Yhteinen ymmärrys arvioinnissa

Hämeen ELY ja Vanajaveden Opisto järjestivät kielitaidon arviointikoulutuksen Hämeenlinnassa 7.4.2022. Työpajoissa syvennyttiin suullisen taidon ja kirjoittamisen taidon arviointeihin. Koulutuspäivä kokosi yhteen Vanaveden Opiston, Kiipulan, Hyrian, Faktian ja Forssan ammatti-instituutin opettajien lisäksi laajan joukon Hämeenlinnan kuntakokeilun ja TE-toimiston omavalmentajia. Kouluttajat Sari Ahola ja Mari Honko tulivat suoraan kielitaitoarvioinnin ytimestä eli Jyväskylän yliopiston soveltavan kielentutkimuksen keskuksesta. Molempien työnkuvaan kuuluu yleisen kielitutkinnon tutkintojen ja arvioinnin kehittäminen.

Kuvateksti: filosofian tohtori Sari Ahola on tutkinut tutkintosuorituksia arvioivien opettajien käsityksiä kielitaidon arvioinnista ja suullisesta kielitaidosta. Tutkijatohtori Mari Honko on puolestaan perehtynyt tutkintotehtävien ja arvioinnin laatuun. Kuva: Taru Toppola.

Koulutuspäivän aikana analysoitiin puhe- ja kirjoitusnäytteitä sekä pyrittiin löytämään yhteisten kriteerien kautta ymmärrys eri kielitaitotasoista. Opettajia haastettiin tarkastelemaan itseään arvioijina: mihin asioihin kiinnitämme ensisijaisesti huomiomme ja miten voisimme kehittyä arvioijina? Mari Honko ja Sari Ahola kannustivat opettajia yhteistyöhön ja yhteisten ”kielitaitotasomaamerkkien” paikallistamiseen. Yhtenäinen arviointiasteikko ja sen yhdenmukainen tulkinta ovat arviointityön pilarit, joiden syvällinen sisäistäminen vaatii useiden arviointien lisäksi arviointikeskusteluja työyhteisössä.

Kielitaitoarviot ovat tuttuja myös omavalmentaja Davorka Komsille ja Hanna Onervalle, mutta tämä päivä avasi monin tavoin heidän silmiään. – ”Meille oli ehdottomasti parasta antia puhenäytteiden analysointi.”, totesi Davorka Komsi. ”Asiakkaiden kanssa me lähinnä keskustelemme, mutta toisaalta nyt ymmärrämme ehkä paremmin, millä kielitasolla asiakkaalta voi odottaa hyvän työhakemuksen kirjoittamista.”, jatkoi Hanna Onerva.

Luotettava arviointi edellyttää paljon näyttöä eikä voi perustua ainoastaan lopputestiin. Opettajille koulutuspäivä antoi virikkeitä opetustyöhön sekä varmuutta siihen, että arviointimme on kannustavaa, tasapuolista ja yhteisesti sovittuun kriteeristöön pohjautuvaa.

Koulutuspäivä toteutettiin osana jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hanketta. Tässä Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeessa yksi merkittävä painopiste on aikuisväestön koulutukseen ohjautuminen ja nopeaa työllistyminen. Tässä työssä osaamisen tunnustaminen ja tunnistaminen on keskeistä ja se tehdään yhteistyössä oppilaitosten, ELY:n ja työllisyyden kuntakokeilun kanssa.
- Juha Mäkirinta

 

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin