Perehdytysmateriaali
Kiusaamisen vastainen työ Äänekosken kouluissa
![kiusaamista vastaan Äänekoski.png](https://peda.net/aanekoski/perusopetus/kiusaamisen-vastainen-toiminta-aanekosken-kouluissa/perehdytysmateriaali2/kiusaamisen-vastainen-tyo-aanekosken-kouluissa/kiusaamista-vastaan-aanekoski.png2:file/photo/b33c3b72c5ab5f2ef1f096d6c09adc9e63410efb/kiusaamista%20vastaan%20%C3%84%C3%A4nekoski.png)
Kiusaaminen, häirintä, syrjintä ja väkivalta vaikuttavat merkittävästi lasten ja nuorten arjen turvallisuuteen ja hyvinvointiin. Tällä sivustolle koottu erilaista materiaalia ja työkaluja siihen, miten tunnistaa ja puuttua kiusaamiseen, häirintään ja väkivaltaan koulussa.
- Kiusaamisen vastaisen työn tueksi
- Erilaisia materiaaleja kouluarkeen ja opetukseen
- Ohjeistukset Wilma, Someturva
- Yhteistyö, opiskeluhuolto ja muut tahot
Kiusaamisen vastaisen työn tueksi
OPH: Kiusaamisen vastainen työ oppilaitoksissa
Oppaassa kuvataan kiusaamisen vastaista työtä kouluissa ilmiön ennalta ehkäisyn ja siihen puuttumisen näkökulmista.
Huoneentaulu, toimi näin kiusaamistilanteessa (OPH)
Oppilaalle laadittu huoneentaulu, miten ennaltaehkäistä kiusaamista ja miten toimia, jos itse kohtaa tai kaveri kohtaa kiusaamista. Huoneentaulun muistilistan voi käydä oppilaiden kanssa läpi ja tulostaa koulun seinälle.
EI kaikille väkivallalle! - Toimi kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa vastaan (OPH)
Ohjeet ja työkalut on tarkoitettu koulujen ja muiden lasten ja nuorten kanssa työskentelevien käyttöön. Osa materiaaleista soveltuu myös käsiteltäväksi lasten ja nuorten kanssa.
Someturva palvelu käytössä
Äänekosken kaupungin kouluilla on käytössä Someturva-palvelu. Someturvan avulla lapset, nuoret ja ammattilaiset saavat matalalla kynnyksellä asiantuntevaa apua somessa tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään.
Miksi lapsi kiusaa -materiaali
Oppaassa pyritään ymmärtämään syitä kiusaamisen taustalla – sitä miksi joku kiusaa muita. Kyse on usein monen tekijän summasta, eikä voida suoraan sanoa kenestä tulee kiusaaja ja kenestä ei.
Maksuton verkkokurssi: Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa
Kurssi on tarkoitettu täydennyskoulutukseksi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaisille muun muassa varhaiskasvattajille, opettajille ja koulunkäynninohjaajille. Itsenäisen opiskelun lisäksi voi osia kurssista käyttää yhteisesti opiskellen esimerkiksi tukena työyhteisöjen tai tiimien kehittämistyössä. Kurssin suorittaminen vaatii yhteensä noin 20 tunnin työpanosta.
Kurssi on maksuton ja opiskeltavissa verkkovälitteisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Kurssin suorittamisesta saa todistuksen.
Kurssin järjestää Kasvun tuki - Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö sr.
Kurssi on maksuton ja opiskeltavissa verkkovälitteisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Kurssin suorittamisesta saa todistuksen.
Kurssin järjestää Kasvun tuki - Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö sr.
Kouluarkeen ja opetukseen
Hyvää kasvua -hyvinvointiopetus
HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointiopetuksen opetussuunnitelman on laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen opetussuunnitelma perusopetuksen vuosiluokille 1.-9.
Kaveritaidot kaikille – opas alakouluun
Oppaassa on sekä tietoa että harjoituksia, joilla voi vahvistaa oman luokan ryhmähenkeä, oppilaiden kaveritaitoja ja kummioppilaana toimimista. Oppaan harjoitukset soveltuvat moneen eri oppiaineeseen ja tukevat erityisesti perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2014) laaja-alaisen osaamisen yleistavoitteita. MLL:n Kaveritaidot kaikille opas on päivitetty vuonna 2024.
Jotain rajaa! -opetusaineisto alakouluun
MIELI ry:n tuottama aineisto opettajille kaverisuhteiden ja kiusaamisen käsittelyyn kouluissa. Aineistossa kymmenen videota tehtävineen.
Kiusaamisen ehkäiseminen – opas tukioppilasohjaajalle
Tukioppilaiden tärkein tehtävä koulussa on luoda turvallista ilmapiiriä, tutustuttaa oppilaita toisiinsa ja järjestää myönteistä kouluilmapiiriä edistäviä tapahtumia.
Videot
Opetushallituksen tuottama lyhytvideosarja
Opetushallitus on tuottanut kasvatus- ja koulutusalan ammattilaisille sekä huoltajille tarkoitetun lyhytvideosarjan. Videot auttavat tunnistamaan lasten ja nuorten kokemaa kiusaamista, häirintää, syrjintää ja väkivaltaa sekä puuttumaan niihin turvallisuutta ja terveyttä edistävillä tavoilla. Osa videoista soveltuu myös opiskelijoiden ja oppilaiden kanssa käsiteltäviksi. Opetushallituksen videosarjassa käydään läpi vastuita ja keinoja tunnistaa ja ehkäistä kiusaamista, häirintää, syrjintää ja väkivaltaa sekä miten puuttua niihin. Koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuspalvelujen henkilöstön on tärkeää rohkaista lapsia ja nuoria kertomaan aikuisille kiusaamisesta tai väkivallasta. Aikuisilla on velvollisuus puuttua yhdessä ja seurata tilanteita niin, että kiusaaminen, häirintä, syrjintä tai väkivalta päättyvät. 15-osaiseen videosarjaan on haastateltu useita eri asiantuntijoita, ja videoilla esiintyy myös lapsia ja nuoria.
Mitä voin tehdä ja mistä haen apua, kun minua kiusataan
Videolla käsitellään sitä, miten lapset ja nuoret voivat saada apua opiskeluhuoltopalveluista kiusaamistilanteiden selvittämiseen.
Video on tarkoitettu lapsille ja nuorille.
Video on tarkoitettu lapsille ja nuorille.
Kiusaamiseen puuttumisen keinot
Videolla kerrotaan, mitä lapset ja nuoret ajattelevat kiusaamisesta, mitä jälkiä kiusaaminen voi jättää, millä keinoin kiusaamiseen voidaan puuttua sekä miten kiusaamistilanteita voidaan ehkäistä, ja miten kiusaamisen lopettamisesta voi huolehtia.
Video on suunnattu koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen johtajille, rehtoreille, opettajille sekä muille ammattilaisille ja huoltajille. Video soveltuu käytettäväksi oppimateriaalina peruskoulun 7. vuosiluokalta alkaen.
Video on suunnattu koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen johtajille, rehtoreille, opettajille sekä muille ammattilaisille ja huoltajille. Video soveltuu käytettäväksi oppimateriaalina peruskoulun 7. vuosiluokalta alkaen.
Yhteistyö
Ankkuritoiminta
Ankkuritoiminnan painopiste on alle 15-vuotiaissa nuorissa. Varhaisen puuttumisen kautta ennalta estetään alaikäisten rikollista käyttäytymistä sekä perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa ja ohjataan osapuolia tarvittaessa avun ja tuen piiriin. Toiminnassa ovat mukana poliisin lisäksi erityisnuorisotyö, sosiaalipäivystys ja sovittelutoimisto.
Pyydä apua -nappi
Pyydä apua -nappi on matalan kynnyksen sähköinen yhteydenottokanava, jonka kautta saat ohjausta ja neuvontaa oikeanlaisen avun piiriin. Apua voit pyytää nimettömänä. Apua pyytäessäsi sinun ei tarvitse tietää, mihin palveluun tai kehen ammattilaiseen tulee olla yhteydessä.