Tutorin blogi

Yhteiskoulun TVT-viikko 9.-15.8.2018

Ensimmäisellä kouluviikolla koko yhteiskoululla oli monialainen oppimiskokonaisuutena toteutettu TVT-viikko. Viikon valmistelu oli aloitettu jo keväällä, jolloin minäkin olin mukana yhdessä suunnittelupalaverissa, joskin lähinnä kuunteluoppilaana.

Viikon tavoitteena oli tutustua uusiin kannettaviin tietokoneisiin, Office365:n sovelluksiin sekä muihin opiskelussa käytettäviin sähköisiin työkaluihin. Päivät oli jaksotettu siten, että kukin ryhmä työskenteli kolme tuntia joko kannettavilla tietokoneilla tai ATK-luokassa ja kaksi tuntia ohjelmassa oli jotain muuta, joka linkittyi viikon aiheeseen. Tietokonetunneilla oli aina paikalla kaksi opettajaa, mikä koettiin tarpeelliseksi. Välillä laitteiden kanssa oli ongelmia, välillä oppilaita tarvitsi ohjata kädestä pitäen ja välillä harjoiteltavat asiat olivat opettajillekin aivan uusia - yhteisopettajuus toi avun näihin kaikkiin.

Yhteiskoulun TVT-tiimi oli tehnyt valtavan suuren työn ja valmistellut tarkat ohjeet kaikille tunneille. Halukkaille opettajille tarjottiin lisäksi mahdollisuus tutustua seuraavan päivän sovelluksiin digitutoreiden kanssa. Viikko oli pitkä ja intensiivinen, mutta palaute oli pääosin positiivista ja opettajat kokivat olevansa valmiimpia ottamaan uusia laitteita käyttöön viikon aikana saatujen valmiuksien avulla.

Viikon aikana mm.
- päivitettiin koulun tunnusten salasanat ja luotiin peda.net-tunnuksia
- tehtiin Formsilla toteutettu taitotasotesti
- pohdittiin yhdessä mitkä ovat tarpeellisia TVT-taitoja
- ladattiin kännyköihin Wilma- ja OneDrive-sovellukset ja harjoiteltiin niiden käyttöä
- luotiin kansioita OneDriveen
- otettiin O365:ta haltuun harjoittelemalla Teamsin, Outlookin, Wordin, Excelin, Formsin, OneNoten ja PowerPointin käyttöä
- harjoiteltiin kymmensormijärjestelmää Näppistaiturilla
- piirrettiin kuvioita maaston Sportstrackerilla
- käsiteltiin kännykällä otettuja ja OneDrivella koneelle siirrettyjä kuvia selainpohjaisella Pixlr-sovelluksella
- harjoiteltiin koodausta sekä paperilla että racket-ohjelmointikielellä
- piirrettiin sarjakuvahahmo Sketchpad 5.1-sovelluksella
- pelattiin Seppo-peliä
- saatiin tietoa tekijänoikeuksista
- tutustuttiin robotiikkaan Sataedun näyttelyssä

Opeka-kyselyn tuloksia

Lokakuun aikana Ulvilassa osallistuttiin Opeka-kyselyyn. Vastauksia saatiin 55 opettajalta. Niiden joukosta nousi esiin seuraavia asioita:
  1. Opettajien asenne on positiivinen ja he haluaisivat käyttää opetusteknologiaa enemmän. Toisaalta, opettajat olivat myös sitä mieltä, että jatkuva uuden teknologian tuominen uuvuttaa. Tämä tarkoittaa mielestäni sitä, että koulutusta ja tukea pitäisi kohdentaa ennen kaikkea siihen, että jo olemassa olevia laitteita, sovelluksia ja sähköisiä alustoja osattaisiin paremmin hyödyntää.
  2. Verrattuna vuoden 2013 tuloksiin useampi oli sitä mieltä, että Työyhteisön ilmapiiri on myönteinen uusien asioiden kokeilemiseen opetuksessa. Suunta on siis oikea!
  3. Toinen selkeä parannus vuoteen 2013 oli se, että nyt kaikissa kouluissa on käytössä langaton verkko, johon voivat liittyä myös oppilaat ja vierailija.
  4. Vain hieman yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että heidän käytössään oleva teknologia toimi hyvin yhteen. Vastauksista ei ikävä kyllä näy, mitä tällä tarkoitetaan. Ongelmia on ainakin silloin, kun yritetään käyttää O365-sovelluksia yhteiskäytössä olevien iPadien kanssa. Henkilökohtaiseen käyttöö tarkoitetut iPadit vaativat tarkkuutta kirjautumisen ja erityisesti uloskirjautumisen kanssa. Lisäksi vanhemmilla laitteilla O365:n käyttö ei onnistu sovelluksissa eikä selaimessa. Tämä ongelma toivottavasti poistuu hiljalleen sitä mukaa, kuin kouluille saadaan kannettavia tietokoneita oppilaskäyttöön.
  5. Vastausten perusteella Ulvilassa hyödynnetään sähköistä portfoliota keskimääräistä selvästi vähemmän. Sähköiseen portfolioon yksi hyvä vaihtoehto on Peda.netin omaan tilaan kerättävä kasvun kansio.
  6. Keskimääräistä heikommin Ulvilassa arvioitiin myös omaa osaamista suhteessa opetussuunnitelman tavoitteisiin


