Kansainvälisyys

Kansainvälisyyttä koulussamme

Haapajärven yläaste on Unesco-koulu. Unesco-koulustatuksen koulumme sai keväällä 2003, eli olemme osa maailmanlaajuista Unesco-ASPnet-kouluverkkoa. Muiden Unesco-koulujen tavoin olemme sitoutuneet toteuttamaan Unescon periaatteita, joita ovat kasvattaminen rauhaan, suvaitsevaisuuteen, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja tasa-arvoon sekä vastuuseen ympäristöstä ja kulttuuriperinnön säilyttämisestä.

Kuulumme Haapajärven lukion ja K.J. Ståhlbergin koulun kanssa Pohjois-Suomen Unesco-ASPnet-koulujen Polaris-verkostoon, joka perustettiin vuonna 2006 Opetushallituksen tuella. Polaris-verkostossa toteutamme erilaisia projekteja, mm. 2013-2014 YTE I: Yhdessä tekemään -hanke, 2015-2016 YTE II: Rauha kasvaa -hanke ja YTE III: Elävät koulut-hanke. 

Tällä hetkellä suunnittelemme YTE IV-hanketta teemalla Toivo. 

Koulumme on ollut mukana rakentamassa koulua ja kirjastoa ja avustamassa paikallisia asukkaita Pohjois-Tansaniassa. Kesällä 2018 tehtiin opintomatka Tansaniaan ja osallistuttiin tyttöjen asuntolan rakentamiseen Maruvangon yläasteelle Arushaan.

Uutta Tansanian matkaa jo suunnitellaan ja se toteutunee vuonna 2021. 

Koulumme on tehnyt yhteistyötä Belomorskilaisen keskikoulu n:o 1 kanssa yli 20 vuotta. Tässä toiminnassa olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Haapajärven lukion kanssa.

Yhteistyö virolaisen Värskan koulun kanssa aloitettiin lukuvuonna 2015-2016. Yhteistyötä on tehty mm. yrittäjyystaidossa ja taito- ja taideaineissa.