Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

Viesti ja vaikuta puhuen (RUB16)

Moduulin tehtävänä on syventää opiskelijan taitoa tuottaa ruotsin kieltä suullisesti, ymmärtää puhuttua ruotsin kieltä ja rakentaa dialogia. Moduuliin sisältyy Opetushallituksen tuottaman suullisen kielitaidon kokeen tai erillisen ohjeistuksen mukaisten näyttöjen suorittaminen.

Yleiset tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • vankentaa puhumisen sujuvuutta
  • tuottaa valmistelua edellyttävän suullisen esityksen
  • tiedostaa suullisen osaamisensa tason ja kehittämistarpeensa ja saa tästä palautetta.

Keskeiset sisällöt

  • vuorovaikutustilanteet, dialogin rakentaminen
  • puhumisen eri piirteet
  • aitojen ruotsinkielisten kontaktien monipuolinen tarjoaminen opiskelijalle erilaisissa ympäristöissä

Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet

 

Opintojakso vahvistaa vuorovaikutusosaamista. Suullista kielitaitoa harjoitellaan kertaamalla erilaisia arkisia vuorovaikutus- ja dialogitilanteita. Opiskelija ohjautuu tiedostamaan oman suullisen kielitaitonsa tason ja sen kehittämistarpeet, mikä vahvistaa myös hyvinvointiosaamista. Yhteiskunnallista osaamista vahvistaa kielitaidon kehittyminen kohti aikuiselämän vuorovaikutustilanteita. Kieliprofiilia täydennetään Opetushallituksen suullisen kielitaidon kokeen todistuksella / näytöillä.

Arviointi

 

Opintojakso arvioidaan monipuolisesti erilaisten suullisten ja kirjallisten osasuoritusten sekä jatkuvan näytön perusteella. Kielitaidon eri osa-alueisiin kuuluu tärkeimpänä suullinen tuottaminen. Arviointi voi sisältää myös opiskelijan itse- ja vertaisarviointia. Opintojaksoon voi sisältyä myös loppukoe. Opintojaksoon kuuluu Opetushallituksen suullisen kielitaidon koe, josta saa erillisen todistuksen liitettäväksi kieliprofiiliin.

Laaja-alaisen osaamisen arviointi kytkeytyy osaksi muuta arviointia ja opintojakson aikana annettuja erilaisia näyttöjä, jotka testaavat monipuolisesti kielitaidon eri osa-alueita.

 

Kestävä elämäntapa (RUB17)

Moduulin tehtävänä on syventää oppimäärän pakollisten moduulien teemojen käsittelyä ekologisen, taloudellisen sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan näkökulmasta ottaen huomioon opiskelijoiden tarpeet tai kiinnostuksen kohteet.

Yleiset tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • syventää taitoaan tulkita ja tuottaa ruotsin kieltä erilaisissa kirjallisissa vuorovaikutustilanteissa ja erilaisille yleisöille
  • laajentaa sosiaalisen median tuntemustaan käyttäen ruotsin kieltä
  • tutustuu kansallisissa kielitutkinnoissa vaadittavaan ruotsin taidon osaamiseen.

Keskeiset sisällöt

  • kestävä kehitys ja elämäntapa erityisesti opiskelijan näkökulmasta
  • eettisyys ja vastuullisuus sosiaalisen median käytössä, sananvapaus

Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet

 

Jaksossa toteutuvat hyvinvointiosaaminen, eettisyys ja ympäristöosaaminen sekä monitieteinen ja luova osaaminen. Opiskelija pohtii ekologista kestävyyttä, esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta ja kestävää kuluttajuutta omasta näkökulmastaan.

 

Yhteiskunnallinen osaaminen ja vuorovaikutusosaaminen vahvistuvat opiskelijan pohtiessa sananvapautta ja vastuutaan sosiaalisen median käyttäjänä.

Arviointi

 

Opintojakso arvioidaan erilaisten kirjallisten ja suullisten osasuoritusten sekä jatkuvan näytön perusteella. Arviointi voi sisältää myös opiskelijan itse- ja vertaisarviointia. Lisäksi jaksoon voi kuulua loppukoe.

Laaja-alaisen osaamisen arviointi kytkeytyy osaksi muuta arviointia ja opintojakson aikana annettuja erilaisia näyttöjä, jotka testaavat monipuolisesti kielitaidon eri osa-alueita.