Kieliset 2 - Ulvilalainen kielipolku

Katri Pietilä, joka koordinoi Kieliset-hanketta, pyysi minua suunnittelemaan kanssaan hankkeelle sähköistä jakamisalustaa. Pienen pohdinnan jälkeen päätimme luoda hankkeelle Teamsiin oman tiimin, koska Teamsin kautta onnistuu kätevästi sekä tiedottaminen että yhteinen jakaminen. Varsinaiset jakamisen paikat eli kielikorit, joista kaikki hankkeen piirissä olevat opettajat voivat ammentaa työhönsä, sijoitettiin henkilökunnan OneNote-muistikirjan yhteistyötilaan. Tarkoitus on kehittää kielikoreista pitkäaikainen työkalu, jota yhä uudet opettajat pääsevät hyödyntämään ja täydentämään tulevina vuosina. Erityisesti kännykkään asennettuna OneNote-muistikirja on nopea ja kätevä tapa jakaa ja selata ideoita ja materiaaleja. Haaveissa on myös kaikkien kielten opettajien vastaava jakamisalusta, mutta siitä lisää myöhemmin. Teams joka tapauksessa tarjoaa toimivan alustan kehittää jakamisen kulttuuria.

Olin mukana myös hankkeen aloitustapaamisessa 31.10.2018, jossa hanketta ja kielikoreja esiteltiin varhaiskasvattajille ja alkuopettajille. Vanhankylän koululla olevilla kannettavilla tietokoneilla meillä oli hieno mahdollisuus päästä suurella joukolla kokeilemaan ja harjoittelemaan Teamsin ja OneNoten käyttöä ja yhteistä jakamista.

Myöhemmin teimme vielä Katrin kanssa yhdessä ohjeita Teamsin ja erityisesti OneNote-muistikirjan käyttöä varten.

Kannettava tietokone henkilökohtaisena tukitoimena

Joskus oppilaalle on perusteltua hankkia henkilökohtainen laite koulunkäynnin tueksi. Minua pyydettiin joulukuussa mukaan tapaamiseen, jossa mietittiin tehokkaampia tapoja hyödyntää oppilaan henkilökohtaista laitetta, tässä tapauksessa kannettavaa tietokonetta. Alla asioita, joita tapaamisessa kävimme oppilaan kanssa läpi ja joista voi olla muillekin hyötyä:

1. OneNote
- sähköinen vihko (muistiinpanot pysyvät järjestyksessä ja ne on helppo tarvittaessa jakaa opettajalle)
- syventävä lukuohjelma lukee tekstin ääneen (sama ominaisuus on myös Microsoft Edge-selaimessa)
- puhelimeen ladattavalla Office Lens-sovelluksella voi ottaa kuvan kirjan sivusta ja tallentaa sen OneNoteen, joka lukee tekstin ääneen (ei tosin erityisen luontevasti)
- mahdollisuus tallentaa muistiinpanot myös äänitiedostona
- sanelu-toiminto englannin tuottamisen avuksi (toimii myös Microsoft Wordissa, mutta ei vielä toistaiseksi suomeksi)

2. OneDrive
- kansioiden luominen
- uuden tiedoston luominen suoraan OneDriveen oikeaan kansioon
- tiedoston uudelleen nimeäminen
- aiemmin luotujen tiedostojen siirtäminen oikeisiin kansioihin
- OneDriven synkronoiminen omalle laitteelle (Huom! Ei yhteiskäyttö koneilla!)

Friitalan koululla (viikot 2-6)

Mukulatori

Vuoden ensimmäiset tutorointipäivät olivat heti 8. ja 9. tammikuuta, jolloin olin Friitalan viidensien ja kuudensien luokkien kanssa Mukulatorilla. Nämä kaksi päivää päätettiin käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi, joten ne olivat kaikilla luokilla digipäiviä. Minun lisäkseni luokanopettajien apuna oli Friitalan oma digitutor Elina. Näitä päiviä varten kaikki Friitalan iPadit toimitettiin Mukulatorille ja siten saatiin yksi ikäluokallinen laitteita käyttöön. Päivien aikan harjoiteltiin Wilman, sähköpostin, OneDriven, ulkoisten näppäimistöjen ja Seesawin käyttöä sekä yhteistuottamista joko PowerPointilla (6.lk ryhmätyö energiasta) tai Wordilla (5.lk jatkokertomus).

Kuten aina, aluksi aikaa meni unohtuneiden salasanojen uusimiseen. Jos tunnukset eivät ole oppilailla aktiivisessa käytössä, salasanojen uusimiseen kannattaa aina varata aikaa ja jos mahdollista, hoitaa ne kuntoon jo etukäteen.Ulkoiset näppäimistöt toimivat alkukankeuden jälkeen pääosin hyvin. Muutama laite hukkasi välillä parinsa, mutta se löytyi useimmiten kanavaa vaihtamalla. Suurin ongelma näppäimistöjen kanssa oli löytää parit suuren tabletti- ja näppäimistömäärän joukosta. Suuri määrä yhteiskäyttölaitteita aiheuttaa myös lataamiselle omat haasteensa. Office 365:n ohjelmia Outlookia, OneDrivea, Wordia ja PowerPointia käytimme selaimen kautta alkuopetukseen hankituilla iPadeilla. Vanhemmat iPadeilla Officen käyttö selaimen kautta ei onnistu eivätkä vanhat käyttöjärjestelmät tue sovellusten uusia versioita. Selaimen kautta toimimisessa on myös se etu, että näkymä on samanlainen kuin kotoa koneella käytettäessä ja oppilaan tarvitsee kirjautua vain yhdestä paikasta ulos. Silti erityisesti PowerPoint yritti jatkuvasti avata esityksiä sovelluksessa selaimen sijaan. Word toimi siis ainakin tällä kertaa paremmin.

Oppilaille on tärkeää painottaa uloskirjautumista, kaikkien sovellusten ja selainikkunoiden sulkemista (kirjautuminen jää muuten selaimen muistiin) sekä ulkoisen näppäimistön virran sammuttamista.

Peltotie

Viikolla kaksi vuorossa olivat Friitalan 1.-luokkalaiset, jotka työskentelevät tällä hetkellä Peltotien tiloissa. Heillä oli meneillään kirjaprojekti, johon minä pääsin mukaan auttamaan. Oppilaat olivat piirtäneet maanantaina kuvituksen kirjaansa, joka tarkoitus oli esitellä Suomea ulkomaalaisille. Tiistaina tutustuimme BookCreator-sovelluksen käyttöön opetusvideon avulla. Minä esittelin oppilaille ulkoisten näppäimistön käytössä muistettavat asiat eli

1. Ovatko näppäimistö ja iPad pari? Varmista tarrasta tai koodin kahdesta viimeisestä numerosta.
2. Laita virta päälle ja varmista, että vihreä valo välkähtää virtakytkimen vieressä.
3. Varmista, että sinulla on oikea kanava kääntämällä näppäimistön vasemmassa laidassa olevaa pyöreää säädintä. Kun oikealla puolella olevan i-näppäimen vieressä välkähtää sininen valo, yhteys on auki.
(4. Jos et saa tällä tavalla näppäimistöä toimimaan, pyydä apua. )

Sen jälkeen oppilaat pääsivät työn touhuun. Uusien työkalujen ja sovellusten käytön alussa on aina hässäkkää ja avuntarvitsijoita paljon, mutta nopeasti oppilaat saivat sovelluksen ideasta kiinni ja osasivat myös auttaa toisiaan. Kullanarvoisia olivat myös 5.-luokan OppilasAgentit, jotka olivat tulleet auttamaan kirjaprojektissa. Heidän kanssaan olimme lyhyesti käyneet sovelluksen perusperiaatteet läpi edellisellä viikolla. He suoriutuivat tehtävästään erinomaisesti! Minä pystyin olemaan Peltotiellä vain tiistain, joten en päässyt näkemään kaikkia teoksia, joita työn tuloksena syntyi. Muutamat saivat kirjansa kuitenkin valmiiksi jo saman päivän aikana ja niistä tuli kyllä todella hienoja!

Reactored-kielityökalun esittely- ja käyttöönottokoulutus 23.4.

Tutustuimme valtakunnallisilla tutoropettajapäivillä myös Reactored-kielityökalun uusiin ominaisuuksiin. Reactored on kielenopiskeluun kehitetty sovellus, joka toimii laitteella kuin laitteella ja tukee monenlaisia oppismistyylejä. Sovimme huhtikuulle esittely/koulutustilaisuuden Ulvilan kieltenopettajille. Koulutuksessa meille esiteltiin Reactored-kielityökalun käyttöönottoa oppilasryhmän kanssa ja pääsimme myös kokeilemaan oman materiaalin luomista. Parasta koulutuksessa oli se, että saimme Reactored-kielityökalun loppukevääksi käyttöömme. Käyttökokemus oli positiivinen ja pohdimme mahdollisuutta tehdä Reactoredin kanssa kuntasopimusta. Osa opettajista oli kuitenkin jo tilannut oppilaille sähköiset oppimateriaalit, joten palaamme tähän mahdollisuuteen aikaisintaan ensi vuonna.

Täältä pääset tutustumaan Reactored-kielityökaluun tarkemmin.

Tutor kouluttautuu

Alla on listattuna koulutustapahtumat, joihin tutor on osallistunut Oppiva Ulvila-hankkeen puitteissa.

Tutoropettajan kouluttautuminen pvm Kesto (h) Koulutuksen järjestäjä Kouluttaja Paikka
Satakunnan tutoropettajille suunnattu Peda.net opetuskäytössä ja arviointityökaluna. 21.3.2018 6 Jyväskylän yliopisto Hannu Rainerma ja Tero Pelkonen Hotelli Vaakuna, Pori
Valtakunnallinen tutoropettajapäivä 11.4.2018 8 Hämeen kesäyliopisto, Hämeenlinnan kaupunki ja Opetushallitus   Scandic Aulanko, Hämeenlinna
Henkilökohtaiset laitteet opetuksessa 18.4.2018 2 Osaava Satakunta, Eurajoen kaupunki   Keskuskoulu, Eurajoki
Digitaalis-taktiilinen pedagogiikka tutuksi 21.4.2018 7 Digiopetus Syyrilä Heini Syyrilä ja Heini Vuorinen Juteinikeskus, Parola
Digitaalis-taktiilinen pedagogiikka tutuksi 22.4.2018 7 Digiopetus Syyrilä Heini Syyrilä ja Heini Vuorinen Juteinikeskus, Parola
SETT-seminaari 13.9.2018 7 EasyFairs   Messukeskus, Helsinki
SETT-seminaari 14.9.2018 6,5 EasyFairs   Messukeskus, Helsinki
Tutoropettajille suunnattu yhteisopettajuus-koulutus. 25.9.2018 3 Satakunnan tutoryhteistyö Sari Granroth-Nalkki, VALTERI Pripoli, Pori
Satakunnan tutoropettajien koulutuspäivä 6.11.2018 6,5 Satakunnan tutoryhteistyö   SAMK, Pori
OppilasAgentti-koulutus 19.11.2018 5 Ilona.it Riikka Marttinen Vanhankylän koulu
O365: OneDrive, OneNote ja Forms 11.12.2018 3 Osaava Satakunta Pasi Mustonen Porin seudun kansalaisopisto, Pori
Microsoft Teams 12.12.2018 3 Osaava Satakunta Pasi Mustonen Porin seudun kansalaisopisto, Pori
Satakunnan tutoropettajille suunnattu Peda.net opetuskäytössä ja arviointityökaluna. 16.1.2019 6 Satakunnan tutoryhteistyö, Jyväskylän yliopisto Hannu Rainerma ja Laura Ketonen Porin seudun kansalaisopisto, Pori
Sähköisten oppimateriaalin esittely- ja koulutustilaisuus. 27.2.2019 3 Satakunnan tutoryhteistyö   SAMK, Pori
Valtakunnallinen tutoropettajapäivä 20.3.2019 8 Hämeen kesäyliopisto, Hämeenlinnan kaupunki ja Opetushallitus   Scandic Aulanko, Hämeenlinna
Reactored 23.4.2019 2 Rouhia Oy Jaakko Vartiainen Yhteiskoulu
Kamerakynäkoulutus 2.5.2019 3 Ilona.it / Ideoiden Oy Riikka Marttinen Vanhankylän koulu
Yhteensä   86      

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä