Saksa B2

Saksa B2

Kielikasvatus

Kielitaidon kehittyminen on elinikäinen prosessi, jonka kehittyminen alkaa jo varhaislapsuudessa. Kielitaito kehittyy kotona, koulussa ja vapaa-ajalla. Koulussa kieltenopetuksen lähtökohta on kielen käyttö eri tilanteissa. Tarkoituksena on vahvistaa oppilaiden kielitietoisuutta niin omassa äidinkielessään kuin muissakin kielissä. Samalla kiinnitetään vahvasti huomiota monilukutaidon kehittymiseen. Oppijat oppivat myös hyödyntämään erilaisia keinoja opiskella kieltä. Oppilaita ohjataan huomaamaan vähäisenkin vieraan kielen osaamisen arvo: jokainen opittu sana on askel eteenpäin vieraan kielen osaamisessa. Oppilaita rohkaistaan käyttämään kieltä rohkeasti. Oppilaita ohjataan myös ymmärtämään kulttuurien välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä. 


Oppiaineen tehtävä

Kielitaidon kehittyminen tukee kaikkea opiskelua: kieli on oppimisen ja ajattelun pohja. Kielten opiskelu tukee vahvasti myös ajattelutaitoja. Kieli on vahvasti mukana kaikessa koulun toiminnassa. Kielten opiskelu tukee myös vuorovaikutus- ja tiedonhankintataitoja.

Kielten opiskelussa oppilaissa herätetään kiinnostus maailman kielelliseen ja kulttuuriseen moninaisuuteen ja toisaalta ohjataan arvostamaan eri kieliä ja erilaisia kulttuureja.

Kielten opiskelu tukee myös oppimaan oppimista: kielten opiskelussa oppilaille tarjotaan monenlaisia erilaisia tapoja opiskella ja näin oppilas voi löytää itselleen sopivat tavat opiskella.

Kielten opetuksessa kehitetään monilukutaitoa ja käsitellään erilaisia tekstejä.

Opetus vahvistaa oppilaiden käsitystä itsestään oppijana: oppilasta ohjataan luottamaan omiin kykyihinsä oppia kieltä ja käyttää sitä rohkeasti.

 

Saksan kieli, B2-oppimäärä vuosiluokilla 8-9

Saksan kieli on Uuraisilla oppilaalle äidinkielen jälkeen yleensä kolmas tai neljäs opiskeltava kieli, joten oppilaalla on jo paljon kokemusta kielten opiskelusta. Oppilas voi käyttää aiemmin oppimiaan kielenopiskelutapoja myös saksan kieltä opiskellessaan.

Opetuksen tavoitteena on kehittää oppilaan kielellistä päättelykykyä ja samalla edistää hänen kielenopiskelutaitojaan. Kulttuurista tietoisuutta syvennetään tutustumalla saksankielisen alueen kulttuureihin.

Työskentelyssä korostuu pari-ja ryhmätyö sekä yhdessä oppiminen. Opetuksessa käytetään monipuolisesti eri viestintäkanavia ja –välineitä. Opetuksessa käytetään musiikkia, pelejä ja draamaa. Opetuksesta pyritään luomaan mahdollisimman merkityksellistä oppilaille eli oppilaiden mielenkiinnon kohteet huomioidaan.

Oppimista arvioidaan monin eri tavoin myös itse- ja vertaisarvioinnin keinoin. Arviointi kohdistuu kaikkiin tavoitteisiin, ja arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet. Oppimista ohjaavan ja kannustavan palautteen avulla oppilaita autetaan tulemaan tietoisiksi omista taidoistaan ja kehittämään niitä. Heitä rohkaistaan käyttämään oppimaansa erilaisissa viestintätilanteissa. Monipuolinen arviointi tarjoaa mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan myös oppilaille, joilla on kieleen liittyviä oppimisvaikeuksia tai joilla on muulla tavoin kielellisesti erilaiset lähtökohdat.

 

Vieraan kielen B2-oppimäärän päättöarvioinnin kriteerit hyvälle osaamiselle
(arvosanalle 8) oppimäärän päättyessä

  • Oppilas tuntee opiskeltavan kielen asemaa maailman kielten joukossa ja keskeisimpiä kielen erityispiirteitä. Oppilas osaa luonnehtia joitakin opiskeltavan kielen kielialueen kulttuurisia ja muita ilmiöitä.
  • Oppilas osaa arvioida omia kielenopiskelutavoitteitaan ja opiskelutapojaan. Oppilas huomaa, mihin hän voi käyttää kielitaitoaan myös koulun ulkopuolella ja osaa pohtia, miten hän voi käyttää taitoaan koulun päätyttyä.
  • Oppilas selviytyy monista rutiininomaisista viestintätilanteista tukeutuen joskus viestintäkumppaniin.
  • Oppilas osallistuu viestintään, mutta tarvitsee vielä usein apukeinoja. Oppilas osaa reagoida suppein sanallisin ilmauksin, pienin elein (esim. nyökkäämällä), äännähdyksin, tai muunlaisella minimipalautteella. Oppilas joutuu pyytämään selvennystä tai toistoa hyvin usein.
  • Oppilas osaa käyttää yleisimpiä kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvia ilmauksia monissa rutiininomaisissa sosiaalisissa tilanteissa.
  • Oppilas ymmärtää yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta asiayhteyden tukemana. Oppilas pystyy löytämään tarvitsemansa yksinkertaisen tiedon lyhyestä tekstistä.
  • Oppilas pystyy kertomaan joistakin tutuista ja itselleen tärkeistä asioista käyttäen suppeaa ilmaisuvarastoa ja kirjoittaa muutaman lyhyen lauseen harjoitelluista aiheista. Oppilas ääntää useimmat harjoitellut ilmaisut ymmärrettävästi. Oppilas osaa hyvin suppean perussanaston, muutaman tilannesidonnaisen ilmauksen ja peruskieliopin aineksia.

 

Seuraavasta taulukosta voi lukea sekä valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteet (mustalla) että Uuraisten omat painotukset (punaisella):

 

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Laaja-alainen osaaminen

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

   

T1 auttaa oppilasta hahmottamaan uuden opiskeltavan kielen suhde aiemmin opiskelemiinsa kieliin, tutustumaan kyseisen kielen kielialueeseen ja elämänmuodon joihinkin keskeisiin piirteisiin sekä tukea oppilaan kielellisen päättelykyvyn, uteliaisuuden ja monikielisyyden kehittymistä

Uuraisten painotus 8. luokalla: Herätetään kiinnostus saksan kieltä ja kulttuuria kohtaan. Pohditaan kielen asemaa muihin tuttuihin kieliin verrattuna. Ohjataan oppilasta tutustumaan saksankieliseen kielialueeseen ja sen kulttuureihin.

Uuraisten painotus 9. luokalla: Syvennetään saksankielisen alueen kulttuurituntemusta ja rohkaistaan oppilaita kehittämään omaa kielellistä päättelykykyään. Ohjataan oppilasta vertailemaan tuntemiaan kieliä. Etsitään tietoa erilaisista tavoista, juhlista ja ilmiöistä myös oppilaan oman mielenkiinnon mukaan.

· S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

·  L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen

· L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

· L4 Monilukutaito

Kielenopiskelutaidot

   

T2 rohkaista oppilasta näkemään opiskeltavan kielen taito osana elinikäistä oppimista ja oman kielivarannon karttumista, ohjata oppilasta löytämään itselleen ja ikäkaudelleen parhaiten sopivia tapoja oppia kieliä ja kannustaa häntä käyttämään vähäistäkin taitoaan myös oppituntien ulkopuolella.

Uuraisten painotus 8. luokalla: Oppilasta ohjataan etsimään itselleen sopivia ja tehokkaita kielenopiskelumenetelmiä. Rohkaistaan oppilasta käyttämään kieltä heti uuden kielen alkaessa. Harjoitellaan oman oppimisen arviointia ja opetellaan asettamaan omia tavoitteita.

Uuraisten painotus 9. luokalla: Ohjataan oppilasta syventämään kielenopiskelutaitojaan. Kieltä käytetään tunneilla aina kun vain on mahdollista ja lisäksi rohkaistaan käyttämään kieltä myös vapaa-ajalla.

· S2 Kielenopiskelutaidot

· L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa

   

T3 järjestää oppilaalle tilaisuuksia harjoitella eri viestintäkanavia käyttäen suullista ja kirjallista vuorovaikutusta

Uuraisten painotus 8. luokalla: Rohkaistaan oppilasta viestimään vähäiselläkin kielitaidolla erilaisissa viestintätilanteissa eleitä ja ilmeitä apuna käyttäen. Vahvistetaan kielitaitoa erilaisten kuunteluiden, kirjallisten  tehtävien ja suullisten harjoitusten avulla. Etsitään myös yhdessä monipuolisia autenttisia kohdekielisiä aineistoja (lyhyet tekstit, mainokset, ruokalistat, ilmoitukset, musiikki, videot). Tulkitaan ja tuotetaan lyhyitä suullisia ja kirjallisia tekstejä, kuten esittelyjä, tekstiviestejä, kirjeitä, dialogeja ja puhelinkeskusteluja.

Uuraisten painotus 9. luokalla: Syvennetään edellisen vuoden aiheita. Kannustetaan oppilasta käyttämään saksan kieltä luokkatilanteissa. Ohjataan oppilasta toimimaan arkipäivän tilanteissa saksan kielellä.

· S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

· L4 Monilukutaito

T4 tukea oppilasta kielellisten viestintästrategioiden käytössä

Uuraisten painotus 8. luokalla: Ohjataan oppilasta tutustumaan kielellisiin viestintästrategioihin ja käyttämään viestinnässä mukana eleitä ja ilmeitä. Harjoitellaan yleisimpiä fraaseja.

Uuraisten painotus 9. luokalla: Syvennetään tietoisuutta viestintästrategioista (sanalliset ilmaisut, pienet eleet, äännähdykset, minimipalautteet, toistopyynnöt, selvennyspyynnöt). Ohjataan oppilasta yleisimpien fraasien aktiiviseen käyttöön.

· S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

· L4 Monilukutaito

T5 auttaa oppilasta laajentamaan kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvien ilmausten tuntemustaan

Uuraisten painotus 8. luokalla: Ohjataan oppilasta käyttämään arkikielen kohteliaita ilmaisuja sekä vertailemaan kohteliaisuusilmaisuja suomen ja saksan välillä.

Uuraisten painotus 9. luokalla: Syvennetään tietämystään kohteliaasta kielenkäytöstä runsaalla ja monipuolisella harjoittelulla esim. draamaa apuna käyttäen.

· S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

· L4 Monilukutaito L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys

 

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä

   

T6 rohkaista oppilasta tulkitsemaan ikätasolleen sopivia ja itseään kiinnostavia puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä

Uuraisten painotus 8. luokalla: Tarjotaan oppilaalle mahdollisuuksia tulkita yksinkertaista ja tuttua sanastoa sisältävää kirjoitettua tekstiä sekä hidasta puhetta. 

Uuraisten painotus 9. luokalla: Tarjotaan oppilaalle runsaasti mahdollisuuksia tulkita erilaisia saksankielisiä kirjoitettuja tekstejä sekä hidasta puhetta. Ohjataan oppilasta myös etsimään itseä kiinnostavia tekstejä. 

· S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

· L4 Monilukutaito

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä

   

T7 tarjota oppilaalle runsaasti tilaisuuksia harjoitella ikätasolle sopivaa pienimuotoista puhumista ja kirjoittamista kiinnittäen huomiota myös ääntämiseen ja tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin

Uuraisten painotus 8. ja 9. luokalla: Kannustetaan oppilasta tuottamaan omaa tekstiä sekä suullisesti että kirjallisesti omaan elämään ja tuttuun ympäristöön liittyvistä aiheista. Keskeisiä aiheita ovat minä itse, perheeni, ystäväni, koulu, vapaa-ajan vietto, sekä elämä kohdekielisessä ympäristössä. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä. Ohjataan oppilasta jatkuvaan ääntämisen (huomioiden rytmi, intonaatio ja muut ääntämisen piirteet) harjoitteluun sekä rohkaistaan käyttämään kielen yleisimpiä rakenteita.

8.luokalla harjoiteltavat rakenneasiat: olla-verbit sein ja haben, verbin preesenstaivutus, eriävät yhdysverbit, päälauseen sanajärjestys, modaaliverbejä, artikkelin käyttöä, monikon muodostaminen, kieltosanat, kysymyssanoja, lukusanoja, ajan ilmaiseminen, akkusatiivi, persoonapronomineja ja niiden objektimuotoja, mein/dein/kein.

 

9. luokalla harjoiteltavat rakenneasiat: kerrataan aiemmin opitut asiat, perfekti, war/hatte, sivulauseet, sivulauseen sanajärjestys, man-pronomini, lisää modaaliverbejä, datiivi, datiiviprepositioita, datiivipronominit, persoonapronomineja.

· S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

· L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä