JOPO - joustava perusopetus

JOUSTAVA PERUSOPETUS (JOPO)

Kaisaniemen koululla toimii kaksi joustavan perusopetuksen luokkaa (JOPO). Lukuvuonna 2023-24 molemmat luokat ovat yhdeksänsiä luokkia.

Alla lisätietoja JOPO-luokista.

JOPO:lle ei jouduta, sinne päästään!

Joustavan perusopetuksen tarkoituksena on tukea nuoria saamaan peruskoulunsa päätökseen ja ehkäistä koulusta poisjäämistä peruskoulun jälkeen. JOPO-luokka toimii yleisopetuksen tavoittein ja sisällöin eikä ole erityisopetusta. Opetuksessa noudatetaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita, mutta opetusjärjestelyt poikkeavat perinteisestä opiskelusta. Opetuksen painopisteenä ovat toiminnalliset työmuodot sekä opiskelu työpaikoilla, aidoissa työympäristöissä. Varsinkin 9. luokalla keskitytään paljon suunnittelemaan tulevaisuutta ja varmistamaan pääsy jatko-opintoihin. JOPO-luokan oppilailla on peruskoulun jälkeen samat mahdollisuudet kuin kaikilla perusopetuksen oppilailla.

JOPO-luokalla työskentelee opettajan lisäksi JOPO-luokan ohjaaja. Opettaja vastaa lähes kaikkien oppiaineiden opetuksesta, lukuunottamatta valinnaisaineita. Esimerkiksi fysiikkaa ja kemiaa on opettanut aineenopettaja. Luokan ohjaaja vastaa oppilaan yksilöllisestä tukemisesta, työssäoppimisten järjestämisestä sekä leireistä ja opintokäynneistä. Ohjaaja on pääasiassa se, joka hoitaa matalan kynnyksen yhteistyötä kotien ja muiden tukiverkostojen kanssa. Ohjaajan ja oppilaan väliset keskustelut tukevat nuoren psyykkisen, sosiaalisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämistä. Myös vanhempien kanssa tehtävää yhteistyötä pyritään lisäämään. Luokan ohjaaja tukee nuoren siirtymistä toiselle asteelle tarvittaessa.

Joustava perusopetus järjestetään peruskoulun yhteydessä (Ylivieskan tapauksessa Kaisaniemen koululla). Ryhmäkoko on maksimissaan kymmenen oppilasta. JOPO-luokalle haetaan kevätlukukaudella. Oppilas tekee hakemuksen omasta tahdostaan yhdessä huoltajan kanssa. Luokkien ohjaajat esittelevät toimintaa 7. ja 8. luokkalaisille tammikuussa. Haku aukeaa sen jälkeen, tarkka ajankohta vaihtelee vuosittain. Hakijat ja huoltajat haastatellaan ja valinnat tehdään haastattelujen perusteella. Valinnat tekee JOPO-tiimi, johon kuuluvat JOPO-opettajat, JOPO-ohjaajat ja rehtorit. Valintaprosessin aikana konsultoidaan luokanvalvojia, psykologia, kuraattoria ja erityisopettajia.

Valintakriteerit

  • Oppilaalla on vaara jäädä ilman päättötodistusta.
  • Oppilas ei ole motivoitunut käymään koulua perinteisellä mallilla.
  • Oppilas on riittävän aktiivinen ja pystyy itsenäiseen työskentelyyn. (tarpeen erityisesti työssäoppimisissa!)
  • Oppilas on riittävän motivoitunut ja sitoutunut aloittamaan opiskelut JOPO-luokassa.
  • Oppilaan pitää pystyä sitoutumaan luokan yhteisiin retkiin, erilaisiin oppimisympäristöihin, työssäoppimisiin ja poikkeuksellisiin aikatauluihin.
  • Oppilaan perhe on sitoutunut yhteistyöhön.

Osa JOPO-toimintaa on ryhmäytyminen ja toimivan ryhmän muodostaminen. Tämän takia valinta JOPO-luokille on vain kerran vuodessa. Poikkeuksena ovat siirtyvät oppilaat, jotka ovat opiskelleet toisella paikkakunnalla JOPO-luokassa. Ryhmä opiskelee yhdessä peruskouluun päättymiseen asti ja tekee yhteistyötä myös muiden Suomen JOPO-nuorten kanssa.

Työssäoppimisjaksoja on noin kuusi viikkoa lukuvuoden aikana. Tarkoituksena on, että oppilas kokeilee monia eri aloja ja tätä kautta löytää itselleen kiinnostavan ammattialan. Työssäoppimiset auttavat oppilasta ymmärtämään koulunkäynnin ja työelämän yhteyden.

Tavoitteet

  • Elämänhallinta- ja opiskelutaidot kehittyvät
  • Koulupudokkuuden ehkäiseminen
  • Koulumotivaation parantuminen
  • Eri aloihin tutustuminen
  • Itsetunto ja oma-aloitteisuus kasvavat
  • Vastuun ottaminen

Hakeminen:
Haku lukuvuodelle 2024-2025 on 31.3.2024 mennessä. 
HAKEMUS JOPOLLE.pdf