Kestävä kehitys

Kestävän kehityksen toiminta

Koulumme sai OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatin 29.5.2012. Vahvuutena meillä on monipuolinen toiminta kaikilla kestävän kehityksen osa-alueilla, joita ovat ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävä kehitys. Sertifikaatti on uusittu vuosina 2015, 2018 ja 2021.

Koulussamme on oma kestävän kehityksen ryhmä, johon kuuluvat keke-koordinaattori, kv-koordinaattori, KiVa-koordinaattori, rehtori, oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ja sihteeri, sekä siistijöiden, kiinteistönhoidon ja ruokapalvelun edustajat.

Kestävä kehitys näkyy jokapäiväisessä työssämme. Lähdemme liikkeelle pienistä, hyvistä teoista, koulukavereiden ja henkilökunnan vuorovaikutusesta sekä keskinäisestä kunnioituksesta. Seiskaluokkalaiset osallistuvat yhden päivän tet-harjoitteluun koulullamme. Päivän aikana oppilaat tutustuvan koulun siistijöiden ja keittiöhenkilökunnan töihin. TET-harjoittelun tavoitteena on tutustua eri työtehtäviin ja koulun henkilökuntaan, sekä oppia arvostamaan toisen ihmisen tekemää työtä. 

Kiinteistönhoitaja kouluttaa joka vuosi luokkien puheenjohtajat koulun kierrätysasioissa ja näyttää kierrätyspisteemme. Luokkien puheenjohtajat opettavat samat asiat omille luokilleen. Ruokalassa biojätteiden määrää seurataan päivittäin. Ruokailijoiden lautaselta jäävä biojäte on vuosien työllä saatu vähenemään huomattavasti. 

Joka syksy vietämme puolukkailtapäivää, jolloin jokainen oppilas kerää koululle 1-2 litraa puolukoita. Marjat käytetään vuoden aikana kotitalousluokissa ja koulun keittiöllä. Toukokuussa vietämme siivousiltapäivää, jolloin kaikki luokat jalkautuvat siivoamaan Haapajärven keskustan tienvarsia ja ojia. 

Lisäksi vuoden aikana järjestetään muita kestävän kehityksen tapahtumia ja teemoja mm. lähiruokaan, turvallisuuteen ja kansainvälisyyteen liittyen.