2021-2022

Vårutfärd 🌱🌷☀️

Idag åkte vi på vårutfärd till Åbo universitets botaniska trädgård på ön Runsala. Alla hade ivrigt väntat på utflykten och vädret var på vår sida. Vi åkte med buss nummer 8 och resan mellan Cygnaeus förskola och Runsala gick snabbt. Framme vid vårt utfärdsmål väntade sex växthus med olika klimat och växter från hela världen. Vi såg fåglar, fiskar, fjärilar, exotiska blommor, träd o. buskar och lyssnade till vattenfall och fågelsång. Intill växthusen låg en utomhusträdgård där vi hade en liten picknick med frukt, smörgås, saft och kex. Där kunde vi studera den vaknande naturens fantastiska mångfald efter picknicken. Det fanns mycket att titta på och barnen fick förstoringsglas och luppar som de kunde undersöka blommor och annat intressant med. Barnen tyckte det var en rolig utfärd och bäst tyckte de om djuren vi sett och att man placerat ut gosedjur i växthusen.

Simskola🤿💦

De här sista veckorna av förskoleåret har hela Cygnaeus förskola gått i simskola 🤩 I Rävarna har vi tillsammans badat och lärt oss nya simtag i en simbassäng för barn i Impivaara simhall. Simskolan leddes av simhallens olika 1-2 egna simlärare. Varje simlektion har vi varit indelade i grupper på 10 barn och besökt simhallen med buss två olika dagar i veckan i olika skrift.

Vi firar Valborg 🎉

På Skolgatan fylldes hela huset av serpentiner och olika härliga maskeradfigurer idag. Vi fick smaka sockriga läckra första maj-munkar och mjöd som köket bjöd oss på 🐯🎉🎊🍩

Rävarna önskar alla en riktigt glad första maj! 🎈

Jordens dag 22.4

Idag firade vi Jordens dag (som arrangeras av FN) för att komma ihåg att vi alla behöver hjälpas åt för att vår jord ska må bra. Vi fick ta del av lite fakta om återvinning och sopsortering. Barnen städade vår gård och hittade en massa skräp. Vi besökte Skärgårdsmarknaden och funderade kring avloppsvatten och skräp som så småningom hamnar i havet.
-Man borde ta hand om naturen, som om varje dag var Jordens dag! tyckte några av barnen.

Äggjakt 🐣

Tekijä: Sarah Salin

Påsken nalkas i Rävarna. Nu i veckan hade vi en rolig äggjakt tillsammans utomhus. Busiga Rävis hade gömt påskharens ägg. Barnen fick följa påskharens tass-avtryck och testa påskkunskaper, räkna och lösa chiffer för att till sist nå fram till de smaskiga påskäggen.
Vi har sjungit påsksånger, rim och ramsor och pratat om olika påsktraditioner. Vi har också pysslat söta små påskharar av våra händer, gjort garnbollskycklingar till våra odlingar och limmat påskgummor. Barnen hade fina kreativa idéer! 💡✂️ 

Vi syr skojiga djur

Tekijä: Sarah Salin
Den här veckan börjar vårt sömnadsprojekt bli färdigt. Vi har sytt egna skojiga djur av filt. Alla fick själv planera och rita mall på papper.
Mönstret kopierade vi sen till filttyget och sen kunde vi börja sy.
Vi har bl.a. gjort kaniner, rävar, katter, humlor, hundar och dinosaurier. Kanske föddes några spel- o. rymdfigurer också 🐰🦊🐱🐶🦖 Djuren är ihopsydda med langettstygn och är fyllda med vadd (barnen kallade det fluff) Arbetet var inspirerande och barnen har varit mycket ivriga på att sy.





Odlingsexperiment 🌱

Tekijä: Sarah Salin
I Rävarna har vi många små nyfikna odlare. Vad händer om man pillar ner opoppade popcornskärnor eller torkade ärter som man kokar ärtsoppa på i mull? Det testade vi på och väntar nu ivrigt på att få se resultatet!

Påskgräs 🐥 var också ett intressant frö att så. Det sådde vi på en tjock bit hushållspapper som ska hållas fuktigt. 

Barnen har alla sina egna sådder att ansvara för och har gått helhjärtat in för att vattna, tala med och pyssla om sin sådd på olika sätt.

