4. Perehdytys

Perehdytys

Koulun kriisivalmius edellyttää koko koulun henkilöstön perehdyttämistä. Kaikilla koulun työntekijöillä tulee olla valmiudet toimia kriisitilanteessa, koska kuka tahansa voi kohdata tilanteen ensimmäisenä. Opettajilla on keskeinen rooli oppilaiden tai opiskelijoiden selviytymisen tukemisessa, koska he kohtaavat heidät lähes päivittäin. Siksi heillä pitää olla valmiudet sekä kriisitilanteiden välittömään kohtaamiseen että henkisen tuen antamiseen.

Koulun työntekijöiden tulee tutustua suunnitelmaan ja kerrata sen sisältö vuosittain. Uudet henkilökunnan jäsenet perehdytetään suunnitelmaan omassa tilaisuudessaan. Perehdytyksestä vastaa turvallisuusvastaava ja sitä koordinoivat yhdessä rehtori ja turvallisuusvastaava. Perehdytys suunnitellaan yhdessä kriisiryhmän kanssa.

Koulun oppilaita ja heidän huoltajiaan tiedotetaan kriisisuunnitelmasta ja sen sisällöstä lukuvuositiedotteessa, oppitunneilla tai/ja vanhempainilloissa. Koulun oppilailla pitäisi olla valmiudet toimia erilaisissa hätätilanteissa, kuten onnettomuus, tulipalo, säteilyvaara tms. Koulu käyttää osan kouluvuoden oppitunneista erilaisten kriisitilanteiden käsittelyyn ja harjoitteluun sekä niihin varautumiseen ennakolta. 

Kriisisuunnitelmaan perehdyttäminen tapahtuu opettajankokouksissa ja erillisissä koulutus- tai keskustelutilaisuuksissa. Kriisiryhmä suunnittelee kriisitilanteisiin sopivaa ja soveltuvaa koulutusta tarpeen mukaan.