Sari Hekkanen-Olervo: Job shadowing Kufsteinissa, Itävallassa 14. - 18.1.2019

Matkapäiväkirja

Perjantai 18.1.2019

Viimeinen aamu Kufsteinissa. Menin koululle jo hyvissä ajoin puoli kahdeksan maissa. Hetken jouduin odottamaan, että joku opettaja menee sisään opehuoneeseen, ovi on koko ajan lukossa. Minulla oli sovittu tapaaminen rehtorin kanssa klo 8.15. Kahvin lisäksi tarjolla oli perinteinen itävaltalainen leivonnainen (Faschingskrapfen). Se oli munkin näköinen ja sen sisällä oli aprikoosihilloa. Päällä oli runsaasti tomusokeria. Koulussa on sekä rehtori että "hallintohenkilö". Hallintohenkilö vastaa ehkä virka-apulaisrehtoria. Näin isossa koulussa (36 luokkaa) rehtorin ei tarvitse opettaa lainkaan. Hallintohenkilön opetustuntien määrä riippuu myös opetusryhmien määrästä. Tässä koulussa hänellä on 20 % vastaavan opettajan tunneista. Rehtori hoitaa kokonaissuunnittelun ja yhteydenpidon opettajiin, vanhempiin ja oppilaisiin. Hallintohenkilön vastuulla on mm. sijaisuuksien järjestäminen, opetusryhmien luokkatilojen ja koetilojen organisointi sekä opettajien tuntikertymien laskeminen. Kun opettajia on 80, poissaoloja on käytännössä joka päivä. Opettajat sijaistavat vapaatunneillaan poissaolevia opettajia, mutta vain omissa aineissaan.

Tässä koulussa aloittaa tavallisesti viisi ykkösluokkaa eli 125 oppilasta. Koulu on järjestänyt joulukuussa avointen ovien päivän, jolloin vanhemmat voivat käydä tutustumassa kouluun. Kouluun haetaan heti alkuvuodesta ja hakijat laitetaan koulutodistusten perusteella paremmuusjärjestykseen. Koulu on ns. AHS Langform, jossa ovat sekä alaluokat (Unterstufe) että yläluokat (Oberstufe). Neljän vuoden jälkeen noin 35 % oppilaista siirtyy johonkin muuhun kouluun yläluokille. Tällaisin kouluja ovat esim. ISK Tirol (International School Kufstein Tirol) ja HLW Kufstein (talousalan ammatteihin valmistava koulu). Joitakin uusia oppilaita tulee tähän kouluun myös muista kouluista alaluokkien jälkeen.

3. tunnilla menin 7. luokan uskonnon tunnille. Elisabeth-opettaja pyysi minua kertomaan Suomen koulujärjestelmästä. Aloitin koulujärjestelmästä ja kerroin sitten tarkemmin lukiosta. Oppilaat esittivät innokkaasti kysymyksiä, joten koko 50 minuutin tunti kuluikin tähän. Tässäkin ryhmässä oli yksi oppilas, joka oli käynyt Suomessa.

4. tunnilla kävin seuraamassa 7. luokan kemian tuntia. Tunnin opettaja Claus on opiskellut kemian lisäksi historiaa, mutta ei ole opettanut sitä vuosiin, koska talossa on niin paljon historian opettajia. Alussa oli hieman hankala saada opettajan puheesta selvää, koska hän ei puhunut kirjakieltä. Vähitellen siihen kuitenkin tottui. Aiheena olivat (ymmärtääkseni) atomien väliset sidokset ja Claus kertoi erilaisia aiheeseen liittyviä juttuja oppilaille. Ensimmäisen kerran satuin seuraamaan oppituntia, jossa opettaja käytti apuvälineenä SmartBoardin Notebook-ohjelmaa.

Viikon viimeinen seurattava tunti oli 5. luokan englannin tunti. Tällä kertaa opettajana oli Maria. Tunnin aiheena oli do- ja make-verbit. Tähän liittyvät kotitehtävät tarkistettiin suullisesti. Lukuvuoden ensimmäinen lukukausi on loppumaisillaan ja pian on arvosanojen antamisen aika. Opettaja oli itse miettinyt valmiiksi oppilaiden arvosanoja ja halusi nyt kuulla, millaisen arvosanan oppilaat antaisivat itselleen. Kaikki oppilaat kertoivat luokassa ääneen, mitä mielestään ansaitsevat. Kukaan ei arvioinut omaa arvosanaansa paremmaksi kuin opettaja. Muutama tyttö arvioi osaamisensa huonommaksi kuin opettaja. Itävallassa paras arvosana on 1, huonoin 5.

Edellisen tunnin aiheena oli ollut school of air. Seuraavaksi tehtiin tähän liittyvä kuuntelutehtävä, jossa tarinan kertojan englannissa oli vahva australialainen aksentti. Tunnin päätteeksi tehtiin vielä keskusteluharjoitus, joka liittyi seuraavan tunnin aiheeseen (shopping). Puolet luokasta meni seisomaan luokan seinustoille. Jäljelle jääneet valitsivat parin ensimmäistä kysymystä varten, johon käytettiin yksi minuutti. Tämän jälkeen seunustoilla seisovat jäivät paikoilleen ja parit siirtyivät pykälän eteenpäin. Opettaja antoi uuden kysymyksen, josta keskusteltiin taas minuutti. Tunnin jälkeen opettaja kertoi, että tavallisesti näin käsitellään vähintään viisi kysymystä, mutta tällä kertaa aikaa oli vain kolmeen kysymykseen. Tämäkin opettaja oli opiskellut toisena aineenaan historiaa, mutta opetti tällä hetkellä vain englantia.

Tällä tunnilla oppilailla olisi pitänyt olla testi, mutta koska minun tulin tunnille (aika lyhyellä varoitusajalla), opettaja siirsi testin seuraavalle viikolle. Oppilaat tuntuivat olevan tyytyväisiä asiasta. Tunti oli perjantain viimeinen tunti ja se pidettiin uudella puolella, jossa on ilmastointi. Ilmastoinnista huolimatta luokan lämpötila oli 24,5 astetta. Aika tukalaa siellä oli, mutta eipä ainakaan pallellut.

Job shadowing –viikko on ollut todella mukava ja antoisa kokemus. Lisäksi olen saanut runsaasti harjoitusta saksan kielen kanssa. Nyt olen jo Münchenin lentokentällä ja kone Suomeen lähtee (toivottavasti) reilun tunnin päästä.

Torstai 17.1.2019

Torstain 1. tunnilla ohjelmassani oli maantietoa ja taloustietoa englanniksi. Oppilaat olivat 8. luokan oppilaita. Tunnin alussa Dagmar-opettaja tenttasi yhtä suulliseen yo-tutkintoon osallistuvaa, aiheena Maailman kauppajärjestö WTO. Tunnin jälkimmäisessä osassa aiheena olivat talousjärjestelmät. Aiheesta tehtiin englanninkieliset muistiinpanot vihkoon. Viimeiset 10 minuuttia käsiteltiin Pohjois-Korean talousjärjestelmää saksankielisen oppikirjan avulla.

2. tunnilla vuorossa oli ilmastoon liittyvä work shop. Nimitys antoi minulle väärän kuvan tunnista. Kuvittelin oppilaiden tekevän jotakin toiminnallista, mutta he istuivatkin omilla paikoillaan täyttämässä tehtävävihkoa. Työpajaa piti ulkopuolinen henkilö, joka oli kyllä erittäin innostunut asiastaan. Hänellä oli mukanaan erilaisia välineitä puhallettavasta maapallosta alkaen. Minä opin tunnilla uusia sanoja: ilmanpainetta mittaava laite on nimeltään Barometer ja tuulen nopeutta mitataan Anemometerillä. Jokainen oppilas pääsi kokeilemaan tuulimittariin puhaltamista.


3. tunnilla oli 8. luokan englannin tunti. Luokka ja opettaja olivat samoja kuin 1. tunnilla. Aiheena oli taloihin, koteihin ja asumiseen liittyvää sanastoa. Uutta aiheeseen liittyvää sanastoa opeteltiin opettajan jakamasta monisteesta. Lyhyen treenauksen jälkeen oppilaat kysyivät sanoja toisiltaan. Opettaja käytti tunnilla englanti-saksa -sanakirjaa, joka vaikutti aivan pätevältä (dict.leo.org). Ensimmäisen kerran näin myös (videotykin kautta) opettajan merkitsevän poissaolijan sähköiseen järjestelmään (Untis). "Lumikaaoksen" takia moni oppilas oli ollut poissa aikaisemmalta tunnilta, joten silloin kotiläksyksi annettu luetunymmärtäminen tehtiin tunnilla. Tunnin päätteeksi oppilaat kävivät vielä ryhmäkeskustelun tekstin aiheesta, mutta omasta näkökulmasta. Opettaja oli valinnut ryhmät etukäteen. Tunnin aikana selvisi, että yksi tämän luokan oppilas oli viettänyt osan joululomastaan Suomessa. Paikkakunnan nimeä hän ei muistanut, mutta oli tavannut joulupukin ja käynyt vaeltamassa.

Yllämainitun 8. luokan kotiluokka on uuden rakennuksen ylimmässä kerroksessa lähes niin kaukana opettajien huoneesta kuin mahdollista. Opehuoneesta kävellään ensin yksi kerros portaita alas. Seuraavaksi käytävää pitkin vanhan rakennuksen toiseen päähän ja yhdet välirakennuksen  portaat alas. Sitten vielä kolme kerrosta portaita ylös. Viiden minuutin välitunnin aikana on aivan mahdotonta ehtiä luokasta opettajien huoneeseen ja takaisin. Todellisuudessa 50 minuutin tunnit eivät aivan niin kauaan kestä.

4. tunnilla olin seuraamassa englanninkielistä biologian opetusta 5. luokkalaisille. Kielilinjan opiskelijat voivat halutessaan valita joko biologian tai maantiedon ja taloustiedon englanniksi. Näillä oppilailla oli menossa vasta ensimmäinen vuosi biologiaa englanniksi. Barbara-opettaja kertoi, että hyvää materiaalia on hankala löytää. Hänellä olikin käytössään kaksi toisiaan täydentävää tekstikirjaa ja työkirja.

Oppilaat olivat tehneet työpistetyöskentelyä, jossa oli viisi pistettä. Aiheena oli ruoka ja ravitsemus. Alkuvaiheessa osa opetuksesta ja tehtävistä on vielä saksaksi. Ensimmäistä kertaa viikon aikana näin oppilaiden työskentelevän tietokoneella, koska yhdessä työpisteessä piti hakea tietoa netistä. Osa oppilaista oli saanut tehtävänsä valmiiksi, osa viimeisteli töitään tunnin alkuosan. Nopeat pääsivät tutustumaan jo seuraavaan aiheeseen, joka oli ruoansulatus. Englanninkielisen sanaston lisäksi oppilaat tutustuivat minullekin tutun "mallinuken" avulla ruoansulastukseen liittyviin elimiin.

Päivän päätteeksi (virallisesti tunnit 9 ja 10) oli vielä valinnaisen englannin ryhmän tunnit. Priska-opettaja oli järjestänyt ryhmälle yksityisen elokuvanäytöksen paikalliseen elokuvateatteriin. Syynä yksityinäytökseen oli se, että elokuva haluttiin nähdä alkuperäisellä kielellä esitettynä, eikä saksaksi dubattuna. Torstaipäivä koulun osalta päättyi upeaan Bohemian Rhapsody -elokuvaan.

Keskiviikko 16.1.2019

Kolmas Job shadowing -päivä alkoi 3. luokan saksan tunnilla. Oppilaat olivat aikaisemmin kirjoittaneet kirjoitustehtävän, jonka opettaja nyt palautti korjattuna. Oppilaat jättivät omat tehtävänsä näkyville omalle pulpetilleen ja kiertelivät luokassa noin 15 minuuttia lukemassa toisten kirjoittamia tarinoita. 24 oppilaan luokassa oli myös autistinen poika. Tunnin loppuosa käytiin läpi kielioppia, joka oli kiinnostavaa myös saksaa vieraana kielenä opettavan näkökulmasta.

Toisella tunnilla oli vuorossa 3. luokan englannin tunti. Aiheena olivat Lontoon nähtävyydet. Tunnilla ei käytetty äänitettä, vaan oppilaat lukivat tekstit ääneen. Lukeminen sujui pääosin todella hienosti. Muutama oppilas oli itse käynyt Lontoossa. Ryhmässä on kaksi oppilasta, jotka puhuvat äidinkielenään englantia.

Seuraavalla tunnilla seurasin Rolandin saksan tuntia 1. luokan oppilaille. Kun menimme luokkaan, siellä oli käynnissä musiikin säestämä jumppa. Roland kertoi, että kyseessä oli "liikkuva opetus" (Bewegter Unterricht). Oppilailla on jokainen koulupäivä liikuntatuokio, johon menee noin 5 minuuttia jostakin oppitunnista. Ryhmässä on kaksi oppilasta, jotka näyttävät liikkeet malliksi muille ja myös valvovat, että kaikki oppilaat osallistuvat.

Roland kävi Suomessa Comenius-projektin aikana ja jumpan jälkeen hän kertoikin oppilaille omista kokemuksistaan Suomessa. Oppilaat esittivät minulle myös Suomeen liittyviä kysymyksiä. Minulla oli luokassa mukana Suomen joulusta ja talvesta kertova valokuvakirja, josta näytin oppilaille jäänmurtaja Sampoon ja Kemin lumilinnaan liityviä kuvia.

Tunnilla kerrattiin vielä edellisellä kerralla opeteltuja kielioppiasioita eli persoonapronominien eri sijamuotoja. Suomessa sijamuodoista käytetään nimiä, mutta täällä puhutaankin sijamuotojen järjestysnumeroista: nominatiivi on 1. sijamuoto, genetiivi 2., datiivi 3. ja akkusatiivi 4. sijamuoto. Pronominien lisäksi tunnilla harjoiteltiin lyhyiden tekstien analysointia, korjaamista ja parantamista.

Pitkän välitunnin jälkeen otin valokuvakirjan mukaani ja lähdin kansliaan etsimään rehtoria. Luovutin kirjan hänelle. Seuraavaksi lähdin hänen kanssaan noin puoli tuntia kestävään tapaamiseen, jossa hänelle neuvottiin erilaisia hengitystekniikkaan ja äänenmuodostukseen liittyviä asioita. Aihetta oli aikaisemmin käsitelty luennolla ja vapaaehtoiset olivat voineet ilmoittautua henkilökohtaiseen ohjaukseen. Ammatti-ihminen oli tätä varten koululla tänään ja torstaina. Tämän jälkeen keskustelimme vielä hetken aikaa kansliassa ja sovimme tapaavamme perjantaiaamuna.

5. tunnilla Priskalla ei ollut opetusta, joten etsimme uudelta puolelta tyhjän luokkahuoneen. Uuden puolen luokissa on SmartBoardit, mutta kukaan ei ollut varsinaisesti opastanut niiden käytössä. Neuvoin Priskaa taulun kalibroinnissa ja kerroin Smart Notebook -ohjelman olemassaolosta. Heillä näytti olevan ohjelmasta versio 17, kun meillä on jämähdetty versioon 11. Esittelin Priskalle Peda.nettiä ja lukion kotisivuja sekä Otavan opepalvelun sähköisiä materiaaleja.

Lounastauon jälkeen haimme Priskan auton ja suuntasimme kohti Innsbruckia, jonne on noin tunnin matka. Kohteenamme olivat Kaiserliche Hofkirche ja Ferdinandeum-museo. Kirkossa on keisari Maximilian I suuri hautamuistomerkki ja sen ympärillä 28 suurta mustaa pronssipatsasta, jotka esittävän keisarin sukulaisia ja hänen esikuviaan. Lisäksi kirkosta löytyy Andreas Hoferin hauta. Ferdinandeum-museossa oli joulukuussa avattu kansallissosialismiin liittyvä näyttely, johon tutustuimme. Innsbruckin retken päätteeksi kävimme vielä vuonna 1884 perustetussa kahvilassa Café Centralissa.


Tiistai 15.1.2019

Lähdin aamulla koululle jo puoli kahdeksan maissa. Ensimmäinen oppitunti alkaa jo klo 7.50. Ensimmäisen seurattavan tunnin opettaja ei ollut paikalla, joten katsoin viisaimmaksi jäädä opehuoneeseen kirjoittamaan Itävallan koulujärjestelmästä ja tästä koulusta, johon olen tutustumassa. Kirjaamani asiat löytyvät tämän sivun alta. 

Toisella tunnilla oli 4. luokan englantia. Opettajan ohjeistus oli pääosin englanniksi. Tunnin aiheena olivat ammatit. Tunnin tehtävät tarkistettiin suullisesti. Lisäksi opettaja laati taululle miellekartan siitä, mitkä asiat oppilaiden mielestä ovat tärkeitä heidän tulevaisuuden ammatissaan.

Oppilailla on koulussa omat kotiluokat, aineluokkia on kuitenkin ainakin fysiikassa, kemiassa, tekstiilityössä, kuvataiteessa ja musiikissa. Luokissa on oppilaiden tavaroille kaappi ja/tai avohyllyjä, joissa he voivat säilyttää esim. kirjojaan. Oppilaat tuovat päällysvaatteensa luokkiin, naulakoita ei käytävillä eikä luokissa ole lainkaan.

Kolmannella tunnilla olin seuraamassa opetusharjoittelijan pitämää 2. luokan englannin tuntia. Iältään oppilaat vastaavat Suomen kuudennen luokan oppilaita. Tunnin aiheena oli kirjoittaa 100-120 sanan viesti vanhemmille kesäleiriltä. Nopeimmat ehtivät lukemaan oman tarinansa jo oppitunnin aikana. Opetusharjoittelija on samassa koulussa koko lukuvuoden ja tämä harjoittelija pitää tämän luokan kaikki englannin tunnit ja yhden 3. luokan maantiedon tunnit. Ohjaavan opettajan ei tarvitse olla kaikilla harjoittelijan pitämillä tunneilla paikalla. Aineyhdistelmät poikkeavat meille tutuista yhdistelmistä. Yhdistelmiä voivat olla esim. saksa-englanti, saksa-ranska, englanti-uskonto, liikunta-kemia tai edellämainittu englanti-maantieto. Yritän muistaa selvittää, onko aineyhdistelmissä mitään rajoituksia.

Oppitunnit kestävät 50 minuuttia ja tuntien väliset tauot vain 5 minuuttia. Kolmannen tunnin jälkeen on pitempi, 15 minuutin tauko, jolloin oppilaat syövät eväitään. Tunnit päättyvät pääosin jo 6. tunnin jälkeen klo 13.25, mutta iltapäivällä voi olla tunteja jopa klo 17 asti. Esimerkiksi Priskalla on torstaisin valinnaisen englannin ryhmä, jonka tunnit päättyvät vasta viideltä. Jos koulupäivä jatkuu niin pitkään, välissä täytyy olla pitempi tauko, jonka aikana ehtii käydä syömässä. Liitteenä olevassa 8B:n (abiluokka) lukujärjestyksessä on tiistaisin tauko klo 13.25 - 14.20 katkaisemassa pitkää päivää.

Iltapäivällä osallistuin noin 15 muun opettajan kanssa kolmen tunnin seminaariin, jonka aiheena oli oppimaan oppiminen (Lernen lernen).

Liitteet:

Lukujärjestys

Maanantai 14.1.2019

Hyvän, mutta vähän katkonaisen yön jälkeen heräsin klo 5.30. Suihkuun ja aamiaiselle heti kuuden jälkeen. Hotellista oli lyhyt matka kävellä asemalle, josta lähdin seitsemän maissa S-Bahnilla ensi Münchenin itäiselle rautatieasemalle ja sieltä junalla Kufsteiniin. Määränpäähäni saavuin puoli yhdeksän jälkeen, reilut 12 tuntia alkuperäistä aikataulua myöhemmin. Purin tavarat, kävin uudestaan aamiaisella ja lähdin muutaman minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevalle koululle.

Bundesgymnasium und Bundesrealgymnasium Kufstein on minulle tuttu koulu reilun 10 vuoden takaa. Vuosina 2005-2008 meillä oli yhteinen Comenius-projekti, jossa oli mukana myös norjalainen ja turkkilainen koulu. 1900-luvun alussa rakennetun koulun viereen oli edellisen kouluvierailun jälkeen ilmestynyt uudisrakennus. Koulun pääovikin oli siirtynyt uuteen paikkaan. Kiersin koulun kertaalleen ympäri, ennen kuin löysin avoimen oven. Opettajien huonetta en onneksi lähtenyt etsimään itse. Kysyin tietä ensimmäiseltä näkemältäni henkilöltä, joka pyysi paria oppilasta viemään minut oikeaan paikkaan. Uusi opettajien huone oli aivan toisessa päässä rakennusta kuin vanha oli ollut.

Priska ohjasi minut koulun kansliaan, josta löytyi koulun hallinnollinen henkilökunta: rehtorin (Direktorin) lisäksi "hallintomies" (Administrator), koulusihteeri ja tilinpitäjä. Tutustuin koulun edellisen lukuvuoden vuosikertomukseen. Keskustelimme rehtorin kanssa mm. lahjakkaiden oppilaiden tukemisesta, alkuvuoden tapahtumista koulussa ja helmikuun viikon mittaisesta lukukausilomasta. Kävimme tutustumassa joihinkin uuden koulurakennuksen tiloista. Koulukirjastossa oppilaat olivat etsimässä erilaisia teoksia opettajan laatiman 20-kohtaisen listan mukaan. Tehtävänä oli esimerkiksi löytää satu, joka ei ole Grimmin veljesten kirjoittama. Jäin seuraamaan tämän "Schnitzeljagdin" loppuun ja menin vielä luokkaan kuuntelemaan, miten tehtävää käytiin läpi.

Pikainen piipahdus rehtorin huoneessa ja sitten opettajien huoneeseen käymään Priskan kanssa läpi tämän viikon ohjelmaani. Tuntien seuraamisen lisäksi tulossa on muutakin, mutta siitä myöhemmin lisää. Priskan kanssa kiersimme vielä sekä vanhan että uuden koulurakennuksen puolella. Kaikissa luokkahuoneissa on opettajalla käytössä tietokone ja videotykki, uudessa rakennuksessa myös älytaulut. Vanhalla puolella luokissa on korkeussäädettävät liitutaulut. Yli 700 oppilaan koulussa on neljä atk-luokkaa. Kolmessa luokassa on 25 tietokonetta ja yhdessä 16. Opettajien huoneessa on paikat yli 70 opettajalle. Tietoneita opettajilla on työtiloissa käytössä alle kymmenen.




Liitteet:

Opehuone
Opehuone 2
Liitutaulu
Luokka
Atk-luokka

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä