Erityisopetus ja muu oppimisen tuki

Erityisopetus ja muu oppimisen tuki

Lukiolain mukaan opiskelijalla, jolla on kielellisten erityisvaikeuksien tai muiden oppimisvaikeuksien vuoksi vaikeuksia suoriutua opinnoistaan, on oikeus saada erityisopetusta ja muuta oppimisen tukea yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti (lukiolaki 714/2018, 28 § 1 mom.). Erityisopetus ja muu oppimisen tuki mahdollistavat opiskelijoiden yhdenvertaisen aseman. Keskeisiä asioita ovat oppimisen esteettömyys ja saavutettavuus sekä oppimisen vaikeuksien ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen. Tuen tarkoituksena on tukea opiskelijaa lukio-opintojen suorittamisessa sekä edistää hänen hyvinvointiaan ja jaksamistaan. Lisäksi tavoitteena on antaa valmiuksia jatko-opintoihin siirtymiseen.

Opiskelijalla on oikeus saada tukea riippumatta siitä, mistä syistä oppimisvaikeudet johtuvat. Oppimisvaikeudet voivat johtua esimerkiksi luku- ja kirjoitusvaikeuksista, matemaattisista tai tarkkaavuuden vaikeuksista, sairaudesta, vammasta tai elämäntilanteesta.

Lukiolain (714/2018) 28 §:n 2 momentin mukaan tuen tarvetta tulee arvioida opintojen alussa sekä säännöllisesti opintojen edetessä. Opettajat arvioivat tuen tarvetta yhdessä opiskelijan ja tarvittaessa huoltajan kanssa. Arvioinnissa voivat opiskelijan suostumuksella olla mukana myös tuen järjestämisen kannalta tarpeelliset asiantuntijat. Tuen tarpeen tunnistaminen voi perustua myös perusopetuslain (628/1998, muutettu lailla 1288/2013) 40 §:n perusteella siirrettävään koulutuksen järjestämisen kannalta välttämättömään tietoon tai opettajien ja muun henkilöstön havaintoihin. Lisäksi tuen tarpeen arvioinnissa voidaan käyttää erilaisia menetelmiä, kuten alkuseulontoja.

Tukitoimien suunnittelu ja toteutus aloitetaan mahdollisimman varhain. Opiskelijaa opettavat opettajat suunnittelevat tukitoimet yhdessä opiskelijan kanssa. Tukitoimet voidaan tarvittaessa ja opiskelijan suostumuksella suunnitella yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa. Tukitoimet kirjataan opiskelijan
pyynnöstä henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan (lukiolaki 714/2018, 28 § 2 mom.). Opettajat huolehtivat siitä, että opiskelijalla on tieto mahdollisuudesta saada tukitoimet kirjattua. Tukitoimien toteutumista ja vaikuttavuutta seurataan ja arvioidaan säännöllisesti, ja mahdolliset muutokset kirjataan edellä mainitulla tavalla.

Lukiolain (714/2018) 28 §:n 1 momentin mukaan tukitoimet toteutetaan opetushenkilöstön yhteistyönä. Myönteinen ja kannustava palaute edistää opiskelijan käsitystä itsestään oppijana. Samalla opiskelijan itsearviointitaidot sekä kyky suunnitella tulevaisuuttaan vahvistuvat. Opettajat ohjaavat opiskelijaa oppimaan oppimisen taidoissa, kantamaan vastuuta oppimisestaan ja työskentelystään sekä käyttämään kullekin oppiaineelle ominaisia opiskelustrategioita.

Oppimisen tuki merkitsee yhteisöllisiä ja opiskeluympäristöön liittyviä ratkaisuja sekä opiskelijan yksilöllisiin tarpeisiin vastaamista. Oppimisen tukea voivat olla esimerkiksi opetuksen eriyttäminen, tukiopetus ja muut pedagogiset ratkaisut. Lisäksi opiskelijaa voidaan tukea yksilökohtaisesti suunnitellulla monipuolisella opinto-ohjauksella ja ryhmänohjaajan tuen avulla sekä hyödyntämällä erilaisia opintojen valintamahdollisuuksia. Opiskelijan oppimista voidaan edistää myös tarjoamalla oppimista ja hyvinvointia lisääviä lukion oppimäärään sisältyviä opintoja, jotka antavat tukea esimerkiksi opiskelutaitoihin, elämänhallintaan tai matematiikan ja muiden oppiaineiden opiskeluun.

Erityisopetus on erityisopettajan antamaa opetusta. Erityisopetus tukee aineenopetusta. Se voidaan toteuttaa yhteisopettajuutena, ryhmämuotoisena opetuksena tai yksilötukena. Erityisopetus on esimerkiksi opiskelutaitojen opettamista sekä opiskelijan ohjaamista käyttämään omia vahvuuksiaan oppimisessa. Erityisopettaja tekee yhteistyötä muiden opettajien kanssa tukea tarvitsevan opiskelijan oppimiseen ja opetukseen liittyvissä kysymyksissä.

Lukiolain (714/2018) 29 §:n mukainen opiskelun poikkeava järjestäminen voi koskea myös erityisopetusta tai muuta oppimisen tukea tarvitsevaa opiskelijaa. Opiskelun poikkeava järjestäminen tarkoittaa, että opiskelijan opiskelu voidaan järjestää osittain toisin kuin lukiolaissa ja lukiokoulutuksesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa säädetään ja paikallisessa opetussuunnitelmassa määrätään. Poikkeavat järjestelyt tehdään vain niiltä osin kuin ne ovat välttämättömiä, ja ne kirjataan opiskelijan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Poikkeava järjestely voidaan tehdä opiskelijan hakemuksesta tai hänen suostumuksellaan.

Opiskelijaa ohjataan tarvittaessa hakemaan avustajapalveluita, erityisiä apuvälineitä ja muita palveluita. Opiskelijan jaksamisen ja hyvinvoinnin tukemisessa voidaan tehdä yhteistyötä opiskeluhuollon palvelujen tai tarvittaessa muiden toimijoiden kanssa. Erityisopetuksen ja muun oppimisen tuen rinnalla opiskelijalla
on oikeus saada myös yksilökohtaista opiskeluhuoltoa.

Tukea tarvitsevan opiskelijan työskentelyä, oppimista ja osaamisen kehittymistä arvioidaan monipuolisesti. Näin turvataan tukea tarvitsevalle opiskelijalle mahdollisuus osoittaa osaamistaan eri tavoin esimerkiksi tilanteissa, joissa kirjallinen tuottaminen on haastavaa. Osaamisen osoittamisen tavat ja tilanteet suunnitellaan opiskelijan tarpeiden mukaisesti. Arvioinnissa käytettäviä yksilöllisiä järjestelyjä ovat esimerkiksi lisäajan antaminen arviointitilanteissa, pienryhmätilan käyttäminen, materiaalin kirjasinkoon suurentaminen tai mahdollisuus käyttää erillistä näyttöä. Arvioinnissa voidaan käyttää myös muita tarkoituksenmukaisia erityisjärjestelyjä.

Ylioppilastutkinnon kokeiden erityisjärjestelyistä tiedotetaan opiskelijalle heti lukio-opintojen alkaessa ja aina tarpeen mukaan. Opiskelijalle tulee antaa mahdollisuus kokeilla erityisjärjestelyjä lukio-opintojen aikana, jotta niiden tarvetta ja toimivuutta voidaan arvioida. Tarvittaessa opiskelijaa ohjataan tarvittavien lausuntojen hankkimisessa ja erityisjärjestelyjen hakemisessa ylioppilastutkinnon kokeita varten.

Paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetään ja kuvataan tuen järjestäminen käytännössä seuraavissa asioissa:
• tukitoimista ja niitä koskevista oikeuksista tiedottaminen opiskelijoille ja huoltajille
• tukitoimien tarpeen arviointi
• tukitoimien kirjaaminen henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan
• tuen toteuttaminen
• tuen toteutumisen seuranta ja arviointi
• yhteistyö, vastuut ja työnjako edellä mainituissa asioissa.

Paikallinen ops

Tukitoimista ja niitä koskevista oikeuksista tiedottaminen opiskelijoille ja huoltajille  

Erityisopettaja kertoo opiskelijoille erityisopetuksesta ja oppimisen tuesta lukio-opintojen alussa. Opiskelijan oikeudesta tukeen tiedotetaan huoltajia lukion tilaisuuksissa, lukion kotisivuilla ja opiskelijahallinto-ohjelman kautta. Tukitoimista tiedotetaan myös lukio-opintojen aikana ryhmänohjauksen ja opinto-ohjauksen yhteydessä. 

Tukitoimien tarpeen arviointi  

Alaikäisestä opiskelijasta saadaan opetuksen kannalta välttämättömät tiedot opiskelijan lähettävästä koulusta huoltajan luvallaErityisopettaja järjestää kaikille lukiolaisille opintojen alussa opiskeluvalmiuksia kartoittavat seulatestit ja ryhmänohjaaja teetättää kyselyn oppimisesta. Jos opinto-ohjaajalla, ryhmänohjaajalla tai aineenopettajalla tulee ilmi opiskelijan mahdollisesta tuen tarpeesta, hän ohjaa opiskelijan erityisopettajalle. Yhteistyötä tuen tarpeen arvioinnissa tehdään tarvittaessa myös huoltajien kanssa. Yhteistyötä tehdään opiskelijan suostumuksella myös muiden asiantuntijoiden kuten psykologin ja kuraattorin kanssa. Opiskelija voidaan ohjata myös laajempia oppimisvalmiuksia kartoittaviin tutkimuksiin  

Tukitoimien kirjaaminen henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan  

Erityisopettaja kirjaa lukiseulan tekemisen (päivämäärän) opiskelijan henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan, joka on osa A opintosuunnitelmasta 

Opiskelijan tarvitsemat tukitoimet kirjataan opiskelijan suostumuksella oppilashallintojärjestelmän tukivälilehdelle kohtaan oppimisen tuki. Lomakkeen tiedot ovat opiskelijaa opettavien opettajien saatavilla opiskelijan luvalla. Lomakkeen täydentämiseen voivat osallistua kaikki opiskelijaa opettavat opettajat, jotka kirjaavat lomakkeeseen oppimista tukevia pedagogisia ratkaisuja. Kaikki lomakkeeseen kirjattu tieto ilmaistaan siten, että se on konkreettinen opiskelijan apu ja toteutettavissa lukion arjessa.   

Tuen toteuttaminen  

Opiskelijan oppimisen tuki toteutetaan opetushenkilöstön yhteistyönä oppitunneilla, koetilanteissa ja henkilökohtaisena ohjauksena ja opetuksena 

Erityisopettaja koordinoi opiskelijan tuen suunnittelua ollen sekä opiskelijan että opettajien tukena tukitoimia suunniteltaessaErityisopettajan antama erityisopetus on opiskelutaitojen opettamista esimerkiksi yhdessä opiskellen. Erityisopetuksessa tuetaan opiskelijan itseymmärryksen kehittymistä oppijana sekä ohjataan käyttämään omia vahvuuksiaan oppimisessa.  

Aineenopettajat ohjaavat opiskelijaa oman opettamansa aineen opiskelutaidoissa sekä kantamaan vastuuta oppimisestaan ja työskentelystään sekä käyttämään kullekin oppiaineelle ominaisia opiskelustrategioita. Aineenopettajan antamaa oppimisen tukea ovat esimerkiksi opetuksen eriyttäminen, tukiopetus ja muut pedagogiset ratkaisut.  

Opinto-ohjaaja huomioi opiskelijan tuen tarpeen kurssivalintoja tehdessä ja jatko-opintoihin ohjatessa. 

Oppimisen tuki edellyttää yhteisöllisiä ja opiskeluympäristöön liittyviä ratkaisuja. Niitä voivat olla esimerkiksi mahdollisuus rauhalliseen työtilaan sekä aineenopettajien tai aineenopettajan ja erityisopettajan yhteisopettajuus. Opiskelijan yksilöllisiin tarpeisiin vastaaminen voi tarkoittaa esimerkiksi ohjeiden ymmärtämisen varmistamista tai pilkottuja, kirjallisia ohjeita laajempien ja haastavampien tehtävänantojen yhteydessä. Tuen suunnittelussa huomioidaan, että opiskelijalle tulee oppimisvaikeuksista huolimatta riittävä määrä sellaisten taitojen harjoittelua, jotka ovat edellytyksenä ylioppilaskokeista suoriutumiselle. 

Tuen toteutumisen seuranta ja arviointi  

Oppimisen tukea tarvitsevat opiskelijat tapaavat säännöllisesti opintojensa aikana erityisopettajaa, jonka kanssa arvioidaan lomakkeeseen kirjattujen pedagogisten ratkaisujen toteutumista ja toimivuutta. Opiskelijaa kannustetaan olemaan aktiivinen ja avoin itseään koskevien tukitoimien suhteen. Keskusteleva ilmapiiri oppimisvaikeuksista mahdollistaa jatkuvan seurannan ja arvioinnin myös aineenopettajien kanssa.  

Ryhmänohjaaja, aineenopettajat ja opinto-ohjaaja seuraavat omalta osaltaan tuen toteutumista ja arvioivat sen toimivuutta yhdessä opiskelijan kanssa. Tukitoimien onnistunut seuraaminen edellyttää aktiivista yhteistyötä henkilöstön välillä. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös huoltajan kanssa. Opiskelijan oma näkemys ja itsearviointitaidot ovat keskeisessä roolissa tuen seurannassa ja arvioinnissa. 

Yhteistyö, vastuut ja työnjako edellä mainituissa asioissa tuen tarpeen näkökulmasta. Työnjakoa voidaan täsmentää oppilaitoskohtaisessa opiskeluhuoltosuunnitelmassa.    

Rehtori  

  • vastaa koulun tukijärjestelyjen organisoinnista 
  • huolehtii lausuntojen ja hakemusten lähettämisestä Ylioppilastutkintolautakuntaan sekä erityisjärjestelyjen toteutumisesta ylioppilastutkinnon kokeissa 

Opinto-ohjaaja  

  • huomioi opiskelijan tuen tarpeen kurssivalintoja tehtäessä,ylioppilastutkintoasuunniteltaessa sekä jatko-opintoihin hakeutumiseen ohjattaessa  

Ryhmänohjaaja  

  • toteuttaa lukion alussa uusille opiskelijoille kyselyn oppimisesta
  • seuraa oman ryhmänsä opiskelijoiden opintojen etenemistä ja tuen tarvetta 
  • välittäätarvittaessatiedon tuen tarpeesta eteenpäin huoltajille, opettajille ja koulun muulle  henkilöstölle.  

Aineenopettaja  

  • välittää tiedonhavaitsemastaan opiskelijan tuen tarpeesta ryhmänohjaajalle ja erityisopettajalle  
  • voi jakaa tietoa toimivista tukitoimistamuille opettajille 
  • vastaa sovittujen tukitoimien toteuttamisestaopetuksessaanja arvioi niiden toteutumista 

Erityisopettaja  

  • osallistuu tuen tarpeen kartoittamiseen lukion alkaessa 
  • koordinoi pedagogisen tuen suunnittelua ja toteuttamista 
  • välittää tarvittaessa tiedon tuen tarpeesta eteenpäin opettajille, huoltajille ja koulun muulle henkilöstölle 
  • osallistuu tarvittaessa huoltajapalavereihin ja opiskeluhuollonmonialaisen asiantuntijaryhmän toimintaan  
  • tapaa tukea tarvitsevaa opiskelijaa säännöllisesti ja seuraa tuen tarvetta ja sentoteutumista lukio-opintojen aikana 
  • ohjaa tukea tarvitsevaa opiskelijaa opiskelutaidoissa 
  • tekeeoppimisvalmiuksia kartoittavat seulatestit, mahdolliset yksilötestitja kirjoittaa lukitodistukset niitä tarvitseville  
  • antaa lausunto- ja erityisjärjestelyohjausta ylioppilastutkinnon kokeisiin sekä laatiitarvittavat hakemukset Ylioppilastutkintolautakuntaan yhdessä opiskelijan kanssa ja kertoo opiskelijalle lausuntojen muista hyödyntämismahdollisuuksista 
  • erityisopettajaa voidaan konsultoida jatko-opintoihin hakemiseen liittyvissä asioissa 

Opiskelija 

  • osallistuu tuen tarpeen kartoitukseen ja pedagogisten ratkaisujen toimivuuden arviointiin
  • opiskelija on aktiivinen omaa opiskeluaan koskevissa asioissa