7.2 Yleisopetuksessa opiskelevien oppilasarviointi

Yleisopetuksessa opiskelevien oppilasarviointi

Maahanmuuttajalapsille laaditaan oppimissuunnitelma yhteistyössä oppilaan huoltajan kanssa. Oppimissuunnitelmaan kirjataan oppilaan aikaisempi kouluhistoria, lähtötaso ja henkilökohtaiset oppimistavoitteet eri oppiaineissa sekä opetusjärjestelyt, kuten tukiopetuksen järjestäminen eri aineissa, suomi toisena kielenä opetus sekä muut oppilasta koskevat opetusjärjestelyt. Koulu toimii yhteistyössä maahanmuuttajaoppilaiden huoltajien kanssa niin, että huoltajilla on mahdollisuus tutustua suomalaiseen koulujärjestelmään ja koulukulttuuriin sekä opetussuunnitelmaan ja arviointiperusteisiin.

Maahanmuuttajaoppilaalle opetetaan suomen kielen ja kirjallisuuden sijasta suomi toisena kielenä oppimäärä, jos hänen suomen kielen taitonsa jollakin kielitaidon osa-alueella ei ole suomea äidinkielenään puhuvan tasoinen. Suomen kieli arvioidaan joko suomi toisena kielenä tai suomen kieli ja kirjallisuus –oppimäärän mukaan sen mukaisesti, mitä opiskeltavasta oppimäärästä on oppilaan osalta päätetty.

Maahanmuuttajaoppilaiden eri oppiaineiden arvioinnissa lähtökohtana on oppilaan vähitellen kehittyvä kielitaito. Suomen kielen mahdollisia puutteita pyritään vähentämään monipuolisilla, joustavilla ja oppilaan tilanteeseen sovitetuilla arviointimenetelmillä. Arvioinnissa otetaan huomioon oppilaan tausta, kuten oppilaan oppimishistoria, kasvatus- ja opetusperinteet sekä oppilaan kieli- ja kulttuuritausta. Oppilaan arvioinnissa on käytettävä monipuolisia, joustavia ja oppilaan tilanteeseen sovitettuja arviointimenetelmiä, jotta oppilas kykenee osoittamaan osaamisensa
suomen kielen taitojen puutteista huolimatta. Oppilas, joka ei puutteellisen kielitaidon vuoksi voi suorittaa koko vuosiluokan oppimäärää, voidaan siirtää seuraavalle vuosiluokalle, jos oppilaan opettajat ja rehtori katsovat, että hänellä on valmiuksia selviytyä seuraavan vuosiluokan tavoitteista.

Päättöarvioinnissa otetaan huomioon kielitaidon kaikki osa-alueet (puhuminen, ymmärtäminen, kirjoittaminen). Kielen osaamisen taso yhdeksännellä luokalla arvosanalle 8 on taitotasokuvaus-asteikon mukaan B1.1.-B1.2.

Maahanmuuttajien äidinkieli –oppimäärä arvostellaan numerolla päättötodistukseen, mikäli oppilas on opiskellut sitä vuosiluokkien 7-9 aikana vähintään kaksi vuosiviikkotuntia. Muussa tapauksessa se arvioidaan merkinnällä ”hyväksytty”. Samaa kieltä ei voida arvioida sekä vieraana että äidinkielenä. Jos oppilas on opiskellut
maahanmuuttajien äidinkieli – oppimäärän mukaisesti, todistukseen merkitään, mitä kieltä hän on opiskellut.

Maahanmuuttajien todistuksessa käytetään sanallista arviointia vuosiluokilla 1-3. Vuosiluokilla 4-9 oppilasarvioinnissa käytetään numeroarvostelua, jota voidaan täydentää sanallisella arvioinnilla. Puutteellisen suomen kielen taidon vuoksi oppiaineita voidaan aluksi arvioida osallistumismerkinnällä.