arkisto

Tutkielmaohjeet 9.luokille, palautus viimeistään 17.5.!

Tutkimus valinnaisesta aiheesta

Tutkimuksen tarkoituksena on osoittaa osaamistaan yhteiskuntaopissa, työskentelytavoissa ja tiedon soveltamisessa. Tutkimus tehdään yksin.

Tutkimus on merkittävä osa arviointia ja korvaa osaltaan varsinaisen kokeen.

Tutkimusaiheet perustuvat Aikalainen 9 -oppikirjan aiheisiin, joita olemme käsitelleet lukukauden aikana.


Ohjeet tutkimuksen laatimiseen

Tutkimus laaditaan pääsääntöisesti omalla ajalla.

Tutkimus palautetaan opettajalle joko kirjallisesti tai sähköisesti.

Miten aloittaa tutkiminen?

  1. Valitse mieleinen aihe.
  2. Etsi aiheesta tietoa ja laadi itsellesi työmuistiinpanot esim. vihkoon. (kerää samalla tiedot lähteistä lähdeluetteloa varten)
  3. Mieti, mitä asioita haluaisit kertoa tekstin eri kappaleissa.
  4. Kirjoita teksti puhtaaksi ja laadi ulkoasu mallin mukaan (malli seuraavalla sivulla)

Tutkimuksella on oltava otsikko, tekijän nimi ja lähdeluettelo, eli tieto siitä, mistä tiedot ovat peräisin. Elävöitä tutkimustasi kuvilla, tilastoilla ja muulla aineistolla.

Oma pohdinta aiheesta on tärkeää!

Tutkimus on palautettava opettajalle viimeistään ke 17.5.!


Tutkimusaiheita (valitse yksi seuraavista aiheista):

Onko ulkomaankaupalla merkitystä Suomelle?
Tutki ulkomaankaupan merkitystä Suomen kansantaloudelle. Tärkeimmät kauppakumppanit ja vientituotteet? Mitä Suomeen tuodaan ja mistä maista?

Sijoittaminen - laita raha poikimaan

Esittele eri sijoitusvaihtoehtoja ja niiden hyviä ja huonoja puolia. Mieti erityisesti riskin suuruutta, mahdollisia tuotto-odotuksia ja sijoittamisen helppoutta/vaikeutta kyseisessä vaihtoehdossa.

Hyvä, paha globalisaatio

Mitä talouden globalisaatiolla tarkoitetaan? Miten globalisaatio vaikuttaa Suomessa? Kerro miten globalisaatio vaikuttaa esim. kehitysmaissa. Miten maailman taloudellista tasa-arvoa voitaisiin lisätä?


esimerkki ulkoasusta:





Kansilehti

otsikko





nimi ja päiväys

Ahmon koulu

asian käsittelyä

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

käsittely jatkuu --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lähdeluettelo


Tässä luetellaan kaikki ne lähteen, josta tutkimuksesi tieto on peräisin