2020-2021

Ordkonst

Vi hade besök av Paola och Linnea från Ordkonst klubben. Temat var fyrer och vi bekantade oss med 3 olika fyrer i Finland; Bengtskär, Enskär och Utö. Vi fick veta hur höga de är, vem som var arkitekten och hur långt de lyser på havet. Barnen fick till uppgift att rita en egen fyr med fyrvaktare. Om man vill kan man fortsätta i ordkonst klubben på hösten i skolans eftis.

Spionbana

Nu i veckan hade vi sista spionworkshopen tillsammans med digimentor Björn. För att bli riktiga 🕵️‍♀️ 🕵️ behöver man hålla huvudet kallt och klara av flera utmaningar som kommer på vägen, därav en spionbana som barnen fick träna på. När träningen var klar fick barnen ett eget spiondiplom med fingeravtryck.







Påskpyssel 🐣🐰🐥

Den här veckan har vi pysslat till påsk. Vi har färglagt ägg, gjort påskgummor och trollkarlar, gjort fjädrar till hönan samt pyntat videkvistar med fjädrar. 🐥

Påskgräsodling 🌱

I början på veckan pysslade barnen burkarna som påskgräset skulle sås i. Det blev harar som prydde burkarna. Idag var det dags att så.

Isbjörnen

Barnens favoritdag under veckan är fredag för då har vi veckans grej. Ledtråden tills idag var: Har aldrig ätit en pingvin. Svaret var Isbjörnen.

Vad lärde ni er idag:
-Att dom tycker om kallt
-Dom kan simma i kallt vatten
-Dom paddlar fram
-Den kan dyka och då använder den ett annat ögonlock...osynliga
-Dom kan simma i vattnet hela vägen till Tahko (500km)
-När isbjörnarna är äldre har de gul färg och när de är yngre så är de vita
-Det är den största björnen i världen och den största köttätaren på land
-Och när den står på bakbenen så är den större än en liten elefant
-Den kan inte leva utan is och den äter säl, val och vad heter det...fågelägg

Snöflingor

Här är resultatet av vårt kristalliseringsexperiment ❄️
De hänger nu i kvisten i vår tambur. ☺️

Sockermålning

Idag gjorde vi konstverk med en ny teknik; sockermålning. Det var fashinerande att se färgerna uppträda på bilderna. Barnen var som trollbundna när de iaktog färgdropparna.

Först penslades sockersirap på bilden och sen var det dags att droppa färger ovanpå. 




Experiment❄️

Vi började på ett kristalliseringsexperiment. Först böjde barnen snöflingor av piprensare som fästes på glasspinne. Av socker och vatten kokade vi en sirap som efter att det lite svalnat hälldes i glasburkar. Sen hängdes ”snöflingorna” över om glasburken så att själva snöflingan badar i sirapen. Nu ska snöflingan bada där i 5-7 dagar och vi får följa med och se vad som händer.

Runeberg på förskolan

Idag fick vi resa tillbaka i tiden och träffade Johan Ludvig Runeberg och hans fru Fredrika.

Vad lärde ni er idag om Runeberg? Vad berättade han?
-Han dog
-Dom var fattiga
-Han skrev dikter
-Dom levde jätte fattigt. Dom samlade brödsmulor och hans fru gjorde såna runebergstårtor
-Han blev sjuk i 9 år
-Fredrika läste många timmar åt Runeberg då när han var sjuk
-Han skrev Finlands nationalsång
-Dom hade 6 barn, dom var alla pojkar
-Han flyttade till Borgå från Åbo när den brann
-Han skrev sånger

Han sa ”vårt land, vårt land, vårt potatisland” det var roligt!
Jo och då sa Fredrika att ”nej sådär kan du inte skriva”

100-dagars fest! 🚢🎉

Idag firade vi 100 dagar i förskolan med en kryssningsfest. Cygnaeus-Line avgick på morgonen och vi hade massor med olika program på vår kryssning. Vi spelade bingo, lekte limbo, målade ansiktsmålning, dansade disco, hade norsk karaoke och kryssningen avslutades med saft och popcorn. 🍿🥳

Vinterfåglar och experiment

Det var ingen lätt ledtråd den här gången då veckans grej idag handlade om flyttfåglar. Vi diskuterade också om de fåglar som stannar kvar under vintern, hur de gör för att klara sig. De har ett fettlager och täta dun under fjädrarna som gör att de inte fryser.
Vi gjorde ett experiment för att testa om tyg och fjädrar faktist kan hålla värmen.

Experimentet var ett grupparbete. Varje grupp fick två flaskor fyllda med vatten som var 23 grader.
Ena flaskan skulle vara en fågel utan ”kläder”, den fick ett ark papper runt sig med fjädrar ritade med tusch. Den andra fågeln skulle ha mycket kläder på sig. Barnen fick tyg och fjädrar att limma på flaskan.
Sen lade vi ut flaskorna en stund i kylan och när vi tog in dem så mätte vi för att se vilken fågel som klarat kylan bättre.
Slutsatsen var att fågel som hade mycket fjädrar och dun klara sig bäst. Den höll 3-4 grader högre värme än den utan kläder. Det är alltså viktigt att har mycket kläder på oss när det är kallt ute.

Årstider

Den här veckan har vi pratat om årstider på Rävarna. Barnen fick en massa bilder framför sig som de skulle försöka lista ut till vilken månad de hörde. Vissa bilder var jätte lätta att placera och andra var svårare. De bilder som hörde var svårast att placera.

Experiment

På måndagen hade prisse förberätt ett experiment igen. Det var bara att tilllägga varmt och kallt vatten på vardera fatet med färgglada godisar.






Kolla på filmen hur det gick till

Äggexperiment

På måndagen fick vi som uppdrag att göra ett äggexperiment. Tre ägg som skulle läggas i olika vätskor; vatten, lemonad och ättika. Sen skulle vi vänta fem dagar för att se vad som hänt.



Det ägg som var i ättika var mest intressant. Det hade blivit betydligt större, skalet var borta och kändes som en mjuk gummiboll.


En tomte har flyttat in

Idag när vi kom på morgonen överraskades vi av en burk med en tomte i. Med burken kom ett ihoprullat brev från julgubben. Tomten heter Prisse och ska vara hos oss nu i december. På grund av coronan har de restriktioner också på tomteverkstaden i Korvatunturi och det får inte jobba så många tomtar i verkstaden samtidigt. Istället för att permittera en del av tomtarna har julgubben skickat iväg dem på uppdrag. Därför har Prisse kommit till oss. Han ska titta och speja på barnen och på natten återvända till Korvatunturi och rapportera för Julgubben om barnen varit snälla. Julgubben varnade att Prisse kan vara busig, så vi får väl se..

Sapere del 4 (sista gången)

Idag hade vi Sapere med Tarja för sista gången. Det sista sinnet som vi övade på var hörseln. 👂🏼
Barnen fick lyssna på olika ljud som finns i köket t.ex. en elvisp, vattenkokare och rinnande vatten.
Slutligen fick barnen ett diplom och en överraskning. ☺️ Överraskningen var saft och pepparkakor.
Vi tackar Tarja som haft detta projekt tillsammans med oss.

SAPERE del 3 🥕🍎🥦

Igår hade fjällrävarna sapere med Tarja och idag var det ökenrävarnas tur. Vi pratade om synen och känseln. Barnen fick känna på olika saker, t.ex. rå spagetti, broccoli och havregryn. De fick titta på färgranna grönsaker och frukter. 🥕🥦🍎 Till sist fick barnen smaka på grönsakerna 😊

Halloween på förskolan 🎃👻

Idag har vi firat Halloween på förskolan. Vi hade olika stationer och barnen var indelade i mindre grupper. Vi fick höra på spökberättelser, pyssla fladdermöss, träffa häxan Vårtnäsa som bjöd på experiment, dansa disco, sjunga och känna på olika saker i lådor. 👻🎃🦇

SAPERE del 2

Idag hade halva gruppen, fjällrävarna, SAPERE med Tarja.
Förra gången fick barnen smaka på olika saker men idag var det doft på schemat.
Barnen fick dofta på bl.a. torkad och färsk dill, basilika, vaniljsocker och kanel.
Det visade sig vara ganska svårt att känna igen de olika dofterna 😉 men alla vågade modigt dofta på allting.

Former som tema

De två senaste veckorna har vi bekantat och lärt oss om formerna cirkel, triangel och de som är svåra att säga kvadrat och rektangel. Barnen har varit formdetektiver, samarbetat och gjort former med ett snöre och haft formstationer. En rolig lek som vi lekt i samlingen är Formburr. Låt ditt barn berätta hur den leken går till😉

SAPERE

I veckan hade barnen sin första SAPERE förskolestund med Tarja. Den första gången handlade om smak. Barnen fick smaka på salt, surt och sött. Det var frivilligt att smaka men barnen var jättemodiga o vågade smaka på allting. 😊 De fick även dofta på trattkantarell.
Till sist fick de klippa ut bilder från tidningar på någonting sött, salt och surt.

Gemensam utelek på Barkplan

Idag blev barnen i hela förskolan blandade i tre nya grupper. I de nya grupperna fick de gå i stationer för att leka tre olika lekar. I en av stationerna var Jessika och drog leken ”Robot och slem”, i en annan var Monika och drog ”fisknätet” och i Danielas station fick barnen leka ”gäddan kommer”. Vi avslutade lekstunden med en gemensam lek där barnen fick springa runt till ljudet av en tamburin. När tamburinen tystnade fick barnen en uppgift de skulle göra innanför en rockring. Uppgifterna var t.ex. sätt 1 huvud i ringen, sätt 5 fingrar i ringen, sätt 1 armbåge och 5 tår i ringen, sätt 1 rumpa och 2 tummar osv.

Det var en rolig förskolestund på barkplanen som barnen gillade.

Äppel Päppel 🍏🍎

Förra veckan fick barnen prova på att tova. De fick föreställa sig att bollen var en liten kattunge som man försiktigt ska klappa. Efter en stund när bollen blivit lite hårdare fick händerna också börja jobba lite hårdare. Resultatet blev fina äpplen som nu hänger på grenarna i tamburen. 😊

Veckans grej och experiment

Det var många fina förslag på vad ledtråden kunde handla om t.ex oxe, öken, får, tjur mm. Svaret den här gången var ändå vulkan.
Först fick barnen lära sig om vulkaner, att jorden är uppbyggd av ”pusselbitar” och när och varför det blir vulkanutbrott. Det bästa var att få se ett filmklipp på ett riktigt vulkanutbrott.

Sen var det dags för experiment!
Daniela gjorde en vulkan av sand och blandade ihop lite ingredienser för att göra så att vulkanen skulle få ett utbrott. Sedan var det dags för barnen att jobba i grupper. Grupperna fick varsin trolldegsklump, som de fick börja forma till en vulkan. Det var kletigt, men gick bra ändå. Så blev det favorit i repris då vi gjorde experimentet pånytt med barnens vulkaner.

Utegymnastik på Barkplanen

Idag hade vi tur med vädret, solen tittade fram och vi kunde ha utegymnastik på Barkplanen. ☀️
Vi lekte: Kom hem alla mina barn, Gäddan kommer, Staty-hippa och till sist övade vi på att hantera en boll på olika sätt.

Enligt barnen var utegymnastiken:
”Det var kiva”
”Allt var roligt”
”Det var bra”
”Rörelserna med bollen var kiva”

Stationer

Idag hade vi för andra gången stationer med övningar som tränar finmotoriska färdigheter och öga-hand koordination. Barnen kallar det fingerjumppa. Det var knåpande med modellera, bygga enligt modell, tangram med programmet Osmo, trä pärlor på mössens svansar, klippande mm.

På samlingen visade sig en regnbåge utanför fönstret.

När farfar blev ett spöke

På torsdag 3.9 var vi på teaterbesök till Åbo svenska teater.
Pjäsen handlade om Erik vars Farfar har dött. Farfar har blivit ett spöke och besöker Erik på nätterna. Både Farfar och Erik har roligt åt allt Farfar kan göra som spöke.
I pjäsen var det en skådespelare som använde sig av handdockor.

Enligt barnen var teatern:
”Rolig”
”Det var kiva”
”Jo det var bra”
”Dom där sångerna var bra”
”Farfarn var bra. Han var ett spöke och kunde flyga”
”Den där pojken tittade sådär kuckuu”

Programering

Idag har vi jobbat med programering på Rävarna med hjälp av Bee- och Blue-bot. Barnen delades upp i grupper och fick prova på olika programeringsmattor i fyra stationer. Förutom att programera, har barnen också övat på att turvisas och vänta på sin tur.

Här får ni se ett klipp där ett barn programerar Bee-bot på sagomattan. Här ska Bee-botten från sagovärld till sagovärld längs med stigarna.

Räv-verkstad

Den här veckan har barnen fått måla, klippa och limma då wc pappersrullar blev till rävar.

Här är några barns tankar om pysslet
-Det var ganska lätt
-Det var ganska lätt men ganska svårt
-Det var bra och kiva
-Vi vill nog pyssla flera gånger

Vi är Rävarna

Välkommen alla barn och föräldrar till ett nytt förskoleår!
Under de första veckorna på Rävarna har vi lärt känna varandra och satsat på att bygga upp den nya gruppen. Barnen kommer från många olika dagisar och därför har vi bytt lekkompis varje dag så att alla ska få en chans att leka med varandra, bli nya kompisar och så att ingen blir utanför.

Första dagen bestämde barnen trivselregler som vi ska ha. Det blev bl.a att vi ska vara snälla mot varandra och att vi inte ska peta varandra i ansiktet nu när det är corona😆
Två födelsedagar har vi firat och en del uppgifter har vi hunnit med. Det har blivit ballongen om mig (som ni kan se hänga i korridoren) och en namnuppgift där barnen klippt ut sina bokstäver från tidningar.
Vi har också pratat om olika familjer och barnen har ritat sin familj. En del barn har också fått prova på green screen och gjort en videofilm där de berättar om vem som hör till deras familj. Vi fortsätter med green screenandet nästa vecka.

Idag hade vi första ”Veckans grej”. Ledtråden lät: Listig som en... och många barn hade med hjälp av sina föräldrar luskat ut att det skulle handla om räven🦊 Barnen fick bekanta sig med 4 olika rävarter, de fick lära sig vad rävens bo kallas, till vilken djurfamilj de hör och vad de äter. Låt era barn berätta vad de lärt sig😉