Coaching in educational contexts to reduce early school leaving

Coaching in educational contexts to reduce early school leaving, Alcalá de Henares, Espanja

Osallistuin huhtikuussa 2019 Cervantes Trainingin järjestämälle KA1 kurssille "Coaching in educational contexts to reduce early school leaving". Kurssi järjestettiin Alcalá de Henaresissa, joka sijaitsee noin 35 kilomertin päässä Madridista. Kaikkiaan kurssille osallistui 26 opettajaa, muut osallistujat olivat Itävallasta (2), Romaniasta (16) ja Turkista (7). 
 

Eurooppa 2020 -strategian yhtenä tavoitteena on vähentää 18-24 -vuotiaiden koulupudokkaiden osuus EU:n sisällä alle 10 prosenttiin. Suomen vastaava tavoite on vähentää koulupudokkaiden osuus 8 prosenttiin. Käsittelimme kurssilla aluksi yleisellä tasolla koulupudokkuutta ja mm. sitä, mitä se tarkoittaa yksilön ja yhteiskunnan tasolla. Asiasta käyty keskustelu oli hyvin mielenkiintoista, sillä koulupudokkuuteen liittyvät taustat ja haasteet ovat toisaalta hyvin samanlaisia ja toisaalta hyvin erilaisia eri valtioissa. Lisäksi keskustelimme yleisellä tasolla siitä, millaisilla tekijöillä koulupudokkuuden vähentämiseen voidaan vaikuttaa. Oli mukava huomata, että suurin osa kurssilla mainituista keinoista on jo käytössä Jokirannan koululla. Tällaisia keinoja ovat mm. nivelvaiheen yhteistyö niin alakoulun kuin toisen asteen oppilaitosten kanssa sekä oppilaiden osallistaminen koulun toimintaan. Yhtenä tärkeänä tekijänä pidetään EU:n tasolla sitä, että koko koulun pitää tehdä yhteistyötä sen eteen, että kaikki saavat käytyä koulunsa loppuun / saavat suoritettua tutkintonsa. Tämä ei ole yksittäisen opettajan tai ohjaajan tehtävä, vaan koko koulun tehtävä.
 
Alun jälkeen odotukset kurssia kohtaan olivat suuret. Valitettavasti vain itselleni, kuten lähes kaikille muillekin kurssille osallistuneille, tuli yllätyksenä, että loppukurssin aikana keskityttiin lähinnä EFT tapping tekniikkaan tutustumiseen ja sen harjoitteluun. EFT (Emotional Freedom Techniques) tekniikka perustuu akupunktiopisteiden painantaan/naputteluun. Esim. opettaja voi käyttää EFT tekniikkaa oman stressitasonsa laskemiseen ja yleisen hyvinvoinnin lisäämiseen. Oli sitten kyse fyysisestä tai henkisestä "kivusta", niin EFT tekniikan avulla voi pyrkiä pääsemään siitä eroon. Tekniikan avulla on tarkoitus oppia tunnistamaan paremmin omia tunteitaan ja sitä kautta parantamaan itsetuntemustaan. Tekniikkaa voi käyttää joko itselle tai toiselle. Esim. opettaja voi tunnin alussa ohjata oppilaitaan käyttämään kyseistä tekniikkaa heihin itseensä. Kouluttajan mukaan tekniikan avulla oppilaat voivat voittaa erilaisia pelkotiloja, keskittyä paremmin tunnilla, päästä eroon koejännityksestä jne., mikä voi osaltaan ehkäistä koulupudokkuutta.
 
Vaikka kurssi ei kaikilta osiltaan vastannutkaan täysin odotuksiani, oli sen anti kokonaisuudessaan hyvä. Ajatusten ja kokemusten vaihtaminen kansainvälisten opettajakollegoiden kanssa oli todella antoisaa ja valaisevaa. Lisäksi oli mukava huomata, kuinka paljon suomalaista koulujärjestelmää arvostetaan maailmalla.