Våffeldagen 😋

Vad passar väl bättre än nygräddade våfflor under lekstunden utomhus? 😍 På fredagen jobbade vi med smaksinnet i Rävarna och det var ju ett fantastiskt bra tillfälle att samtidigt fira den internationella våffeldagen!
Våffeljärnet gick varmt och det blev supergoda frasiga våfflor med vispgrädde och sylt som smakade sött. Vi bekantade oss med de fem olika grundsmakerna ge­nom att tillsammans sma­ka, titta, känna och dofta på oli­ka smakbitar och ef­teråt sam­ta­la om upple­vel­sen. Den söta smaken fick vi ännu smaka på ur honung, ananas och fruktpure'. Den salta smaken fick vi från saltgurka, medwurst, chips och salmiak. Umami fanns i kryddform. Rucola, grapefrukt och kakao smakade bittert. Gräddfil, passionsfrukt och lingon smakade surt.
Vi började jobba med våra 5 sinnen i Rävarna det här veckan. Förutom att se på konst har vi bl.a. spelat hörselmemory med skrammelburkar, lekt trasiga telefonen och lyssnat på hur det hörs när vi tuggar knäckebröd.

Sinnen och sinnesupplevelser

Tekijä: Sarah Salin
I Rävarna inledde vi vårt tema om våra 5 sinnen med att jobba med synen. Vi lärde oss ögats uppbyggnad och besökte Wäinö Aaltonens museum där vi fick nju­ta av att se på o uppleva nutidskonst. Det var en utställning om människans förhållande till teknologin och miljön. I konstverken hade konstnärerna använt sig av naturmaterial och mekanik. Barnen gillade också en annan utställning med färggranna målningar och konstverk.

Konstverken väckte olika känslor 
och alla barnen upple­vde och såg konstverken på oli­ka sätt. Vi gillade alla besöket och några barn önskade att vi skulle kunna gå på museet igen en annan gång. 

Kroppsdelar, hälsa och pyjamasparty ⭐🌙☁️

Tänk vad människokroppen är intressant och spännande! Nu har vi i Rävarna fått lära oss om kroppen. Hur den ser ut på insidan, hur den fungerar och hur vi kan sköta om den för att vi ska må så bra som möjligt.

-Vi såg på film ("Kropp och kanin" från UR play).
- Barnen arbetade parvis med att teckna hjärta, lungor, skelett, muskler, hjärna och tarmar till en gemensam gestalt.
- Vi hade frågesport om kroppens organ.
- Vi firade den internationella sömndagen
med ett mysigt pyjamasparty! ✨ Alla barn fick ha med sig en egen kudde, så det blev extra mysigt. På partyt fanns ett mini-Spa med fotbad och lätt ansiktsvård, vi hade sago-massage och vi pysslade jättefina drömfångare. Barnen var mycket stolta över sitt pyssel och ville gärna ta med dem hem och sätta dem ovanför sina sängar, för att hålla mardrömmar borta och sova gott.

Vi bakar kex 🍪

Vi har bakat söta djurformade kex tillsammans 😋 Stort tack till Minna i köket för all hjälp!
Förutom att äta kexen tyckte barnen det var skojigt att få mäta ingredienser och att rulla, knåda, smula och kavla degen.
Barnen lärde sig också en mängd olika färdigheter när vi bakade: att följa instruktioner, renlighet, att fullgöra sina uppgifter, noggrannhet och ansvarsfullt samarbete.

Enkelt och smidigt recept:
(Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.)

Ingredienser, 1 sats:
2 1/4 dl vetemjöl (2 1/4 dl motsvarar 135 g)
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

Börja med att baka en härlig mördeg: Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg.

Kavla ut degen på bakplåtspapper. Ta ut småkakor med hjälp av olika former eller forma figurer av degen med egna händer.

Grädda mitt i ugnen ca. 12 minuter i 175 grader. Låt kakorna svalna på plåten.

Marskatter

Tekijä: Sarah Salin
Det börjar bli ljusare ute och vi får nu se våren nalkas och snödrivorna smälta. Mars är den månad då också alla katter blir fulla av liv och härjar som mest. De både hörs o syns! Vi har haft glada pysselstunder i Rävarna då vi har tillverkat lekfulla marskatter med spiralsvansar. Marskatterna snurrar nu sakta i fönstret där vi har hängt upp dem i förskoleklassrummet.

Såhär gjorde vi:
- Klippte ut en katt i kartong, ritade dit nos, ögon och morrhår.
-Klippte sen ut en spiral ur samma kartong till en svans och limmade fast svansen.
-Stansade hål i huvudet på katten och trädde en sytråd igenom.
-Hängde sen upp i gardinstången.

Djur & natur 🌿🐻🐌🕷️

Den här veckan firades Världsdagen för natur- och djurliv, för att påminna oss om hur viktiga våra skogar och djur är för oss alla. Det firade vi i Rävarna med en djurmaskerad. Vi provade på att låta och hoppa, balansera, kräla, smyga och flaxa som alla de djur barnen hade klätt ut sig till.

Vi plockade fram lillcitran och alla fick öva och spela Björnen sover, Lilla snigel, Imse Vimse spindel eller Ro, ro barnet. Vi lekte Paddleken och Vakthunden och läste boken Djuren i skogen. Maskeraden avslutades med disco och kex till musik av Arne Alligator. Det låg äkta djungelstämning i luften och barnen tyckte dagen hade varit rolig.

Rävarna i pulkabacken

Tekijä: Sarah Salin
På torsdagen tillbringade vi en solig förmiddag i Puolalabacken med att åka nerför. Det var härligt och spännande! Utsikten över staden var fantastisk. Allas ben var i rörelse, alla tog varandra fint i beaktande och alla skrattade o hade kul.

Djurspår 🐾🦊🐇🐿️

Nu har vi i Rävarna fått börja bekanta oss med några av de finländska skogsdjurens spår. Vi fick rita och fundera kring frågor om olika djurspår. Fredagen blev rolig då vi gick ut i parken för att se om vi kunde hitta djurspår i snön.
Barnen upptäckte givetvis fåglarna på utfodringsplatsen och iakttog ivrigt deras liv, rörelse och spår.

Kompisvecka ❤️

Tekijä: Sarah Salin
Snart firas vändagen och därför har vi i Rävarna pratat om kamratskap den här veckan. Vi arbetar ju regelbundet med det under hela året, men nu koncentrerade vi oss lite extra på det.
Varje dag har vi bytt lekkompisar och läst böcker om vänskap.
Vi samtalade om hur man talar till varandra, hur man samarbetar, hur man kan få nya vänner, om att säga förlåt och att vara en bra kompis. Vi gjorde också en bilduppgift där vi ritade oss själva, skrev och pysslade ihop till ett gemensamt vänskapspussel. I uppgiften fick barnen fundera på hur de själva är som goda vänner och skriva ner det på pusselbitens baksida. Barnen tyckte att de kunde trösta och hjälpa, be om förlåtelse och förlåta samt delta i olika lekar. Med uppgiften övade vi vår förmåga till etiskt tänkande och självkännedom. 
Vi lekte också en vänskapslek, där vi parvis fick öva oss på växelverkan och samspel. 


Vass metall mot hal is i Mannerheimsparken ⛸️⛸️

Rävarna var ivriga och pigga skridskoåkare ute på isen i Mannerheimsparken den här veckan! Vi övade på att själv få på oss skridskorna, att skrinna lite, teknik samt att stiga upp på isen om man fallit. Fantastiskt skickliga skridskoåkare som hjälpte varandra också! Vi var indelade i två smågrupper. Båda grupperna hade roligt och det blev trevliga skridskoturer båda dagarna. Vi hade så roligt att barnen skulle ha velat skrinna ännu längre.

Experiment om vattnets kretslopp

Rävarna har funderat kring och arbetat med vattnets kretslopp den här veckan och vi har fått lära oss nya termer som: avdunstning, kondensering, nederbörd och uppsamling.
Vi har förstått att när djur, människor och växter tar upp och släpper ifrån sej vatten så ingår de i vattnets kretslopp.

Vi gjorde ett experiment, ett eget litet "inomhusvattenkretslopp" i en glasburk. Det var ett roligt och coolt sätt att lära oss om vattnets kretslopp. Där kunde vi observera hur det fungerar på nära håll. På bara några minuter kunde vi se hela vattnets kretslopp i aktion!

1. Vi hällde först hett vatten i en glasburk.
2. Sen väntade vi en stund så att burken också blev varm.
3. Sen hällde vi bort allt vatten, utom en liten del och hällde i några droppar blå karamellfärg.
4. Vi tände två tändstickor och lät dem brinna några sekunder innan vi slängde dem i vattnet i burken.
5. Sen ställde vi snabbt tallriken med is ovanpå burken, så att öppningen täpptes igen.
6. Efter några minuter kunde vi se hur ett moln bildades i burken.

Barnen ville sen släppa ut molnet och vi fick se molnet stiga upp ur burken.

Vad hände egentligen i burken med vattnets kretslopp?
- Det varma vattnet avdunstade i burken och blev till vattenånga. När vattenångan sen kyldes ner av isen blev den till små droppar som vi såg som moln.

Barnen var mycket engagerade, de gillade verkligen experimentet!

Årstider och månader

Tekijä: Sarah Salin
Brrrrrrr! Det är vinter och kyligt i luften! Den här veckan dök Rävarna in i ett roligt vintertema fyllt med massor av lärande. Vi har gjort vinterkonst utan penslar och målat med våra fingrar istället. Men det bästa med det här temat är alla konstaktiviteter vi har kunnat göra tillsammans ute i snön!
Vi har lärt oss hur jordklotet rör sig i rymden och att de rörelserna ger upphov till årstider och månader. Barnen blev indelade i fyra grupper och fick klippa ut bilder av olika saker som är typiska för de olika årstiderna ur tidningar. Bilderna limmade vi upp på ett årshjul, där varje årstid har en egen färg.

100-DAGARS PARTY 🎉

Hurra för Rävarna som nu gått 100 dagar i förskolan! Tänk så mycket vi har lärt oss. Det firade vi idag med ett cirkusparty enligt barnens önskemål. Trollkonstnären Daniel Nyberg kom på överraskningsbesök och underhöll oss. Han hade med sig en trolleriväska och gjorde många roliga trick.
Vi lekte också cirkusartister och cirkusdjur, hoppade genom en brinnande ring, jonglerade, dansade, trollade och skrattade mycket åt våra tokiga clowner. Programmet hade barnen själv planerat. Partyt avslutade vi med popcorn och saft.

JULSÅNGSTUND🕯️❤️

Tekijä: Sarah Salin
Glad Lucia! På tisdagmorgonen 14.12 lussade våra kompisar på Lokatterna för oss alla i salen. Hela förskolan hade en gemensam sångstund där vi sjöng julsånger tillsammans och dansade ringdanser.

Andra veckan i december

Förskolans gemensamma julkalender har gett oss en hel del uppgifter den här veckan: Vi har dansat tillsammans till snögubben Valles rörelser och musiklåt "Vi älskar snö" på YouTube, skrivit önskelistor till julgubben, klippt papperstomtar och haft barnyoga till julsången "Tomtarnas julnatt". Vi har också gosat med mjukisdjur och gått på utflykt till teaterbron där vi såg draken spruta rök ur munnen.

JULPYSSEL ✂️🧵⭐

Det har varit fina, kyliga vinterdagar och vi har börjat få julkänslor. Dags alltså att pyssla och fixa inför julen!
Tillsammans har vi knådat ljusstakar av trolldeg, sytt juldukar enligt egen planering, trätt pärlor på tråd till julkort med räkne-granar, format stjärnor av piprensare, klippt snöflingor & en hel del annat!

Adventskyrka och julkalender

Onsdagen den första december åkte vi buss till Åbo domkyrka. Där tog prästen Maria och ungdomsarbetsledare Mari emot oss. Vi fick gå runt i kyrkan genom att följa en adventsstig av stjärnor och öppna adventsluckor som berättade om julens händelser. Vi sjöng också tre sånger tillsammans till orgelmusik och tittade på en vackert uppbyggd julkrubba. Barnen beundrade de fina dockorna! Det blev en fin utflykt som gav oss härlig julstämning! ⭐

Under veckan som gick öppnades Cygnaeus förskolas gemensamma julkalender för oss alla. Jippii, vi ska få delta i ett roligt julprogram varje dag ända fram till jullovet!
Första dagen hade vi frågesport med jultema ute på gården. Vi Rävar delades in i tre mindre grupper. Sedan vandrade vi längs en bana med frågor som vi fick fundera kring och svara på. Efteråt fick vi pepparkakor och varm glögg. Det var supermysigt! Andra dagen rörde vi på oss till en rolig tomtejumppa vid Finlands riksdagshus. Det tyckte barnen var så roligt så vi fortsatte med juljumppa o ringdans i gymnastiksalen efteråt 🤸‍♂️🎶
På tredje dagen lyssnade vi på julsagan "Julbaket" om när tomtemor bakade lussekatter, medan vi masserade varandras ryggar ❤️

JULMYS 🎅🕯️🌲

Julen börjar närma sej och på fredagen samlades vi alla Rävar för att ha lite julmys tillsammans. Vi tittade på videosnuttar om advent på undervisningsskärmen och funderade kring olika jultraditioner. Vad betyder advent och varför firar man det? När är Luciadagen och hur länge är det kvar till julafton?
Julmusiken klingade under lunchen och vi läste julsaga på sagostunden. Vi hade riktigt mysigt och vi väntar alla på julen 🎅🌲

Snälla julstolen

Vi har gjort egna pepparkakor av papper till en julkalender. De hänger nu i Rävarnas förskolerum. Varje dag i december drar vi en lott med ett namn på och det utvalda barnet får sätta sej i "Snälla julstolen" (en stol med tomteluva på) för att få höra snälla saker om sej själv från oss andra. Berömet skriver vi ner på barnets egen pepparkaka och sen får barnet ta pepparkakan med sej hem. Vi får alla turvis sitta i julstolen. Det är spännande att se hur julen närmar sej! Det ser vi på hur pepparkakorna minskar i antal. Trevligt nu i juletid att få vara extra snälla sinsemellan och få visa hur mycket vi gillar varandra!

Hygienexperiment 🧀

För cirka två veckor sedan skaffade Sarah fram fyra ostskivor för att utföra ett litet hygienexperiment i Rävarna.
Alla barn delades upp i fyra grupper, så att alla fick delta. Vi klappade ostskivorna med olika grader av smutsiga händer och satte dem sedan i plastpåsar som vi slöt igen.

-Några fick röra osten direkt efter utevistelsen med smutsiga händer.

-Några fick röra osten med slarvtvättade händer.

-Några fick röra osten med vältvättade händer.

-Några fick röra osten med vältvättade händer och som dessutom hade använt handdecinfektionsmedel.

Påsarna med osten hängde framme i två veckor. Vi kollade ostens mögeltillväxt varje dag och tyckte det var mycket fascinerande! Några barn tyckte det var superäckligt!

Efter två veckor var det dags att ta fram påsarna med osten igen för att se vad som hade hänt. Experimentet funkade och var konkret.
Vi tittade och funderade tillsammans. Vad hade hänt med osten och på vilket sätt hade vi påverkat det? Varför såg ostskivorna olika ut?
Det blev en intressant diskussion och under experimentet hade vi blivit medvetna om hur bakterier sprids, att smuts inte alltid syns och att det är jätteviktigt med handtvätt!

Läslycka 📚

Idag fick vi njuta av den fjärde och sista härliga sagostunden med Gea Schmidt! Hon kom fyra fredagar och läste sagor för oss på Rävarna. Gea var öppen för diskussioner under sagoläsningen och vi fick bekanta oss med olika sorters böcker.
Barnen passade på att berätta om sina egna favoritböcker och hade chans att ställa frågor, använda fantasin, utveckla sin tankeförmåga och slappna av en stund. Tack för besöken Gea! Sagostunderna har varit till stor glädje för oss alla i Rävarna!

Skogspromenad 🌲

Vi har många barn i Rävarna som tycker mycket om naturen. Det märktes när vi gjorde en skogspromenad i Katrinedals naturskyddsområde, för att lära oss att vistas i skog och mark! Vi åkte lokalbuss dit och välkomnades genast av några ekorrar när vi promenerade in i skogen. Vår färd gick framåt över stenar och rötter, uppför o nerför backar och var lagom lång och varierade. Vi såg gräsänder, småfåglar, en fasan, ekorrar och växter. Barnen utforskade naturen, såg och doftade på den rena skogen. Det var en förmiddag fylld med vandring, sånger, naturstigar, djur och naturbilder. Vi fotograferade naturen med barnen i skogen och tittade sen efter promenaden tillsammans på fotona i förskolerummet på undervisningsskärmen.

Svenska veckan

Under svenska veckan gjorde vi en utfärd till Åbo stads huvudbibliotek. Där tittade vi i böcker tillsammans och lånade några nya intressanta böcker att njuta av och lyssna till på våra sagostunder i Rävarna.

På onsdagen hade vi en gemensam sångstund i gymnastiksalen, tillsammans med alla våra kompisar från de andra grupperna på Cygnaeus förskola. Det var riktigt kul att få sjunga svenska sånger och röra på sig tillsammans!

Vad tyckte barnen om vår första gemensamma sångstund?
-spännande
-trevligt
-super!
-roligt

Kastanjebåtar

Rävarnas små konstnärer har en eftermiddag skapat båtar av kastanjeskal, tandpetare och handgjorda flaggor. Barnen fick själv välja en europeisk flagga att rita av ur en kartbok och fick träna i hur flaggorna ser ut i de olika europeiska länderna.
Ute på förskolegården växter ett stort kastanjeträd. Löv, kastanjer och taggiga skal har varit populära i barnens många fria lekar och fantasifulla skapelser de senaste veckorna.

Häxans hus

På torsdagen fick Rävarna prova på Halloween-magi i "häxans magiska verkstad" i experimentrummet på förskolan när vi gjorde oobleck. Vi blandade majsstärkelse, vatten och grodspott (karamellfärg) till en magisk lera som var både fast och flytande - samtidigt!
När man klämde på geggan blev den hård. När man släppte så blev det löst. Vi tyckte det här var mycket intressant och roligt!

Hemska Halloween

Idag hade vi en jättetrevlig Halloween-maskerad tillsammans med häxor, benrangel, superhjältar, vampyrer och andra hemlighetsfulla figurer! Alla fick skoja o. leka! Vi fick höra på häxsaga, dansa disco och leka lekar med halloweentema.
Barnen var indelade i mindre grupper och vi hade olika stationer i en Halloweenby ute på gården. Vi fick gräva fram ben o bygga ett skelett efter modell, klättra igenom ett stort spindelnät, känna o dofta på olika saker i trollkarlens lådor och den som ville ha fick ansiktsmålning i spökstugan.
Till lunchen fick vi smaka på mjölk och vatten som blivit färgat med grön och röd karamellfärg.
Vi hade alla superroligt!!! 👻🎃🦇

Halloweenpyssel 👻🎃

Både barn och vuxna på rävarna har alla tillverkat något hemskt till den inkommande Halloween-festen: Vi har knytit spöken av garn, gjort fladdermöss, spindlar och pumpor, färglagt skallar samt klippt ut spöken till fönstren 👻🦇💀 Det blev många spännande festdekorationer! Om några dagar har vi maskerad på förskolan!

Formtema!

Det finns fullt av geometriska former runt omkring oss och det är kul att lära sig namnen på dem: Cirkel, oval, kvadrat, rektangel, romb, triangel... Vi har lärt oss hur formerna ser ut och gått ut på formjakt för att upptäcka dem i omgivningen, bl.a i arkitekturen på den nya byggnaden daghem Port Arthur.
Roliga sätt att bekanta sig med formerna har varit att sjunga en form-sång, ha form-gymnastik och att göra egna färggranna form-tavlor.
Barnen tycker att det har varit roligt att urskilja olika former i vardagen och i sin lek.

Gemensam rörelsebana ute på gården

Idag var det liv och rörelse vid utevistelsen på förskolegården, med en gemensam rörelsebana för alla barn i hela förskolan. Man skulle kasta, hoppa, balansera, springa och mycket annat. Blev träning för armar, reflexer, koordination m.m. Efteråt förvandlades banan spontant till olika roliga rörelselekar, till exempel till en lek där hästar med ryttare sprang omkring...

Programmering med Bee-bot

Den här veckan har vi fått använda Bee-Bot. Barnen fick i smågrupper gå till ett av tre fasta stationer och sedan bytte vi stationer så att alla barn fick prova på all verksamhet.
Vi lärde oss bland annat att programmera, räkna, samtala och arbeta tillsammans för att ta oss fram med Bee-bot på kartan (som hade ett svamptema) till rätt ruta och hitta rätt svamp.
Vi använde Bee-Bot både som app i våra lärplattor och som robot i verksamheten. En annan station var att pussla tangrampussel eller bildpussel med olika motiv.

Bokstavsorientering

Rävarna var på bokstavsorientering till torget idag. Efter promenaden funderade vi tillsammans på vad vi hade hittat som börjar på veckans bokstav A. Det här var vad barnen bl. a hade hittat:
-Asfalt
-Aprikoser
-Antikvariat
-Abborrar
-Apotek
-Arbeta
-Ambulans
-Annat, som såg både gott och intressant ut 🍎🥔🥕🍇🥦

🍁Höstens tecken🍁

Idag gjorde vi en utfärd till Barkersparken vid Aura å för att observera höstens tecken i naturen. Vi plockade ivrigt fickorna fulla med ekollon och höstlöv i olika former o. färger 🍂
I vår fria lek ute på gården har vi spontant utforskat och lekt med höstlöv och kastanjer på olika sätt tillsammans.
Vi har också skapat höstträd. Skapandet var frivilligt. Vi har gjort trädens stammar av våra handavtryck där våra fingrar är grenarna på trädet. Vi övade vår finmotorik genom att trycka de färgglada löven till träden med bomullsstickor. Höstens lövträd kan ni föräldrar nu se inne på väggen i Rävarna 🍁
Vi har också övat finmotoriken genom att träda rönnbär på tråd med hjälp av en synål. Blev väldigt vackra halsband och höstdekorationer!

Vår första bokstavsdag

Wow och hoppsan! Det här är vad som hände, när så många barn i Rävarna önskade att få börja lära sej bokstäverna: veckan Snurrade igång med att Janna lärde oss känna vår första bokstav, som var bokstaven S ! Vi fick fundera på hur bokstaven S låter och ser ut. Alla var jätteduktiga och vi kom på en massa ord som börjar på S! Vi gjorde också arbetsuppgifter där vi omringade bilder på ord som började med bokstaven S och tränade på att skriva bokstaven S på papper. Till slut tecknade vi glatt färgade svampar som barnen fick ta med sig hem.

BUU-klubbs dag

Det var superkul och sååå spännande att börja torsdagsmorgonen med att få medverka i ett roligt barnprogram och få träffa Eva och barnredaktionen från Vasa! Hela vårt Räv-gäng blev intervjuat och filmat till programmet Superhjälparna i BUU-klubben. Vi hade aldrig förr sett en så stor kamera! Efter lite jumppa fick vi dela med oss av våra tankar kring olika teman så som hemligheter, att hålla sej varm och att vara långsam. Det kan löna sig nu på hösten att titta på Yle Fem på lördagar kl. 18.00, för då kan man kanske få se några kända ansikten där i Buu-klubben 😊 Man kan även se avsnitten på Arenan efter det!

Det hela var så roligt så barnen inspirerades till att filma och intervjua varandra med iPad också efter Buu-klubbens besök. Det blev fina filmer!

Rävarnas minnesspel

I början på den här veckan pysslade förskolebarnen sina egna minnesspel. De har ritat olika valfria bilder som vi sen har kopierat, så att det blev likadana bildpar till korten. Spelen finns i förskolerummet där barnen kan spela dem.
Minnesspelet gick bra att spela ensam, men det blev nog mycket roligare när man kunde spela med en kompis 😊

Mäta och hitta längd

Barnen har fått öva sina mätkunskaper den här veckan genom att med linjal mäta längden på olika föremål, som de hittat i Rävarnas utrymmen.
Vi fick lära oss att mäta rakt, var man börjar och var man slutar mäta med en linjal och att vara exakt. Sedan jämförde vi föremålen, vilka som är längre och vilka som är kortare.

Vi har också mätt av varje barn på golvet och barnen har fått klippa, vika och limma en egen blomma som är lika lång som de själva. Vi sorterade blommornas stjälkar i längdordning och jämförde och funderade kring olika längder.
Blommorna har vi satt upp på väggen i Rävarnas tambur. På våren kan vi sedan se hur mycket barnen vuxit under förskoleåret.

Så här sa barnen om mätupplevelsen:
-Det var roligt att mäta
-Det var nog ganska svårt
-Bra
-Skulle kunna mäta hela huset nu

Utfärd till Mikael's Parken

Idag bekantade vi oss lite med förskolans närmiljö då vi promenerade till Mikael's Parken. Vi pratade om hur vi tryggt kan röra oss i trafiken utanför förskolans gård och om viktiga trafikregler- och märken. Utfärden blev en trevlig omväxling på uteleken och barnen njöt av det fina, soliga vädret. I parken lekte vi olika lekar så som Fisksoppa, Gäddan kommer, Fisknätet och Spegel. Vi avslutade utfärden med fri lek tillsammans på Mannerheimsparkens lekplats.

Finska naturens dag 🌲

Till finska naturens dag på lördag har vi i Rävarna satsat på lek med naturmaterial och utevistelse. På sagostunden lekte vi gissningsleken "Vad finns i påsen?" Barnen fick turvis sätta sin hand i påsen, välja ett naturföremål och beskriva det. Andra fick försöka gissa vilket föremål det är. Det fanns bla. rönnbär, sten, fjäder, snäcka, blomma, kvist, äppel, potatis....osv. i påsen.

Sedan delades barnen in i par och varje par fick en ram av kartong att rama in några av finska naturens skatter från närmiljön som de tyckte var vackra eller intressanta. Trots regn och mörka moln var barnen fulla av iver och hittade flera intressanta naturföremål till sina konstverk. Vi fotograferade konstverken till naturkonstutställningen och barnen presenterade sina fina konstverk för varandra och beundrade varandras arbeten med stort intresse.

Välkommen till Rävarna

Under den första veckan i Rävarna har vi jobbat med jagbild, självkänsla och "Ballongen om mej". Det var inte helt lätt att hitta saker man är bra på och vad man gillar mest. Uppgiften gick bra och barnen är duktiga på att färglägga och klippa med sax. Vi har fått en fin bild av oss själva i form av tredimensionella luftballonger, som vi nu kan se hänga i Rävarnas tambur! Vi har lekt olika namnlekar inomhus i gruppen och tillsammans planerat Rävarnas egna trivselregler.
Vi blandade våra egna färger av olika flaskfärger och tryckte våra handavtryck till Rävarnas egen grupptavla.

Vi är Rävarna

Hej på er alla nya barn o. föräldrar och
välkomna till Rävarna! 🦊

I Rävarna har vi kört igång verksamhetsåret i full fjong genom att bekanta oss med varandra, med gruppens nya utrymmen och nya regler. Vi har lekt olika samarbetslekar och gjort den första förskoleuppgiften att rita ett självporträtt. Hela gänget kommer sen att sättas upp på väggen i Rävarnas lilla tambur.

Vi har också börjat med uppgiften "Ballongen om mej", som ni sen kommer att kunna se hänga här i taket.
Vi har också hunnit rösta fram ett namn åt gruppens räv-maskot med hjälp av multilinks klossar och göra en gemensam grupptavla. Barnen fick själv blanda ihop sin egen färg av olika flaskfärger till ett handavtryck.

Också frilek och fantasi har spelat en viktig roll under Rävarnas första dagar.

Aktiviteterna i gruppen Rävarna baserar sej på en plan för förskoleundervisning. Vår förskolelärare Hanna har pedagogiskt ansvar för planering och genomförandet av gruppens förskoleundervisning. Barnskötarna Sarah och Amanda tar hand om t.ex. grundläggande vård och fostran av barnen samt genomför planerade aktiviteter tillsammans med Hanna. De dagar då Hanna inte är på plats i Rävarna finns förskoleläraren Janna med oss i gruppen. Vi tänker och besluter allihop tillsammans om barnens och gruppens olika frågor.

Tillsammans säkerställer vi en trygg vardag där alla får arbetsro och tillräckligt med tid att röra på sig, vila och leka. Vi vill också ge barnen tillräckligt med stöd, samvaro och sådan ledd verksamhet att alla ska trivas, våga vara sig själva, bli en del av gruppen och få nya kompisar.

Med önskan om ett gott samarbete för barnens bästa och ett trevligt förskoleår!