Liite 8 Koulukuljetuksia koskevat periaatteet

Koulukuljetukset

YLIVIESKAN KAUPUNKI/KOULUTOIMI

KOULUKULJETUSOHJE

Hyväksytty  Ylivieskan  kaupungin sivistyslautakunnassa 27.4.2011. Voimaan 1.5.2011.



1. YLEISET PERIAATTEET

Perusopetuslaissa (628/1998 32§) määritellään ehdot ,  joiden täyttyessä kunta velvollinen järjestämään oppilaille maksuttoman koulukuljetuksen. Koulukuljetus myönnetään oppilaaksi otosta päättävän viranhaltijan osoittamaan lähikouluun.

Perusopetuslaki 32§, koulumatkat

Jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai lasten päivähoidosta annetussa laissa tarkoitetusta päivähoidosta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai päivähoidosta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai päivähoitoon. Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus.

Edellä 1 momentin mukaisesti järjestettävä oppilaan päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia. Jos oppilas on lukuvuoden alkaessa täyttänyt 13 vuotta, saa koulumatka kestää enintään kolme tuntia.

Jos oppilas otetaan muuhun kuin perusopetuslain 6 §:n 2 momentissa tarkoitettuun kouluun tai opetuksen järjestämispaikkaan, oppilaaksi ottamisen edellytykseksi voidaan asettaa, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Kuljetusta odottavalle oppilaalle on järjestettävä mahdollisuus ohjattuun toimintaan.

Lisäksi Ylivieskan kaupunki järjestää kaupunginhallituksen päätöksellä (KHALL 17.5.1999 § 137) 1.-3. luokkien oppilaille ajalla 1.11.-31.3. ns. talvikuljetuksen jos koulumatka on yli 3,5 km. Esikoululaisten kohdalla noudatetaan samaa käytäntöä. -> Muutettu talouden tasapainottamisen yhteydessä 1.11. – 28.2.

Lapsella on oikeus myös kävelymatkaan. Koululaisten yleiskunto on heikentynyt liikkumisen vähenemisen myötä ja niinpä liikuntasuosituksien mukaan kouluikäisten lasten ja nuorten pitäisi liikkua noin 1-2 tuntia päivässä. Koulumatkojen kulkeminen kävellen tai pyöräillen edistää terveyttä ja sammalla osaltaan mahdollistaa liikuntasuositusten täyttymistä . Samalla lapsi oppii liikkumaan kotiympäristössään ja luottamaan omaan selviytymiseensä. Huoltajat ovat aina ensisijaisesti velvollisia opettamaan lapsiaan liikkumaan turvallisesti liikenteessä. Koulut tukevat omalla toiminnallaan kotien liikennekasvatusta.

 

2. KULJETUSTEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET

Koulumatkan pituus

Koulumatkan täyttäessä kuljetusrajan (5km tai 3,5 km) kuljetus järjestetään ilman erillistä hakemusta koulutoimen puolesta. Lapsen huoltaja ilmoittaa koulumatkan pituuden lapsen ilmoittautuessa kouluun. Koulumatka mitataan kotiportilta/-liittymästä koulun liittymään lyhintä jalankulkukelpoista reittiä käyttäen. Tarvittaessa mittaus tehdään ATK-ohjelmalla ja rajatapauksissa tarkistetaan kaupungin maankäyttöyksikön toimesta mittauksella.

Koulumatkan vaarallisuus

Koulukuljetus voidaan anomuksesta järjestää, mikäli koulumatka tai sen osa on todettu vaaralliseksi. Koulumatkan liikenneturvallisuuden arvioinnissa käytetään suositusluontoisesti  Koululiitu-ohjelmaa.  Koululiitu on atk-ohjelma, jolla voidaan kunta- ja koulukohtaisesti arvioida koulumatkojen liikenneturvallisuutta. Koululiitu -ohjelma kuvaa tieosuuksien liikenneturvallisuutta pisteytetyssä muodossa, jolloin tulokset on saatavissa havainnollisesti ja tasapuolisesti koko kunnan alueelta. Ohjelma käyttää lähtötietoina Tiehallinnon tierekisteriaineistoa. Arvioinnissa tarkastellaan monipuolisesti  koulumatkan liikenteellisiä olosuhteita, mutta suurimman painoarvon arvioinnissa saavat teiden liikennemäärät ja nopeusrajoitukset. Oppilas on oikeutettu maksuttomaan koulukuljetukseen kun hänen koulumatkansa sisältää tieosuuksia, jotka Koululiitu- ohjelman tulosten, paikallisten liikenneolosuhteiden ja muiden asiantuntija-arvioiden perusteella arvioidaan olevan oppilaalle vaarallinen.

Koulumatkan vaikeus tai rasittavuus

Mikäli koulumatka oppilaalle osoitettuun esi- tai perusopetuspaikkaan todetaan oppilaan ikä ja/tai muut olosuhteet esim. oppilaan kehitystaso tai terveydelliset syyt huomioon ottaen liian vaikeaksi tai rasittavaksi, voidaan oppilaalle myöntää oikeus kaupungin järjestämään koulukuljetukseen.

Vanhempien tulee liittää koulukuljetushakemukseen tapauksesta riippuen lääkärin, psykologin tai muun vastaavan asiantuntijan lausunto. Lausunnosta tulee ilmetä koulukuljetustarpeen perustelujen lisäksi oppilaalle suositeltava kuljetusmuoto ja ajanjakso, jolle koulukuljetus tulisi järjestää. Lausunto ei kuitenkaan velvoita kaupunkia järjestämään koulukuljetusta, vaan sitä käytetään asiantuntija-apuna päätöksenteossa. Anomus ja asiantuntijalausunnot on toimitettava joka lukuvuosi uudelleen, elleivät ne ole luonteeltaan pysyväislaatuisia. Tällaisissa tapauksissa asia sovitaan erikseen.

Oppilaalle voidaan hakemuksesta myöntää koulukuljetus liikuntarajoitteen/sairauden perusteella tietylle ajanjaksolle. Tällöin koulukuljetuksen tarve tietylle ajalle tulee osoittaa lääkärinlausunnolla. Lääkärinlausuntoa käytetään aina vain asiantuntija-apuna koulukuljetuksesta päätettäessä.

Yhteishuoltajuus

Oppilaalla on yksi osoite, joka on merkitty väestörekisteriin ja jonka perusteella määritellään oppilaan lähikoulu. Kaupungilla ei ole velvollisuutta järjestää kuljetusta eri osoitteessa asuvan toisen huoltajan luota (KHO 2006/540).

 Muuta kuin osoitettua lähikoulua käyvät oppilaat

Ylivieskan kaupunki ei järjestetä kuljetusta eikä vastaa kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista, jos oppilas hakeutuu muuhun kuin hänelle osoitettuun lähikouluun. Mikäli oppilas muuttaa kesken lukuvuoden kaupungin sisällä tai Ylivieskasta toiselle paikkakunnalle ja hän haluaa jatkaa entisessä koulussa, on oppilaalla mahdollisuus hakea koulunkäyntioikeutta entisestä koulusta.  

3. Koulukuljetuksiin hakeminen

Kuljetushakemuslomakkeita saa kunnan kotisivuilta ja koulutoimistosta. Hakemukset palautetaan koulutoimistoon. Koko lukuvuotta koskevat hakemukset tulee palauttaa 15.5. mennessä. Ns. talvikuljetukseen hakuaika päättyy 15.9. Asiantuntijalausuntoon perustuvissa sairaustapauksissa ei ole kiinteää hakuaikaa.

 

4. Koulukuljetuksista päättäminen

Viranhaltijapäätöksellä (talous- ja hallintopäällikkö) ratkaistaan:  

  1.  Asiantuntijalausuntoon perustuvat hakemukset
  2.  Tien vaarallisuuteen perustuvat hakemukset alueilta/tienosilta joilta on ennakkopäätökset.

Lautakunta päättää:

  1.  Tien vaarallisuuteen perustuvat hakemukset joilla ennakkopäätöksen luonne.
  2. Koulumatkan vaativuuteen ja/tai  rasittavuuteen  perustuvat hakemukset.
  3. Valmistelussa  kielteiseen  viranhaltijapäätökseen johtaneet hakemukset.

Lautakunnalla on aina kaikissa viranhaltijapäätöksissä otto-oikeus.

 

5. KOULUKULJETUSTEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

Koulukuljetukset järjestetään pääsääntöisesti halvinta kulkuneuvoa (linja-auto) käyttäen päätien varresta. Julkisen liikenteen vuorotarjontaa täydennetään kaupungin järjestämillä kuljetuksilla, jotka ovat linja-autoilla tai takseilla ajettavia reittejä. Kuljetusreitit suunnitellaan lukuvuodeksi kerrallaan.

Koulunjohtajat/rehtorit tekevät esityksen kuljetettavista oppilaista ja heidän kuljetusaikatauluistaan vuosittain 10.6. mennessä ja pyrkivät laatimaan lukujärjestykset siten, että kuljetustarve on mahdollisimman pieni. Kaikki koululaiskuljetuksia koskevat kuljetuspäätökset tehdään aina kaupungin sivistysosastolla.

Linja-auto- ja taksikuljetuksia ei järjestetä ovelta-ovelle -kuljetuksina, vaan oppilaiden kuljetus voidaan järjestää lähimpään tienhaaraan, linja-autopysäkille tai muuhun liikenteellisesti turvalliseen paikkaan myös oppilaan ikä huomioiden. Koulukuljetukset järjestetään vain kodin ja koulun väliselle matkalle. Mikäli lapsella on kuitenkin pysyvä hoitopaikka, voidaan kuljetus sopia tehtäväksi tästä hoitopaikasta/ tähän hoitopaikkaan, jos kuljetuksen järjestämisen ehdot täyttyvät samoin kuin kotoa kuljetettaessa.

Aikatauluista johtuen oppilas voi joutua odottamaan kuljetusta aamulla ja/tai illalla. Perusopetuslain 32§ mukaan alakoulun oppilaan koulumatka odotusaikoineen voi kestää enintään 2½ tuntia päivässä. Lukuvuoden alussa 13 vuotta täyttänyt tai perusopetuslain 17 § 2 momentin tarkoittamassa erityisopetuksessa olevan oppilaan koulumatka odotusaikoineen voi kestää kuitenkin enintään 3 tuntia päivässä. Odotusajat pyritään pitämään kohtuullisina. Koulumatkaan sisältyvät kotoa pysäkille tai kuljetuksen lähtöpaikalle oppilaan omatoimisesti kulkema matka.

Muiden oppilaiden matkustaminen koulukuljetuksissa

Linja-autoilla ajettavat koulukuljetusreitit on avoimia myös muille käyttäjille. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoroja voi käyttää myös itse maksaen myös ne oppilaat, jotka eivät ole oikeutettuja maksuttomaan koulukuljetukseen. Takseilla ajettavat koulukuljetusreitit eivät ole kaikille avoimia kuljetuksia.

6. YLEISOHJEITA

Jotta koulukuljetukset sujuisivat mahdollisimman joustavasti ja turvallisesti, on oppilaiden ja huoltajien oltava tietoisia seuraavista periaatteista ja noudatettava niitä:

  • Koulun järjestyssäännöt ovat voimassa myös koulumatkan aikana.
  • Liikenneturvallisuus on kuljetuksen aikana tärkeintä. Linja-autossa tai taksissa ei saa liikkua paikasta toiseen kuljetuksen aikana ja taksissa on pidettävä turvavyöt kiinni.
  • Linja-auton tai taksin kuljettaja saa puuttua kuljetuksen aikana tapahtuvaan häiriköintiin tilanteen vaatimalla tavalla. Vakavissa rikkomustapauksissa voidaan oppilaalle antaa kirjallinen varoitus ja toistuvissa rikkomuksissa kuljetusetuus voidaan perua.
  • Taksikuljetuksissa olevien oppilaiden huoltajien tulee ilmoittaa mahdollisimman ajoissa taksiautoilijalle, jos oppilas ei tarvitse koulukyytiä esim. sairauden tai muun syyn takia. Muutoksen voi ilmoittaa sähköpostiin, koulukyytipuhelimeen tai välityskeskukseen. Kaupunki perii oppilaskuljetuksen kustannukset huoltajilta, mikäli oppilaan ilmoittamattoman poissaolon vuoksi yksittäinen matka ajetaan turhaan.
  • Taksiautoilijalle on hyvä ilmoittaa oppilaan terveydentilaa koskevista seikoista kuten allergioista, ym., jotka saattavat vaikuttaa kuljetuksiin.
  • Koulutaksin kyytiin saa ottaa vain sellaisia urheiluvälineitä tai muita ylimääräisiä tavaroita, joita tarvitaan lukujärjestyksen mukaisesti esimerkiksi liikuntatunneilla tai joiden tuomisesta on muuten erikseen sovittu koulun kanssa.
  • Koulutaksin ei tarvitse odottaa oppilasta, jos hän myöhästyy taksipysäkiltä tai lähtee hakemaan unohtunutta tavaraa kodista. Oppilaan tulee olla ajoissa (vähintään 5 min ennen merkittyä lähtöaikaa) taksipysäkillä.
  • Koulukuljetus (taksi tai linja-auto) voi poikkeuksellisesti olla myöhässä erityisen huonon ajokelin tai muun erityisen syyn takia, kuitenkin enintään 15 minuuttia. Jos myöhästyminen on toistuvaa, kuljetusaikataulua ja reittiä on tarkistettava ja mahdollisista muutoksista ilmoitettava kuljetuksessa oleville oppilaille, kouluille ja kaupungin koulukuljetuksesta vastaaville.
  • Koulutaksi ei saa ohittaa taksipysäkkiä ennen sovittua aikaa, elleivät kaikki pysäkiltä kyytiin nousevat oppilaat ole mukana.
  • Linja-autoa käytettäessä on annettava selvä ja reipas pysähtymismerkki. Hämärän ja pimeän aikana tulee käyttää heijastinta.
  • Linja-autoilla kuljettaessa matka maksetaan älykortilla. Oppilaan tulee huolehtia hänelle annetusta kortista. Jos kortti rikkoutuu, on oppilaan ilmoitettava välittömästi asiasta koululla koulusihteerille tai koulun johtajalle. Mikäli kortti hukkuu tai se rikkoutuu, veloitetaan oppilaalta uuden kortin hankintamaksu.
  • Takseissa kulkevat oppilaat eivät tarvitse erillistä korttia matkaoikeuden osoittamiseen.

Oppilaan on itse kustannettava ne matkat, jotka hän joutuu kulkemaan ilman älykorttia kortin katoamisen tai itse aiheutetun kortin vioittumisen takia tai silloin, kun on unohtanut älykortin kotiin.


7. POIKKEUSTILANTEET

Onnettomuudet

Peruslähtökohtana on aina, että esi- ja perusopetuksen oppilaalle koulussa, koulumatkalla tapahtuneen tapaturman välitön hoito on oppilaalle maksutonta (Perusopetuslaki 34 §). Ylivieskan kaupunki on vakuuttanut koululaitoksensa oppilaat koulutapaturmien välittömän hoidon osalta. Mikäli huoltaja on ilmoittanut, ettei oppilas käytä kaupungin tarjoamaa kuljetusoikeutta tai oppilaalla ei ole kaupungin järjestämää kuljetusoikeutta koulumatkan pituuden tai muun perusteen vuoksi ja huoltajan kuljettaessa lasta kouluun sattuu liikenneonnettomuus, tässä tapauksessa liikennevakuutus on ensisijainen henkilövahinkojen korvaaja.

Mikäli sattuu vakava liikenneonnettomuus, jossa tapahtuu henkilövahinkoja, vastaa poliisi tilanteen hallinnasta ja tiedottamisesta. Jos sattuu vakavuusasteeltaan lievempi onnettomuus, on koulu velvollinen tiedottamaan oppilaiden huoltajia tapahtuneesta.


Poikkeaminen koulumatkalla

Oppilaan koulumatkaksi katsotaan hänen matkansa suorinta tietä kodin ja koulun välillä. Kuljetusoppilaiden kohdalla koulumatkaksi katsotaan oppilaan lyhin matka kotoa kuljetusreitin varteen ja kunnan järjestämän tai osoittaman kuljetuksen käyttäminen. Koulumatkaksi ei katsota sitä, että oppilas poikkeaa koulureitiltä tai ei käytä hänelle määriteltyä koulukuljetusta tai vastaavasti menee koulukuljetuksessa tai muuta liikennettä käyttäen muualle kuin suoraan kotiinsa. Näissä tapauksissa oppilas toimii täysin omalla/huoltajan vastuulla.


Linja-auto tai taksi ei saavukaan pysäkille

Ajokelin ollessa erityisen huono tai muista erityisistä syistä voi joskus käydä niin, että linja-auto tai taksi ei pääse kulkemaan aikataulun mukaisesti. Liikennöitsijä on tällöin velvollinen järjestämään korvaavan kuljetuksen. Oppilaan ei pidä kuitenkaan odottaa kuljetusta pysäkillä loputtomiin
(n. 15 min.), vaan on parasta, että hän menee takaisin kotiinsa ja ottaa yhteyttä vanhempiin tai kouluun.


Kovat pakkaset

Kovien pakkasten vuoksi ei järjestetä erillisiä kuljetuksia. Kuljetusoppilaat kuljetetaan kuitenkin tavalliseen tapaan.


Sattuu vahinko- tai ilkivaltatapaus

Liikennöitsijä ja oppilaan huoltaja sopivat vahinkojen korvaamisesta keskenään. Kaupunki ei korvaa oppilaiden autoille aiheuttamia vahinkoja.


Kuljetuksen laatuun liittyvät kysymykset

Mahdollinen laatuvirheitä koskeva palaute osoitetaan sivistysosastolle tai suoraan liikennöitsijälle. Kaikki sivistysosastolle tulleet valitukset kirjataan ylös ja selvitetään liikennöitsijän kanssa. Mikäli tapahtuu vakavia rikkomuksia, kuten liikennelainsäädännön rikkomista, tulee asianosaisten ottaa suoraan yhteyttä poliisiin. Jos oppilas linja-autossa esim. ajaa vahingossa poistumispysäkin ohi, on syytä aina ottaa yhteyttä kuljettajaan, jolloin hän voi auttaa ja selvittää tilannetta. Pääsääntöisesti taksiliikennöitsijä osoittaa oppilaalle taksipysäkin paikan, joka voi olla linja-autopysäkki, liittymä tai muu liikenteellisesti turvallinen paikka. Jos oppilaan huoltajalla ja taksiliikennöitsijällä on erimielisyyttä taksipysäkin paikasta, kaupunki päättää lopullisen paikan.

8. LIIKENNETURVALLISUUS

Ylivieskan kaupunki tekee omalta osaltaan jatkuvaa työtä koulumatkojen turvallisuuden puolesta. Huoltajien toivotaan huolehtivan siitä, että koulunsa aloittaville ja vanhemmillekin oppilaille opetetaan ja kerrataan vuosittain hyvä koulumatkareitti ja liikenteessä kulkeminen.  Pyöräilykypärän ja heijastimen käyttö sekä polkupyörän ajovalojen käyttö pimeällä on tieliikennelain mukaan pakollista. Koulu voi antaa tarkentavia liikenneturvallisuusohjeita (esim. pyörällä kulkemisesta).


Muistilista  oppilaan, kodin, koulun ja kuljettajan vastuista ja tehtävistä koulukuljetuksessa.

OPPILAS:

    • on ajoissa sovitulla odotuspaikalla, jolloin kaikki kuljetettavat ehtivät oikeaan aikaan kouluun
    • odottaa autoa rauhallisesti eikä aiheuta vaaraa itselleen eikä muille
    • nousee autoon reippaasti ryntäilemättä
    • istuutuu penkille ja kiinnittää turvavyön
    • automatkalla käyttäytyy asiallisesti ja ottaa muut kuljetettavat huomioon
    • noudattaa hyviä tapoja ja kuljettajan antamia ohjeita
    • pitää ajomatkan aikana turvavyön kiinnitettynä
    • kertoo kuljettajalle, jos matkan aikana tulee ongelmia itselle tai toisille
    • poistuu autosta viivyttelemättä
    • tien ylityksessä odottaa, kunnes kuljetusauto on jatkanut matkaa
    • ymmärtää pelisäännöt ja sitoutuu noudattamaan niitä
    •  

 VANHEMMAT HUOLEHTIVAT, ETTÄ OPPILAS:

    • on ajoissa kuljetuspaikalla
    • on pukeutunut sään mukaisesti
    • käyttää pimeällä heijastinta
    • kuljetusreitin varteen tai kouluun pyöräillessään käyttää pyöräilykypärää
    • käyttää ajovaloja pimeällä pyöräillessään
    • oppilaalla on mukanaan tarvittavat välineet asianmukaisesti pakattuna
    • Vanhemmat opastavat lastaan asianmukaiseen käyttäytymiseen ja turvallisuuteen koulumatkojen aikana
    • Jos oppilas ei tarvitse koulukuljetusta, vanhemmat ilmoittavat poissaolosta suoraan liikennöitsijälle sekä koululle.
    • Huoltaja ei voi itse tilata koulukuljetusta eikä tehdä muutoksia kuljetusreitteihin.
    • oppilaalla on oikeus kävelymatkaan; tämä edistää päivittäisten liikuntasuositusten täyttymistä.
    •  

 KOULUN VASTUU:

    • koulun esimies huolehtii, että sivistysosasto saa kuljetettavien luettelot, kouluajat ym. tiedot
    • kouluaika tarkoittaa sovittua kouluun tulo- ja koulusta lähtöaikaa
    • vuosittain kouluissa käsitellään koulukohtaiset koulukuljetusten pelisäännöt
    • tässä mainittuja pelisääntöjä koulu voi käyttää pohjana
    • koulu järjestää kuljetusoppilaiden valvonnan mahdollisena kuljetusten odotusaikana koulu arvioi kuljetusten toimivuutta ja kehittää kuljetusjärjestelyitä
    • useampaa koulua koskevat muutokset on ilmoitettava taksille vähintään viisi päivää ennen poikkeuspäivää
    • koulukohtaiset muutokset on ilmoitettava kaksi päivää ennen poikkeuspäivää
    • oppilaskohtaiset muutokset on ilmoitettava poikkeusta edellisenä päivän
    • kaikki muutokset ilmoitetaan taksin sähköpostiin, vain kiireelliset tapaukset koulukyytipuhelimeen.

KULJETTAJAN VASTUU:

    • Valmistautuminen ajoon positiivinen asenne tehtävän suorittamiseen
    • asianmukainen asu
    • koulukyytikilpi paikallaan

Ajokunto

    • vaativa ja riskialtis kuljetustehtävä edellyttää kuljettajalta sekä fyysisestä että henkisestä kunnosta huolehtimista.
    • väsymys heikentää ajokykyä

Ajoreitti

    • kuljetettavien lista aina mukana
    • mahdollisten muutosten huomioiminen päivittäin

Auton kunto

    • auto on määräysten sekä ohjeiden mukainen ja siisti
    • turvavyöt kunnossa ja niitä on tarpeellinen määrä

Salassapito ja vaitiolovelvollisuus

    • kuljetettaviin tai heidän perheisiinsä liittyviä asioita ei kerrota ulkopuolisille
    • kuljetusreittejä koskevat kuljetuslistat on tarkoitettu vain niitä ajaville kuljettajille
    • kuljetuslistat eivät ole julkisia asiakirjoja eikä niissä olevia tietoja saa luovuttaa ulkopuolisille
    • autoilija / liikennöitsijä vastaa listojen huolellisesta säilyttämisestä ja huolehtii vanhojen listojen asianmukaisesta hävittämisestä

Kuljettajan tehtävät ajon aikana

    • tupakoiminen on kiellettyä ajon tai koululla odotuksen aikana
    • varmistettava, että oppilailla on turvavyö kiinni
    • esittäytyminen uuden lukuvuoden alkaessa
    • ajaminen liikennesääntöjä noudattaen ( myös hands free)
    • koulukuljetusreitin ajaminen tilauksen mukaisesti
    • yhteisesti sovitun aikataulun noudattaminen
    • pysähtymispaikkojen ilmoittaminen kuljetettaville
    • pysäköiminen niin, että kuljetettava voi nousta ja jäädä kyydistä turvallisessa paikassa
    • oppilaiden sijoittaminen kuljetettavien koko huomioiden
    • kuormitusmääräysten noudattaminen
    • liikuntavälineiden kuljettaminen
    • järjestyksenpito autossa
    • ongelmatilanteissa yhteydenotot huoltajaan ja koululle ja/tai sivistysosastolle
    • autosta poistuvan oppilaan opastaminen
    • erityistä huolenpitoa vaativien (esim. näkörajoitteisten) oppilaiden huoltaminen vastaanottavalle henkilölle saakka
    • kohtelias, asianmukainen ja esimerkillinen käytös
    • vanhempien kuljetusmuutostoiveista ilmoittaminen kuljetuksen tilaajalle
    • kääntöpaikan turvallisuuden varmistaminen
    • puhelinnumeron antaminen huoltajille mahdollisten sairastumisten ja poissaolojen varalta
      myös kuljettaja on työssään oheiskasvattaja

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä