2020-2021

Kesäkuulla 2021

Leikkimökki
Kesäkuulla tehtiin perinteinen leikkimökin suursiivous, pestiin ikkunat ja verhot, kaikki lelut ja koko mökki, korjattiin leluhyllykin ihan oikeilla nauloilla ja vasaralla. Kun kaikki oli valmista kutsuttiin Annen ryhmä kesäkekkereihin, leikittiin ja pelattiin yhdessä mölkkyä, krokettia ja renkaan heittoa sekä etsintää ja herkuteltiin jäätelöllä.
Sää oli koko kuukauden aurinkoinen ja lämmin, ulkona viihdyttiin vesileikeissä ja välillä rauhallisemmissa leikeissä peitolla puitten varjossa, käytiin piknikeillä ja otettiin rennosti. Muskari ja jumppahetketkin pidettiin ulkona katoksen varjossa.
Heinäkuulla me lomaillaan, ihanaa lomaa kaikille!

Toukokuulla 2021

Kuusen kukkia
Toukokuulla tehtiin luontoretkiä erilaisten tehtävävihkojen kanssa ja opittiin monia kasveja ja ötököitä nimeltä. Lapset muistivat tutun lastenlaulun Pieni tytön tylleröinen kun huomasivat kuusen kukkivan ja kuulivat käen kukkuvan, niistä siinä lauletaan!
Kasvatettiin siemenestä äitienpäiväksi auringonkukkaa ja askarreltiin kortit tietenkin.
Klovni Dodo esiintyi meille etäkonsertissa -se oli hauska!
Juteltiin että on monenlaisia sääntöjä joiden noudattaminen on tärkeää syystä tai toisesta, liikennesäännöt turvallisuuden ja pelisäännöt pelin sujuvuuden takia. Muistuteltiin mieliimme kuinka tärkeä on katsoa molempiin suuntiin ennen kuin ylittää tien ja ettei tiellä leikitä. Sääntöleikkejä leikittiin, ulkona innostuttiin peiliä ja väripeiliä, sisällä lautapelejä, etenkin Nalle Puh Bingoa josta tuli meidän uusi suosikki.

Huhtikuulla 2021

Lukutoukka
Tämän toimintakauden teemana on ollut mm. sadut ja lorut. Haastoimme kodit lapsineen yhdessä kirjojen ääreen.
Tiia leikkasi isompien lasten avustuksella paperiympyröitä joihin kotona sai kirjoittaa luetun kirjan nimen ja kirjan tekijän.
Jokainen sai itse kiinnittää tuomansa palluran seinälle lukutoukan jatkoksi ja samalla kertoa toisille mikä kirja oli luettu ja mistä se kertoo. Hienosti kaikki muistivatkin luetut tarinat ja toiset kuuntelivat kiinnostuneena. Pitkä toukka saatiinkin aikaiseksi!
Ilmat olivat ihanan keväisiä, seurattiin lintujen puuhia ja innostuttiin askartelemaan maitopurkeista linnunpönttöjä, ne koristeltiin koreiksi ja kerättiin pohjalle sammalta ja muuta pehmuketta sekä maalattiin paperimassapalloista munat ja äitilintu hautomaan.
Sirkuspellejä askarreltiin myös lasten toivomuksesta, ensin yhdessä tutkittiin netistä askarteluohjetta ja löydettiinkin mieleisen näköinen ohje.
Ihasteltiin kun istuttamamme Skillat kukkivat puiden juurilla ja lesken lehtiä poimittiin ojanpientareilta.
Leikkipuistoissakin viihdyttiin keinumassa ja hiekkaleikeissä.
Sisällä leikittiin kaikki yhdessä kotileikkiä, kaikki saivat vuorollaan olla isiä, äitejä ja siskoja ja vauvoja. Mukavia jumppa ja tanssi hetkiä vietettiin myös.
Vappua juhlittiin Annen ryhmän kanssa meidän pihalla. Koristeltiin leikkimökkiä ilmapalloin ja serpentiinein, heitettiin vesi-ilmapalloja ja puhallettiin saippuakuplia, grillattiin nakkeja ja syötiin munkkeja jälkkäriksi, simaakin maisteltiin.
Hauskat juhlat oli!

Maaliskuulla 2021

Lasten suosikki kirjoja, rairuohoa sekä pääsiäiskukkia, palokärki.
Maaliskuun ensimmäinen viikko lomailtiin koko porukka. Toinen viikko aloitettiin juttelemalla lomakuulumisia, kaikilla oli ollut mukava loma mutta kivaa oli nähdä kavereita taas kun arki alkoi.
Kirjastokassi oli vaihtunut uuteen ja sitä tutkittiin innoissaan. Oli toivottu ihmisestä kertovia kirjoja ja niistä opittiin mihin ruoka menee kun nielaisee, että sydän pumppaa verta verisuonia pitkin ihan ihmisen päästä varpaisiin ja että keuhkoilla hengitetään-ja me vedettiin keuhkot täyteen ilmaa! Opittiin myös että kun syödään terveellisesti niin pysytään terveinä ja jaksetaan kasvaa ja oppia.
Hirmuliskojengi-kirjat nousi kaikkien suosikiksi ja Monen sortin tunteet herätti monta hyvää keskustelua.
Askarreltiin pääsiäispupuja ja-tipuja sekä virpomisoksia ja kasvatettiin rairuohoa. Kerran pupuihin oli ilmestynyt suklaamunat!
Ulkona bongailtiin kevään merkkejä, kuunneltiin pikkulintujen sirkutusta ja seurattiin viereisessä männikössä huutelevaa palokärkeä joka nakutteli vahvalla nokallaan puun kylkeä, etsien sopivaa pesäkolon paikkaa.
Joutsenia, hanhia ja kurkia lensi yli suurina auroina.
Käveltiin pitkiä matkoja kun kierrettiin kaikki lähialueen liukurimäet kun vielä riitti lunta, suosikkipaikoissa käytiin useammankin kerran. Samalla löydettiin monta kivaa kiipeilypuuta ja majan rakennus paikkaa.
Loppukuusta lumi kävi vähiin, suli lätäköiksi ja muuttui ihanaksi kuravelliksi. Hiekkalaatikko paljastui ja kakkuja tehtiin pitkästä aikaa niin paljon että olisi voinut perustaa kakkukaupan.
Iloksemme oli myös syksyllä laittamamme kukkasipulit nousseet mullasta.

Helmikuulla 2021

Askartelu; hammaspeikkoja. Eläinten jälkiä hangella. Jääpuikko leikkimökin räystäällä.
Helmikuulla talvi jatkui lumisissa merkeissä, ulkoiltiin "meidän vuorella", tutkittiin eläinten jälkiä, kiipeiltiin puussa ja leikittiin lumileikkejä sekä laskettiin liukuri- ja pulkkamäkeä.
Kirjastolta saatiin kiva yllätys, valmiiksi valikoitu kassillinen lasten omien kiinnostuksen kohteiden mukaisia kirjoja. Iso kassillinen, kurkistuskirjoja, paksulehtisiä kuvakirjoja ja isompien satukirjoja, niitä luettiin yksin ja yhdessä. Kassin suosio oli suuri ja loppukuusta tehtiin uutta toivelistaa seuraava kassia varten.
Ystävänpäiväksi leivottiin yhdessä muffineja, herkuteltiin ja laulettiin ystävyyslauluja. Askarreltiin Annen ryhmän lapsille ystävänpäiväkortit ja vietiin heille myös muffinit.
Laskiaismäkeä laskettiin Hämähäkkipuistossa Annen ryhmän kanssa ja laskiessa huudettiin entisaikojen tapaan Pitkiä pellavia! Kotimatkalla juteltiin miksi huudettiin ja mikä on pellava?
Sen jälkeen maistui hernekeitto ja jälkiruuaksi laskiaispulla.
Herkkuja oli siis syöty, muffineita ja laskiaispullia ja lapset juttelivat että voi tulla hammaspeikko jos syö liikaa herkkuja. Päätettiin askarrella hammaspeikkoja ja harjata hampaat oikein huolella.
Ipadilla pelailtiin muistipeliä, lautapeleistä innostuttiin Afrikan tähdestä ja Hedelmätarhapelistä, Kim-leikki nousi suosikkilistalle myös. Oman vuoron odottaminen ja sääntöjen noudattaminen sujuu hienosti kaikilta!
Omia pelejä sääntöineen lapset keksivät myös, eläinpelissä siirrettiin pieniä muovieläimiä pihdeillä kulhosta toiseen ja laskettiin kuinka monta kukin pudottamatta sai.
Pakkaspäivinä kun ei päästy ulos liikkumaan jumpattiin musiikin tahtiin tai heitettiin liikuntanoppaa.
Loppukuusta alkoikin suojakelit, saatiin kaivaa kurahousut esiin ja voi sitä vesileikkien riemua!

Ihanaa alkanutta vuotta 2021 kaikille!

Lumienkeli
Tammikuu aloitettiin vaihtamalla joulu- ja uudenvuoden kuulumisia -pukki oli kaikkien luo ehtinyt ja tuonut pakettejakin, vuodenvaihtumista oli juhlistettu raketteja katsellen.
Saatiin lunta ja pakkasta, aamuisin tehtiin laitettiin tulet takkaan että tarjetaan, puheltiin että ulos pitää pukeutua lämpimästi, askarreltiin lapaset ja loruteltiin;
Tupsulakki ja lapanen, pitkävartinen töppönen, jalat ja kädet lämmittää eikä korvat kylmäksi jää🌨️
Pulkkailtiin ja potkukelkkailtiin, kiipeiltiin lumikasoilla, hiihdettiin, luisteltiin ja tehtiin lumiukkoja ja lumilinnoja.
Tehtiin pistely kuvioita ja pelattiin lautapelejä.
Isolle paperille piirrettiin lasten ääriviivat ja maalattiin kasvot ja hiukset sekä vaatteita. Leikattiin ne seinälle ja huomattiin että kaikilla oli kaksi jalkaa, kaksi kättä ja pää jne, samanlaisia ollaan kaikki, vähän erikokoisia vain.
Poliisi ja varas leikkiä leikittiin sekä sisällä että ulkona - kyllä tuli juostua niin että kaikilla oli ihanat punaiset omppuposket. Prinsessaleikkejä mahtui mukaan myös ja lastenhuoneeseen rakennettiin leluhyllyistä oikea linnakin.

Joulukuulla 2020

Askartelut; lumiukko Suomen liput, joulutonttu sekä oksista koottu joukukuusi. Lasten leipomia pipareita tölkissä. Pihalla lumiukko
Joulukuulla ulkoiltiin omalla ja Annen pihalla, puistossakin käytiin mutta metsäretket ja viereisen pellon jäätyneet lätäköt vei voiton useimmiten.
Sisällä leikittiin porukalla autoleikkiä sohvassa, lautaset ratteina,pelattiin lautapelejä ja koottiin palapelejä.
Leivottiin ja koristeltiin joulupipareita -maistui muuten meille kaikille!
Luettiin jouluisia tarinoita ja laulettiin joululauluja sekä katsottiin telkkarista Röllin joulu.
Askarreltiin paljon; joulukoristeita lastenhuoneen ikkunaan, Suomen lippuja itsenäisyyspäiväksi ja lumiukkoja oikeaa lunta odotellessa ja satoihan sitä lopulta sen verran että oikeakin lumiukko saatiin tehtyä.
Forssan lapsiystävällisyyspäivän kunniaksi saatiin lahjaksi konsertti Siinä ja taikaradio, kiitokset siitä, oli mieleinen kaikille

Ihanaa alkavaa vuotta 2021 kaikille!

Marraskuulla 2020

Erivärisiä muovikirjaimia muovilaatikossa
Marraskuulla vesiväriteltiin ja piirreltiin, askarreltiin ja koottiin palapelejä sekä leikittiin yhdessä kauppaa ja koulua. Koululeikin innostamana isommat opettelivat kirjaimia ja oman nimen kirjoittamista ipadilla, tehtävävihkoihin ja tietenkin kynällä paperilla myös, meidän kouluun pienemmätkin pääsivät mukaan oppimaan.
Vietettiin oman kirjan päivää ja luettiin muutenkin paljon. Kaivettiin esiin joululaulupussi ja muistettiinkin monta joululaulua viime joulusta.
Metsäretkillä viihdyttiin, leikittiin, kiipeiltiin puissa ja kerättiin tarvikkeita askartelua varten. Mäkilammilla seurattiin sorsapariskunnan syömispuuhia ja ihmeteltiin oravia jotka kurkottelivat lintulaudalta siemeniä. Luntakin saatiin parina päivänä ja se teki meidät niin hyvälle tuulelle.
Marraskuun sankareita juhlittiin, alkukuusta neljävuotis- ja loppukuusta kaksivuotissynttäreitä.

Lokakuulla 2020

Sammalta puunrungolla
Lokakuulla kiipeiltiin puissa, oltiin piilosilla ja juostiin hippaa. Tutkittiin sammalia ja voi sitä riemua kun saatiin ensimmäiset lumet, yhdessä tehtiin lumiukko ja lumihevonen.
Sisällä laulettiin ja tanssittiin, askarreltiin ja leikittiin. Vietettiin myös yhdet kolmevuotis synttärit.
Lukulumossa tutustuttiin Ympyriäisiin ja juteltiin erilaisista tunteista.

Syyskuulla 2020

Seinätaulu ryhmän säännöt
Me mietittiin yhdessä sääntöjä, miten meillä olisi mukava olla täällä hoidossa. Tärkeimmiksi asioiksi katsottiin yksimielisesti että ketään ei lyödä, eikä tönitä ja tavaroita ei heitellä. Sovittiin myös että puhutaan kauniisti toisillemme.
Me ihasteltiin kun lehdet puissa muuttui kauniin punaisiksi ja keltaisiksi ja kun tuulenpuuska sattui kohdalle, lehtiä varisi kuin olisi satanut lunta!
Istutettiin kukkasipuleita Tiian pihassa päärynä puitten juurille, niistä kasvaa keväällä sinisiä kukkia, skilloja
Päärynät kypsyi ja saatiin syödä niitä ja ennenkuin auringon kukat puhkesi kukkaan, huomattiin että nuput oli täynnä leppäkerttuja.
Tehtiin metsäretkiä, löydettiin vielä muutama mustikkakin ja kiivettiin Hunnarin huipulle. Puistossa käytiin keinumassa ja leikittiin piilosta.
Sisällä rakennettiin junaratoja ja parkkitalosta ja jakkaroista juna jolla matkustettiin kaupunkiin. Ja maalattiin ja muovailtiin paljon.
Yhdessä opeteltiin pukemislorua;
Nyt on lasten pukemis aika.
pitää tehdä pukemis taika,
simsalabim, simsalabom,
missä ne jalat/kädet/... on?
Ja pukeminen sujuu meiltä leikiten!

Elokuu 2020

Askartelu hillopurkit
Iloisella mielellä aloiteltiin uutta toimintakautta tutulla porukalla, vaihdettiin kesäloma kuulumisia ja nautittiin loppukesän auringosta ja lämmöstä.
Juteltiin loppukesän olevan sadonkorjuun ja säilömisen aikaa, nostettiin kasvimaalta perunoita ja laitettiin niistä ruokaa ja porkkanoita jotka olikin kaikkien mielestä herkullisia. Omenien kypsymistä odotellessa askarreltiin omenahillopurkkeja.
Pelattiin paljon lautapelejä ja leikittiin yhdessä.
Vietettiin myös yhdet kolmevuotis synttärit.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä