Mistä happea pinnan alla?

Mistä happea pinnan alla?

Sukeltaessaan ihminen joutuu pidättämään hengitystä. Kuinka vedessä voi elää kuitenkin niin paljon eläimiä? Kuten olemme oppineet, levät ja kasvit tuottavat veteen happea, mutta hapen saaminen vedestä voi arvella olevan vaikeaa. Kaiken lisäksi vedessä on ilmaan nähden hyvin vähän happea. 

Monilla vedessä elävillä eläimillä on tähän ratkaisu eli kidukset. Kiduksia on monilla eri eläinryhmillä, jokaisella eläinryhmällä ne ovat omanlaisensa, mutta niiden tehtävä on sama. Niiden avulla vedessä elävä eläin ottaa happea vedestä ja poistaa hiilidioksidia. Äyriäisillä ja hyönteisillä kidukset sijaitsevat yleensä takaruumiissa. Monet "madot", esim. juotikkaat, ottavat happea suoraan ihon läpi. Simpukat pumppaavat vettä aktiivisesti kuoresta sisään ja ulos.


Katso video. Löydätkö kidukset? Miten ne toimivat? Ovako videolla esiintyvät eläimet äyriäisiä vai hyönteisiä?

Kaikilla vedessä elävillä selkärangattomilla ei kuitenkaan ole kiduksia tai ne eivät ota happea suoraan ihon läpi. Erityisesti monet hyönteiset, kuten sukeltajakuoriaiset, käyttävät ilmakehässä olevaa happea. Näin ollen niillä on jatkuva tarve käydä veden pinnalla hakemassa happea. 

https://peda.net/id/e2c8a22a4
Aikuinen sukeltajakuoriainen hengittämässä veden pintakalvolla.