Arvioinnin tehtävät ja yleiset periaatteet

Arvioinnin tehtävät ja yleiset periaatteet

Arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä kehittää oppilaiden itsearvioinnin taitoja (formatiivinen arviointi). Tehtävänä on myös määrittää, missä määrin oppilas on saavuttanut oppiaineelle asetetut tavoitteet (summatiivinen arviointi). Arviointi kohdistuu oppimiseen, osaamiseen, työskentelyyn ja käyttäytymiseen ja niitä arvioidaan monipuolisesti. Monipuolinen arviointi perustuu eri menetelmin kerättyihin näyttöihin. 

Oppimisen arvioinnin tulee perustua aina tavoitteisiin. Jotta oppilas pystyy suuntaamaan työskentelynsä oikeisiin asioihin, hänen tulee olla tietoinen kulloisistakin oppimisen tavoitteista. Oppimisen laajat vuosiluokittaiset tavoitteet ovat näkyvissä koulumme peda.net-sivustolla kohdassa Opetus ja kasvatus -> OPS2016-yhteiskoulu. Tämän lisäksi opettaja voi laatia yhdessä oppilaidensa kanssa tavoitteet eri opetusjaksoille, jotka voivat vaihdella yhdestä oppitunnista usean viikon projektiin. Jakson alussa oppilaille avataan kyseisen jakson tavoitteet, joiden pohjalta työskentelyä suunnitellaan ja ohjataan. Työskentelyn aikana opettaja antaa oppilaille ohjaavaa palautetta ja oppilas havainnoi itse oman työskentelynsä edistymistä. Jakson lopuksi opettajan palautteen lisäksi oppilas arvioi itse työskentelyään ja ryhmässä voidaan käydä myös yhteistä arviointikeskustelua.

Arvioinnin on oltava kannustavaa ja ohjaavaa ja ilmapiirin luokassa oppimiselle myönteinen. Sanallisessa arvioinnissa opettajan on mahdollista pureutua yksityiskohtaisemmin oppilaan vahvuuksiin ja vielä kehittämistä vaativiin taitoihin. Koulussamme kannustetaankin sanallisen arvioinnin lisäämiseen numeerisen arvioinnin rinnalla.

Arvioinnista saatua tietoa hyödynnetään edelleen opetuksen ja oppimisen sekä käytettävien työskentelytapojen suunnittelussa. Arvioinnin tulee siis antaa tietoa sekä oppilaalle että opettajalle ja huoltajalle. Oppimisen ohjaaminen ja opettamisen kehittäminen tapahtuvat arvioinnin avulla.