Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Vuorovaikutustaidot

Vuorovaikutustaidoilla sekä kyvyllä ilmaista itseään ja ymmärtää muita on tärkeä merkitys yksilön toimintakyvylle ja hyvinvoinnille kulttuurisesti monimuotoisessa maailmassa. Taito kuunnella, tunnistaa ja ymmärtää eri näkemyksiä kuuluu hyvään vuorovaikutukseen ja kulttuuriseen osaamiseen. Myönteisten ihmissuhteiden luominen ja ongelmatilanteiden rakentava ratkaiseminen edellyttävät yhteistyötaitoja. Esiopetuksen tehtävä on tarjota lapsille mahdollisuuksia harjoitella vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja turvallisesti vertaisryhmän ja lähiyhteisön aikuisten kanssa.

Esiopetusryhmässä harjoitellaan ilmaisua ja omien mielipiteiden esiintuomista. Omalle ryhmälle kerrotaan viikonlopun vietosta, omista harrastuksista, lempikirjoista ja -leluista. Tällöin lapsi saa kokea turvallisessa ympäristössä tulevansa kuulluksi. Samoin hän saa harjoitusta kuuntelijan roolista. Näin jaetaan myös erilaisia perinteitä, erilaisten perheiden tapoja ja kulttuuriperintöä.

Keinoja vuorovaikuksen kehittämiseen

Lapsia rohkaistaan tutustumaan toisiin ihmisiin ja toimimaan heidän kanssaan. Juhlat, leikit ja yhteistyöhön perustuva toiminta luovat mahdollisuuksia harjoitella käyttäytymistä eri tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa. Lapsia kohdellaan arvostavasti ja heitä ohjataan ystävällisyyteen ja hyviin tapoihin. Lasten kanssa tutustutaan lähiympäristöön ja sen kulttuuriseen monimuotoisuuteen. Lapsia ohjataan arvostamaan oman ja toisten perheiden perinteitä ja tapoja. Lasten kielitietoisuuden kehittymistä tuetaan ja heitä rohkaistaan ilmaisemaan itseään eri keinoin.

Vierailut lähiympäristön hoitolaitoksiin ovat lapsille erinomaisia käyttäytymis- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelutilanteita erilaisten ihmisten kanssa.