2019-2020

Eva Experiment på besök

Idag kom Experiment Eva på besök en sista gång före sommarlovet🧪. I kappsäcken hade hon med sig en massa strumpor, men de behövdes inte till det första experimentet. Barnen fick vara med och göra 3 stycken experiment.

Första var ett blomexperiment. Barnen klippte ut blommor i olika färger. Kronbladen veks in mot mitten och sedan satte barnen ”knopparna” på vatten. Det tog en stund innan man såg vad som hände.

Till det andra experimentet tog Eva fram potatismjöl från kappsäcken. Det blandades med vatten, men det var inte så lätt, smeten blev hård. När man försökte knacka på smeten med fingret, kändes smeten hård. När man tryckte fingret långsamt i smeten, sjönk fingret igenom. Det här tyckte barnen var fascinerande.

Till det sista experimentet behövdes strumporna som fanns i Evas kappsäck och plastflaskor. Barnen klippte bort bottnen från flaskorna och trädde en strumpa över bottnen istället. På strumpan droppades några droppar karamellfärg och sedan doppades flaskan i diskvatten. Sen var det bara att blåsa i munstycket. Vad hände? Jo det kom skum🧼🛁
(Tanken var att skummet skulle bli färgat av karamellfärgen. Det skulle säkert ha fungerat bättre om man först hade doppat i diskvattnet och sedan droppat karamellfärgen. Bättre lycka nästa gång😅)

Elköping

Idag bekantade vi oss med Elköping materialet. Vi är pilotgrupp för ett material där vi ska få forska och experimentera kring elektricitet.

På vår första lektion fick vi höra om hur barnen Veera och Eero träffade neurointelligenta roboten AIMO och fick ett brev från den smått galna vetenskapsmannen Edistein från förr i tiden.

Sedan fick vi hjälpa Elektronman och Watt-tjejen (som Eero och Veera hade förvandlats till) att lösa ett uppdrag. I djurparken hade det anlänt en ny insekt, en eldfluga, men den ville inte lysa. Eldflugan var ensam och ledsen och behövde en vän.

Nya utrymmen och vårpyssel

Den här veckan har vi fått flera Rävar tillbaka i Rävlyan. Vi har bekantat oss och gjort oss hemmastadda i våra nya utrymmen på Bävrarna (som vi nu kallar nya Rävarna).

Den här veckan har vi satsat på lek och utevistelse, men visst har vi hunnit med lite pyssel som passar våren till. I samlingen har vi pratat om bin och andra pollinerare och om hur viktiga de är för oss. 🐝🦋🐞
”Dom gör ett stort och viktigt jobb” var det ett barn som visste.
”Utan dem skulle vi inte få frukter och bär” konstaterade en annan.
Så vi passade på att pyssla lite bin 🐝

Utflykt till naturparken

På onsdag var vi på utflykt. Vi traskade en bit från förskolan till naturparken som vi valde att kalla den. Skog, äng eller glänta var inte passande namn.

På vägen såg vi 16(!) teddybjörnar i olika husfönster. Vi såg också en hundmjukis och en levande katt som slickade sin tass.
Har du varit på teddybjörnsspaning?

I naturparken samarbetade rävarna och gjorde ett matematikuppdrag där de skulle samla olika material. 10 stycken av en sort som lades i en rad, 9 av en annan i en annan rad, 8 av en annan osv.
Först tömde barnen sina fickor och hittade en tjock skruv och två plaströr, som också fick vara med i uppgiften.

Vi såg några vårtecken också. En nyckelpiga som kröp omkring på mossan och massören på en buske. 🐞🌱🐾
Haren hade varit på plats innan oss 🐇

...jag kan lura dig vart jag vill

Har du blivit lurade idag :) Eller kanske du har lurat någon?

I de flesta länder finns det april skämt.
I Frankrike kallas den som blir lurad för poisson dávril = som betyder aprilfisk.
I England, USA eller Australien kallas dagen All Fool´s Day.

På 1500-talet - alltså för 500 år sedan så började man med aprilskämt. Och för många många många år sedan så började man "narra april" i tidningarna.

För 170 år sedan (år 1846), då tidningen "Evening standard" i London (England) skrev en annons om en åsnevisning i utkanten av staden.
Människorna åkte dit och letade åsnor - men hittade inga. Och insåg att de själva var åsnorna.

Nuförtiden säger vi till den vi lurat "april, april din dumma sill jag kan lura dig vart jag vill".

Ostexperimentet fortsättning.

Kommer ni ihåg experimentet med ostskivorna som vi lade upp för två veckor sen. Dagligen har vi varit och tittat på ostskivorna.

Kolla hur ostskivorna ser ut nu!!

Barnen grubblade över hur de två första ostskivorna kunde var täckta av mögel, men kom ganska snart fram till att det är nog är smutsen och bacillerna på fingrarna som gjort att de börjat mögla.

Det här experimentet synliggjorde tydligt hur viktigt det är att tvätta händerna.

Fredags ritsaga

Välkomna med på vår fredags morgonsamling. Idag har vi också veckans grej och den är redan uppladdad på rävarnas hemuppgifter. För att hitta dit gör såhär:
Tryck på ”Hemuppgifter” i vita balken här till vänster
Tryck sedan på ”Rävarnas uppgifter” som nu syns i vita balken till vänster.
Fyll i lösenordet och du kommer till Veckans grej och flera andra uppgifter.

Baciller och snöstorm med Eva experiment

Idag hade vi Eva experiment på besök på förskolan. Hon tyckte det är synd att det varit en så snöfattig vinter i år, men hon hade en lösning på hur man kan göra en liten snöstorm i en glasburk.

Sen pratade hon om baciller och gjorde ett enkelt experiment men vatten, ”baciller” och tvål som synliggör för barnen hur viktigt det är att tvätta händerna🧪 🦠 Barnen fick också prova på att göra experimentet själva.

Efteråt fick barnen lite glitter på fingrarna. Vi lekte att glittret var baciller. Barnen fick som uppdrag att gå och röra på olika saker med de glittriga fingrarna. Handtag, kranen, ryggsäcken, overallen, bänken osv. Glittret fastnade på alla ytor! När en vuxen gick och berörde samma yta fastnade glittret på den vuxnas fingrar. På det här sättet såg barnen hur bacillerna kan sprida sig från människa till människa via att man rör samma föremål.

Ni som är hemma och missade Evas experiment idag kan göra bacill-experimentet hemma. Gå in på Rävarnas hemuppgifter så berättar Eva hur ni ska göra.
Snöstorm-experimentet kommer också upp, men det är inget måste eftersom till det behövs ingredienser som kanske inte finns i alla hem.

Experiment med ostskivor

Det var soppa till lunch idag (17.3) på förskolan och med soppa är det alltid ostsmörgås. Daniela passade på att ta några ostskivor till ett experiment.

• Den första ostskivan fick barnen röra med otvättade händer

• Den andra ostskivan rörde barnen efter att slarvtvättat händerna med bara vatten

•Den tredje ostskivan fick barnen röra efter att de tvättat händerna med tvål och varmt vatten

•Den fjärde ostskivan fick barnen röra efter att de ännu fick hand-deci på händerna

Nu får vi ha tålamod och följa med vad som händer med ostskivorna de kommande dagarna och veckorna
🧀🧀🧀

Ostbågar

Torsdagen den 5.3 var det ostbågens dag, så förstås handlade veckans grej om ostbågar!🧀😋

Först berättade Jessica lite fakta. Visste ni att det var i misstag man på 1950-talet kom på ostbågen. De skulle försöka göra vegetabilisk olja, men då hittade man på ostbågen! Ett lyckat misstag tycker många.

Efter ostbågsfaktat var det dags för smaktest. Tre sorters ostbågar var dukat åt varje barn.
”Vanliga” ostbågar, nachos cheese balls och cheetos skruvar.

Till slut gjorde vi statistik och gjorde en undersökning om vilken ostbåge som var godast. Ni kan kolla på bilden vilken som vann 😉

Vänbytardagen

Idag firade förskolan Alla hjärtans dag eller vändag med en vänbytardag. Det betydde att alla barn i hela förskolan blandades om och placerades i en annan grupp än de vanligtvis är i. Så Rävarnas barn placerades antingen i Lokatterna, Björnarna eller Bävrarna.
Det var lite spänning i luften på morgonen när det var dags för rävarna att få veta till vilken grupp de skulle gå denna förmiddag. Ivrigt tassade de iväg till sina ”nya” grupper medan Daniela och Natalie fick barn från de andra grupperna till rävlyan.
Förmiddagen löpte snabbt med utevistelse, ledd- och frilek. De ”nya” rävarna hann också pyssla en vändagsblomma att ge till någon de tycker om.

När två timmar hade gått var det dags för barnen att gå tillbaka till sina egna grupper. Det var glada rävar som kom tillbaka och alla var ivriga på att få berätta vad de gjort i de andra grupperna och vilka nya kompisar de lekt med.

Det var en väldigt lyckad förmiddag och barnen tyckte det var roligt!
”När kan vi göra det här pånytt” var det en flicka som frågade.
🦊🐻🦦🐱

Skogstema på seniorträffen

Rävarna kommer att gå sex gånger på seniorträff under vårterminen. Det genomlöpande temat är skogen.
Förra veckan packade barnen sin ”ryggsäck” med allt de behöver för ett läger ute i skogen. Till sin hjälp hade de en packnings checklista. Barnen fick också designa tältduken till sitt tält.

Idag när vi kom till seniorträffen var tälten färdigt uppställda och det var dags att tillverka en lykta att ha på kvällen när det blir mörkt. När lyktorna var klara fick seniorer och vuxna en duk mellan sig att spänna upp till ett tälttak. Under tyget fick barnen fick krypa under och lyssna på ljuden utanför i skogen. Vi hörde uggla, björn, älg och räv. Vi fick också höra sagan om grodprinsen.

Sagotema

Vi ska snart börja med ett sagoprojekt på Rävarna. Före det har barnen fått höra tre stycken sagor i form av bordsteater. Det var Bockarna Bruse, Sjödpaddan och äpplet (original musen och äpplet) och Prinsessan på ärten. Hoppas barnen blev inspirerade till att göra egna sagor.

Experiment Evas comeback

Barnen har nu som då frågat när Experiment Eva ska komma igen och idag var det dags!

Experiment Eva vill på ett lustfyllt sätt ge goda och positiva upplevelser av naturvetenskap och kemi. Väcka nyfikenheten hos barnen och uppmuntra dem till att utforska, upptäcka och prova på egna experiment.

Tillsammans med Bävrarna fick Rävarna idag uppleva vilka roliga saker som händer när man blandar ”pruttsaft” med andra saker. Pruttsaften eller egentligen rödkålssaften ändrar nämligen färg när man blandar den med andra ämnen. Rödkålssaften ändrar färg till rött/rosa om den kommer i kontakt med nånting surt så som citronlemonad, apelsinjuice eller ättika. Den ändrar till blått/grönt om ämnet är basiskt som t.ex. äggvita, matsoda och diskmedel. Ändrar inte pruttsaften färg alls är ämnet neutralt.

I slutet av besöket fick barnen med sig ett litet provrör med pruttsaft att ta med sig hem. 1 del pruttsaft + 8 delar vatten får ni blanda till där hemma (dvs. ett provrör med pruttsaft blandas med 8 provrör vatten).
Sen är det dags att experimentera hemma och titta vad som finnas i kylskåpet som man kan prova med.
Tal lite av den utspädda pruttsaften i ett glas och sen häll till exempel mjölk, Coca-Cola, handtvål eller annat som ni vill testa.

I fönstret i tamburen finns ett till experiment. Där ligger 3 glasburkar med okokta ägg i olika vätskor. Vi ska vänta 5 dagar för att se vad som händer..
Alla barnen fick fundera och sedan rita/skriva ner, vad de tror att kommer att hända. Redan kan man upptäcka att det hänt saker. Vi får se om någon hade rätt.

100:de förskoledagen

Idag firade Rävarna den 100:de förskoledagen med pyjamasparty. Barnen hade hittat på idén redan långt före jul och nu var det dags att förverkliga idén.
Festen började med en presentationsrunda av gosedjuren som barnen hade med sig. Sedan kategoriserade och sorterade barnen gosedjuren i grupper enligt olika egenskaper.
Vi lekte "Pomperipossa", spelade bingo och dansade till barnens favoritlåtar. Och det är väl inte en fest utan popcorn och saft!
Vilken lyckad fest vi hade!

På samlingen fick barnen hemliga påsar med sifferlappar i. Parvis fick de till uppdrag att sätta sifferlapparna på rätt plats i de tomma rutorna i 100-rutfältet (kolla bilden). Med gott samarbete klarade barnen uppgiften galant.

Blåvalen som veckans grej

Vad har ni lärt er om blåvalen idag:
-Beibisen dricker 400 liter mjölk per dag
-Blåvalen är tre bussar lång
-Dens hjärta är lika stort som en bil
-Blåvalen bajsar regnbågsfärgad bajs
-Den kan bajsa lika mycket som en bil är stor.
-blåvalen har inga tänder
-Den bor i stora hav
-En baby val är 7m lång när den föds
-Blåvalen äter krill

Vad mycket de lärde sig🤩😲😉
Kunskap är coolt!

Skridskorna på och ut på isen

Äntligen kom dagen som barnen hade väntat på, skrinningen! Och oj så roligt det var! Och vilken kämparanda vi har i vår grupp. Barnen hjälper, ger tips och kämpar på varandra. Sååå fint!

Idag har vi bl.a övat på:
-vänta på sin tur
-vara i grupp och vänta på varandra
-ha tålamod
-hålla balansen
-hålla reda på sina saker

WAM

Rävarna besökte Wäinö Aaltonens museum, där det var en utställning om tid. I konstverken hade konstnärerna försökt gestalta tid på olika sätt, med hjälp av skulpturer, videor, fotografier och rörliga verk.
Barnen fascinerades också av fossiler som finns i golven. Det blev en fossilskattjakt, där barnen försökte hitta så många fossiler som möjligt.

Barnen gillade besöket, ”jag vill komma hit imorgon igen” utropade ett barn när vi gick.

Julstämning på Kurala Bybacke

På utfärden till Kurala bybacke fick vi lära oss hur julen kunde se ut på 1950-talet. Hurdana juldekorationer man hade, hur julgranen och blomsterdekorationer kunde se ut och hurdana julklappar man kunde få. Det var roligt att se hur Rävarna spetsade sina öron och lyssnade intresserat på det som berättades.

Seniorträff och adventskyrka

Igår hade vi pyssel, saga och sång tillsammans med seniorer på Wiléns seniorhem. Efteråt bjöds det på pepparkakor och saft.
Idag var vi på adventskyrka där vi gick runt i kyrkan på olika stationer där vi fick höra om den första julen och sjöng sånger.

Snöflingor

Veckans grej handlade om snöflingor. Visste ni att snöflingor oftast har 6 armar och att den största snöflingan som man sett föll i Montana 1887 som var lika stor som en badboll.
Barnen fick även höra sagan om snöflingan som är en ”klipp och berätta” saga.
Barnen klippte ut fina snöflingor som vi sen hängde upp i fönstret.

Hoppas det nu när vi pratat om snöflingor skulle komma lite snö nästa vecka🤞🏼

Siffror och antal

Jesss utropade barnen då de idag fick veta att vi ska ha mattestationer. I stationerna övade barnen parvis på siffror och antal på olika och lekfulla sätt.

Åbo slott

Vi gick på en guidad rundtur i Åbo slott idag. Flera barn var spända och förväntansfulla på vad vi skulle få se.
Oj vad vi fick lära oss mycket om hur det var att bo och leva på slottet. Hurdana kläder man hade, vilka fester de höll, hurdan mat de åt och vem som vaktade slottet. I slutet fick barnen låtsas vara riddare, kungar och drottningar då de fick klä ut sig och prova rustningar.

Experiment-Eva

Idag hade vi en spännande förmiddag Rävarna och Bävrarna hade! Inne på Bävrarna hittade vi en kappsäck och ett brev.
Det ena ledde till det andra och plötsligt hade Daniela förvandlats till Experiment-Eva. Hon tog fram ingredienser och plötsligt lärde vi oss hur man gör en bubblande häxgryta. Efteråt var det barnens tur att göra egna grytor.

Receptet fick barnen med sig hem så nu kan ni fortsätta experimentera där hemma.

Halloween

Idag har vi haft Halloweenmaskerad, med barn utklädda till allt från häxor, skelett och vampyrer till katter, feer och läkare.

På sångsamlingen kom en borttappad häxa på besök. Hon skulle egentligen till Candolinska åldringshemmet för att hålla kokkurs, men hon stannade en stund för att kocka häxgryta och sjunga sånger.

Efteråt blev barnen bjudna på popcorn och den som ville fick ansiktsmålning.

Halloween pyssel

Vi på rävarna väntar på Halloween och då är väl Halloweenpyssel på sin plats. Barnen har pysslat spindelnät av papperstallrik. Inte så lätt att klippa hålet i tallriken. I nätet ska det förstås bo en spindel och ingen vanlig spindel, en DISCOspindel med glitter förstås🤣

Veckans grej med experiment

Idag hade vi veckans grej tillsammans med Bävrarna. Ledtråden löd ”Färggrann bro med 7 färger”. Lätt som en plätt tyckte några och visste att rätt svar var Regnbåge.

Barnen lärde sig hur regnbågen blir till när solens strålar träffar regndropparna. Vi gjorde en egen regnbåge med hjälp av ett fat med vatten, en spegel och ficklampa.
Vi lärde oss att det finns 7 färger i en regnbågen. Jessica tog fram 7 glas och satt i första glaset rött, tredje glaset gult, femte glaset blått och i sjunde glaset rött. Ett hushållspapper hängde vi mellan glasen.
Vi tittade vad som hände. Jo färgerna blandades och det blev nya färger. Av rött och gult blev det orange, av gult och blått blev det grönt. Och av blått och rött blev det lila.
Så av tre färger fick vi 7 färger.
Barnen fick sedan prova på att blanda färgerna själva.

Dagens Pokémon

Varje dag räknar Rävarna hur många dagar vi har varit på förskolan. Vi lägger dagens Pokémon och räknar hur månte förskoledagen det är. Idag var det den 45:e förskoledagen.
Vi lägger samma Pokémon i tio dagar. När tio dagar har gått förvandlas (eller evolvas som barnen säger) de tio Pokémonena till en större ”10-dagars Pokémon”. I början räknade vi ental och nu räknar vi tiotal.

Sagomassage

Idag hade vi sagomassage på Rävarna. Det handlar om att förena sagor eller berättelser med lätt beröring. Rörelserna är sammankopplade till sagan och massagerörelserna görs på ryggen. Idag var sagan tagen ur Sara Wikanders bok ”Massagesagor för de minsta”.

Sagomassage handlar om att lugna sig och slappna av, stöda självkänslan och att respektera varandra. Det utvecklar barnets sociala färdigheter och ger upplevelser av att bli sedd och hörd. Det skapar också positiv atmosfär och sänker nivån av stress.

Innan barnen masserar varandra frågar de först ”får jag massera dig?”. För att barnen bättre ska slappna av spelas lugn musik i bakgrunden.

Barnens kommentarer efteråt var positiva
”Det kändes bra”
”Det var superduperbra skönt”
”Det var lite ovant för det var första gången nån masserat mig, men det kändes bra”
”Det var så skönt att jag nästan somna”
”Kan vi göra det här på nytt nångång?”

Välmåendedag på TAI

Idag fick vi vara med på skolans välmåendedag. Dagen började med att barnen fick varsitt deltagarpass. Med passet i hand gick vi till olika stationer. När man klarat sin station fick man kryss på passet. När alla stationerna var avklarade fick barnen ett pris.
Stationerna var: mete, två pysselverkstäder, ansiktsmålning, rörelse och att träffa och ställa frågor till en polis.

Mattestationer

På rävarna jobbar vi med former. Idag jobbade barnen med olika aktiviteter i stationer. Övningarna tränade geometri, programmering, logiskt tänkande, reaktionsförmåga, gestaltning m.m
Åh vad vi gillar stationer!

Skogsutfärd

Skogen är en väldigt populär plats både för barnen och lärarna. Barnen njuter av att få leka i skogen. Lärarna ser alla perfekta möjligheter med att öva matematiska färdigheter, språk, motorik och förstås naturvetenskap.
Hur kommer det sig att mellanmål alltid smakar bäst i skogen?

Kunskap är coolt!

Ledtråden till veckans grej var ”Första resan dit vargarna ylar på natten”. Det kom flera förslag av barnen på vad det skulle kunna handla om t.ex. fullmåne, måne och berg. Och visst snusade barnen på rätt svar då veckans grej idag handlade om den första månlandningen.
Visste ni att Sovjetunionen och USA tävlade om vem som skulle vara först på månen, och det var ju USA som var först då de sommaren 1969 skickade upp Apollo 11 med tre astronauter ombord. Fyra dygn tog det innan de var framme. Tv tittare över hela världen följde med deras resa.
Hoppas barnen berättar där hemma vad de lärt sig och hur astronauterna löste problemet med motorn när de skulle åka iväg från månen och motorn inte ville starta 😉
Vi gick också till barkplan för att mäta hur långa hopp vi skulle hoppa på månen. På månen hoppar man sex gånger längre än på jorden.

Temavecka om Rymden

Denna vecka har vi sjunkit in i rymdens atmosfär. I början av veckan handlade Veckans Grej om Solen. Barnen lärde sig bl.a att Solen är en stor stjärna, att det tar 8 minuter för solens strålar att nå jorden och att det är tack vare solen som det finns liv på jorden.
Veckan fortsatte med att prata om planeter. Vi gjorde ett solsystem där ett barn fick vara solen och alla andra planeter. Sedan cirklade ”planeterna” runt solen precis som på riktigt i solsystemet.
Barnen planerade en fantasiplanet genom att rita en ritning på papper och fundera vilka egenskaper planeten ska ha. Planeterna förverkligades med papier mache teknik och idag på fredag blev planeterna färdiga. Så småningom kommer de upp i korridoren tillsammans med rymdskeppens från förra veckan.

Rymdskepp

Vi har rymdtema på Rävarna och nånting som barnen önskade att vi ska göra under temat är att pyssla rymdskepp. I måndags var vi till biblioteket för att låna faktaböcker om rymden. Det fanns massor med information om rymdskepp i dem, men vi har även diskuterat om hur det är att bo ombord på ett rymdskepp. Hur sover och äter man om allting svävar i luften?
Barnen fick som uppgift att planera hurdant rymdskepp de ska pyssla och av vilka material. Från en ritningen är det lättare att senare i veckan förverkliga sin rymdraket.

Äppel peppel

Igår fick händerna och fingrarna jobba då barnen lärde sig att tova. Barnen övade på skillnaden mellan mjukt och hårt. Först fick barnen tova varsamt så att formen skulle hålla sig. Barnen fick föreställa sig att sig att ullbollen var en kattunge som man måste klappa försiktigt. Efter en stund när bollen blivit tillräckligt hård fick händerna jobba hårdare. En del barn tyckte det var ganska tungt att gnugga bollarna men resultatet blev väldigt fina äppel som nu hänger i vår tambur! 🍎🍏

Räven Rufus

Det här är vår allas kompis Rufus Räv. Han är en nyfiken räv som brukar ställa frågor åt barnen, och om man är ledsen, har hemlängtan eller är i behov av en kram finns Rufus alltid där🥰 Gosedjursräven har blivit väldigt populär bland barnen, men idag var han väldigt sjuk.. Han var med i doktorsleken och hade grym hosta och loppor😣 Tur var det två skickliga läkare som gjorde honom frisk igen!

Luftballongen om mig

Nu hänger luftballongerna i korridoren😊 Ett roligt pyssel där barnen först fick fundera på vad de är bra på, vad de blir glada av och vad de tycker om att leka med. Sen var det bara att rita och färglägga. Mycket att färglägga tyckte många. Vilken tur att vi då delade upp det på 2 dagar😉 När färgläggandet var klart fick barnen öva på att klippa längs sträcken och limma ihop ballongen.

En kul uppgift där vi fick lära känna barnen lite bättre och barnen varandra.

Välkommen till Rävarna

Jesss nu är vi igång! Välkommen alla barn och föräldrar till Rävarna!
Nu i början av höstterminen vill vi satsa på att bygga upp en fungerande grupp. Vi vill skapa en trygg atmosfär där alla ska trivas, våga vara sig själv och bli en del av gruppen.
Idag gjorde vi en gemensam bild där alla var med, både barn och vuxna.
Det här är vi, vi är Rävarna!