Luokkahuone

Tältä näyttää luokkahuone ensimmäisellä luokalla

Luokkahuone on väriltään hailakan vaaleanpunainen. Kaunis hirsiseinä kiinnittää usein ensimmäisenä huomion. Hirsiseinä yhdessä puisten penkkien ja kaapistojen kanssa tuo luokkaan pehmeyttä ja lämpöä. Tila on korkea ja suurista ikkunoista säteilee luokkaan paljon valoa. Ikkunan edessä kasvit luovat kodikkaan vaikutelman. Lattialla näkyy väriä tuomassa räsymatto ja pehmeitä lattiatyynyjä. Seinää koristaa värikkäät oppilastyöt ja toisella puolella iso liitutaulu. Yhdellä seinustalla näkyy värikäs vuodenaikapöytä, jossa silkkiliinojen päälle on tehty luonnonmateriaaleista asetelma. Jos ei ole ennen käynyt steinerkoulussa, luokkahuone saattaa näyttää hyvin yllättävältä.


Tältä luokkahuone näytti ensimmäisenä koulupäivänä.

Kiinnitämme tarkoituksella paljon huomiota luokkahuoneen estetiikkaan. Kauneuden lisäksi luokkahuoneen ratkaisuilla on pedagoginen tehtävä. Oppilaat viettävät luokkahuoneessa useamman tunnin päivästään, ja siksi on tärkeää, että se on viihtyisä ja turvallinen. Luokkahuoneen tulee ruokkia lapsen halua oppia ja herättää luovuus lapsen sisällä. Kaikki, mikä luokkahuoneessa edistää oppilaan viihtyvyyttä ja houkuttelee oppimiseen, syventää oppimisprosessia ja tekee oppimisesta mielekkäämpää. Tilan tulisi aktivoida ja innostaa oppilaita toimintaan ja työskentelyyn, mutta myös rauhoittaa kuuntelemaan ja pohtimaan.

Liitutaulu

Ensimmäisessä luokassa seinää koristaa kaunis liitutaulu, jossa voi nähdä suuria, värikkäitä taulupiirustuksia. Itseasiassa liitutaulut löytyvät koulumme jokaisesta luokkahuoneesta. Toisinaan tätä valintaa ihmetellään, etenkin koska koulumme on melko uusi. Liitutaulut mielletään vanhanaikaisiksi. Miksi sitten päädyimme liitutauluihin uudessa koulurakennuksessa? 

Liitutaulu on koulussamme pedagoginen valinta. Se on työväline, jolla opettaja elävöittää opetusta kauniilla tavalla. Opettajan tekemät taulupiirustukset ruokkivat oppilaan luovuuden halua ja motivoivat oppimaan. Kun oppilaat aamulla tulevat luokkaan ja näkevät uuden taulupiirustuksen, se herättää heissä kiinnostuksen päivän aiheeseen. Taulupiirustus luo luokkaan samalla tunnelman, jonka avulla uuteen aiheeseen on helppo syventyä. 

Alkuopetuksessa on myös tärkeätä piirtää eteen malliksi, kun oppilaat työstävät opittua aihetta omiin työvihkoihinsa. Näin oppilaat näkevät, miten aihetta voi lähteä teknisesti toteuttamaan ja opettajan piirtämät taulukuvat antavat inspiraatiota oppilaan omalle vihkotyöskentelylle. Opettajan luoma kuva on kuin tarina, joka herättää lapsen oman mielikuvituksen.

Penkkipedagogiikka

Koulussamme on ensimmäisellä luokalla käytössä ns. penkkipedagogiikka, mikä tarkoittaa ettei luokassa ole pulpetteja, vaan penkit. Leikki ja liikkuminen on tämän ikäiselle lapselle tärkeätä. Penkit mahdollistavat muuntuvan luokkatilan. Penkkien päällä voidaan istua ja seurata opetusta, mutta niitä voidaan käyttää myös pöytänä siten, että lapsi istuu penkin takana lattiatyynyllä. Penkkien ansiosta tila on monipuolisesti käytettävissä. Oppilaat oppivat nopeasti parin kanssa siirtämään penkit opettajan pyytämään muodostelmaan ja näin penkkijärjestys voi muuttua tunnin aikana jouhevasti piiristä esimerkiksi perinteiseen luokkanäkymään, jossa penkit ovat peräkkäin. Tarvittaessa penkit voidaan kasata myös seinustalle pinoon, jolloin koko lattia vapautuu käyttöön. Penkit ovat täyspuisena hyvin tukevat, joten niitä kääntämällä ja pinoamalla päällekkäin voi myös rakentaa vaikkapa tasapainoradan.

Vuodenaikapöytä

Hirsiseinän edessä on matala liinoilla ja luonnonmateriaaleilla koristeltu vuodenaikapöytä, jossa seikkailevat milloin keijut, tontut tai metsän eläimet. Vuodenaikapöytä elää ja muuntuu vuodenkiertokulun mukaan. Sen avulla luon luokkaan tunnelmia vaikkapa syksyisestä lähimetsästä, kesäisestä järven rannasta tai vuoden juhlista. Pöytä rakennetaan kuvaamaan sitä, mitä luonnossa tapahtuu. Näin lapsi voi elää vuodenajan tunnelmassa, värien, muotojen ja esimerkiksi tuoksujen kautta.

Rakennan vuodenaikapöydän pohjan yleensä itse ja lapset täydentävät sitä. Lapset osallistuvat pöydän tekemiseen tuomalla sinne luonnosta löytämiään aarteita. Vuodenaikapöydän tehtävä on tukea lapsen luontosuhteen kehittymistä ja herättää oppilaan kiinnostus ympäristöä kohtaan. Vuodenaikapöydän äärellä voi tehdä havaintoja, käydä keskusteluja ja ihailla luonnon monimuotoisuutta.