2022-2023

Sommarvård ☀️

Tekijä: Sarah Salin
🌼 Sommar-aktiviteterna på kompletterande småbarnspedagogiken för förskolebarnen på Cygnaeus förskola har börjat igen! 🌼
En av våra viktiga sommarprogram är barnens årliga sommarutfärd. I år åkte vi till Åbo universitets botaniska trädgård på ön Runsala. Där kom en trädgårdsmästare och öppnade upp sex växthus för oss. Barnen förundrades över de olika klimaten i växthusen och olika växter från hela världen. Vi såg mandariner och citroner växa på träd, exotiska fiskar, taggiga trädstammar och kaktusar. Barnen tyckte det var som i en djungel och var positivt överraskade av hur intressant och roligt det var! Efter utfärden åkte vi tillbaka till Skolgatan 10 passligt till lunch.











Vårutfärd till Tuorla 24.5 🐮🐷🐓🍓

Tekijä: Sarah Salin
Vi hade en superspännande, lyckad vårutfärd till Tuorla! Sommarvädret låg över oss ☀️ +23 grader varmt!
Först promenerade vi igenom lantbrukshögskolans blommande fruktträdgård, där det odlades äpplen och blåbär. Sen fick vi se både kor, grisar och en liten nyfödd griskulting. I hönsgården fanns tuppen och hönor. Och vi fick alla turvis prova att sitta i en stor skördetröska. Vi lärde oss massor och hade roligt tillsammans i trevlig friluftsmiljö.
Vi besökte också växthusen, där det förutom blommor odlades örter och jordgubbar i ampel, samt hallon - som vi alla fick smaka på. Oj, så goda de var! 😋
I skogen grillade vi korv och fick äta gott. Vilken toppendag det blev! 








Nappe och fåglarna

Idag deltog vi hela gänget på föreställningen "Nappe och fåglarna". Så skojigt vi hade! Vi fick både dansa och sjunga. Kråkan Nappe och hans vänner Duvan och Påfågeln sjöng och spelade både gitarr och piano för oss. Barnen fick höra sagor och hade mycket att förundras över.

Drömmarnas motionsdag

Tekijä: Sarah Salin
Rävarna har deltagit i Drömmarnas motionsdag med Barnens Olympiad på Paavo Nurmi stadion, tillsammans med hela Cygnaeus förskola och andra 5–7-åriga svenskspråkiga barn här i Åbo. 
🏃‍♂️Rörelseglädje, att få överträffa sig själv, uppmuntra varandra och få göra kul saker tillsammans! Vi hade jätteroligt!













Tre sagor i en smäll 🎭

Rävarna blev bjudna på teaterföreställning av Åbolands teaterskolas 3-6 klassister. Föreställningen hölls på konst- o. aktivitetshuset Vimma inne i Åbo centrum. Barnen visade tydligt att pjäsen var både bra och rolig. Vi lämnade föreställningen en bra upplevelse rikare.

Skogsutfärd ☀️🌱🐦

Tekijä: Sarah Salin
Blåsippan ute i backarna står,
niger och säger: ”Nu är det vår!”

På onsdagen gjorde Rävarna en utfärd med Föli till den historiska sevärdheten "Katarinas sten". Den ligger på naturskyddsområdet i Katrinedal. Också Hertiginnan Katarina Jagellonica som bodde på Åbo slott under 1500-talet, gjorde utfärder hit på häst med sitt hov. Vi testade tillsammans på hur det känns att äta frukt vid det stora, platta stenblocket som fungerade som picknickbord för länge sedan. Barnen tyckte det kändes lite kallt, men att gick bra ändå.
Vi fick öva oss på att känna igen maskrosor, blåsippor och hundratals vitsippor. Träden hade fått knoppar.
Vi såg flugor vid vattnet i ett dike och hörde fågelkvitter. En fasan hoppade på ängen.
Utflykten bestod också av fri lek i skogen. Några av barnen hade kojbygge av stora grenar och tjocka kvistar. Andra utforskade naturen och lekte fantasilek. Solen värmde och barnen tyckte utfärden var fin och rolig.

Valborgsfirande 🎉🎈

Tekijä: Sarah Salin
Glad valborg från oss på Rävarna! På Cygnaeus förskola har vi idag varit i full gång med att fira valborg tillsammans. Vi har dansat disco, ätit munkar och druckit mjöd. På morgonsamlingen berättade alla Rävar för varandra vad vi var utklädda till. Vi hade olika tävlingar och lekar ute på gården tillsammans med Björnarna och Bävrarna. På eftermiddagen tittade vi på film tillsammans med Björnarna.













Utställning om Katarina Jagellonica på Åbo slott

Tekijä: Sarah Salin
Vi har åkt buss till Åbo slott 🏰  Slottet var gammalt och jättestort! Det var byggt av gråsten. På den sagolika utställningen Prinsessans resa, fick vi stiga in i prinsessan Katarina Jagellonicas värld. Med hjälp av historier och bilder lärde vi oss om hennes resa runt Östersjön till Åbo slott. Genom olika aktiviteter och upplevelser funderade vi tillsammans på hennes liv från prinsessa till drottning och på hur det var att leva som prinsessa en gång för länge, länge sedan... 



WAM

På utfärden till Wäinö Aalto museet fick vi uppleva Salong 3+ spännande verk och Jan Kenneth Weckmans tavlor. Barnen hade många fina ideer på vad konstverken kunde föreställa, t.ex. hur en kärleksmaskin kan låta.

Påsktid 🐣🐤🐥

Tekijä: Sarah Salin
I Rävarna gör vi oss redo inför påsk. Vi har inrett med påskgräs som vi har sått och färgade ägg. I ateljén kläcks gulliga påskkycklingar. Det har varit en vecka med påsksånger, pyssel och påskberättelse på Aurelia.
På fredagen hade hela Cygnaeus förskola tillsammans påskäggsjakt med godsaker, sånger och dans ute på gården.

Barnens planteringsburkar till påsk blev allihop så fina och personliga!

.(⁀*🐰*⁀)♡
♡´*• .¸. •*´🌸🌿🌸






Marinbiolog på besök 🌊🐟

Tekijä: Sarah Salin
Vi hade besök av marinbiologen Marianne Karlemo från ELY. Hon berättade om vilken typ av liv som finns under havsytan i Östersjön. Vi lärde oss att ett biologisk mångfald av av växter, djur och svampar är grunden för livet även i havet. Köttätande fiskar äter små fiskar och blötdjur, som i sin tur äter plankton och växter.
Vi fick veta att Östersjön är en varierad livsmiljö för olika intressanta växter och djur, med mjukt ler- och sandbotten eller stenbotten och klippor.
Barnen fick till uppgift att arbeta i par och tillsammans göra en stor poster med bilder av olika arter i Östersjön. Barnen var ivriga och berättade flera fiskehistorier och strandupplevelser de hade varit med om.




Vi åker i pulkabacken 🛷

Tekijä: Sarah Salin

Efter snöstorm skiner solen 🌞 På onsdagen fanns det gott om snö, så vi njöt tillsammans av hög fart i Puolalaparkens pulkabacke. Det var härligt och spännande!
Alla barn tog varandra fint i beaktande och var så hurtiga. De orkade gå uppför och åka nerför den höga backen åtskilliga gånger!
Vilken otroligt härlig vinterdag vi hade, fast barnen var både trötta och hungriga på vägen tillbaka till förskolan efteråt.


Rockasocksdagen 🧦

Tekijä: Sarah Salin

Varför olika strumpor? Varför så färgrikt?
Är det någon som ens märker om jag har olik färgade strumpor i innetossorna?

Den 21.3 var det världsdagen för Downs syndrom. Rävarna bar egna sockor i olika färger. Vi samtalade om att acceptera olikheter och att alla människor ska ha det bra. Vi tittade på en kortfilm om Down syndrom. Kunskap ökar förståelse. Vi får alla vara olika, och vi är bra som vi är. Vi klippte ut sockor som vi fick färglägga och lägga till valfritt mönster. De används nu för att smycka Rävarnas konstgalleri i trappuppgången.

Smågruppsverksamhet

Tekijä: Sarah Salin
Vi jobbar i fasta smågrupper under verksamhetstiden. En smågrupp är en liten barngrupp under handledning av en vuxen i trygg miljö. Barnen får alla turvis delta olika dagar, i all verksamhet, indelade i 2 mindre grupper. Rävarnas smågrupper heter Fjällrävar och Ökenrävar. Här väljer barnen i Ökenrävarna de bildkort de tycker att passar ihop med olika bokstäver. Barnen i Fjällrävarna tränar Sapere i ett annat rum. Alla barn får möjlighet att uttrycka sig och förklara varför korten passar ihop. Alla barn blir sedda och hörda. 








Digilekprojekt 🎭🎬🎥

Tekijä: Sarah Salin
Vi har alla fått göra film med stop motion appen. Barnen funderade själv ut bakgrund, ljud och händelse. Sedan blev det åtskilliga tryck på capture-knappen för att ta bilder till filmen. Figurerna flyttades fram lite i gången. Vilka fina filmer det blev! Berättelser i Zombieland, i djupaste djungeln, uppe bland himlens moln, inne i vackra prinsess-slott... och många fler. Barnen fick också prova på Green screen-teknik. Efter att ha funderat och planerat en berättelse tillsammans i smågrupper filmades barnen mot en green screen-bakgrund. Sen kunde man lägga till önskad bakgrund. Nästa vecka fortsätter vårt projekt tillsammans med vår digimentor Björn Bergvall. 






Teater i Äventyrsparken 🤴

Tekijä: Sarah Salin
Igår åkte hela förskolan tillsammans på utfärd till Äventyrsparkens Timantti-teater för att se Teater Taimines barnpjäs "Leopold Prinshjärta". En verkligt bra föreställning som satte gulkant på våra Rävars vardag! En kort och klar historia om vänskap, respekt och om att visa hänsyn. Barnen tyckte prinsens pruttinsamlare var roligast i pjäsen och att det var bra att den bortskämda prinsen blev snäll.




Tygpaddan Susanne


Hans Majestät Leopold Prinshjärta


Kungen

Rörelsestund med skrinning ⛸️❄️

Mannerheimsparkens isbana ligger helt nära Cygnaeus förskola och vi har nu haft möjlighet att gå dit och skrinna! Först drog vi på oss yllesockor och övade på att glida omkring i salen, bl.a i fri dans till musik. Följande vecka kunde vi äntligen gå och skrinna på riktigt! Under skridskopasset rörde vi oss fritt, kröp och drog varandra framåt på isen. Fötternas muskler aktiverades och vi övade både uthållighet, vighet och styrka!!!👍 Barnen tyckte det var så roligt, att de gärna hade skrinnat ännu längre.

Glad alla hjärtans dag ❤️

Tekijä: Sarah Salin
För vänskap! 💛 Vi har alla Rävar firat vändag tillsammans. Vi pysslade gulliga hjärtformade rävar och hade en kompis-rörelsebana i salen. Rävpysslet finns nu upphängt i Rävarnas konstgalleri i trappuppgången 

.(⁀*🦊*⁀)♡
♡´*• .¸. •*´🐾🐾🐾




Bibbakurs för förskolebarn 📚

Tekijä: Sarah Salin

Onsdagen den 9.2 deltog vi i en svenskspråkig bibliotekskurs på Åbo stadsbibliotek på barnavdelningen Saga. Under en kort rundtur bland bokhyllorna med guidning av bibliotekarierna Riitta och Nonna fick vi möjlighet att lyssna, inspireras och lära oss att använda alla de olika alternativ som biblioteket har att erbjuda barn.
Efter rundturen fick alla barn ett eget diplom som senare kan bytas ut till ett helt eget riktigt bibliotekskort på bibban. 
















Åbo Saluhall 🍝🥖🦪

Pasta, korv, bullar och mycket mer! Veckans bokstav var S och idag besökte vi Saluhallen i centrum. Visste du, att Saluhallen i Åbo är Finlands näst äldsta saluhall? Vi funderade tillsammans på luktsinnet och doftade på te' ur en påse. Vid fiskdisken som barnen ansåg doftade fisk och salt, visade den vänliga expediten oss hur man öppnar ostron och vi fick smaka på stora, röda romkorn. Vidare fick vi titta vad en snäcka innehåller samt lära oss skillnaden mellan regnbågslax och lax. Mikaela bjöd oss på doftande nybakad bulle från brödbutiken. Barnen tyckte att bara Saluhallen i sig själv var mycket intressant och fin.

Kroppsmedvetenhet 🖐️

Rävlyans väggar fylls nu med våra kroppar! Barnen har jobbat ivrigt med projektet sedan hösten. De har under hela förskoleåret flitigt ritat, klippt, rört på sig, funderat, mätt ut, lyssnat, upplevt, behandlat känslor, berättat och hittat på tillsammans medan de byggt vidare på sin alldeles egen kropp så att de ser ut som de själva. Nu jobbar vi med doftsinnet och näsan 👃 Under Sapere doftade vi på olika doftburkar.

Med Min kropp-projektet lär vi oss också mycket om vad som gör oss till unika individer och att respektera varandra.

100-dagarsfest 🍿🥳

Tekijä: Sarah Salin
Idag är det 100 dagar sedan förskolan rullade igång på hösten 2022 och såklart ska det firas efter 100 tuffa dagar av inlärning! 😊 Vi har själva räknat oss fram till datumet genom att använda en hundra-tavla där barnen varje förskoledag satt upp en Pokémonbild.
Det blev popcorn i mängder, saft, maskerad och en hel massa roliga program. Ute på gården hade vi gemensam dans och rörelse till önskemusik, tillsammans med våra andra grupper på Cygnaeus förskola. Sedan blev det olika aktiviteter som barnen själv önskat, i olika rum - där barnen roterade runt till de olika aktiviteterna: vi planerade och tillverkade maskeradmasker av papperstallrikar och sugrör, hade handledd motion till musik och kollade en film om älgen.

Matfostran🍴

Idag åt vi en god och hälsosam förskolelunch bestående av broilerknackorvssås, potatis, sallad, syltad rödlök och riven morot! 😋🍽️🥕

För barnen på Rävarna är lunchen en viktig, efterlängtad stund under dagen. Vi övar oss bl.a. på att bära bricka, portionera lämpliga portioner och ta mat enligt tallriksmodellen. Lunchen stöder även ett gott bordsskick när vi sitter tillsammans och äter.
Vår matfostran sker även som en del av förskoleverksamheten i bl. a vårt projekt med Saperemetod varje vecka! Sapere ( = smaka, våga, uppmuntras) är en matpedagogisk metod där barn lär känna matens värld genom sina sinnen.

Vår mat produceras av Kaarea som nu är matleverantör för Åbo stads skolor och daghem.

Måndagsstämning ❄️

Tekijä: Sarah Salin
Hej på dej första måndag i januari, den första veckan på år 2023! Idag träffades några av oss igen på Skolgatan 10. På Cygnaeus förskola var vi i full gång med att leka och lära av snö och is tillsammans ⛄


Välkommen till Rävarna! 🦊

Tekijä: Sarah Salin
Hälsningar från Rävarna!

Rävarna har 13 barn under verksamhetsperioden 2022 - 2023 i åldersgruppen födda år 2016. Under förskoletiden (kl. 8.30 - 12.30) är Rävarna ibland uppdelade i 2 smågrupper: Fjällrävar och Ökenrävar.

Hanna och Sarah jobbar i Rävarnas team.

Under fritidsverksamheten på eftermiddagarna har vi sammanslagna grupper med Björnarna, vars grupputrymmen finns på samma våning. Tina och Mirella jobbar i Björnarnas team.

På morgnarna före kl. 8.15 har vi tagit emot barnen i Loungen där vi äter frukost. Därefter öppnas dörrarna till Rävarnas egna lokaler.

På eftermiddagen packar barnen själv ner sina ägodelar/byteskläder/läxor etc. i ryggsäcken, som vi tar med oss ut. Gruppens lokaler är stängda/låsta vid utevistelsen.

Även fast vi delar upp Rävarna i mindre grupper, finns det saker vi gör som en hel grupp, t ex samlingar, uppgifter och utevistelse, samt de flesta utflykter.

Varmt välkomna till Rävarna. Hoppas på ett öppet och gott samarbete för barnens bästa och ett trevligt förskoleår!

Hanna och Sarah

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä