Miten puhua itsetuhoisista ajatuksista / itsemurha-aikeista (check list)

Miten puhua itsetuhoisista ajatuksista/itsemurha-aikeista (check list)

MITEN PUHUA ITSETUHOISISTA AJATUKSISTA/ITSEMURHA-AIKEISTA

1) Itsemurhaa suunnittelevan nuoren kannalta on vahingollista, mikäli ympäristö sivuuttaa ongelman tai yrittää olla välittämättä itsemurhapuheista. Tällainen suhtautuminen on nuorelle viesti siitä, etteivät muut kuuntele tai usko häntä. Nuori voi myös ajatella, ettei kukaan välitä hänen kärsimyksestään.

2) Yhtä lailla epäedullista on, jos ympäristö järkyttyy, menee paniikkiin taI vaivautuu itsemurhapuheista. Itsetuhoista nuorta eivät moralisointi tai ”saarnat” auta. Itsetuhoinen ihminen ajattelee irrationaalisesti, jolloin on myös hyödytöntä ympäristön alkaa taistella, väitellä tai hieroa kauppaa tämän kanssa.

3) Itsetuhoiselle ihmiselle ei saa luvata olla kertomatta asiasta kenellekään. Itsetuhoinen nuori jakaa tunteensa ja kokemuksensa siinä toivossa, että tulee hätänsä kanssa nähdyksi ja autetuksi (vaikka hän sanallisesti kiistäisikin tämän).

4) Tartu asiaan välittömästi; kysele oppilaalta mitä puhe tarkoittaa ja mitä voit tehdä hänen hyväkseen, mutta vältä miksi –kysymyksiä.

5) Älä säikähdä, vaan anna oppilaalle mahdollisuus puhua, sillä se on yleensä halu saada apua vaikealta tuntuvaan tilanteeseen.

6) Älä leimaa, tuomitse, vähättele tai mitätöi vaikka itsetuhoisuus ei kuulostaisikaan akuutilta, ota se todesta.

7) Älä jätä oppilasta yksin ajatustensa kanssa ja ohjaa hänet tarvittaessa muun avun piiriin.

8) Kysele onko oppilas puhunut ajatuksistaan läheisilleen ja jos ei, niin rohkaise häntä kertomaan heille.

9) Älä lupaa pitää asiaa salaisuutena, jos itse huolestut hänen tilanteestaan.

10) Auta oppilasta selkiyttämään tilannettaan kuuntelemalla ja kyselemällä.

■ Osoita aitoa huolenpitoa ja halua kuunnella

Olen huolissani sinusta/tunteistasi”, ”Minulle on tärkeää kaikki, mitä sanot”, ”Haluan tietää, mitä ajattelet”, ”Haluan auttaa ja ymmärtää”,

Minulle on tärkeää tavata sinua huomenna” jne.

 Esitä kysymyksiä, ole suora ja huolehtivainen älä moralisoi tai suutu.

Oletko miettinyt itsesi tappamista”, ”Ovatko kuolemantoiveet niin voimakkaita, että olet ajatellut tehdä itsellesi jotakin?”, ”Tuntuuko sinusta siltä, että voisit yrittää itsemurhaa?”, ”Oletko suunnitellut, miten pääsisit pahasta olostasi?”, ”Oletko koskaan yrittänyt itsemurhaa?”, ”Tunnetko ketään, joka olisi tehnyt itsemurhan tai yrittänyt sitä?”, ”Oletko jo tehnyt valmisteluja itsemurhasuunnitelman toteuttamiseksi?”.

 Hae apua ja lupaa, ettet jätä nuorta yksin.

Et ole yksin, en jätä sinua. Autan sinua saamaan tarvitsemasi avun ja tuen.”

HUOM! Mikäli nuorella on voimakas halu kuolla tai selkeitä itsemurhasuunnitelmia, on hänet syytä ohjata, mieluiten saattaa ammattiauttajan luokse. Itsemurhaa yrittänyt nuori tarvitsee aina nuorisopsykiatrista konsultaatiota. Älä kuitenkaan ”hylkää”! Pidä kiinni, sovi uusi tapaaminen!