1.4.1. Ohjaussuunnitelma 1.8.2021 alkaen

Ohjaussuunnitelma 1.8.2021 alkaen

Oppilaanohjaus yhdistää koulua yhteiskuntaan ja työelämään. Sen avulla edistetään oikeudenmukaisuuden, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden toteutumista sekä ehkäistään syrjäytymistä koulutuksesta ja työelämästä (OPS 2014;483)

Uuraisilla oppilaanohjauksesta vastaa oppilaanohjauksen lehtori. Oppilaanohjaaja työskentelee yhteistyössä huoltajien, aineenopettajien ja koulun moniammatillisen verkoston kanssa. Myös vastaanottavien koulujen opettajat, opintojenohjaajat sekä oppilashuolto ovat osa hänen työtään unohtamatta työelämän edustajia.

Oppilaan on saatava yksilöllistä opintojenohjausta koko yläkoulun ajan, jotta hänelle saavuttaa riittävät tiedot ja taidot toisen asteen opiskeluvalintaa varten. Edellä mainitun lisäksi osa oppilaista tarvitsee suunnitelmallista tehostettua ohjausta.

Tehostetun ohjauksen askelmerkit

8.luokan alussa kotiin lähtee ohjauskeskustelulomake, jossa kootaan oppilaan ja huoltajien toiveet tehostettuun ohjaukseen. Opinto-ohjaaja tapaa ohjauskeskustelussa oppilaat. Seuraavaksi opinto-ohjaaja kokoaa tarpeen mukaisen moniammatillisen työryhmän (erityisopettaja, kuraattori, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja ym.), jossa yhdessä huoltajien kanssa suunnitellaan oppilaalle tehostetun ohjauksen menetelmiä. Tehostettua ohjausta koordinoi eli kirjaa opinto-ohjaaja (joko sähköinen tai printattu dokumentti, jossa nämä asiat on kirjattu), mutta käytännössä tehostettua ohjausta voi antaa kuka tahansa moniammatillisen oppilashuoltotyöryhmän jäsen. 9.luokalla työskentely oppilaan kanssa jatkuu laaditun suunnitelman mukaan.

Tiedonsiirto toiselle asteelle jatkuu entiseen malliin erityisopettajan tehtävänä mutta oppivelvollisuuden laajentumisen myötä myös opinto-ohjaaja on mukana. Etsivä nuorisotyöntekijä on mukana luvan saatuaan tarvittaessa. Etsivä nuorisotyö perustuu nuoren vapaaehtoisuuteen ja nuoren kanssa tehtävään yhteistyöhön. Etsivän tehtävänkuvaan ei kuulu valvoa oppivelvollisuuden suorittamista.

Etsivä nuorisotyöntekijä voi kuitenkin olla mukana tukemassa nuorta suunnitelmia tehtäessä ja ohjaamassa koulutukseen tai muihin tarvittaviin palveluihin. (Nuorisolaki 1285/2016 ja Opetus ja kulttuuriministeriön kirje 22.2.2021)

Opinto-ohjaaja työskentelee myös kesällä, ajankohta keskittyy yhteishaun tuloksiin sekä jatko-ohjaukseen kesäkuun puolessa välissä. Tämän jälkeen heinäkuun alussa vielä tarkistus, ovatko kaikki ottaneet paikan vastaan. Elokuussa uusien opintojen alkaessa toisella asteella opinto-ohjaaja seuraa VALPAS- oppivelvollisuuden seurantajärjestelmästä oppilaiden opintojen käynnistymistä tai keskeytymistä.

Jos oppilas ei aloita tai keskeyttää toisen asteen opinnot Valpas VASTUU siirtyy asuinkuntaan ja Uuraisilla opinto-ohjaaja kokoaa oppilashuollon moniammatillisen työryhmän, jossa suunnitellaan nuoren jatko-ohjausta. Oppivelvollisuusikäisen keskeytyneessä opiskelutilanteessa vastuu päätöksenteosta siirtyy peruspalvelujohtajalle, moniammatillista työryhmää kuultuaan.