elämään liittyvistä asioista. Yksilökeskustelut perustuvat luottamuksellisuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Palvelut ovat maksuttomia. Hankasalmen kunnan koulukuraattorina toimii Paula Lehmonen puh. 014 2671 286, 050 5627 247

Koulumatkat


Koulumatka on osa oppilaan koulupäivää. Koulun säännöt ovat voimassa myös koulumatkalla. Koulun käytäntönä on ollut, että 1. luokan oppilaat eivät kulje vielä pyörällä kouluun. Pyöräillessä kypärän käyttö on ehdoton henkivakuutus.

Perusopetuksen oppilaille koulukuljetus on ilmainen, jos matka on yli 3 km (0-3.luokilla) tai yli 5 km (4.-9. luokilla) lyhintä käyttökelpoista tietä pitkin mitattuna tai terveydelliset syyt vaativat sitä.

Huoltajan velvollisuus on riittävän ajoissa ilmoittaa taksille, jos oppilas sairastuu tai ei muusta syystä tarvitse tilapäisesti taksikuljetusta. Oppilaan huoltajilla on velvollisuus korvata turhasta taksiajosta koituneet kustannukset.

Kunnan kuljetussuunnittelijana toimii Virpi Lampinen p. 014 2671 307.

Kouluterveydenhuolto


Kouluterveydenhoitajan vastaanotto aika ma-ti ja to-pe klo. 12-12.30. Muina aikoina vastaanotto ajanvarauksella. Kouluterveydenhoitajana toimii Inkeri Mustonen puh. 040 - 571 4803.
– koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen osallistuminen
– koulun työolojen sekä koulutyön terveellisyyden ja turvallisuuden valvominen ja edistäminen
– oppilaan hyvinvoinnin ja terveyden seuraaminen, arvioiminen ja edistäminen
– oppimisen, tunne-elämän ja käyttäytymisen ongelmien tunnistaminen ja selvittäminen yhdessä muun oppilashuolto- ja opetushenkilöstön kanssa

Koululääkäri


Oppilaat käyvät lääkärillä 1., 5. ja 8. -luokilla laajassa terveystarkastuksessa, joihin vanhemmat kutsutaan mukaan. Vastaanottoa pidetään koulukeskuksessa torstaisin aamupäivällä. Ajanvaraus hoidetaan terveydenhoitajan kautta. Sairastapaukset hoidetaan terveyskeskuksessa.

Koulupsykologi

Marika Rantanen
– työ suuntautuu pääasiassa lapsen oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvien asioiden selvittelyyn ja tukemiseen
– tehtäviin kuuluvat mm. keskusteluavun tarjoaminen ja oppimisvaikeuksien arviointi
– tarvittaessa myös muiden tutkimus-, hoito- ja kuntoutuspalvelujen pariin ohjaaminen
– tapaa oppilaita tarpeen mukaan

Kouluterveydenhuollon väki toimii tiiviissä yhteistyössä koulun henkilökunnan ja sosiaalityöntekijän kanssa.

Kummioppilastoiminta


Ensimmäisen luokan oppilaat saavat jokainen oman kumminsa viidennen luokan oppilaista. Kummioppilastoiminta kestää ensimmäisen ja toisen luokan ajan. Kummit ovat leikkikavereina välitunneilla, opastajina koulun käytännöissä ja esim. auttamassa talvella luistimia ja suksia jalkaan. Kummiluokan kanssa voidaan pitää yhteisiä pelipäiviä, retkiä, lukutunteja, leivontapäiviä jne.

Kurinpito


Kodin ja koulun tehtävänä on opettaa yhdessä vastuullisuutta. Koulussa, kuten yhteiskunnassa yleensä sääntöjen rikkomisesta seuraa aina jotain. Koulussa on määritelty seuraamuksia, jotka riippuvat mm. oppilaan iästä ja kehitystasosta, teon luonteesta, sen motiiveista, tilanteesta, teon toistumisesta ja sen vaarallisuudesta.

Kuuhankaveden koulun ojentamis- ja kurinpitotoimet perustuvat perusopetuslakiin (35-36 §) ja -asetukseen (18§) sekä koulun järjestyssääntöihin. Kaikissa toimenpiteissä opettajan on huomioitava oppilaan kuuleminen, asian kirjaaminen ja siitä ilmoittaminen. Kurinpito koskee epäasiallista käyttäytymistä, opetuksen häiritsemistä, vilppiä ja pinnausta, vahingontekoa, koulutyön laiminlyöntiä, tupakointia ja alkoholin käyttöä, väkivaltaa ja koulun järjestyssääntöjen rikkomista.

Menettelytapoina ovat mm. huomautus ja puhuttelu, vahingon korjaaminen/korvaaminen, kirjallinen huomautus (punainen lappu), laiminlyötyjen tehtävien tekeminen koulun jälkeen tai läksykerhossa sekä vakavammissa tapauksissa luokasta poistaminen, kasvatuskeskustelu, jälki-istunto, opetuksen epääminen loppupäivän ajaksi, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen. Opetuksen epääminen loppupäivän ajaksi sekä kirjallinen varoitus ovat rehtorin virkavastuuseen kuuluvia toimenpiteitä, määräaikaisesta erottamisesta päättää sivistyslautakunta. Kirjallista varoitusta ja määräaikaista erottamista edeltää oppilaan kuulemistilaisuus, johon toimitetaan kirjallinen kutsu viikkoa etukäteen ja josta tehdään läsnäolijoiden nähtäville pöytäkirja.

Myöhästymiset


Toistuva myöhästyminen oppitunneilta on myös luvatonta poissaoloa.

Omat ja yhteiset välineet


Oppilaalla on oltava koulussa mukana tarvittavat opiskeluvälineet. Oppilas saa käyttöönsä oppikirjoja, jotka ovat koulun omaisuutta. Niitä on käsiteltävä huolellisesti. Huoltajan on korvattava kadonnut tai turmeltunut oppikirja tai muu opiskeluväline. Kontaktimuovi suojaa hyvin oppikirjoja.

Myös liikuntavarusteet kuuluvat koulutarvikkeisiin. Tarkista, että tarvittavat vaatteet ja välineet ovat lukuvuotta varten kunnossa ja aina mukana tarvittaessa.

Pidän kännykän ja muut älylaitteet oppitunnin ajan äänettömänä repussa. Jos oppitunneilla tarvitaan opiskeluun/tiedon etsimiseen ipadeja/kannettavia tietokoneita, opettaja varaa niitä tarvittavan määrän koulun varauskalenterista. Oppilas ei käytä omia älylaitteitaan oppitunneilla.  Häirintään tai leikittelyyn ym. käytetty kännykkä tms. voidaan ottaa koululle loppupäivän ajaksi talteen.

Kiellettyihin aineisiin ja välineisiin kouluaikana kuuluvat mm. tupakka, muuska, päihteet ja teräaseet. Mikäli oppilaalta löytyy tällaisia hallusta koulupäivän aikana, ne otetaan pois ja luovutetaan vain huoltajalle tai poliisiviranomaisille. Koululla on oikeus tarkistaa oppilaan tavarat myös silloin, jos kielletystä tai vaaraa aiheuttavasta aineesta tai tavarasta on olemassa perusteltu epäilys. Tarkistamistoimenpiteestä määritetään erikseen perusopetuslaissa. Tarvittaessa (esim. alkoholin löytyminen oppilaalta) asiasta tehdään ilmoitus lastensuojeluviranomaisille.

Oppilaanohjaus


Oppilaanohjausta annetaan 7. – 9. luokille sekä oppitunneilla että henkilökohtaisissa ja ryhmäkeskusteluissa. Oppilaille ja heidän huoltajilleen annetaan tietoja opintojen etenemisestä, valinnaisainetarjonnasta (valinnat tehdään marras- joulukuussa) sekä jatko-opintomahdollisuuksista. Huoltajat voivat ottaa yhteyttä opinto-ohjaajaan puhelimitse, sähköpostitse sekä tapaamalla koululla sovittuna aikana. Ne oppilaat, joiden ammatinvalinta vaatii terveydellisten tai muiden erityisrajoitteiden vuoksi tutkimuksia tai lausuntoja, voidaan ohjata erityisasiantuntijoiden ohjaukseen ja tutkimuksiin.

Työelämään tutustuminen (TET)


Työelämään tutustuminen on osa oppilaan perusopetusta ja oppmisprosessia. Työelämään tutustumista tapahtuu eri oppiaineiden sisällä pienimuotoisesti esim. vierailujen ja projektien kautta. Varsinaisia TET-jaksoja toteutetaan yläluokkien oppilaille lukuvuosisuunnitelman mukaisesti. 7. luokkalaisille pyritään toteuttamaan vähintään kahden päivän TET-jakso, 8. -luokkalaisille viikon ja 9. -luokkalaisille kahden viikon TET-harjoittelut. Harjoittelu suositellaan suoritettavaksi oman paikkakunnan yrityksissä, järjestöissä ja yhdistyksissä, mutta myös Hankasalmen ulkopuolella tapahtuva työharjoittelujakso on mahdollista. Käytännön järjestelyistä ja mahdollisuuksista voi kysyä lisää opinto-ohjaajalta.

Oppilashuolto


Koulun oppilashuolto on jokaisen oppilaan lainsäädännöllinen perusoikeus. Oppilashuoltoryhmä koordinoi koulun oppilashuoltotyötä. Ryhmä kokoontuu tarvittaessa, keskimäärin kerran lukukaudessa ja siihen kuuluvat rehtori, opinto-ohjaaja, erityisopettajat, koulun sosiaalityöntekijä, kouluterveydenhoitaja ja koulupsykologi.

Koulukohtaisen yhteisöllisen oppilashuollon lisäksi koululla toimitaan oppilaan asioissa yksilöllisen oppilashuollon periaatteiden mukaan. Kun oppilaan oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyy tavallista suurempi huoli, on syytä perustaa yksilöllinen, monialainen oppilashuoltoryhmä oppilaan tueksi.

Monialaisen ryhmän voi kutsua koolle kuka tahansa oppilaan asioista huolestuva. Yleensä kokoonkutsujana toimii oma opettaja, erityisopettaja tai rehtori. Ryhmän kokoonpano vahvistetaan ensimmäisellä tapaamiskerralla ja samalla sovitaan ne tahot, jotka voivat saada tietoa oppilaan asioista ongelmien suhteen. Ryhmän kokoonpanoa sovittaessa kodilla ja oppilaalla itsellään on mahdollisuus vaikuttaa osallistujien mukanaoloon. Tavoite on koota ryhmä siten, että keskiössä oleva oppilas kokee olonsa turvalliseksi ja voi luottaa mukana oleviin aikuisiin.

Ryhmässä arvioidaan ja suunnitellaan oppilaan tarvitsemia tukitoimia. Yhdessä sovittavia toimintatapoja voivat olla esim. tiiviimpi yhteistyö huoltajien kanssa, erilaisten tukitoimien lisääminen ja yhteistyö muiden kasvatuksen ja hoidon sidosryhmien kanssa (esim. Haukkalan koulu, Haukkarannan koulu, Keski-Suomen keskussairaala, Näkövammaisten koulu, Niilo Mäki -instituutti, Jyväskylän perheneuvola, Hankasalmen terveyskeskus ja erilaiset terapiapalvelut.)

Oppilaskunta


Koulussamme toimii oppilaskunta, johon kuuluvat kaikki koulumme oppilaat. Oppilaskunnalla on hallitus, jossa edustajina toimivat luokkien luottamusoppilaat kolmannelta luokalta lähtien. Oppilaskunnan tärkein tehtävä on osallistua koulun toimintaan aktiivisesti ja pitää oppilaan ääntä kuuluvilla koulun päätöksenteossa ja kouluviihtyvyyden parantamisessa.

Oppilaskunnan jokavuotisia tapahtumia ovat olleet esimerkiksi taksvärkkipäivän ja nälkäpäivän järjestelyistä huolehtiminen.

Poissaolot ja poistuminen kesken koulupäivän


Koulu on velvollinen seuraamaan oppilaan poissaoloja ja ilmoittamaan luvattomista poissaoloista huoltajalle (§26). Huoltaja on velvollinen valvomaan oppilaan oppivelvollisuuden suorittamista(§26, §45).

Oppilaan sairastuessa oppilaan huoltaja ottaa yhteyttä kouluun ensimmäisen poissaolopäivän aikana (luokanopettajan/luokanvalvojan kanssa sovitulla tavalla). Oppilas huolehtii jaksamisensa mukaan koulutehtävistään ja selvittää luokkakaveriltaan tai opettajaltaan väliin jääneet tehtävät.

Luvallinen poissaolo: Oppilaan huoltaja pyytää tunnin opettajalta (enintään 1-3 oppituntia), luokanopettajalta/luokanvalvojalta (enintään 5 päivää) tai rehtorilta (yli 5 päivää) lupaa poissaoloon ja selvittää poissaolon syyn. Lupapyynnöt mieluiten kirjallisina ja riittävän ajoissa. Kauppa-, kauneudenhoito- tai muut vastaavat asiat hoidetaan kouluajan ulkopuolella. Lomamatkat tulee tehdä ensisijaisesti koulujen loma-aikoina. Anottujen lomien ajan koulutehtävät tehdään itsenäisesti ja ne pyydetään etukäteen luokanopettajalta/aineenopettajalta.

Luvaton poissaolo: Mikäli oppilas on poissa koulusta, eikä huoltaja ole ottanut kouluun yhteyttä, luokanopettaja/luokanvalvoja ottaa huoltajaan yhteyttä. Opettaja arvioi tilanteen, minkälaiset seuraamukset poissaolosta oppilaalle tulee.

Jos oppilas sairastuu kesken päivän, hän ilmoittaa asiasta ensisijaisesti luokanopettajalle/luokanvalvojalle tai muulle tunnin opettajalle. Jos terveydenhoitaja on paikalla, myös hänelle voi ilmoittaa. Älä lähde ilman lupaa tai ilmoittamatta kotiin! Koulu tiedottaa sairastumisesta aina huoltajalle.

Retket ja leirikoulut


Oppilaat voivat tehdä mahdollisuuksien mukaan päivän pituisia tutustumisretkiä lähiympäristöön. Tällöin koulun opettaja toimii retken johtajana ja tiedottaa asiasta kotiin. Kouluaikana tehdään myös joitakin pidempiä koulun työsuunnitelmaan merkittyjä retkiä ja leirikouluja, joiden sisällöt vastaavat koulun tavoitteita.

Ruokailu


Jokaisella luokalla on oma nimetty ruokailuvuoro. Kädet pestään ennen ruokailua, ruokailussa noudatetaan hyviä ruokailutapoja ja otetaan ruokaa monipuolisesti. Pyritään välttämään ruuan tuhlaamista biojäteastiaan. Oppilaan erikoisruokavaliosta on ilmoitettava koulun keittiöön.

Tietokoneet


Oppilaat voivat käyttää koulun tietokoneita opiskeluun liittyvissä asioissa. Tietokoneiden käyttö on sallittu vain opettajan valvonnassa.

Työskennellessäsi tietokoneella huolehdi laitteista, työrauhasta ja työympäristön siisteydestä. Ilmoita koneiden mahdollisista vioista ja puutteista heti opettajalle. Mahdollisten vahinkojen sattuessa vahingonaiheuttaja on korvausvelvollinen. Älä muuta koneiden asetuksia. Älä asenna pelejä äläkä muita ohjelmia koulun laitteille. Muista ”netiketti” ja tekijänoikeuslaki. Älä anna henkilötietojasi Internetissä tuntemattomille. Koulun koneita ei käytetä hyvien tapojen vastaisen tai muuten sopimattoman aineiston käyttämiseen eikä mihinkään lainvastaiseen toimintaan. Kaikki mikä on kiellettyä muutenkin, on kiellettyä myös Internetissä. Tallenna työsi opettajan osoittamaan hakemistoon.  Mikäli on tarvetta käyttää omia muistitikkuja tms. tallennusvälineitä, niille on suoritettava virustarkistus ennen käyttöä. 

Tukiopetus


Oppilaalle, joka on tilapäisesti jäänyt opinnoissaan jälkeen tai tarvitsee muutoin erityistä tukea, tulee antaa tukiopetusta. Opettaja arvioi tukiopetustarpeen ja ehdottaa oppilaalle tukiopetusta. Myös oppilas itse tai huoltaja voi pyytää tukiopetuksen antamista. Edellytyksenä on pääsääntöisesti se, että oppilas on tehnyt kotitehtävät, eikä ole häirinnyt oppitunteja. Myöskään perheen pyydetyn loman ajalta jääneet oppimisen aukot eivät ole peruste tukiopetukselle.

Tukiopetusta voidaan antaa oppituntien aikana tai oppituntien ulkopuolella. Jos oppilas tarvitsee tukea säännöllisesti ja pidempään, hänelle voidaan järjestää osa-aikaista erityisopetusta.

Tukioppilastoiminta


Tukioppilastoiminta on Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) alaista toimintaa ja sitä on järjestetty koulullamme pitkään 7.-9. -luokkalaisille. Tukioppilaat järjestävät koululla yhteistä toimintaa esim. joulun ja ystävänpäivän aikoihin. Seiskaluokkien kummeina toimivat oppilaat pitävät kummiluokalleen esim. seiskojen oman iltapäivän ja ovat mukana jo kevään kuutosluokkien tutustumispäivässä. Tukioppilastoiminnan tavoitteena on pyrkiä ennaltaehkäisemään kiusaamista: tutustuttaa oppilaat hyvin toisiinsa ja itseensä sekä antaa valmiuksia vaikeiden asioiden kohtaamiseen.

Uudet tukioppilaat koulutetaan kahdeksannen luokan syksyn aikana valinnaiskurssin puitteissa.

Uskonnolliset tilaisuudet


Koululla järjestettävät juhlat tai muut tilaisuudet (esim. kevätjuhla, joulujuhla, itsenäisyyspäiväjuhla) ovat osa suomalaista kulttuuria, eikä niitä voida esim. yksittäisen virren takia pitää uskonnon harjoittamisena. 

Koulu järjestää yhteistyössä seurakuntien kanssa myös uskonnollisia tilaisuuksia, kuten esim. kevät- ja syyskirkon. Perustuslain mukaan ketään oppilasta ei voida velvoittaa osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. Oppilaan huoltaja ilmoittaa, jos oppilas ei osallistu tällaisiin tilaisuuksiin. Tällöin koulu järjestää oppilaille muuta opetussuunnitelman mukaista toimintaa. 

Vanhempienyhdistys


Vanhempienyhdistys on yhteinen luokille 1-9. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää oppilaiden vanhempien ja koulun välistä yhteistoimintaa, tukea koteja ja koulua kasvatustyössä, tuoda esille vanhempien kannanottoja koulua koskevissa kysymyksissä ja toimia vanhempien yhteistyökanavana.

Vanhemmat ovat keränneet varoja toiminnan toteuttamiseksi(kannatusjäsenmaksu, lääninhallituksen avustus). Yhdistys on tukenut ja järjestänyt liikunta- ym. tapahtumia, iltapäiväkerhotoimintaa ja juhlia. Vanhempienyhdistystoimintaan toivotaan uusia aktiivisia vanhempia mukaan, erityisesti uudelta ekaluokalta ja seiskaluokilta. 

Vakuutukset


Oppilaat on vakuutettu koulussa ja koulumatkalla sekä muussa kunnan järjestämässä työsuunnitelman mukaisessa toiminnassa. Vakuutus on voimassa myös niihin liittyvien välittömien matkojen aikana. Välittömällä matkalla tarkoitetaan suorinta tietä tapahtumapaikalle ja takaisin. Tapaturman hoito on maksuton.

Tapaturma on äkillinen, ulkoinen, ruumiinvamman aiheuttama odottamaton tapahtuma, joka syntyy vakuutetun tahtomatta. Koulussa tai koulumatkalla sattuneesta tapaturmasta on tehtävä koululle ilmoitus mahdollisimman nopeasti ja koulu ilmoittaa asiasta seitsemän päivän sisällä vakuutusyhtiöön. Terveydenhoitohenkilöstön on hyvä todeta vamma vuorokauden sisällä tapahtuneesta. Mikäli sairauden tai tapaturman vuoksi joudutaan käyttämään taksia koulumatkalla, siihen on oltava lääkärintodistus ja anomus kyydistä on tehtävä kunnan koulutoimistoon 014 - 2671 236.


Välitunnit


Välituntialueena toimii koulunpiha, alueelta poistuminen vain opettajan luvalla. Välitunnit vietetään pääsääntöisesti ulkona. Tarpeen mukaan ilmoitetaan sisälläolovölitunneista, esim. sääolosuhteista johtuen. Sairas tai toipilaana oleva oppilas voi pyytää välituntivalvojalta luvan olla sisällä. Jokaisella välitunnilla on kolme opettajaa valvojina. Välituntivalvojalla on keltainen huomioliivi. Pyrimme jatkuvasti kehittämään pihaa turvallisemmaksi, toimivammaksi ja liikkumaan houkuttelevammaksi.

Kuuhankaveden koulun oppilaat ulkoilevat pääsääntöisesti joka välitunti. Kovilla pakkasilla välitunti voidaan kuitenkin viettää myös sisällä. Pakkasraja on -18 astetta ja lukema tarkistetaan tarvittaessa koulun opettajanhuoneen ikkunassa olevasta mittarista. 

Pakkaskausien aikaan on syytä huomioida myös sopivan pukeutumisen merkitys. Liian niukka vaatetus, käsineiden ja päähineiden puuttuminen lisää kylmälle altistumista ja alentaa vastutuskykyä. Pukeudutaan siis sään mukaan ja huolehditaan tälläkin tapaa omasta hyvinvoinnista.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä