BLING BLING - teosluettelo

BLING BLING - valotaidetapahtuma 14.-17.11.2022

BLING,BLING - valotaidetta

TEOSLUETTELO

Sisääntuloaula

 
1.
Herkutteluherkkuja juhlaväen riemuksi
4.vsk. ja 5.vsk. 3D painotus

Keskiviikkona ja torstaina kokoontuvat kolmiulotteisen painotuksen 4/5 vuosikurssilaiset ovat suunnitelleet ja toteuttaneet 40-vuotis synttäreille sopivia mieleisiään juhlaherkkuja.

Työt on toteutettu paperimassatekniikalla ja maalattu guassiväreillä. Herkkujen koristeluun on käytetty erilaisia aineksia.

2. El Dorado- Kultainen kaupunkI
1C, 1D, 2EU

Kapalevy, puutikku, kangas, kultamaali, led valosarja

3. Puiden salainen yöelämä
3A, 3B

Kun yö saapuu, lumotun metsän puut heräävät eloon. Ne kannattelevat oksillaan aarteita – löydätkö ne?

 

Medialuokan käytävä

 
4.
Kokeellisia valomaalauksia
Kuviskurssi, eskarit
Kuvskurssi D, 1.–2.-luokkalaiset

Valomaalaus oli entuudestaan kaikille uusi tekniikka, joten työskentely oli molemmissa ryhmissä vapaata ja kokeilevaa. Ensin oppilaat maalasivat ja opettaja kuvasi, jotta kaikki saivat valomaalauksen toimintaperiaatteesta kiinni. Sitten halukkaat saivat kokeilla kuvaamista. Lopputuloksena nähdään muun muassa haamumaisia hahmoja, korvia, valopyörteitä, erilaisia viivoja ja hiiri. Halutessaan oppilaat saivat värjätä taskulamppujen valoa erilaisilla värikalvoilla.

Välivarasto

5. Apujoukot.
4.vsk ja 6.vsk. 3D painotus

Yhdessäoleminen, vuorovaikutustavat ja tottumukset ihmisten kesken joutuvat rajuun muutospaineeseen parin viime vuoden aikana, kun emme samalla tavalla kuin aikaisemmin kyenneet olemaan kanssakäymisessä toistemme kanssa. Samaan aikaan myös erilaiset globaalit ongelmat tiedostettiin yhä vahvemmin.

Tiistaina ja keskiviikkona kokoontuvat kolmiulotteisen painotuksen 4. ja 6. vuosikurssilaiset ovat suunnitelleet ja toteuttaneen robotti-yhteisön, josta löytyy erilaisia yksilöitä välittämään kommunikointia ja tuomaan apua ihmisten erilaisiin tarpeisiin.

 

Käytävä ja pukuhuoneet


6.
Kynttiläkuja

1a:n ja b:n kanssa mietittiin metsän eläimiä, jotka liikkuvat pimeällä. Painettiin ne PressPrint laatalla lyhtyihin.
2a:n ja b:n kanssa piirrettiin musteella ja tikulla mallikuvasta suden eri asentoja ja ilmeitä lyhtyihin.


7.
Aarrekammio
6A ja 6C

Neonväreissä hohtavat aarteet kertovat aarteiden omistajista! Tästä kammiosta löydät ystäviä, rakkaita lemmikkejä , arvokkaita harrastuksia, auringonkukkia, sammakoita, taidetta ja lautasellisen makkarakastiketta ja muusia.


8. Omat aarteet -maalaus
5AU, 4+5B kaksiulotteinen, 6B kaksiulotteinen ja 3CU

Oppilaat pohtivat, mitkä omat tavarat ovat heille erityisen tärkeitä ja arvokkaita, vaikka niillä ei olisi arvoa muille. Omat aarteet maalattiin neonväriguasseilla, jotka hohtavat UV-valossa.


9.
Arvokas aarrearkku
3D

Aarrearkkuun on koottu uv-valossa hohtavia aarteita, timantteja ja kultakolikoita symboloimaan oppilaille arvokkaita asioita, kuten perhe ja ystävät. Jokainen teki omia aarteitaan yhdessä rakennettuun arkkuun. Tekniikkana harjoiteltiin muun muassa origamin taittelua.

 

10. Hehkuvat hahmot menneisyydestä
Piirustus 1 ja piirustus 3

Pukuhuoneen kaappeja ovat käyttäneet lukuisat henkilöt aikojen saatossa. Kaappien entiset käyttäjät saivat näkyvän muodon, kun piirustusryhmäläiset ideoivat omat mielikuvansa menneisyyden hahmoista ja maalasivat ne näkyviksi nestemäisillä musteilla.

Kaapeista loistava valo saa yhteen kokoontuneet hahmot hehkumaan ja paljastaa pukuhuoneen salaisen historian.

 
11. Luonto valtaa tilan
Aku7

Valkoisesta paperista rakennettu installaatio, jossa luonto valtaa takaisin tilan ihmisiltä. Teoskokonaisuus on aikuisopiskelijoiden ryhmätyö.


12. Luurangot
3D

13. Mikrobit
5AU ja 3CU

Jokaisessa meissä elää valtavasti mikrobeja eli mikroskooppisen pieniä eliöitä, jotka auttavat meitä muun muassa saamaan tärkeitä aineita ravinnosta ja jotka suojaavat meitä allergioilta ja taudinaiheuttajilta. Tutkimme erilaisia mikrobeja ja teimme UV-valossa hohtavia mielikuvitusmikrobeja maalaamalla ja kollaasitekniikalla.


Iso Sali

14. Siirtokunta
Arkkitehtuuri -työpaja

Joukko rohkeita uudisraivaajia ja tutkijoita on asettunut asumaan laava-planeetalle. Ympäristön vaikeat olosuhteet ovat ohjanneet rakentamaan asumukset planeetan ainoaan mahdolliseen kiinteään paikkaan valtavien kivipaasien kylkeen. Siirtokunnasta löytyy kaikki tarvittava elämään vieraalla planeetalla.

15. Hello, World!
8H fysiikka Hatanpään peruskoulu

25 pikseliä. 
Yksi väri. 
Yksi viesti. 
Iänkaikkisesti?


16. Bioluminesenssi
Kolmiulotteinen työpaja

Bioluminesenssi tarkoittaa elävän organismin tuottamaa valoa ja säteilyä. Sitä esiintyy muun muassa joillain merenelävillä. Kolmiulotteisen työpajan oppilaat ideoivat ja toteuttivat yhdessä meduusan hahmoisen teoksen, jonka inspiraation lähteenä oli luonnossa esiintyvät valoa tuottavat olennot.


17. Puumajakylä
4-5 kolmiulotteinen painotus

Puumajojen pienoismalleja suunniteltaessa pohdittiin millaisen pesän kukakin haluaisi rakentaa itselleen puuhun. Vaikka jokaisella on oma yksityinen tilansa, naapuripuista löytyy kuitenkin kavereita, joille voi jutella tai vaikka poiketa riippusiltaa pitkin kylään. Pimeän tulen puiden oksilla riippuvat valonauhat sytytetään ja ne valaisevat hämäriä iltoja.


18.
Rakennukset keramiikasta
4-5 /3D -ryhmät

Keramiikkatalot suunniteltiin valaisemaan pimeneviä syysiltoja.
Avonaisista ikkunoista ja ovista voi nähdä lämmintä valonkajastusta, joka houkuttelee ja kutsuu luokseen.
Rakennusten muodot ja koko oli oppilaan itsensä päätettävissä, joten yhteisessä kylässämme näkyy niin majakoita kuin pieniä torppiakin.
Julkisivun pintakäsittelyssä oppilas sai korostaa rakennuksen kokonaisuutta ja yksityiskohtia nestemäisillä tusseilla, huopakynillä, puuväreillä ja glitterillä. Näin jokaisesta rakennuksesta tuli aivan omanlaisensa ja yhdessä ne muodostavat salaperäisen sekä lystikkään kyläkokonaisuuden


19.
Keraamiset lyhdyt
Keramikkatyöpaja

Keramiikkatyöpajassa tehtiin lyhtyjä useilla erilaisilla tekniikoilla. Lyhtyjä tehtiin muun muassa käyttämällä eri muotoisia astioita apumuotteina, leikkaamalla levytekniikalla rakennettuihin seinämiin aukkoja sekä liittämällä erilaisia muotoja ilmavasti toisiinsa.

 
20.
Oravan stoori
Sarjakuvatyöpaja

Käpyvalojen innoittama yhteissarjakuva. Sarjakuva on ryhmän yhdessä käsikirjoittama ja kukin ryhmäläinen on toteuttanut neljä valitsemaansa ruutua kokonaisuudesta.


21. Mikä on arvokasta?

Maalausryhmät 1-3 pohtivat pienissä ryhmissä arvoja. Pohdinnoista syntyi luonnoksia, joiden pohjalta suunniteltiin ja toteutettiin suurikokoiset banderollimaalaukset.


22. Metsän väen valojuhlat
4+5D ja 4+5Db

Maahiset, menninkäiset, tontut, keijut ja jumalolennot. Metsän väki kerääntyy öiseen juhlaan tanssimaan yhdessä. Viittojen, mekkojen ja hameiden värikkäiden kankaiden avulla on helppo piiloutua uteliaiden ihmisten katseilta. 


23. Kulkue
Eskarit, 2F, 3A,B,D,  4+5D ja 4+5Db ja kuviskurssilaiset,
5AU, 4+5B kaksiulotteinen, 6B kaksiulotteinen

40-vuotiaan kuvataidekoulun kunniaksi monenlaiset siluettihahmot marssivat, ryömivät, pyörivät, lentävät ja uivat yhdessä juhlakulkueessa.


24. Avaruusraketit
3C
Matkalla muihin maailmoihin kotina toimii oma raketti. 


25.
Ilotulituslaatikot
6A ja 6C

Pienet mustat laatikot kätkevät sisäänsä valoa, joka purkautuu ulos laatikon pintaan tehdyistä kolosista. Kuvioiden inspiraatioina toimivat moninaiset ilotulitteiden kuviot, niin oikeat kuin keksitytkin.


26. Avaruuden Bling bling
4-5 media ja 6B

Digitaaliset maalaukset vievät meidät kaukaisiin galakseihin ja vieraisiin tähtisumuihin.

Sukella mukaan avaruuden imuun ja näe itse maailmankaikkeus, vaihtoehtoinen Saturnus ja Maapallon kokoinen meteoriitti sekä kuule siniset Jupiterin linnut!


27. Jouluvalot-lyhytelokuva

Liikkuva kuva 1
Ryhmä teki yhdessä lyhytelokuvan, joka pohjautuu Hatanpään yläkoulun oppilaan Ronja Tootsin samannimiseen sanataidetekstiin.

28. Pieniä harjoituksia paperista
AKU9

Aikuisopiskelijoiden ryhmätöinä tekemiä installaatioita paperista.


29. Valo-sarjakuvat
Keskiviikon syventävä sarjakuvaryhmä

Saimme Hatanpään yläkoulun oppilailta valo-aiheisia sanataidetekstejä, joiden pohjalta sarjakuvaryhmän oppilaat käsikirjoittivat ja piirsivät sarjakuvia. Sanataidetekstien tunnelma pyrittiin välittämään sarjakuvan keinoin.


30. Majoja
2C

Risut, rautalanka, maalarinteippi, naru, valo