Joustava perusopetus

Joustava perusopetus Sodankylässä

JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN TAVOITTEET JA TOIMINTA

Joustava perusopetus on tarkoitettu pääsääntöisesti 8. ja 9. luokan oppilaille, jotka ovat vaarassa jäädä vaille peruskoulun päättötodistusta esimerkiksi alisuoriutumisen ja koulumotivaation puutteen vuoksi. Joustavaan perusopetukseen valitun oppilaan tavoitteena on saada peruskoulun päättötodistus ja jatko-opintokelpoisuus sekä oppia kantamaan vastuuta omasta toiminnastaan. Joustavaan perusopetukseen hakeutuvalla on oltava peruskoulua jäljellä vähintään yksi vuosi ja hänen on oltava motivoitunut ja hyödyttävä toiminnallisista työtavoista. Poikkeuksellisesti toimintaan voidaan ottaa myös erityistä tukea saava oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan joustavan perusopetuksen toiminnassa käytettävää opetussuunnitelmaa ja järjestelyä voidaan kokonaisuutena pitää oppilaan edun mukaisena

Opetuksesta ja ohjauksesta vastaavat erityisopettaja tai muu joustavaan perusopetukseen nimetty opettaja, kuraattori ja opinto-ohjaaja koulun toimintakulttuurin mukaisesti yhteistyötä tehden. Työryhmää voidaan täydentää koulukohtaisesti. Joustavassa perusopetuksessa tehdään yhteistyötä Sodankylän työnantajien ja nuorten parissa toimivien järjestöjen sekä kunnan nuorisotyön kanssa. Tiivis yhteydenpito koulun ja kodin välillä kuuluu joustavaan perusopetukseen.

Joustavaan perusopetukseen hakeudutaan huoltajan täyttämällä hakulomakkeella, jonka liitteeksi tarvitaan oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa määritellyn monialaisen asiantuntijaryhmän lausunto joko kirjallisesti tai suullisesti. Hakijan haastattelee koulun rehtori sekä opetuksesta ja ohjauksesta vastaava työryhmä. Oppilasvalinnasta tehdään hallintopäätös.

Joustavaan perusopetukseen valitulle oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tai tarkistetaan hänelle jo aiemmin laadittua oppimissuunnitelmaa. Suunnitelmassa kuvataan oppilaan joustavan perusopetuksen järjestäminen koulussa ja muissa oppimisympäristöissä, monialainen yhteistyö, tarvittavat tuki- ja neuvontapalvelut sekä toiminnan seuranta. Joustavan perusopetuksen oppilas voi saada tarvitsemaansa yleistä tai tehostettua tukea. Mikäli oppilaalle on tehty päätös erityisen tuen antamisesta, joustavan perusopetuksen toteuttaminen kuvataan vastaavalla tavalla henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa. Jos joustavan perusopetuksen toiminta päättyy yksittäisen oppilaan kohdalla ennen perusopetuksen päättymistä, tehdään siitä hallintopäätös.

 

 

 

 

 

Joustavan perusopetuksen opetusmenetelmät

Koulun toimintatapoja ja opetusmenetelmiä kehitetään niin, että ne vastaavat joustavaan perusopetukseen valittujen oppilaiden yksilöllisiä tarpeita. Erityistä huomiota kiinnitetään työmuotoihin, joilla lisätään oppilaiden osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta kouluyhteisössä sekä vahvistetaan huoltajien ja kaikkien joustavassa perusopetuksessa työskentelevien yhteistä kasvatustyötä. Opetuksessa painotetaan toiminnallisia ja työpainotteisia opiskelumenetelmiä.

Joustavan perusopetuksen järjestäminen

Joustava perusopetus järjestetään pienryhmämuotoisesti koulussa, työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä moniammatillista yhteistyötä sekä tuki- ja neuvontapalveluita käyttäen. Opettajan lisäksi toimintaan osallistuu nuorten sosiaalisen kasvun tukemiseen, perheiden kanssa tehtävään yhteistyöhön sekä muuhun tuki- ja neuvontatyöhön perehtynyt, opetuksen järjestäjän nimeämä ammattilainen. Opetusta voidaan tarvittaessa antaa osittain myös muun opetusryhmän yhteydessä.

Ohjattu opiskelu työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä

Opetus toteutetaan lähiopetuksena koulussa sekä ohjattuna opiskeluna työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä. Opiskelu koulun ulkopuolella on oleellinen osa joustavaa perusopetusta. Näiden jaksojen aikana oppilailla on oikeus opettajan antamaan ohjaukseen ja opetukseen. Oppilaille annetaan opetussuunnitelman mukaisia oppimistehtäviä. Suoriutuminen oppimistehtävistä otetaan huomioon oppilaan arvioinnissa. Työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä oppilaiden kanssa työskentelevä henkilöstö tulee perehdyttää työturvallisuuteen, tietosuojaan ja salassapitoon liittyviin sekä muihin tarvittaviin säädöksiin.