Kestävä elämäntapa, tasa-arvo ja sitoutumattomuus

Esiopetuksessa noudatetaan kestävän elämäntavan periaatteita ja otetaan huomioon sen eri ulottuvuudet: sosiaalinen, kulttuurinen, taloudellinen ja ekologinen. Esiopetus toimintaympäristönä tukee lasten tasa-arvoisuutta. Siihen sisältyvät muun muassa mielipiteiden ja sukupuolten tasa-arvo. Esiopetus edistää lasten mahdollisuuksia kehittää kykyjään ja tehdä valintoja ilman sukupuolesta johtuvia ennakko-odotuksia ja rajoituksia. Tasa-arvopyrkimyksiä täydentää laaja-alainen yhdenvertaisuuden periaate[2]. Opetus on lapsia puoluepoliittisesti, uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta. Esiopetusta ei saa käyttää kaupallisen vaikuttamisen kanavana.

Virroilla eletään lähellä luontoa, laajan pitäjän eri puolilla ja luonto on kiinteä osa kaikissa esiopetuspisteissä. Opetuksessa painottuvat hieman erilaiset asiat, mutta kestävä kehitys ja työ sen hyväksi on vahva osa kaikissa opetusyksiköissä.
Pisimmälle tämä työ on edennyt Koivurinteen päiväkodissa, jossa käytössä on Suomen ympäristöjärjestön Vihreä Lippu - toiminta.Siinä huomioidaan erityisesti ekologisuus ja kestävä kehitys ja nämä asiat ovat näkyvä osa päiväkodin arkea, niin päivähoidon kuin esiopetuksen puolella.

[2] Yhdenvertaisuuslaki 6 § 1 mom. (21/2004)