7. luokka

Oppilaanohjauksen opetuksen tavoitteet sekä niihin liittyvät sisältöalueet ja laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet vuosiluokalla 7

Seuraavassa tekstiosiossa viittataan sisältöalueisiin (S) ja laaja-alaisen oppimisen alueisiin (L), jotka on esitetty opetussuunnitelman perusteissa.

T1 Osallisuus ja aktiivinen toiminta (S1, S2, L3, L7)

Oppilas muodostaa kokonaiskäsityksen 7. vuosiluokan ja yläkoulun toimintatavoista ja opiskeluympäristöstä. Hän tutustuu uuteen kouluympäristöönsä ja sen erilaisiin ryhmiin, esimerkiksi oppilaskuntaan, tarvittaessa aikuisen tuella. Oppilaanohjauksessa harjoitellaan toimimaan itsenäisesti ja ottamaan vastuuta opiskelusta ja tekemistään valinnoista. Oppilaanohjauksessa tuetaan oppilaiden luottavaista suhtautumista tulevaisuuteen.

Oppilas harjoittelee suunnittelemaan opiskeluitaan ja seuraamaan niiden vaikutuksia eri oppiaineissa ja elämänhallintataidoissa. Hän harjoittelee ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan huolehtimalla opiskeluarjestaan koulun henkilökunnan ja kodin tuella. Oppilaanohjauksen tunneilla sekä tarvittaessa ohjauskeskusteluissa oppilaan kanssa harjoitellaan tekemään opintoihin, kuten esim. valinnaisaineisiin, liittyviä valintoja. Opintojen etenemistä seurataan yhdessä oppilaan, opettajien, luokanvalvojan ja huoltajan kanssa.

T2 Oppimaan oppimisen taidot (S1, L1)

Tavoitteena on, että oppilas tunnistaa hänelle ominaiset oppimistyylit ja kehittää sekä opiskelu- että oppimaan oppimisen taitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä.

Oppilasta ohjataan löytämään ja hyödyntämään hänelle sopivia yleisiä opiskelumenetelmiä toiminnallisesti, oppilasta ja ryhmää aktivoiden ja yhdessä muiden kanssa. Oppiainekohtaisia opiskelutaitoja harjoitellaan kyseisissä oppiaineissa, ja tavoitteena on, että oppilas löytää hänelle kuhunkin aineeseen parhaiten sopivat opiskelutaidot.

Oppimisen taitoihin kuuluu myös, että oppilas harjaantuu tekemään havaintoja ja hakemaan, arvioimaan, muokkaamaan, tuottamaan sekä jakamaan tietoa ja ideoita eri kanavia käyttäen sekä oppiainerajoja ylittäen. Häntä ohjataan pohtimaan asioita eri näkökulmista ja olemaan avoin uusille ratkaisuille.

T3/T4 Elinikäinen oppiminen ja Itsetuntemus (S1, S2, L1, L3)

Tavoitteena on, että oppilas osaa arvioida osaamistaan, tunnistaa ja hyödyntää omia taitojaan ja vahvuuksiaan sekä kehittää kykyään tunnistaa omia oppimiskohteitaan. Oppilas osaa myös tarvittaessa muuttaa suunnitelmiaan ja toimintamallejaan.

Oppilaanohjauksen tunneilla sekä ohjauksessa tarkastellaan oppilaan taitoja ja vahvuuksia kiinnostuksen kohteiden, kykyjen ja harjoiteltavien taitojen avulla (esimerkiksi oppiaineiden ja harrastusten kautta). Oppilasta ohjataan tarkastelemaan erilaisia ja vaihtoehtoisia valintoja laajasti ja ennakkoluulottomasti.

Oppilaan itsetuntemusta ja itsearviointitaitoja kehitetään. Menetelminä voidaan käyttää esimerkiksi erilaisia itsetuntemusta kartoittavia tehtäviä sekä havainnointia. Itsetuntemusta ja itsearviointitaitoja pohditaan ja käydään läpi sekä oppitunneilla että ohjaustilanteissa.

T5 Tavoitteiden asettaminen (S2, S5, L1, L3)

Oppilas harjoittelee suunnittelemaan opiskeluaan ja seuraamaan tekemiensä valintojen ja työskentelynsä toteutumista oppiaineissa ja elämänhallintataidoissa. Hän oppii asettamaan itselleen sekä pitkän että lyhyen aikavälin tavoitteita opiskelunsa suhteen sekä arvioimaan niiden toteutumista.

Oppilaanohjauksessa tutustutaan ja harjoitellaan yhdessä käyttämään sähköisiä ohjauspalveluita. Oppilaan opiskelun, elämänhallinnan ja tulevaisuuden suunnittelun taitojen kehittyminen on jatkumo ja se alkaa itsetuntemuksen sekä oppilaan omien taitojen ja kykyjen tunnistamisesta.

T6/T7: Työelämään suuntautuva oppiminen (S2, S3, S4, S5, L4, L5, L6, L7)

Seitsemännellä luokalla on keskeistä auttaa oppilasta koulutyön kautta ymmärtämään työn merkitys oman elämän ja yhteiskunnan kannalta. Hän oppii tunnistamaan eri oppiaineiden merkityksen jatko-opintojen ja työelämässä tarvittavan osaamisen kannalta. Oppilaanohjauksen lisäksi työelämän ja koulun oppiaineiden välisiä konkreettisia yhteyksiä pyritään vahvistamaan kunkin oppiaineen sisällä esimerkiksi vierailujen kautta.

Tavoitteen toteutumista edistetään koulun työelämään tutustumispäivällä sekä koulu- ja yritysvierailuin. Näiden tutustumisten yhteydessä oppilas saa konkreettista kuvaa työelämässä toimimisesta. Työelämään tutustumisjakson jälkeen oppilaan kanssa käydään läpi saatuja kokemuksia esimerkiksi urasuunnittelun kannalta.

T8/T9: Koulutus- ja työelämätiedon hyödyntäminen omassa urasuunnittelussa (S2, S3, S4, S5, L4, L5, L6)

Oppilaan koulutus- ja työelämätietous perustuu hänen elämänhistoriaansa ja aikaisemmin saamiinsa kokemuksiin ja taitoihin. Itsetunto sekä tieto itsestä ja mahdollisuuksista luovat pohjaa realistiselle tulevaisuudensuunnittelulle. Työelämätietouden omakohtainen kartuttaminen alkaa seitsemännellä luokalla oppilaan käydessä tutustumassa huoltajansa tai lähipiirinsä ammattiin yhden päivän työelämään tutustumisjaksolla. Tet-jakson kokemuksia pohditaan yhdessä tunneilla, ryhmä- tai ohjauskeskusteluissa.

Oppilas opettelee hankkimaan tietoa eri kanavista, kuten esimerkiksi tietoverkoista ja muusta mediasta. Häntä ohjataan tarkastelemaan löytämäänsä tietoa kriittisesti.

Tiedon muodostamista ja soveltamista harjoitellaan sekä perinteisesti että esimerkiksi erilaisten oppimis- ja tiedon jakamisen alustojen avulla.

T10: Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys (S4, S5, L2)

Oppilas tunnistaa oma kulttuuritaustansa, sen merkityksen sekä vaikutuksen omaan ajatteluunsa. Kulttuurienvälisissä kohtaamisissa ja yhteistyötilanteissa toimimiseen opitaan paikallisten edustajien ja kontaktien avulla esimerkiksi vierailujen ja yhteistyön myötä.