Opetus erityisissä tilanteissa

Perusopetuksen järjestäminen muualla kuin koulussa

Oppilaan opetuksen järjestäminen ja oppilaan tarvitsema tuki edellyttää erityistä pohdintaa esimerkiksi oppilaan sairastuessa vakavasti tai vaikeassa elämäntilanteessa. Perusopetusta voidaan tällöin järjestää muun muassa kotona, sairaalaopetuksena, koulukodissa, vastaanottokodissa tai -keskuksessa taikka vankilassa tai muussa rangaistuslaitoksessa annettavana opetuksena.

Opetuksen järjestäminen kotiin
Opetus voidaan poikkeuksellisesti järjestää kotiin esimerkiksi vaikean sairauden vuoksi, jolloin oppilas säilyy koulun kirjoilla ja on oikeutettu koulun etuihin, esimerkiksi oppilashuoltoon.

Kotiopetus
Kotiopetus tarkoittaa sitä, että oppilas eroaa koulusta ja koti huolehtii hänen opetuksestaan. Koulu huolehtii vain arvioinnista.

Lastensuojeluun liittyvä perusopetus

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten opetuksesta vastaa se kunta, johon lapsi on sijoitettu. Lastensuojelulaitokseen sijoitetun oppilaan opetuksesta vastaa laitoksessa toimiva koulu, jos laitoksella on opetuksen järjestämislupa. Lastensuojelulain perusteella sijoitettujen oppilaiden kotikunnalle on säädetty velvollisuus maksaa kotikuntakorvaus. Oppivelvollisuusikäisten vankilaopetuksesta vastaa se kunta, jossa vankila sijaitsee.

Perusopetus muussa kuin kunnan koulussa

Kunta voi osoittaa oppilaan lähikouluksi sopimuksen mukaisesti oman kunnan koulun sijasta myös toisen kunnan koulun, sellaisen yksityisen yhteisön tai säätiön ylläpitämän koulun, jolla on opetuksen järjestämislupa, tai valtion koulun. Tällöin kunta sitoutuu järjestämään ja kustantamaan koulumatkakuljetuksen.

Perusopetus sairaalakoulussa

Sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään sairaalassa potilaana olevalle oppilaalle opetusta siinä määrin kuin se oppilaan terveys huomioon ottaen on mahdollista. Hoidosta vastaavan sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään myös muulle erikoissairaanhoidossa olevalle oppivelvolliselle oppilaalle opetusta ja tukea siinä määrin kuin se hänen terveytensä, pedagogiset erityistarpeensa ja erikoissairaanhoidon hoidolliset ja kuntoutukselliset toimenpiteet huomioon ottaen on perusteltua, jos opetuksen järjestäminen muutoin ei ole perusopetuslain tai muun lain mukaisista tukitoimista huolimatta oppilaan edun mukaista. Myös kunta, jossa on erikoissairaanhoidon muu toimintayksikkö, voi järjestää opetusta erikoissairaanhoidossa olevalle oppilaalle.

Erikoissairaanhoidossa olevan oppilaan opetuksessa yhdistyvät oppimista ja koulunkäyntiä ylläpitävä sekä oppilaan hoitotavoitteita tukeva kokonaiskuntoutuksellinen tavoite. Oppilaan opetuksen järjestäjä ja sairaalan sijaintikunta sopivat ja järjestävät moniammatillisessa yhteistyössä siirtymisen kannalta välttämättömän tuen sairaalaopetukseen tai sieltä takaisin omaan kouluun siirtyvälle oppilaalle. Sairaalaopetuksessa voidaan hyödyntää myös etäyhteyksien kautta tapahtuvaa opetusta. Oppilaan kotikunta on velvollinen maksamaan kotikuntakorvauksen sairaalakoulussa olevista oppilaista.

SAIRAALAOPETUS
Lapin keskussairaalassa toimivassa Rovaniemen sairaalakoulussa tarjotaan opetusta Lapin sairaanhoitopiirin kuntien ja muun maakunnan peruskouluikäisille oppilaille.

Esi- ja peruskouluikäinen oppilas on oikeutettu sairaalaopetuspaikkaan, kun hänet on otettu potilaaksi osastolle erikoissairaanhoidon piiriin. Myös erikoissairaanhoidon avohoidossa olevalla oppilaalla on mahdollisuus hakeutua sairaalaopetukseen. Avo-opetuspaikalle haetaan erillisellä hakulomakkeella ja valmistelun oppilasvalinnasta sairaalaopetukseen tekee moniammatillinen työryhmä, jossa on sairaalaopetuksen lisäksi edustaja(t) hoitavalta taholta. Rovaniemen Sairaalakoulun rehtori tekee PoL 18§:n mukaisen päätöksen sairaalaopetuspaikasta joko hoitosuunitelman (osastolta tulevat oppilaat) tai koulusopimuksen (avo-oppilaat) perusteella.

Sairaalaopetuksen aikana oppilaat säilyvät omien lähikoulujensa oppilaina ja noudattavat siten näiden opetussuunnitemaa tai soveltuvasti Rovaniemen kaupungin opetussuunnitelmaa ja Rovaniemen Sairaalakoulun vuosisuunnitelmaa.

Sairaalaopetuksen toimintakulttuuri
Sairaalaopetuksen tavoitteena on vastata oppilaan yksilöllisiin, kasvatuksellisiin ja opetuksellisiin tarpeisiin. Opiskelun tavoitteet laaditaan yhdessä oppilaan kanssa. Rovaniemen Sairaalakoulun toiminta-ajatus ohjaa pitkälle arkipäivän toimintaa: Sairaalaopetusta tarvitsevalle oppilaalle luodaan koulutuksellisia mahdollisuuksia ja haasteita nousta huomispäivän selviytyjäksi suhteessa itseensä, taitoihinsa ja jopa tulevaisuuteensa.

Sairaalaopetus on osa lapsen ja nuoren kokonaiskuntoutusta, jota tehdään yhteistyössä hoitohenkilöstön kanssa. Opetuksen tavoitteet määritellään aina yksilöllisesti ja niitä tarkennetaan säännöllisesti, koska oppilaiden kunto, terveydentila ja hoitoaika vaihtelevat.

Sairaalaopetuksen keskeiset toimintaperiaatteet
Oppilaat noudattavat sairaalaopetuksessa pääasiassa ja mahdollisuuksien mukaan oman koulunsa opetussuunitelmaa. Heille laaditaan tarvittaessa henkilökohtainen oppimissuunnitelma jäsentämään opiskelua ja helpottamaan myöhempää paluuta omaan kouluun. Oppilaan yksilölliset tarpeet oppimisen ja koulunkäynnin tuessa otetaan huomioon. Sairaalakoulujakson aikainen sairaalaopettaja vastaa oppilaan opetuksen käytännön järjestelyistä sekä oppilaan pedagogisten asiakirjojen laadinnasta ja päivittämisestä yhteistyössä oppilaan oman koulun kanssa.

Sairaalaopetuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä oppilaiden huoltajien, lähettävien ja vastaanottavien koulujen, sairaalahenkilöstön, kuntien, kasvatus- ja perheneuvoloiden, ammatillisten perhekotien sekä kuntien sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Yhteistyötä tehdään niin tulovaiheessa, opintojen aikana kuin paluuvaiheessakin.

Oppilaan viikoittainen tuntimäärä on oppilaan oman lähikoulun opetussuunnitelman tai Rovaniemen kaupungin opetussuunnitelman ja valtioneuvoston tuntijakoasetuksen mukainen. Mikäli oppilaan terveydentila vaatii, voi koulupäivä poiketa edellisestä terveydentilaan perustuen (PoL 18§, 3. mom). Koulukuntoisuuden määrittely tapahtuu yhteistyössä hoidon kanssa.


Oppilashuolto sairaalaopetuksessa
Sairaalaopetuksen oppilaat ovat sairaalan eri osastoilla hoidossa tai tutkimuksissa olevia lapsia tai nuoria. Sairaalakoulun oppilashuoltoryhmän muodostavat sairaalaopettajat ja hoitohenkilöstö. Oppilashuoltoryhmän kokouksia vastaavat palaverit ja neuvottelut osastoilla (mukana voi olla ylilääkäri, osastonlääkäri, sairaanhoitajat, psykologi, sosiaalityöntekijä ja toimintaterapeutti).

Osasto-oppilaiden oppilashuollollinen tuki tulee luonnollisesti sairaalan kautta. Avo-oppilaiden osalta palvelut tulevat sairaalan poliklinikoiden ja sairaalaopetuksen henkilöstön yhteistyönä.

Oppilaan opiskelu sairaalaopetuksessa voidaan jakaa oppilashuollon näkökulmasta kolmeen vaiheeseen:

Tulo sairaalaopetukseen
Tässä ensimmäisessä nivelvaiheessa sairaalaopettaja ottaa yhteyttä oppilaan omaan kouluun, huoltajaan ja hoitohenkilöstöön oppilaan oppimistilanteen kartoittamiseksi ja opetuksen järjestämiseksi sairaalaopetuksessa. Yhteistyö oppilaan oman koulun edustajien kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Mahdollisia yhteistyökumppaneita omassa koulussa ovat luokan- ja aineenopettajat, luokanvalvojat, erityisopettajat, oppilaanohjaajat, kouluterveydenhoitajat, kuraattorit, koulupsykologit ja rehtorit. Lisäksi yhteistyötä tehdään oppilaan kotikunnan sosiaali- ja terveystoimen ammattilaisten kanssa. Huoltajat ja oppilas käyvät Sairaalakoulussa tutustumassa ja tulohaastattelussa. Myös hoitohenkilöstön kanssa vaihdetaan vielä tietoja oppilaasta.

Opiskelu sairaalaopetuksessa
Sairaalaopettajat tekevät opiskeluaikana yhteistyötä oppilaan oman koulun kanssa. Yhteydenpitoa helpottaa oppilaan omasta koulusta nimetty yhteyshenkilö, joka voi olla esimerkiksi luokanopettaja, luokanvalvoja, erityisopettaja tai oppilaanohjaaja. Yhteyshenkilölle on tarpeellista nimetä myös varahenkilö.

Huoltajien kanssa pidetään yhteyttä puhelimitse sekä tavaten kouluneuvotteluissa Sairaalakoululla ja hoitoneuvotteluissa osastoilla ja poliklinikoilla.

Paluu sairaalaopetuksesta
Siirtyminen sairaalaopetuksesta vastaanottavaan kouluun on oppilashuollollisesti katsottuna tämän opinpolun toinen siirtymävaihe. Koulu voi olla oppilaan aikaisempi koulu tai jokin muu oppilaitos tai luokka. Paikka mietitään yhdessä huoltajan, oman koulun ja hoitohenkilökunnan kanssa. Paluuvaihe on erityisen tärkeä tiedonsiirron kannalta. Oppilaalle tehty oppimissuunnitelma siirretään paluupalaverissa vastaanottavalle koululle. Palaverissa ovat läsnä tarpeen mukaan oppilas, huoltaja, vastaanottavan koulun edustus, sairaalaopettaja ja lapsen tai nuoren omahoitaja. Tarvittaessa sairaalaopettaja tai koulunkäynninohjaaja/vastuuhoitaja on oppilaan mukana tukemassa oppilasta kouluympäristöön sopeutumisessa sekä konsultoimassa opettajia ja muuta henkilöstöä.
Erityisesti siirtymävaiheissa, eli Sairaalakouluun tulo- ja sieltä lähtövaiheissa, korostuu oppilaan oman koulun oppilashuoltotyö sekä yhteistyö Sairaalakoulun kanssa. Tiedonsiirto molemmissa vaiheissa on tärkeää.

Arviointi sairaalaopetuksessa
Sairaalaopetuksen jakson pituudesta riippuen arviointi tehdään pääsääntöisesti Sairaalakoulussa. Perusopetuksen päättötodistus annetaan omasta lähikoulusta Sairaalakoulusta saatujen tietojen perusteella. Oppilaan arvioinnista keskustellaan sekä koulu- että joskus myös hoitoneuvotteluissa. Todistuksien osalta sanallista arviointia käytetään sairaalaopetuksessa viidenteen vuosiluokkaan saakka. Arviointi suoritetaan Rovaniemen kaupungin todistusten pohjalta.

Itsearviointitaitojen kehittämisen tarkoituksena on tukea oppilaan itsetuntemuksen kasvua ja opiskelutaitojen kehittymistä. Tavoitteena on, että oppilaan itsetunto ja myönteinen minäkuva oppijana sekä osallisuuden tunne vahvistuvat. Oppilas tekee sairaalaopetuksessa itsearviointia keskuteluissaan opettajan kanssa sekä toteuttamalla monipuolisesti itsearviointia muun muassa itsearviointilomakkeiden avulla. Oppilas asettaa tavoitteita opiskelulleen ja arvioi niiden toteutumista viikoittain. Oppilas arvioi omaa työskentelyään myös kouluneuvotteluissa.





SIIRTYMÄVAIHEET SAIRAALAOPETUKSESSA

Tulovaihe
  • pedagoginen kartoitus koulutilanteesta
  • selvitys oppilaan kouluhistoriasta
  • tuloneuvottelun järjestäminen
  • yhteistyön rakentaminen lähikouluun päin: lähikoulun kuuleminen ja tukeminen
  • huoltajien ja koulujen välisen asenneilmaston selvittäminen
  • mahdollisuus pedagogisiin interventioihin: tuki- ja arviointijaksot, vierailut lähikoulussa

Yhteistyö kotikoulun kanssa

  • riittävä yhteydenpito
  • lähikoulun tietojen päivittäminen
  • mikäli tilanne ennen sairaalaopetusjaksoa on ollut tulehtunut, tilanteen ja ongelmien työstäminen

Kuntouttava/korjaava opetus
  • koulunkäyntiin liittyvien ongelmien korjaaminen
  • koulunkäyntiä ylläpitävä opetus
  • arviointityö
  • sosiaalisen, emotionaalisen ja kognitiivisen kehityksen tukeminen

Yhteistyö huoltajien kanssa
  • huoltajien tukeminen ottamaan vastuu lapsensa koulunkäynnistä sekä kehityksestä
  • huoltajien ymmärryksen lisääminen koulun realiteeteista ja vaatimuksista / oman lapsen kouluongelmista ja pärjäävyydestä
  • kodin ja koulun ilmapiirin työstäminen avoimeksi ja luottamukselliseksi, toimintatapojen luominen

Paluuvaihe
  • siirtymään valmistaudutaan hyvissä ajoin
  • siirtymä on riittävän pitkä, keskimäärin 4 - 8 viikkoa, oppilas siirtyy asteittain omaan kouluun
  • siirtymä sisältää riittävät ja perustellut tukitoimet, jotka toteutuvat
  • lähikoulun edustaja vierailee Sairaalakoulussa
  • Sairaalakoulun oma opettaja saattaa oppilaan lähikouluun mahdollisesti yhdessä omahoitajan kanssa
  • siirtymän tukitoimet ja vastuuhenkilöt kirjataan ja dokumentoidaan
  • siirtymän positiivista merkitystä korostetaan, oppilaan itsetunnon tukeminen
  • oppilaalle järjestetään läksiäiset
  • mahdollisuus joustavasti räätälöidä oppilaan koulujatko uudelleen, mikäli suunniteltu jatko osoittautuu oppilaalle sopimattomaksi

Seurantavaihe
  • Sairaalakoulu seuraa oppilaan lähikouluun integroitumista riittävän pitkään
  • seurantatoimenpiteet ja vastuualueet ovat selkeät ja tiedossa kaikilla osapuolilla
  • järjestetään seurantaneuvottelu
  • seurantatutkimus
  • mahdollisuus pedagogisiin interventioihin siirtymän jälkeen: vierailu lähikoulussa, mahdollisuus ottaa oppilas uudelle polikliniselle tutkimusjaksolle, lähikoulun mahdollinen koulutus ja ohjaus
  • erityispäätösten ja asiakirjojen työstäminen lähikoulun kanssa