Vieraat kielet

Vieraat kielet



Englanti, A-oppimäärä

Kurssien suoritustapa: Kaikilla kursseilla suositellaan opetukseen osallistumista.

Kurssien suoritusjärjestys: Pakolliset kurssit suositellaan opiskeltavaksi numerojärjestyksessä.

Kurssien arviointi: Kurssikokeen / kurssikokeiden lisäksi arviointiin otetaan mukaan jokaisen kurssin alussa sovituilla painotuksilla mahdollisesti seuraavia osioita: sanastotestit, kielioppitestit, kirjoitelmat, projektityöt, tuntityöskentely, kotitehtävät

Pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit arviodaan numeroin. Koulukohtaiset soveltavat kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä.


1. Englannin kieli ja maailmani (ENA1)

Kurssilla kartoitetaan opiskelijan kielitaidon eri osa-alueiden osaamista ja kehittämisen kohteita, analysoidaan ja arvioidaan omia kieltenopiskelutaitoja, asetetaan tavoitteita englannin opiskelulle ja etsitään keinoja oman ja yhteisen osaamisen kehittämiseksi. Kurssilla pohditaan maailman kielellistä monimuotoisuutta, englannin kieltä globaalina ilmiönä sekä kielitaitoa välineenä kasvattaa kulttuurista osaamista. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät opiskeluun, nuoren elämänpiiriin ja kielenkäyttötarpeisiin.


2. Ihminen verkostoissa (ENA2)

Kurssilla harjoitellaan toimintaa erilaisissa vuorovaikutustilanteissa eri viestintäkanavia käyttäen. Syvennetään taitoa toimia aktiivisena keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä. Harjaannutetaan taitoa muotoilla mielipiteitä sekä käydä merkitysneuvotteluja. Monipuolistetaan kommunikaatiostrategioiden valikoimaa. Kurssilla käsitellään ihmissuhteisiin liittyviä teemoja ja niiden yhteydessä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation merkitystä vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.


3. Kulttuuri-ilmiöitä (ENA3)

Kurssilla laajennetaan ja syvennetään opiskelijoiden monilukutaitoa. Kurssilla tehdään eri tekstilajien tuotoksia painottaen tekstilajille ominaista kielellistä tarkkuutta. Aihepiireinä ovat erilaiset kulttuuriset ilmiöt, englanninkieliset mediat sekä luova toiminta.


4. Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (ENA4)

Kurssilla kehitetään tiedonhankintataitoja ja kriittistä lukutaitoa sekä harjoitellaan aktiivista toimijuutta englannin kielellä. Tutustutaan erilaisiin yhteiskunnallisista ilmiöistä käytäviin keskusteluihin erityisesti aktiivisen kansalaisuuden näkökulmasta. Pohditaan yksilöiden ja yhteisöjen vastuita ja toimintamahdollisuuksia, kuten ihmisoikeuskysymyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia kansalaisyhteiskunnassa.


5. Tiede ja tulevaisuus (ENA5)

Kurssilla syvennetään tekstin tulkinnan ja tuottamisen sekä tiedonhankinnan taitoja hakemalla tietoa opiskelijoita kiinnostavista tiedon- ja tieteenaloista. Harjaannutaan jakamaan omia tietoon tai mielipiteeseen perustuvia näkökantoja. Pohditaan erilaisia tulevaisuudenvisioita erityisesti teknologian ja digitalisaation näkökulmista sekä englannin kielen asemaa kansainvälisenä tieteen ja teknologian kielenä. Aihepiirit nousevat eri tiedon- ja tieteenaloista.


6. Opiskelu, työ ja toimeentulo (ENA6)

Kurssilla syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä.


Valtakunnalliset syventävät kurssit


7. Kestävä elämäntapa (ENA7)

Kurssilla syvennetään taitoa tulkita ja tuottaa englantia erilaisissa kirjallisissa vuorovaikutustilanteissa ja erilaisille yleisöille. Kurssilla analysoidaan tai tuotetaan eri tekstilajien tekstejä, kuten fiktiivisiä tai ei-fiktiivisiä, kertovia, kuvaavia, pohtivia, ohjaavia tai kantaa ottavia tekstejä. Kurssilla jatketaan oppimäärän pakollisten kurssien teemojen käsittelyä ekologisen, taloudellisen sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan näkökulmasta ottaen huomioon opiskelijoiden tarpeet tai kiinnostuksen kohteet.


8. Viesti ja vaikuta puhuen (ENA8)

Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia. Vankennetaan puhumisen sujuvuutta sekä harjoitellaan valmistelua edellyttävää suullista tuottamista. Kurssilla monipuolistetaan erialisten kommunikaatiostrategioiden kätttöä. Kurssilla kerrataan oppimäärän pakollisilla kursseilla käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.


Koulukohtaiset soveltavat kurssit

0. Englannin kertauskurssi (EN0, ½ kurssia)

Kurssilla harjoitellaan kerraten kielen eri osa-alueita opiskelijan taitotason mukaan. Ensimmäisen vuositason opiskelijoita ohjataan tunnistamaan vahvuutensa ja kehittymistarpeensa viestijöinä ja kielen opiskelijoina ja löytämään strategioita, jotka ovat tarkoituksenmukaisia heidän kielellisen kehittymistarpeensa kannalta. Kurssi järjestetään Kumppanuuskampuksen toimesta ennen koulun alkua.

10. Yo-kokeisiin valmentava kurssi (EN10)

Kurssin tavoitteena on harjoitella erilaisia päättökokeen tehtävätyyppejä, vaativaa tekstin ja kuullun ymmärtämistä, erityyppisten kirjoitelmien tuottamista ja valmistaa opiskelijoita päättökokeen suorittamiseen.

11. Kirjoittamiskurssi (EN11, ½ kurssia)

Kurssi on suunnattu opiskelijoille, jotka haluavat hioa kirjoitustaitojaan. Kurssilla käydään läpi ylioppilaskokeen tehtävätyyppejä, mm. kirje, puhe, kuvaileva/argumentoiva aine sekä luovia kirjoitustehtäviä, tarvittaessa harjoitellaan myös tiivistelmän tekemistä. Tavoitteena on sanavaraston laajentaminen, keskeisten kielioppirakenteiden kertaaminen ja sujuvan englannin kirjoittamisen kehittäminen. Harjoittelemme kirjoittamisprosessin eri vaiheita: suunnittelu, palaute, muokkaus, puhtaaksikirjoitus.

12. Kuuntelukurssi (EN12, ½ kurssia)

Kurssilla harjoitellaan vaativampia, lähinnä yo-kuunteluun valmentavia kuuntelutehtäviä, monivalintaa ja avoimia kysymyksiä. Kurssi on tarkoitettu sellaisille oppilaille, joiden kuuntelutaidot kaipaavat lisäharjoitusta.


13. Oleskelu kielialueella (EN13, ½ kurssia)

Kurssi on suunnattu opiskelijoille, jotka oleskelevat kohdekielisellä kielialueella lukio-opintojensa aikana esimerkiksi vaihto-oppilaana, työskennellessään ulkomailla tai kielikurssille osallistuessaan. Oleskelun vähimmäispituus tulee olla 2-3 kuukautta (vaihto-opiskelu), 2-3 viikkoa (kielikurssi opetusmäärästä riippuen), 2 kk kohdekielisessä perheessä työskentelyä ja 3 kk suomenkielisessä (au pair –työ) sekä vähintään 2kk (muu työ). Kurssisuoritukseen kuuluu oleskelun lisäksi työtodistus tai todistus opiskelusta sekä kirjallinen raportti oleskelun sisällöstä (1 sivu) ja itsearviointi kielitaidon ja kulttuurintuntemuksen kehittymisestä (1 sivu).




Vieraat kielet, B2-oppimäärä

Kurssien suoritustapa: Kaikilla kursseilla suositellaan opetukseen osallistumista.

Kurssien suoritusjärjestys: Suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä.

Kurssien arviointi: Kurssit arvioidaan kurssikokeiden, mahdollisten sana- ja kielioppitestien, kotitehtävien ja tuntityöskentelyn perusteella.

Kaikki valtakunnalliset syventävät kurssit arvioidaan numeroin. Kurssi 13 arvioidaan suoritusmerkinnällä.


Valtakunnalliset syventävät kurssit


1. Elämän tärkeitä asioita (FB21, SB21, VB21)

Kurssilla pohditaan opiskeltavan kielen merkitystä omassa elämässä nyt ja tulevaisuudessa. Kartoitetaan opiskelijan opiskeltavan kielen osaamista, analysoidaan ja arvioidaan omia kielenopiskelutaitoja, asetetaan tavoitteita omalle oppimiselle ja etsitään keinoja oman ja yhteisen osaamisen kehittämiseksi. Monipuolistetaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.


2. Monenlaista elämää (FB22, SB22, VB22)

Kurssilla kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää. Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja ulkomailla.


3. Hyvinvointi ja huolenpito (FB23, SB23, VB23)

Kurssilla opetellaan eri viestintäkanavia käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä merkitysneuvotteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.


4. Kulttuuri ja mediat (FB24, SB24, VB24)

Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan kohdekielisen kielialueen tai alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta.


5. Opiskelu, työ ja tulevaisuus (FB25, SB25, VB25)

Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin.


6. Yhteinen maapallomme (FB26, SB26, VB26)

Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä elämäntavasta.


7. Kansainvälinen toiminta (FB27, SB27, VB27)

Kurssilla hyödynnetään kielitaitoa ja vahvistetaan kulttuurista ymmärrystä tutustumalla tai osallistumalla kansainväliseen yhteistyöhön, vapaaehtoistyöhön tai työelämään tarvittaessa etäyhteyksiä hyödyntäen. Kielelliset tavoitteet määrittyvät toiminnan perusteella. Mahdollisesta osallistumisesta kansainväliseen toimintaan opiskelijat raportoivat yhdessä sovittavalla tavalla.


8. Viesti puhuen ja kirjoittaen (FB28, SB28, VB28)

Kurssilla vankennetaan tuottamistaitoja, joita tarvitaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan erilaisten tekstilajien tuottamista ja tulkintaa. Kerrataan aiemmin käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.


Koulukohtaiset soveltavat kurssit

13. Oleskelu kielialueella (FB213, SB213, VB213)

Kurssi on suunnattu opiskelijoille, jotka oleskelevat kohdekielisellä kielialueella lukio-opintojensa aikana esimerkiksi vaihto-oppilaana, työskennellessään ulkomailla tai kielikurssille osallistuessaan. Oleskelun vähimmäispituus tulee olla 2-3 kuukautta (vaihto-opiskelu), 2-3 viikkoa (kielikurssi opetusmäärästä riippuen), 2 kk kohdekielisessä perheessä työskentelyä ja 3 kk suomenkielisessä (au pair –työ) sekä vähintään 2kk (muu työ). Kurssisuoritukseen kuuluu oleskelun lisäksi työtodistus tai todistus opiskelusta sekä kirjallinen raportti oleskelun sisällöstä (1 sivu) ja itsearviointi kielitaidon ja kulttuurintuntemuksen kehittymisestä (1 sivu).



Vieraat kielet, B3-oppimäärä

Kurssien suoritustapa: Kaikilla kursseilla suositellaan opetukseen osallistumista.

Kurssien suoritusjärjestys: Suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä.

Kurssien arviointi: Kurssit arvioidaan kurssikokeiden, mahdollisten sana- ja kielioppitestien, kotitehtävien ja tuntityöskentelyn perusteella.

Kaikki valtakunnalliset syventävät kurssit arvioidaan numeroin. Koulukohtaiset soveltavat kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä.


Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen (FB31, SB31,VB31)

Kurssilla tutustutaan opiskeltavan kielen asemaan maailmassa ja hahmotetaan uuden kielen suhde opiskelijoiden aiemmin opiskelemiin tai osaamiin kieliin. Harjoitellaan vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia.


2. Matkalla maailmassa (FB32, SB32,VB32)

Kurssilla harjoitellaan selviytymistä erilaisissa matkustamiseen liittyvissä sosiaalisen kohtaamisen tilanteissa ja tavanomaisissa asiointitilanteissa. Opetellaan lisää kompensaatiokeinojen ja muiden viestintästrategioiden käyttöä.


3. Elämän tärkeitä asioita (FB33, SB33, VB33)

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.


4. Monenlaista elämää (FB34, SB34, VB34)

Kurssilla kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää. Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja ulkomailla.


5. Hyvinvointi ja huolenpito (FB35, SB35, VB35)

Kurssilla opetellaan eri viestintäkanavia käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä merkitysneuvotteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.


6. Kulttuuri ja mediat (FB36, SB36, VB36)

Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan kohdekielisen kielialueen tai alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta.


7. Opiskelu, työ ja tulevaisuus (FB37, SB37, VB37)

Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin.


8. Yhteinen maapallomme (FB38, SB38, VB38)

Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä elämäntavasta.

Koulukohtaiset soveltavat kurssit

10. Abikurssi (FB310, SB310, VB310)

Kurssilla keskitytään harjoittelemaan monipuolisesti yo-kokeissa tarvittavia taitoja.


13. Oleskelu kielialueella (FB313, SB313, VB313)

Kurssi on suunnattu opiskelijoille, jotka oleskelevat kohdekielisellä kielialueella lukio-opintojensa aikana esimerkiksi vaihto-oppilaana, työskennellessään ulkomailla tai kielikurssille osallistuessaan. Oleskelun vähimmäispituus tulee olla 2-3 kuukautta (vaihto-opiskelu), 2-3 viikkoa (kielikurssi opetusmäärästä riippuen), 2 kk kohdekielisessä perheessä työskentelyä ja 3 kk suomenkielisessä (au pair –työ) sekä vähintään 2kk (muu työ). Kurssisuoritukseen kuuluu oleskelun lisäksi työtodistus tai todistus opiskelusta sekä kirjallinen raportti oleskelun sisällöstä (1 sivu) ja itsearviointi kielitaidon ja kulttuurintuntemuksen kehittymisestä (1 sivu).