Liite 13 Ylivieskan kaupungin TVT-strategia

TVT-strategia

Tvt strategian sisältö

  1. Johdanto
  2. Nykytilanne
  3. Tvt-ops (oppilaat)
  4. Tvt-ympäristö
  5. Pedagoginen osaaminen

1. TIETOSTRATEGIAN JOHDANTO

Tavoite

Ylivieskan kaupungin perusopetuksen tietostrategian tavoitteena on taata jokaiselle oppilaalle monipuoliset oman elämänhallinnan ja tietoyhteiskunnan edellyttämät tiedonhankinnan, tiedonhallinnan ja sähköisen viestinnän taidot.

Strategia luo kaupunkiin tasavertaisen toimintaympäristön. Tavoitteena on varmistaa riittävät resurssit TVT:n opetukseen ja ohjaukseen, opettajien ja rehtoreiden TVT:n täydennyskoulutuksen ja ajanmukaisen teknologian tasa-arvoiseen kehittämiseen

Visio

Strategian avulla saavutetaan koulu, jossa oppilas, yhteistyössä toisten kanssa, ottaa vastuuta omasta oppimisestaan etsiessään tietoa ja tutkiessaan ilmiöitä.

Opettajien välinen yhteistyö on vahvaa ja opettajan rooli on valmentava ja ohjaava. Opettajan opiskelua ohjaavat taidot ovat ajanmukaiset. Työskentelykulttuuri on ennakkoluulotonta ja sallivaa.

Oppimisympäristöt tukevat oppimista ja ne ovat muunneltavia. Tiloja ja materiaaleja on käytettävissä ja oppiminen on ajasta ja paikasta riippumatonta. Oppilaalla on oikeus turvalliseen ja rauhalliseen oppimisympäristöön.

Pedagogista ja teknistä tukea on riittävästi saatavilla. Yhteisöt, yritykset ja muut oppilaitokset ovat tärkeitä kumppaneita. Kunnan päättäjillä ja oppilaitosten johtajilla on näkemys siitä, missä ollaan ja minne ollaan menossa. Johtaminen on kannustavaa ja verkostoitunutta. Opettajien osaaminen tunnistetaan sekä resurssien käyttö ja hankinnat ovat hallittuja.

  1. Nykytilanne

Tähän tulee selvitys tvt-välineistön nykytilanteesta (Pekka on kerännyt tietoa).


3. Tvt-ops

Luokat 0 - 2

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

Opetuksessa hyödynnetään esiopetuksen aikana ja koulun ulkopuolella oppilaille karttuneita tieto- ja viestintäteknologian (tvt) tietoja ja taitoja. Leikkiin perustuva työskentely on edelleen keskeistä. Tieto- ja viestintäteknologian perustaitoja harjoitellaan ja opitaan käyttämään niitä opiskelun välineinä. Samalla opitaan keskeistä käsitteistöä. Oppilaat pohtivat myös, mihin tarkoituksiin tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään lähiympäristössä ja mikä sen merkitys on arjessa.

Käytännön taidot ja oma tuottaminen: Koulutyössä harjoitellaan laitteiden, ohjelmistojen ja palveluiden käyttöä ja opetellaan niiden keskeisiä käyttö- ja toimintaperiaatteita. Samoin harjoitellaan näppäintaitoja sekä muita tekstin tuottamisen ja käsittelyn perustaitoja. Oppilaat saavat ja jakavat keskenään kokemuksia digitaalisen median parissa työskentelystä sekä ikäkaudelle sopivasta ohjelmoinnista. Pelillisyyttä hyödynnetään oppimisen edistäjänä.

Vastuullinen ja turvallinen toiminta: Oppilaiden kanssa keskustellaan ja luodaan yhdessä tvt:n turvallisia käyttötapoja ja hyviä käytöstapoja. Huomiota kiinnitetään terveellisiin työasentoihin sekä sopivan pituisten työjaksojen merkitykseen hyvinvoinnille.

Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely: Oppilaita opastetaan käyttämään keskeisiä hakupalveluita, kokeilemaan eri työvälineitä ja tekemään pienimuotoisia tiedonhankintatehtäviä eri aihepiireistä ja itseä kiinnostavista asioista. Heitä kannustetaan toteuttamaan tvt:n avulla ideoitaan yksin ja yhdessä toisten kanssa.

Vuorovaikutus ja verkostoituminen: Oppilaat saavat kokemuksia oppimista tukevien yhteisöllisten palveluiden käytöstä ja harjoittelevat käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Käytännön taidot ja oma tuottaminen

  • oppilaiden käytössä olevien laitteiden ja ohjelmien käynnistäminen ja sulkeminen
  • näppäimistön ja hiiren hallinta

Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely

  • osaa siirtyä internet- sivuille
  • sähköisten oppimateriaalien käyttö

Vuorovaikutus ja verkostoituminen

  • yhteisten pelisääntöjen mukaan toimiminen tietokoneella työskennellessä

Vastuullinen ja turvallinen toiminta

  • tutustuminen verkossa toimimisen käyttäytymissääntöihin ja turvalliseen toimimiseen verkossa
  • käyttäjätunnusten ja salasanojen turvallinen käyttäminen

Luokat 3 - 6

Tieto- ja viestintäteknologiaa (tvt) hyödynnetään monipuolisesti eri oppiaineissa ja muussa koulutyössä ja vahvistetaan yhteisöllistä oppimista. Samalla oppilaille luodaan mahdollisuuksia etsiä, kokeilla ja käyttää omaan oppimiseen ja työskentelyyn parhaiten sopivia työtapoja ja -välineitä. Koulussa tutkitaan tieto- ja viestintäteknologian vaikutusta arkeen ja otetaan selvää sen kestävistä käyttötavoista.

Käytännön taidot ja oma tuottaminen: Oppilaat oppivat käyttämään erilaisia laitteita, ohjelmistoja ja palveluita sekä ymmärtämään niiden käyttö- ja toimintalogiikkaa. He harjaantuvat sujuvaan tekstin tuottamiseen ja käsittelyyn eri välineillä ja oppivat myös kuvan, äänen, videon ja animaation tekemistä. Oppilaita kannustetaan toteuttamaan tvt:n avulla ideoitaan yksin ja yhdessä toisten kanssa. Ohjelmointia kokeillessaan oppilaat saavat kokemuksia siitä, miten teknologian toiminta riippuu ihmisen tekemistä ratkaisuista.

Vastuullinen ja turvallinen toiminta: Oppilaita ohjataan tvt:n vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön, hyviin käytöstapoihin sekä tekijänoikeuksien perusperiaatteiden tuntemiseen. Koulutyössä harjoitellaan eri viestintäjärjestelmien sekä opetuskäytössä olevien yhteisöllisten palvelujen käyttöä. Oppilaat saavat tietoa ja kokemusta hyvien työasentojen ja sopivan mittaisten työjaksojen merkityksestä terveydelle.

Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely: Oppilaat harjoittelevat etsimään tietoa useammasta eri lähteestä hakupalveluiden avulla. Heitä ohjataan hyödyntämään lähteitä oman tiedon tuottamisessa ja harjoittelemaan tiedon kriittistä arviointia. Oppilaita kannustetaan etsimään itselle sopivia ilmaisutapoja ja käyttämään tvt:tä työskentelyn ja tuotosten dokumentoinnissa ja arvioinnissa.

Vuorovaikutus ja verkostoituminen: Oppilaita ohjataan toimimaan oman roolinsa ja välineen luonteen mukaisesti sekä ottamaan vastuuta viestinnästään. Heitä ohjataan tarkastelemaan ja arvioimaan tvt:n roolia vaikuttamiskeinona. Oppilaat saavat kokemuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttämisestä vuorovaikutuksessa koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa myös kansainvälisissä yhteyksissä.

Luokat 3 - 4

Käytännön taidot ja oma tuottaminen

  • tekstin muokkaaminen
  • oman tekstin tuottaminen ja korjaaminen
  • tiedostojen avaaminen, tulostaminen ja tallentaminen
  • kymmensormijärjestelmän esittely
  • kuvien liittäminen omiin tuotoksiin

Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely

  • tiedon hakeminen verkosta
  • pilvipalveluihin tutustuminen
  • tutustuminen erilaisiin tallennusmuotoihin

Vuorovaikutus ja verkostoituminen

  • sähköpostin käyttäminen

Vastuullinen ja turvallinen toiminta

  • hyvien ja turvallisten toimintatapojen noudattaminen verkossa
  • oman yksityisyyden ja laitteiden suojaaminen
  • tekijänoikeuksien tiedostaminen verkkojulkaisuissa


Luokat 5 - 6

Käytännön taidot ja oma tuottaminen

  • tekstinkäsittelytaitojen vahvistaminen
  • kuvan ja videonkäsittelyn perustaitojen harjoitteleminen
  • kymmensormijärjestelmän alkeet
  • esitysten laatiminen esitysgrafiikan avulla
  • kuvan ja äänen tallentaminen
  • lähteiden merkitseminen
  • videon/elokuvan tekeminen

Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely

  • tarkennetun ja rajatun haun käyttö
  • hakutulosten sisällön ja luotettavuuden arvioiminen

Vuorovaikutus ja verkostoituminen

  • eri verkkoviestinnän välineisiin ja sosiaaliseen mediaan tutustuminen
  • pilvipalveluiden käyttäminen yhteistoiminnallisessa työskentelyssä

Vastuullinen ja turvallinen toiminta

  • löydetyn tiedon luotettavuuden ja todenmukaisuuden pohtiminen
  • henkilökohtaisten tietojen esittämisen riskeihin tutustuminen
  • tutustuminen tekijänoikeuksiin
  • hyvien, turvallisten ja vastuullisten toimintatapojen tiedostaminen verkossa


Luokat 7 - 9

L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

Tieto- ja viestintäteknologian käyttö on luonteva osa oppilaan omaa ja yhteisön oppimista. Oppilaat syventävät taitojaan ja hyödyntävät opiskelussaan koulun ulkopuolella opittua. Heille muodostuu käsitys siitä, miten tieto- ja viestintäteknologiaa voi hyödyntää eri oppiaineiden opiskelussa, myöhemmissä opinnoissa ja työelämässä sekä yhteiskunnallisessa toiminnassa ja vaikuttamisessa. Oppimistehtävien yhteydessä tarkastellaan tvt:n merkitystä yhteiskunnassa ja vaikutuksia kestävään kehitykseen.

Käytännön taidot ja oma tuottaminen: Oppilaita kannustetaan oma-aloitteiseen tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämiseen erilaisissa oppimistehtävissä sekä eri tehtäviin sopivien työtapojen ja välineiden valintaan. Heidän käsityksensä eri laitteiden, ohjelmistojen ja palvelujen käyttö- ja toimintalogiikasta syvenee. He harjaantuvat systematisoimaan, organisoimaan ja jakamaan tiedostoja sekä valmistamaan erilaisia digitaalisia tuotoksia itsenäisesti ja yhdessä. Ohjelmointia harjoitellaan osana eri oppiaineiden opintoja.

Vastuullinen ja turvallinen toiminta: Oppilaita ohjataan turvalliseen ja eettisesti kestävään tieto- ja viestintäteknologian käyttöön. He oppivat, miten suojaudutaan mahdollisilta tietoturvariskeiltä ja vältytään tiedon häviämiseltä. Vastuulliseen toimintaan ohjataan pohtimalla, mitä esimerkiksi käsitteet tietosuoja ja tekijänoikeus tarkoittavat, ja mitä seurauksia vastuuttomasta ja lainvastaisesta toiminnasta voi olla. Oppilaita opastetaan terveellisten ja ergonomisten työtapojen omaksumiseen.

Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely: Oppilaita ohjataan monipuoliseen tiedon hankintaan ja tuottamiseen sekä tietolähteiden monipuoliseen käyttöön tutkivan ja luovan työskentelyn pohjana. Samalla harjoitellaan lähdekriittisyyttä ja opitaan arvioimaan omaa ja muiden - myös erilaisten hakupalveluiden ja tietokantojen - tapaa toimia ja tuottaa tietoa.

Vuorovaikutus ja verkostoituminen: Opetuksessa käytetään yhteisöllisiä palveluita ja koetaan yhteistyön ja vuorovaikutuksen merkitys oppimiselle, tutkivalle työskentelylle ja uuden luomiselle. Oppilaita opastetaan käyttämään erilaisia viestintäkanavia ja -tyylejä tarkoituksenmukaisesti. Harjoitellaan tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä myös kansainvälisessä vuorovaikutuksessa ja opitaan hahmottamaan sen merkitystä, mahdollisuuksia ja riskejä globaalissa maailmassa.

Käytännön taidot ja oma tuottaminen

  • erilaisten TVT-laitteiden peruskäyttötaitojen varmistaminen
  • tekstinkäsittelyn ja esityksenteon perustaitojen vahvistaminen
  • taulukkolaskennan alkeet
  • digitaalisen kuvankäsittelyn perusasioiden vahvistaminen
  • kymmensormijärjestelmän vahvistaminen

Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely

  • tiedon sujuva etsiminen ja käyttö verkossa
  • verkkopalveluiden hyödyntäminen opiskelussa (tiedon tuottaminen, muokkaaminen ja käyttäminen)

Vuorovaikutus ja verkostoituminen

  • verkkoympäristöjen aktiivinen hyödyntäminen opiskelussa ja kansainvälisessä vuorovaikutuksessa
  • sähköisen viestinnän monipuolinen käyttö opiskelussa

Vastuullinen ja turvallinen toiminta

  • tekijänoikeuksien ja tietoturvan periaatteiden ymmärtäminen ja noudattaminen työskentelyssä
  • hyvien, turvallisten ja vastuullisten toimintatapojen noudattaminen verkossa
  • työskentelyergonomia

  1. Tvt-ympäristö

Kouluilla pitää olla kunnollinen, toimiva ja opetussuunnitelman mukaisen opetuksen mahdollistava TVT-laitteisto, jotta Opetussuunnitelman mukaista opetusta voidaan järjestää Ylivieskan kouluissa. Koulujen käytössä oleva TVT-ympäristö suunnitellaan yhdessä koulun henkilökunnan, järjestelmän käyttäjien ja tietohallinnon ja ohjelmiston toimittajien kanssa.

 

Koulun TVT-varustuksen tavoitetaso

Seuraavat koulujen ja luokkatilojen TVT-varustuksen tavoitetason määrittelyt perustuvat opetushallituksen antamiin suosituksiin .

Yleinen varustus oppimistilassa:

  • Näyttölaitteena projektori tai suurikokoinen näyttö, jossa kosketus- tai muu ohjaustoiminnallisuus.
  • Opettajan tietokone em. näyttöön kytkettynä ja äänentoistomahdollisuus kaiuttimien kautta.
  • Riittävä verkkoyhteys: 1 Gbps koulun sisäinen langallinen verkko opettajien koneiden ja kaupungin tietohallinnon palvelimien välillä, suojattu ja kattava n-tasoinen langaton verkko myös oppilaiden käyttöön ja 100 mbps internet-yhteys ulkomaailmaan.
  • Joustavat mahdollisuudet päätelaitteiden käyttöön kaikessa opetuksessa, kuten esim. ”läppärikärryt”, muut mobiilit tai kiinteät ratkaisut.
  • AppleTV ja Chromecast -mahdollisuus luokkien dataprojektorissa tiedon langatonta esittämistä varten jopa oppilaiden omilta laitteilta.

Oppimistilanteessa opettajan käytössä oleva TVT-varustus

  • Opettajalla on käytössä tarvittava päätelaitteisto oppimistilanteen suunnittelua varten. Suunnittelu voi tapahtua paikasta ja ajasta riippumatta.
  • Päätelaitteella on saatava yhteys koulun käyttämään oppimisympäristöön ja pystyttävä muokkaamaan siinä olevaa oppimismateriaalia
  • Tarvittavat sovellukset oppimismateriaalin muokkaamista varten
  • Kuvaus ja videointimahdollisuus (ja ohjelmisto niiden muokkaamiseen)

Oppimistilanteessa oppilaan käytössä oleva TVT-varustus

  • Alakoulussa yksi päätelaite jokaista oppilasparia kohden, yläkoulussa ja sen jälkeisissä oppilaitoksissa tarvitaan päätelaite jokaisen oppilaan käyttöön.
  • Toimisto-ohjelmistopaketti ja muut peruskäyttöön tarvittavat varusohjelmistot kuten www-selain ja kuvan- ja videonkäsittelyohjelma.
  • Henkilökohtaista levytilaa töiden tallentamiseen verkkolevyllä tai verkkopalvelussa.
  • Sähköinen oppimisalusta, joka mahdollistaa ryhmätöiden tekemisen tuottamalla tietoa yhdessä ajasta tai paikasta riippumatta.
  • Mahdollistetaan oppilaiden omien laitteiden käyttäminen oppimistilanteessa (BYOD)

Koulussa yhteisessä käytössä

Laitteistoa:

  • Digitaalisia välineitä valokuvaukseen  ja/tai videointiin, äänitysvälineet, mahdollituus järjestää etäyhteys (videoneuvotteluvälineet: esim. web-kamera, kokousmikrofoni tai headset) ja siirrettävää esitystekniikkaa tiloihin, joissa ei ole kiinteitä välineitä.

Palveluja:

  • Henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella kirjaudutaan kaikkiin sähköisiin palveluihin, kuten tallennustilaan, sähköpostiin, sähköisen oppimisympäristöön ja tulostuspalveluihin
  • Sähköinen oppimisympäristö oppilaiden vapaassa käytössä
  • Sähköposti ja henkilökohtainen tallennustila verkossa
  • Yhteinen, itsetuotetun oppimateriaalin tallennus-, jakamis- ja julkaisupalvelin
  • Ostetun ja itsetuotetun sähköisen oppimateriaalin keskitetty jakaminen
  • Mahdollisuus käyttää omia laitteita opetuksessa langattomassa verkossa

Sähköisten palveluiden tulee olla käytettävissä mistä tahansa ja millä tahansa päätelaitteella.

Ohjeet ja tuki/oppilaat ja huoltajat

Ohjeet:

  • Koulun omat säännöt koulun verkossa toimimiseen ja laitteiston käyttämiseen sekä myös sosiaalisen median opetuskäyttöön (mm. netiketti ja someketti linkki sosiaalisen median opetuskäytön suosituksiin).
    • Kattava käyttäjäsitoumus sähköisten palvelujen käyttöön sekä koulun käyttämien ulkopuolisten palvelujen käyttöön pyydetään oppilaiden huoltajilta alakoulun, yläkoulun ja lukion alussa.
    • Kuvaus- ja jakeluluvat pyydetään oppilaiden huoltajilta alakoulun, yläkoulun ja lukion alussa.
    • Tietohallinto vastaa sähköisten palvelujen, tietosuojan, tietoturvan ja rekisteriselosteiden hallinnasta ja ylläpidosta

Muuta huomioitavaa: 

  1. Pedagoginen osaaminen

Nykytilanne

Alakouluissa on käytössä tekstinkäsittely-, esitysgrafiikka- sekä multimediaohjelmistoja. Kouluissa käytetään kirjasarjojen tarjoamia sähköisiä materiaaleja, verkosta  löytyviä oppimispelejä ja oppimisympäristöjä. Alakouluilla on suurta vaihtelua koulujen ja opettajien kesken tvt:n käytössä johtuen koulujen erilaisista laitekannoista ja opettajien osaamistasoista.

Yläkoululla halutaan tukea tvt:n opetuskäyttöön. Tekstinkäsittely ja esitysgrafiikka ovat tuttuja ja opetustilojen tvt-laitteita osataan pääsääntöisesti käyttää. Tiedonhaku verkosta on pääosin hallussa. Luokissa hyödynnetään eniten pöytäkoneita ja kannettavia tietokoneita. Muutamalla luokilla on käytössä tabletit. Opetuksessa on käytetty hyvin vähän eri oppimisalustoja esim. Peda.net ja jonkin verran Googlen palveluita esim. Google drive.

Täydennyskoulutustarve

Täydennyskoulutustarve on suuri, samoin kuin laitteistojen tarve. Muutama opettaja kokee osaavansa tällä hetkellä käyttää riittävän hyvin laitteita ja ohjelmia omassa opetuksessaan, mutta suurin osa kokee tarvitsevansa täydennyskoulutusta lähes kaikilla Tvt:n osa-alueilla.

Täydennyskoulutusta ja päivittäistä tukea tarvitaan mm. seuraavilla osa-alueilla:

  • tvt:n opetuskäytön kehityksen seuraaminen
  • sähköisten resurssien hyödyntäminen
  • sosiaalisen median hyödyntäminen opetuksessa
  • yhteisöllinen oppiminen
  • oppimispelit ja niiden hyödyntäminen opetuksessa
  • iPadin käyttö ja sopivat sovellukset
  • Pedanetin käyttö
  • Gafe:n käyttö

Tuki/Koulutus

  • Tekninen käyttäjätuki koulun henkilökunnalle
    • Riittävä resurssointi suhteessa käyttäjä-, palvelu- ja työasemamäärään  
  • Pedagoginen tuki opettajille
    • Tuen tasot: kunnan yhteinen tukikeskus, kollegiaalinen tuki, ainetiimit tms.  


Koulutussuunnitelma

https://docs.google.com/a/koulu.ylivieska.fi/forms/d/1WZc05IAkBd1781TfCC4FICSjKjbJDGUzr6_k8lEJ_Xw/viewanalytics

Uuden opetussuunnitelman mukaan tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään suunnitelmallisesti perusopetuksen kaikilla vuosiluokilla, eri oppiaineissa ja monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa sekä muussa koulutyössä. Tämä edellyttää suunnitelmallista opettajien koulutusta, joka toteutetaan ja päivitetään  lukuvuodeksi kerrallaan. Koulutukset pyritään toteuttamaan ensisijaisesti joko koulun sisäisinä tai kaupungin sisäisinä koulutuksina (TVT-tukihenkilöt, Kajaanin malli), tarvittaessa käytetään kaupungin ulkopuolisia kouluttajia.


Opettajien TVT:n täydennyskoulutus v. 2016 - 2017

Opettajien tieto- ja viestintätekniikan täydennyskoulutus toteutetaan seuraavasti:

- koulukohtaisella mentoroinnilla,

- koulukohtaisena koulutuksena ja

- kaikille yhteisesti tarjottavana TVT-koulutuksena.

Gafe (3h)

Koulutuksessa tutustutaan pilvipalveluun ja opetetaan opettajia käyttämään niitä niin kotona kuin koulussa. Koulutuksessa perehdytään ohjelmiin, tiedostomuotoihin ym. esimerkkien johdolla. Lisäksi opitaan tallentaminen ja työn jatkaminen paikasta riippumatta. Tavoitteena on hahmottaa opettajalle pilvipalveluiden ja toimisto-ohjelmien käytön opettelu ja opettaminen.

Kuvankäsittely I (3h)

Koulutuksessa tutustutaan kuvankäsittelyohjelman toimintaan ja muokataan kuvia eri käyttötarkoituksiin. Tavallisimmat käyttötavat ovat kuvakoon muuttaminen, värien vaihtaminen, kuvien yhdistäminen tasojen avulla, kuvanparannus, kuvien korjailu ja restaurointi, erilaisten suotimen käyttö sekä kuvaformaattien väliset muunnokset, tekstin lisääminen ja sen muotoilu. Osallistuvalta odotetaan tietokoneen peruskäyttötaitojen hallintaa. Ohjelmana kurssilla joko Paint.net tai Gimp.

DIgikuvaus I (3h)

Koulutuksessa harjoitellaan digitaalijärjestelmäkameran käytön perustekniikoita, jossa tutustutaan kameran perusrakenteeseen, toimintaan, objektiivityyppeihin, valotuksen säätöön ja syvyysterävyyteen. Näihin toimintoihin perehdytään kuvaustehtävien ja kuvaesimerkkien avulla.

Peda.netin käyttö opetuksessa (3h)

Koulutuksessa tutustutaan Peda.net käyttöön luokan tai oppiaineen yhteisenä portfoliona, tiedotuskanavana tai yhteisöllisenä viestintäkanavana. Peda.net on oppimisympäristö, jolla voit jakaa kuvia, linkkejä, videoita ja muuta ajankohtaista tietoa. Peda.net on myös tapa kehittää kodin ja koulun yhteistyötä sekä olla vuorovaikutuksessa muiden luokkien kanssa.

Tabletit opetuksessa (2 x 3 h)

Tablettien käyttö on avannut monia pedagogisesti merkittäviä mahdollisuuksia opetuksessa. Koulutuksessa tutustutaan tablettien toimintaan ja muutamiin perussovelluksiin. Samalla päästään kokeilemaan miten samalla laitteella voi lukea kirjaa, etsiä tietoa, äänittää, videoida, kuvata, kirjoittaa ja tehdä siitä raportin/ kirjan /videon/ sarjakuvan/ joko itselleen tai koko maailmalle jaettavaksi. Mietitään myös tablettien käyttämistä pedagogisesti järkevästi.

Videon kuvaus mobiililaitteilla (3h)

Koulutuksessa harjoitellaan videokuvausta ja videonkäsittelyä älypuhelimilla ja mobiililaitteilla (mm. iMovie). Tarkoituksena on tutustua siihen välineistöön, joka oppilailla on normaalisti käytössään ja miten sitä opettaja voi omassa opetuksessaan

hyödyntää. Samalla tutustutaan tavallisimpiin videolevityskanaviin (esim. YouTube ja Vimeo).

Kuvankäsittelyä aloittelijoille (3h)

Digikuvat kamerasta tietokoneelle. Digitaalisen kuvankäsittelyn peruskäsitteet, perustyökalut, värien käyttö ja värijärjestelmät, värinhallinnan perusteet, kuvan tallennusmuodot, kuvakoon muuttaminen, kuvan optimointi web-sivulle, painokelpoisen kuvan asetukset ja tallennus



Opetushenkilöstön TVT:n täydennyskoulutuksen organisointi

Rehtoreiden ja opettajien tieto- ja viestintätekniikan täydennyskoulutus toteutetaan lukuvuonna 2014 seuraavasti:

- koulukohtaisena mentorointina, - koulukohtaisena TVT-koulutuksena ja

- kaikille yhteisesti tarjottavana TVT-koulutuksena.

Mentorointi

Jokaiselle koululle nimetään oma TVT-mentori, joka yleensä on oman koulun opettaja, Pienimmissä yksiköissä mentorointi järjestetään siten, että asiantuntijuutta pyydetään lähimmistä kouluista tai muulla mahdollisella tavalla. Kokeiltavassa mallissa jokaiselle perusopetuksen opettajalle taataan vähintään kaksi (2) tuntia mentorointia. Tämä tarkoittaa koko perusopetuksen tasolla yhteensä 350 mentorointituntia. Mentorointi tarkoittaa koulun sisäisesti hoidettua työajalla tai sen ulkopuolella tapahtuvaa opettajan tai opettajien tieto- ja viestintäteknistä opastusta, pedagogista tukea, avustamista tai opettamista ilman erillistä suunnitelmaa. Toiminta voi olla sähköpostiohjelman opettamista, etyöpöydän käyttöä, interaktiivisten näyttöjen toimintaan tutustumista tms.

Koulukohtainen TVT-koulutus

Koulukohtainen koulutus järjestetään joko oman koulun TVT-asiantuntijan tai kaupungin TVTkehittämisryhmän toimesta. Jokaiselle opettajalle tarjotaan mahdollisuus osallistua ainakin kahteen kolmen (3) tunnin koulukohtaiseen koulutukseen. Koulukohtainen koulutus järjestetään jos osallistujia ilmoittautuu 6-12 henkilöä. Tämä tarkoittaa pienimmillä koululla sitä, että mahdollinen koulutus tarjotaan viereisessä koulussa.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä