Jouko Mustonen: Täydennyskoulutuskurssi Barcelonassa 10. - 21.9.2018

Matkapäiväkirja

Sunnuntai 9.9.2018. ”Manana”

Tänään tarkoituksena on päästä perille Barcelonaan. Aamupäivä meni oman pojan jalkapalloturnauksessa ja sieltä suoraan Helsingin kautta Barcelonaan. Perillä pitäisi olla kymmenen aikoihin illalla. Lentokentältä on parinkymmenen minuutin junamatka Santsin päärautatieasemalle ja siitä vielä parin minuutin kävely majapaikkaan.

Tunnelmat kahden viikon koulutusta kohtaan ovat odottavaiset. Espanjalaiseen tapaan kurssiohjelmaa ei ole vielä minulle asti tullut, mutta onhan tässä vielä yksi yö aikaa ennen kuin kurssi alkaa. Simon koulun odotettua pidemmän liikuntasaliremontin aikana olen oppinut sopeutumaan nopeasti vaihtuviin tilanteisiin, mutta toivottavasti koulutuksen järjestäjä lähettää ainakin osoitteen ja kellonajan, jotta saadaan koulutus huomenna käyntiin.

Toivon koulutukselta monipuolista oppia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittämiseen. Toivottavasti koulutuksesta saatava kokemus auttaa ”Hyvinvointia, kansainvälisyyttä ja pedagogiiikkaa” –hankkeen tavoitteiden saavuttamisessa. Opiskelijoiden ja henkilökunnan jaksaminen ja hyvinvointi ovat edellytyksiä sille, että vaativan lukio-opiskelun asettamista psyykkisistä, sosiaalisista ja fyysisistä haasteista selviää. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittäminen kiireisessä lukioarjessa on haastavaa, mutta jo pienikin kehitys on askel oikeaan suuntaan.

Kurssin ensimmäisen viikon ohjelmassa pitäisi olla opiskelijoiden jaksamista tukevaa ohjelmaa. Toisella viikolla keskitytään enemmän opettajan oman hyvinvoinnin kehittämiseen erilaisten stressihallintakeinojen avulla. Lähden avoimin mielin koulutukseen. Luvassa on varmasti paljon uutta oppia ja uusien ihmisten tapaamista.

Tälle sivulle tulee päivittäin lyhyt kertomus päivän tapahtumista. Syvällisemmän analyysin, johtopäätösten ja pohdinnan aika on sitten kotimaassa, kun koulutus on ohi ja ajatukset kokonaisuuden osalta selkenevät.

Maanantai 10.9.2018

Koulutuksen ensimmäinen päivä. Minkäänlaista aikataulua ei tullut aamuun mennessä, joten menin reippaana koulun oven taakse aamulla kahdeksan aikoihin katselemaan, mikähän tilanne mahtaa olla. Ketään ei ollut paikalla. Odottelin tunnin läheisessä kahvilassa pitkää aamupalaa syöden ja kävin uudestaan katselemassa, että jokohan päästäisiin sisälle. Onneksi ystävällinen vahtimestari tuli ilmoittamaan, että koulu on suljettu ja tervetuloa seuraavalla kerralla uudestaan. Ovessa oli isolla ”closed” –kyltti, joten lähdin kiertelemään läheisiä kujia. Lopulta kello 11.25 sähköpostiin kilahti aikataulu ja kutsu kurssille, joka alkoi aamulla tutuksi tulleen oven takana klo 9.00. Olin siis sattumalta oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan, mutta vahtimestarilla oli jokin sekaannus. Ovessa oli edelleen closed-kyltti, mutta ovi aukesi ihan normaalisti.

Kurssille osallistuu lopulta kuusi opettajaa. Kaksi Saksasta, kaksi Sloveniasta ja yksi Kreikasta. Alkuperäistä ohjelmaa on muuteltu ensimmäisen viikon osalta, mutta mielenkiintoiselta aiheet vaikuttavat, vaikka ei ihan alkuperäistä kuvausta ehkä vastaakaan. Ensimmäisellä viikolla työskentelemme pareittain erilaisia tehtäviä ja kehittämissuunnitelmia tehden. Aiheina on mm. opiskelijoiden motivointi, erilaisten opetustilanteissa eteentulevien haasteiden ratkaiseminen, flipped learning ja arvioinnin merkitys opettamisessa.

Tiistai 11.9.2018 ”Las chicas y el chico en Bcn”

Kurssin nimeksi keksittiin pitkän harkinnan jälkeen otsikon mukainen hyvin kuvaava nimi. Päivän ohjelmassa oli erilaisia tietoteknisiä ohjelmia, joita voi opetuksessa käyttää. Erityisesti keskityttiin Edmodo-ohjelmaan, jossa samassa paikassa pystyy tekemään kaikkea, mitä voi tehdä mm. Kahootissa, google drivessa, socrativessa, peda.netissä. Lähestymistapa oli se, että opiskelijalla ja myös opettajalla on vain yksi sivusto, jossa tapahtuu kaikki opiskeluun liittyvät toiminnot. Edmodo vaikutti hyvältä ja toimivalta. Tärkeämpi oppi kuin ohjelmistoon tutustuminen oli jälleen antoisat keskustelut kollegoiden kanssa. Samojen ongelmien kanssa painitaan joka puolella Eurooppaa. Uusia ohjelmistoja ja vaihtoehtoja on tarjolla pilvin pimein ja tuskin kukaan pysyy kärryillä siitä, mitä kaikkea on tarjolla. Opiskelijan jaksamisen kannalta pitkäjänteinen työskentely olisi parempi kuin koko ajan vaihtuvat alustat.

Tänään on Katalonian kansallispäivä ja kaikkialla juhlistetaan päivää perinteisin katalonialaisin tavoin. Kaikki julkiset kulkuvälineet ovat aivan täynnä ja ruuhkaa on joka puolella. Illalla ajattelin laittaa juoksukengät tiukalle ja lähteä juoksentelemaan pitkin Barcelonan katuja ja rantoja. Se on mielestäni paras tapa tutustua uuteen kaupunkiin. Todennäköisesti jossakin vaiheessa olen hukassa, mutta kiirettä ei tällä kertaa ole mihinkään. Enköhän iltaan mennessä ole takaisin tutuilla seuduilla. Huomenna jatketaan aiheella: ”Changing ourselves”. Kuulostaa mielenkiintoiselta.


Keskiviikko 12.9. ”Changing ourselves”

Nyt päästiin kurssin varsinaiseen asiaan. Pääkouluttaja Cristian oli heti aamusta asti niin täynnä energiaa, että jossakin vaiheessa mietin, että milloinhan mies räjähtää. Päivän aikana pohdittiin monenlaisten harjoitusten kautta sitä, minkälaisia opettajia oikeastaan olemme. Olo oli koko päivän vähän kuin psykologisessa testissä. Cristian teetti monenlaisia ajatusharjoituksia, joiden avulla pohdittiin sitä, miten opettajan ja opiskelijoiden energiaa saataisiin lisättyä. Cristianin pääviesti oli se, että ilman energiaa ei saa mitään aikaiseksi. Energian lisääminen lähtee jokaisesta opettajasta ja jokaisesta opiskelijasta. Kaikki varmasti tunnistavat tilanteita jolloin oma energiataso ei ole ihan huipussa. Silloin on vaikea saada asioita aikaiseksi. Opettaminen tuntuu työläältä ja ennen kaikkea opiskelijoiden oppiminen ei ole mahdollista. Suurta keskustelua aiheutti sosiaalisen median käyttö. joka tutkimusten mukaan aiheuttaa väsymystä, keskittymishäiriöitä, masentuneisuutta jne. ympäri Eurooppaa. Päivä oli todella intensiivinen ja monen asian kohdalla oli ehkä kulttuurisia eroja. Mukaa tarttui kuitenkin oivaltavia ajatuksia omasta itsestä.  Huomenna jatketaan samalla teemalla.

Päivän lopuksi Cristian kertoi omaan intensiiviseen tapaansa lähialueen parhaat ravintolat. Testattavaa riittää: Butifarra, tortilla da patatas, crema catalona, fideua jne. Huomenna Cristian vie meidät Barcelonan parhaaseen paella-ravintolaan Restaurante El asador del Bierzoon. Omistajat eivät puhu lainkaan englantia ja vähän heikosti espanjaakin, joten ilman paikallista opasta lautaselle saattaa ilmestyä mitä tahansa. Tänään menen testaamaan fideuaa, jonka pitäisi muistuttaa paellaa, mutta olla vielä vähän parempaa. Kymmenellä eurolla saa koko pääruuan ja jälkiruuan, ei huono hinta.

Torstai 13.9.2018

Tänään ohjelmassa ongelmien ratkomista. Aluksi pohdittiin sitä valtavaa muutosta, jota koulumaailmassa ja yhteiskunnassa ylipäätään on viimeisen vuosikymmenen aikana. Vielä enemmän pohdittiin sitä, mihin suuntaan ollaan menossa, jos nykyinen meno jatkuu mm. teknologian kehityksen osalta. Alustukseksi katsottiin Ken Robinsonin kuuluisa puhe: ”Do schools kill creativity”. Sen jälkeen mietittiin yhdessä minkälaisia ongelmia opiskelijoilla tulee jatkossa olemaan. Luonnollisesti siitä päästiin ratkaisemaan näitä tulevaisuuden ongelmia. Yhteenvetona totesimme, että opettajan pitää ensin tuntea itsensä ja sen jälkeen tuntea omat opiskelijat mahdollisimman hyvin. Päätimme päivän Susan Davidin puheeseen: ”The gift and power of emotional courage”. Tämä päivä ei ollut koulutuksellisesti mitenkään huikea elämys, mutta täällä aurinko paistaa ja ennen illan paella-illallista suuntaan rannalle.  

Perjantai 15.9.  ”Back to basics”

Tänään paljastui että tämä kahden viikon kurssi onkin kaksi erillistä viikon kokonaisuutta. Tänään sain ensi viikon ohjelman. Ensi viikolla on uudet osallistujat kurssille ja tämän viikon osallistujista vain minä jatkan koulutusta ensi viikolla. Hyvä että tämäkin asia lopulta selvisi. Ensi viikolla siis mindfulnessia ja stressinhallintaa luvassa.  

Tänään oli siis osalle koulutukseen osallistuvista viimeinen päivä. Tutustuimme erilaisiin tapoihin, miten ”roolipeleillä” saadaan kenties motivoitua opiskelijoita. Kokeilimme erilaisia roolileikkejä oikeilla ihmisillä sekä mm. Minecraft-pelin kouluversiota, jossa eri-ikäisille oppilaille on valmiita tehtäviä MInecraft-pelissä. Espanjassa Minecraft - Educational Edition –versio on osassa kouluissa kovassa käytössä. Esimerkiksi Madridin kaupungista on tehty oma todellisuutta vastaava maailma, jossa eri ikäiset oppilaat seikkailevat ja pelaavat peliä. Lukioikäiset esimerkiksi tutustuvat kaupungin historiaan, taiteeseen, kaupunkisuunnitteluun jne.

Päivän paras idea oli escape room –tyyppisen pelin suunnitteleminen koulumaailmaan. Ehdimmekin suunnitella yhden escape roomin liikuntasaliympäristöön ja aionkin kokeilla sitä heti, kun meidän Sali valmistuu J

Tämän päivän koulutus oli turhan kiivastahtinen erilaisten menetelmien läpikäyntiä, että perinteinen koulutuksesta tuleva ähky tuli tutuksi. Liikaa asiaa liian lyhyeen aikaan. Oikeastaan mitään ei ehtinyt sisäistää kunnolla. Yhteenvetona päivän jälkeen totesimme, että koulutukset ovat onneksi ympäri Eurooppaa samanlaisia.

Mutta. Kurssin loppukeskustelu. Tärkein oppi kuitenkin oli, että emme saa unohtaa perusasioita teknologisen kehityksen aikana. Vuorovaikutus, itsensä tunteminen, oppilaiden tunteminen on opetuksessa edelleen keskeistä myös 20 vuoden kuluttua. Olisi tärkeää, että opiskelijat välillä kyllästyvät, jotta luovuudelle ja uusille oivalluksille olisi edelleen tilaa. Tämä loppukeskustelu vei päivän ehdottomasti plussan puolelle. Jos koko ajan yrittää kokeilla uusia ja hienoja sovelluksia jne. perusasiat unohtuu. Tästä onkin hyvä jatkaa ensi viikolla!

Tänään alkaa Born street food –festivaalit Pla de Palau –aukiolla. Paikalla pitäisi olla satoja katuruokaan erikoistuneita ravintoloita, kokkeja, demoja, livemusiikkia jne. Luulisin, että ilta menee siellä mukavasti J


Maanantai 17.9.2018 ”Back to work”

Tänään alkoi siis uusi kurssi: ”Mindfulness for teachers, happy teachers for better students”.  Mukana on seitsemän opettajaa Kroatiasta, Italiasta ja Saksasta. Tänään esiteltiin kurssin ohjelmaa ja tutustuimme uusiin kurssilaisiin. Erilaisista lähtökohdista huolimatta kaikilla oli yhteinen tavoite kurssia kohtaan. Jokaisessa maassa opettajan työ on erilaisia projekteja, suunnittelua, raportointia jne. Haasteena on löytää tasapaino omaan työhön työn asettamien vaatimusten ja omien voimavarojen välillä. Päivän lopulla ehdimme tehdä kukin SWOT-analyysin omasta työstämme ja sen avulla jatkamme oman hyvinvointimme kehittämistä. Kouluttajana jatkaa viime viikolta tuttu Marta, italialainen psykologi, joka on todellinen ammattilainen henkisen jaksamisen osalta. Luvassa on lisää tietoa ja käytännön harjoituksia stressinhallinnasta, mindfulnessista, joogasta ja positiivisen ilmapiirin lisäämisestä. Taustalla on Bronfenbrennerin ekologinen systeemiteoria, jossa yksilön kehitys nähdään tapahtuvan vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Kaikki pienetkin muutokset ihmisen käyttäytymisessä vaikuttavat joko tietoisesti tai tiedostamatta myös muihin ihmisiin. Mielenkiinnolla odotan mitä se käytännössä tarkoittaa.

Illalla on vuorossa FC Barcelonan kotistadionin Camp Nou:n kierros omien poikien kanssa ja toivottavasti joku hyvä päivällinen jossakin uudessa ravintolassa.

Tiistai 18.9.2018 ”Feel good, do your best”

Tämän päivän ohjelma rakentui Martin Seligmanin PERMA-malliin hyvinvoinnista. Se rakentuu sanoista Positive emotion, Relationships, Accomplishment, Engagement, Meaning. Kävimme läpi muitakin positiivisen psykologian perusteita läpi, jotta harjoitteilla on joku tieteellinen perusta. Käytännössä näitä perusteita ei juurikaan tarvita, mutta muiden ihmisten käyttäytymistä on mukavampi havainnoida, kun joitakin käyttäytymismalleja voi tunnistaa psykologian teorioista.

Hyvinvoinnin kehittäminen lähtee monesti tietoisista valinnoista ja käytännön esimerkkien avulla kävimme kunkin PERMA-mallin kohdan läpi. Lähtökohtana pitäisi olla oma halu parempaan oloon. Ilman sitä minkäänlainen muutos ei ole mahdollista. Omaa käyttäytymistä voi tietoisesti tutkia ja havainnoida. Sen tiedon avulla omaa toimintaa ja tunteita voi säädellä niin, että lopputulos on positiivinen.

Kokeilimme myös muutamia erilaisia ohjattuja visualisointeja (guided visualization), joita voi tehdä itse tai opiskelijoiden kanssa. Ne auttavat keskittymään ja pääsemään haluttuun mielentilaan.

Yhteenvetona ihmisen mielen sisällä olevat rajoitukset estävät näkemistä kaikkea sitä hyvää ja positiivista, mitä ympärillä on. Välillä on hyvä ajatus pysähtyä omien ajatusten äärelle ja pohtia, miten hyvin itsensä tuntee. 1. Think, 2. Feel, 3. Act.

Osoitteessa https://www.viacharacter.org/survey/account/register voi jokainen tehdä testin, josta saa selville omia vahvuuksia. Testin perusta on positiivisessa psykologiassa, ja tulosten luotettavuus pitäisi olla hyvällä tasolla.

Illalla Mestareiden liigaa FC Barcelona vs. PSV Eindhoven @ Camp Nou. Muy bien!


Keskiviikko 19.9. ”Pause, breathe and smile”

Aamu käynnistyi stressin, burnoutin ja masennuksen erojen käsittelyllä. Mitään suoranaisesti uutta asiaa ei tullut, mutta hyvää kertausta. Stressiä tarvitaan, mutta on oltava tarkkana siinä, että opiskelijan voimavarat riittävät toipumaan opiskelusta viikonlopun ja lomien aikana. Opiskelun ja työn pitäisi olla jollakin tasolla kiinnostavaa ja merkityksellistä. Jokainen reagoi stressiin eri tavoin, mutta keho antaa varoitusmerkkejä, kun stressi alkaa ylittää rajan. Burnoutin puolelle mennyt henkilö ei pysty itse tiedostamaan omaa tilaansa, joten siihen tarvitaan muiden ihmisten palautetta. Jos koulussa on hyvinvointia arvostava ilmapiiri, opiskelija uskaltaa oma-aloitteisesti myös pyytää apua, jos tuntuu että ei selviydy annetuista tehtävistä.

Iltapäivän teimme harjoituksia, joilla pystyy sekä ennaltaehkäisemään stressiä että palauttamaan kehoa stressitilasta. Suomalaisittain huvittava oivallus oli, että saunominen on Euroopassa nyt kovassa nosteessa stressinhallintamarkkinoilla. Joihinkin kouluihin mm. Sloveniassa on rakennettu varta vasten saunoja opettajien rentoutumista varten.

The Healthy MInd Platter on Harvardin yliopistossa kehitetty malli optimaalisen aivotoiminnan kannalta. Focus time, play time, connecting time, physical time, time in, down time, sleep time, food time. Mallissa ei ole keskeistä, kuinka paljon aikaa käyttää esim. keskittyneeseen työskentelyyn, liikuntaan, sosiaalisiin suhteisiin, nukkumiseen, syömiseen, rentoutumiseen, vaan kuinka laadukasta tuo käytetty aika ihmiselle on. Edelleen omaa ajankäyttöään voi tietoisesti miettiä ja pohtia, käyttääkö johonkin osa-alueeseen paljon aikaa, mutta se ei ole laadukasta.

Iltapäivällä tutustuimme mindfulnessin isähahahmon Jon Kabat-Zinnin ajatuksiin ja harjoituksiin tämän elämäntavan periaatteista, onnellisuudesta jne. ”Tietoista keskittymistä tähän hetkeen ja ilman tuomitsemista, niin kuin se olisi viimeinen hetki elämässä”.

Tänään on nätti aurinkoinen päivä +28 astetta, joten tänään on aika mennä vaihteeksi rannalle. Jos aurinko menee välillä pilven taakse, niin ehkäpä tämän päivän opeilla siitä selvitään ja ilta voi jatkua mukavissa merkeissä.

Torstai 20.9. ”Mindfulness”

Torstaiaamu aloitettiin pitkällä venyttelyharjoittelulla ja rentoutumisella. Tutustuimme lisää mindfulnessin tieteelliseen perustaan ja erilaisiin harjoituksiin. Tässä yhteydessä ei niistä sen enempää. MIndfulness on erilaisten interventioiden avulla osoitettu lisäävän henkilökohtaista hyvinvointia, työn laatua ja ihmisten välisiä suhteita. Muita hyötyjä ovat ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen tiedostaminen ja hallinta. Yhtenä tärkeimmistä hyödyistä on parantunut kyky nauttia jokaisesta hetkestä, ja käsitellä sekä positiivisia että negatiivisia hetkiä.

Kokeilimme hengitystä ja keskittymistä lisääviä harjoituksia, jotka kestivät minuutista puoleen tuntiin. Yksi parhaista harjoituksista oli syömiseen liittyvä mindfulness-harjoitus. Söimme yksittäisiä ruoka-aineita, esim. pähkinöitä, rusinoita, marjoja, manteleita keskittyen hiljaa keskittyen niiden eri ominaisuuksiin. Minulle tämä harjoitus toimi todella hyvin, syöminen on mukavaa ja kerrankin oli hiljaista ja aikaa keskittyä syömiseen kunnolla. Saman harjoituksen voi kuitenkin tehdä myös kiireisen päivän aikana.

Lopuksi mietimme kaikkea arkielämän toimintoja, joita voi tehdä keskittyneesti ja tietoisesti ajattelematta muita asioita. Esimerkisi hampaiden harjaus, suihkussa käynti, vaatteiden vaihtaminen. Kaikkeen voi liittää ajatuksen mindfulnessista, keskittyä ainoastaan olemassa olevaan hetkeen ja tehdä se niin hyvin kuin mahdollista. Asioiden tekemiseen menee sama aika, mutta niitä voi hyödyntää mindfulness-harjoituksina.

Päivän päätteeksi teimme kävelyretken puistossa ja lyhyen joogaharjoituksen.