Kurssikuvaukset, PITKÄ: Valinnaiset aineet

PITKÄ (8. ja 9. luokalla opiskeltava): Valinnaiset aineet

SAKSA B2-KIELI

HALLO! 

Kun osaat jo muita kieliä, on saksan oppiminen helppoa. Saksan opiskelun kautta avautuu ovi noin 100 miljoonan eurooppalaisen kulttuuriin: Saksan, Itävallan ja Sveitsin arkeen ja juhlaan.

Miksi kannattaa opiskella saksaa koulussa?

  1. Saksa on tärkeä kaupan ja teollisuuden maa ja Suomen tärkein vientikumppani; osaamalla saksaa ja tuntemalla saksankielistä kulttuuria mahdollisuutesi työmarkkinoilla parantuvat.
  2. Saksa on Euroopan Unionin puhutuin kieli; myös monissa EU:hun liittyneissä maissa osataan saksaa.
  3. Saksa on tieteen ja kulttuurin kieli ja jos sinua kiinnostaa matkailu tai hotelli ja ravintola-ala, on saksankielen osaamisesta varmasti hyötyä. Saksasta voit kielitaitoisena löytää monia mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja.

Opetuksessa keskitytään selviämään arkipäivän tilanteissa saksan kielellä. Aiheita ovat esim. lähiympäristö, perhe, vapaa-aika, ostosten tekeminen, matkustaminen ja ruokaileminen.

 Deutsch macht Spaβ!

 

VENÄJÄ B2-KIELI

Venäjä kuuluu maailman viiden eniten puhutun kielen joukkoon. Sitä puhuu yli 300 miljoonaa ihmistä. Suomi on Venäjän naapurimaa ja meiltä odotetaan maailmalla hyvää Venäjän tuntemusta. Venäjän kielen taito antaa sinulle valttikortin työmarkkinoille. Mikäli pidät kielten opiskelusta, olet kiinnostunut uudesta ja haluat oppia vielä hieman harvinaisempaa kieltä, kannattaa sinun rohkeasti valita venäjä valinnaiseksi oppiaineeksi. Opiskelemme yhdessä 2 tuntia viikossa. Opiskelussa käytämme erilaisia pelejä, monisteita, harjoituksia ja aivan uutta kirjasarjaa. Otamme kielen heti käyttöön ja harjoittelemme monin eri tavoin erilaisia arkielämän ja matkailun viestintätilanteita, perussanastoa ja sopivasti tärkeimpiä rakenteita. Tutustumme kielen ohella myös Venäjään maana ja venäläiseen kulttuuriin.

 

RANSKA B2-KIELI

Ranska on maailmankieli, jota puhuu noin 300 miljoonaa ihmistä, joista 60 miljoonaa asuu Euroopassa. Ranskan taitajia kaivataan kansainvälisten yhteyksien hoitamisessa, vientikaupassa, muodin parissa sekä ravintola- ja matkailualalla. Ranska on monimuotoinen ja kaunis kieli, jonka opiskelu palkitsee vaivannäön. Kielen kautta avautuu ovi ranskalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan.


PITKÄ KOTITALOUS

Kurssin tavoitteena on kehittää kodin arjenhallinnan sekä kestävän ja hyvinvointia edistävän elämäntavan edellyttämiä tietoja, taitoja, asenteita ja toimintavalmiuksia seuraavissa osa-alueissa:

  • Ruuanvalmistus
  • Leivonta
  • Paikallisuus kotitaloudessa
  • Elintarviketietämys
  • Kotitalouskoneet
  • Kodin puhtaanapito
  • Kodin talousosaaminen
  • Kestävä kehitys
  • Tapakulttuuri
  • Kodin ja kalenterivuoden juhlat
  • Kansallinen ruokakulttuuri
  • Erilaiset ruokavalinnat
  • Omaan kotiin
  • Kansainvälinen ruokakulttuuri
  • Hygieniaosaaminen

Arviointi: Kurssi arvioidaan numeroarvioinnilla, arviointi perustuu käytännön työtaitoihin, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoihin sekä tiedonhallintataitoihin. Kotitaloudessa arviointi on monimuotoista, ohjaavaa ja kannustavaa. Oppilaat saavat palautetta taidoistaan toimia eri asiayhteyksissä ja toteuttaa kotitalouden tehtäviä.

 

TEKNINEN KÄSITYÖ (pitkä)

Syvennetään käsitöissä jo opittuja tietoja ja taitoja. Suunnitellaan ja valmistetaan vaativampia käsitöitä esim. puusta, metallista, muovista. Työaiheet voidaan valita oppilaan mielenkiinnon ja harrastuneisuuden mukaan. Eri materiaaleja voidaan yhdistää toisiinsa käytettävissä olevien työmenetelmien puitteissa. Käytetään jo opittuja työstötekniikoita ja monipuolisesti puun- ja metallintyöstökoneita. Työskentelyssä voi käyttää tietokoneohjattuja koneita, kuten laserleikkuri ja 3D-tulostin.

Arviointi: Arvioinnissa huomioidaan aktiivisuus, suunnittelu ja toteutus.

 

TEKNINEN KÄSITYÖ LISÄKURSSI (vain niille jotka ovat valinneet teknisen käsityön)

Sisältö on sama kuin pitkässä teknisessä käsityössä. Harjoitustyöt voivat olla suurempia ja vaativampia.


TEKNOLOGIA

Työskennellään monipuolisten tehtävien parissa itsenäisesti tai ryhmissä. Perinteisiä käsityötaitoja syvennetään mm. tietotekniikan, elektroniikan ja kojerakentelun avulla.

Sisältönä esimerkiksi elektroniikkaa, 3D suunnittelua ja 3D-tulostusta, 2D suunnittelua ja laserkaiverrusta, robotiikkaa, rakentelua, ongelmanraikaisutehtäviä.

Arviointi: Arvioinnissa huomioidaan aktiivisuus, suunnittelu ja toteutus.


PITKÄ TEKSTIILITYÖ

Tällä kurssilla sinulla on mahdollisuus kehittää aikaisemmin opittuja ja oppia lisää uusia käsityön taitoja. Kahdeksannen luokan aikana voit valmistaa töitä erilaisista materiaaleista ja oppia uusimpia tekniikoita kiinnostuksesi mukaan, perinteisiä taitoja unohtamatta.

Voit valmistaa esimerkiksi:
- vaatteita, laukkuja, koruja, koristeita
- mattoja, tyynyjä, peittoja, leluja
- myssyjä, lapasia, sukkia, lahjoja tai vaikkapa taidetekstiilejä.

Voit myös korjata tai tuunata käytettyjä vaatteita. Mahdollisuuksia on paljon. Voit käyttää valmiita ohjeita tai toteuttaa omia ideoita. Koulun kässäblogista waltterikas.blogspot.com voit katsoa, millaisia töitä valinnaisessa on tehty.

Yhdeksännellä luokalla voit oppia enemmän vaatteiden suunnittelusta ja tekemään muutoksia vaatteiden kaavoihin. Voit ommella esimerkiksi juhla-asun, takin tai rooliasun. Opit käyttämään ompelukonetta monipuolisesti ja ompelemaan haastavampiakin kankaita tai vaihtamaan esimerkiksi vetoketjun vaatteeseen. Voit kehittää taitojasi sinua kiinnostavassa tekstiilityön tekniikassa tai kokeilla lisää uusia.

 

Jos olet kiinnostunut, voit valita lyhyen ja pitkän tekstiilityön. Silloin ehdit tutustua laajemmin ja oppia enemmän käsitöistä.

Itse valmistetulla vaatteella tai muulla tekstiilillä on pienempi hiilijalanjälki kuin tehtaassa valmistetulla. Vaatteiden korjaus ja tuunaus lisää vaatteen käyttöikää ja säästää luontoa. Tule oppimaan taitoja, joita tarvitset tulevaisuudessa. Lisäksi käsillä tekeminen rentouttaa teoreettisten aineiden lomassa.

Arviointi: tapahtuu töiden ja oman aktiivisuuden ja työskentelyn perusteella. Kokeita ei ole.

VALINNAINEN MUSIIKKI

Valinnaisen musiikin kurssilla syvennetään 7. vuosiluokalla jo opittuja musiikillisia tietoja ja taitoja. Opetus painottuu yhdessä musisointiin; soittamiseen ja laulamiseen. Kurssilla opiskellaan bändisoittoa ja yhteislaulua: bändisoittimien soittamista, uusia soittotekniikoita, musiikin kuuntelua, musiikkiteknologiaa, äänenkäyttöä, musiikkitietoa ja monipuolista soitto- ja lauluohjelmistoa. Tarjolla on myös mahdollisuus esiintymisiin koulun tilaisuuksissa. 

VALINNAINEN KUVATAIDE

Kurssin tavoitteena on syventää ja laajentaa kuvataiteen tuntemustasi ja taitojasi. Opiskelussa syvennytään kuvataiteen keskeisiin työmenetelmiin, materiaaleihin ja työvälineisiin erilaisten harjoitustehtävien avulla.

Tavoitteita ja sisältöjä:

  • Kuvailmaisun perusteet: ympäristön havainnointi ja kuvallinen kulttuuri oman ilmaisun lähtökohtana.
  • Kuvataiteessa käytettävien tekniikoiden monipuolinen käyttö: piirtämisen menetelmät, maalausmenetelmät, grafiikka, rakentelu, keramiikka, valokuvaus, videokuvaus.
  • Tutkivat työmenetelmät kuvien tekemisessä: kuvallisen ilmaisun keinot ja menetelmät omien ratkaisujen perustana sekä yhteistoiminnallisuus kuvien tuottamisessa.
  • Näyttelykäynnit ja näyttelyiden rakentaminen.
  • Visuaalisen kulttuurin tulkinnan syventäminen: kuvien tulkinta, mainonnan keinot, taidehistoria omien töiden lähtökohtana.

 

Arviointi: Arvioinnissa painottuvat asenne, työskentelytaidot ja kyky soveltaa opittua. Oppilasta ohjataan itsearviointiin.


PALLOILU (tytöt tai pojat)

Kurssilla palloillaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä kuten esimerkiksi salissa, jäällä, tekonurmella. Lajeina voi olla mm. salibandy, jalkapallo, kaukalopallo, lippupallo ja sulkapallo. Oppilaat voivat vaikuttaa kurssin sisältöihin.

Kurssilla harjoitellaan mm. peleihin vaadittavia taitoja, pelien sääntöjä ja joukkuepelitaitoja.

Arviointi: oppiminen, aktiivisuus sekä työskentelytaidot vaikuttavat arviointiin



MONIPUOLISESTI LIIKKUEN (tytöt tai pojat)

Kurssilla on tarkoitus tutustua monipuolisesti erilaisiin liikuntalajeihin. Sisältöinä voi olla mm. kamppailulajeja, frisbeegolfia, lacrossea, musiikkiliikuntaa, kehonhuoltoa, kalastusta ja baseballia. Oppilaat voivat vaikuttaa kurssin sisältöihin.

Arviointi: oppiminen, aktiivisuus sekä työskentelytaidot vaikuttavat arviointiin.


TIETOTEKNIIKKA JA OHJELMOINTI

Kurssin tavoitteena on oppia käyttämään toimisto-ohjelmia laitteistosta riippumatta, tutustua sosiaaliseen mediaan ja opetella hyödyntämään multimediaa erilaisissa tilanteissa. Laitteina toimivat tietokoneet, iPad:t sekä mahdollisesti myös omat älypuhelimet. Ohjelmoinnissa tutustutaan muutaman helpon ohjelmointikielen (esim. SmallBasic ja Kodu) avulla tietokoneohjelmien tekemiseen.

Kurssilla käydään läpi laitteiden peruskäyttöä (tietokoneet, table-laitteet sekä muut tietotekniikkaan liittyvät laitteet). Tutustutaan toimisto-ohjelmiin. Tehdään www-sivusto firmalle tai bändille. Harjoitellaan piirtämistä ja kuvankäsittelyä Gimp:llä sekä piirretään ja tulostetaan 3D kuvia.

Erilaisia ohjelmointikieliä on useita, mutta lähes kaikissa on samat perusrakenteet, joita kurssilla harjoitellaan käyttämään. Tutustutaan myös yksinkertaisen tietokonepelin ohjelmointiin. Tietoyhteiskunta sisältää jo nyt, ja tulee tulevaisuudessa sisältämään koko ajan enemmän, erilaisia laitteita ja toimintoja ohjaavia ohjelmia. Kurssi sopii erityisesti niille, jotka ovat vahvoja matematiikassa, loogisessa ajattelussa ja ovat pitkäjänteisiä sekä itsenäiseen työhön kykeneviä.

Arviointi:
Arvioinnissa huomioidaan tehtävien tekeminen ja tuntiaktiivisuus. Kurssin kotisivut ja tehtävät löytyvät koulun pedanetistä.

 

SCIENCE

Kurssin tavoitteena on syventää ja laajentaa osaamista luonnontieteissä ja matematiikassa. Kurssilla on mahdollista kehittää jatko-opintojen vaatimia valmiuksia ja taitoja.

Kurssi koostuu kahdeksasta eri oppiaineisiin liittyvästä sisällöistä (biologia, toiminnallinen fysiikka, robotiikka, kemia, tähtitiede, matematiikka, yrittäjyys ja ohjelmointi). Työtavat painottuvat kokeelliseen ja oppilaslähtöiseen työskentelyyn. Kurssilla opitaan toimimaan sekä ryhmässä että itsenäisesti. Tutkimuksista kootaan portfolio.

Kurssin toimintatapoja ovat:

  • laboroinnit
  • tutkimusraportit
  • vierailukäynnit
  • yksinkertaisten robottien rakentaminen ja ohjelmointi
  • ilmiöiden tutkiminen erilaisin koejärjestelyin ja mittarein
  • maailmankuvan ja avaruuden rakenteen ja mittasuhteiden tutkiminen
  • jatko-opintojen matematiikkaan tutustuminen
  • virtuaaliyrityksen perustaminen
  • ohjelmointiprojektin toteuttaminen

 

Arviointi:
Arviointi perustuu pääosin sekä portfolion arvioon että aktiiviseen osallistumiseen oppitunneilla. Kurssilla harjoitellaan käyttämään myös itse- ja vertaisarviointia.


HISTORIAN JA YHTEISKUNTAOPIN VALINNAISKURSSI

Tavoitteena on syventää historian ja yhteiskuntaopin tuntemustasi ja laajentaa näkökulmia opittuihin asioihin. Kurssilla hyödynnetään eri aikakausia kuvaavia elokuvia/dokumentteja, paikallista kulttuuriympäristöä, viedään opiskelu mahdollisuuksien mukaan pois luokkaympäristöstä ja tutustutaan paikkakunnan historiallisiin kohteisiin. Laadit raportteja ja tutkielmia kohteista, joihin olet tutustunut.

Sisältöjä:

  • 1900-luvun historian oppisisältöihin liittyvien elokuvien ja dokumenttien katsominen ja analysointi
  • paikkakunnan menneisyyden opiskelu tutustumalla merkittävimpiin paikallishistoriallisiin tapahtumiin, ilmiöihin, henkilöihin ja kulttuuriin
  • kansalaisten oikeudet ja velvollisuudet
  • viranomaistoiminta, poliisin ja oikeuslaitoksen toiminta
  • työhön liittyviä oikeusasioita nuorten näkökulmasta sekä kuluttajan oikeuksia ja velvollisuuksia
  • antiikkiin, keskiaikaan ja uuteen aikaan liittyvien elokuvien ja dokumenttien katsominen ja analysointi

Arviointi:
Arviointi perustuu aktiivisuuteen opetuskeskusteluissa sekä kirjallisiin näyttöihin, ei kokeita.

 

DRAAMA

Opiskelu painottuu osallistavan teatterin tekemiseen. Opit työskentelemään draamatunneilla itsenäisesti, pareittain, pienryhmässä ja suuressa ryhmässä. Lisäksi opit kehittämään verbaalista ja nonverbaalista ilmaisuasi, rohkaistut tekemään aloitteita ja tuottamaan ideoita draamaan, harjoittelet improvisaation taitoja, epäonnistumisen sietämistä ja rentoutumista, kehität kehonhallintaa ja luovaa liikeilmaisua, opit vastaanottamaan ja antamaan palautetta, kokeilet erilaisia draamahahmoja ja esiintymistyylejä, perehdyt tekstianalyysiin ja arvioit omaa draamalukutaitoa ja kokeilet osallistavaa ja esittävää draamaa

Sisällöt:
mm. orientointi ja draamasopimus, tutustumisharjoitukset, improvisaatio, liikeilmaisu, prosessidraama, foorumteatteri, näytelmän / elokuvan katsominen ja analysoiminen

Työtavat:
mm. keskustelu, toiminta itsenäisesti, pareittain ja ryhmissä, nimi- ja tutustumisleikit, kontakti- ja assosiaatioharjoitukset, improvisaatio, tarinankerronta esineen, kuvan tms. pohjalta, statusharjoitukset, prosessidraaman ja foorumteatterin omat työtavat, reportaasi, tarinan jatkaminen,
hetken merkitseminen, oppimispäiväkirja, video-ja äänidokumentti ja kirjoitettu ja suullinen palaute


Aloitussivulle


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä