Suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 1–2

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

Harjoitellaan ympäristön kielellistä jäsentämistä ja nimeämistä, kuuntelemista, kysymistä, vastaamista ja kertomista. Harjoitellaan ryhmäviestinnän käytänteitä erilaisissa kasvokkain tapahtuvissa vuorovaikutustilanteissa. Havainnoidaan erilaisia viestintätapoja. Käsitellään erilaisten vuorovaikutusharjoitusten, keskustelujen ja draaman avulla lastenkirjallisuutta, satuja, kertomuksia, loruja, tietotekstejä, mediatekstejä ja pelejä.

Savitaipaleen perusopetuksen sisällöt ja työtavat

Sisältöalue Tavoitteet 1. lk Miten asioita käsitellään
Vuorovaikutustilanteissa toimiminen Koulun vuorovaikutustilanteisiin tutustuminen ja tottuminen Tutustutaan koulun aikuisten työhön esimerkiksi seuraamalla ja tekemällä havaintoja.

Harjoitellaan vuorovaikutustilanteita. Erityisesti kiinnitetään huomiota sanoihin ja sanontoihin kiitos, ole hyvä ja anteeksi.

Työtapoina esimerkiksi:
- pienet näytelmät ja esitykset
- apuna eri tekstit ja videopätkät
Kuuntelemaan keskittyminen Harjoitellaan kuuntelemista esimerkiksi seuraavin työtavoin:
- opettajan lukemat sadut
- vertaislukeminen
- toisten mielipiteiden kuunteleminen
- muut kuuntelutehtävät ja kuullun ymmärtäminen
Kysymään ja vastaamaan oppiminen sekä omista tiedoista, kokemuksista, ajatuksista ja mielipiteistä kertominen Harjoitellaan kysymysten esittämistä ja lyhyesti vastaamista sekä kertomista:
- apuna esimerkiksi pelit ja leikit sekä kuvat ja esineet
Ympäristön kielellinen jäsentäminen ja nimeäminen Harjoitellaan esimerkiksi oppilaiden arkeen liittyvien asioiden nimiä ja nimityksiä.










Sisältöalue

Tavoitteet 2. lk

Miten asioita käsitellään

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

Vuorovaikutustaitojen vahvistaminen erilaisissa kielenkäyttö- ja viestintä tilanteissa


Vastavuoroisuuden kehittäminen puhujana ja kuuntelijana





Oman viestijäkuvan rakentaminen ja sen ymmärtäminen, että ihmiset viestivät eri tavoin

Kielellisen ja fyysisen kokonaisilmaisun kehittäminen, ilmaisurohkeuden kehittäminen myös draaman avulla




Ympäristön kielellinen nimeäminen

Vuorovaikutusharjoitukset, joissa voidaan käyttää virikkeinä erilaisia tekstejä (mm. lastenkirjallisuus, sadut, kertomukset, lorut, tietotekstit, mediatekstit, pelit), videoita sekä kuvia.

Harjoitellaan vuorovaikutustaitoja myös keskustellen ryhmissä, jolloin tutustutaan ryhmäviestinnän käytänteisiin


Tärkeitä harjoiteltavia taitoja tässä:

-kuunteleminen

-kysyminen

-vastaaminen

-kertominen

-katsekontakti

Erilaisten viestintätapojen havainnointi ja harjoittelu monipuolisin keinoin, mm. draaman sekä keskustelujen avulla

Arjen tilanteiden harjoittelu koulussa, esim. asiointi opehuoneessa


Harjoitellaan riittävin toistoin esim. äänenkovuuden ja asennon vaikutusta kokonaisilmaisuun


Vahvistetaan oppilaan kykyä jäsentää ja nimetä ympäristöään mm. luokitteluharjoitusten avulla

S2 Tekstien tulkitseminen

Opetellaan lukemaan ja harjoitellaan siinä tarvittavia käsitteitä äänne, kirjain, tavu, sana, virke, lopetusmerkki, otsikko, teksti ja kuva. Tuetaan tekstinymmärtämisen taitoja ja harjoitellaan tekstinymmärtämisen strategioita. Havainnoidaan ja tulkitaan monimuotoisia ympäristön tekstejä, niiden merkityksiä ja rakenteita sekä työskennellään muun muassa kuvien, lastenkirjallisuuden, yksinkertaisten tietotekstien ja mediatekstien parissa. Pohditaan sanojen ja sanontojen merkityksiä sekä sananvalintoja teksteissä ja laajennetaan käsitevarantoa. Tutustutaan erilaisiin tapoihin ilmaista aikaa, järjestystä ja paikkaa erityisesti kertovissa, kuvaavissa ja ohjaavissa teksteissä sekä opitaan käyttämään kerronnan peruskäsitteitä, kuten päähenkilö, tapahtumapaikka ja -aika ja juoni. Jaetaan lukukokemuksia eri tavoin, keskustellaan tekstien sisällöistä ja harjoitellaan tekstin kertomista omin sanoin. Harjoitellaan tiedon etsintää tekemällä havaintoja ympäristöstä ja tulkitsemalla kuvia ja kirjoitettuja tekstejä sekä harjoitellaan tiedon kertomista toisille.

Savitaipaleen perusopetuksen sisällöt ja työtavat

Sisältöalue Tavoitteet 1. lk Miten asioita käsitellään
Tekstien tulkitseminen Lukutaidon perustekniikan oppiminen Lukemaan opetellaan puheen ja/tai kirjoituksen perusteella. Oppilas tuntee äänne - kirjain -vastaavuuden.
Käsitteiden äänne, kirjain, tavu ja sana opettelu ja harjoittelu Asioita harjoitellaan suullisesti ja kirjallisesti yksin, ryhmässä ja pareittain.
Sanavaraston laajentaminen Sanavaraston laajentaminen oppilaan omaan kokemusmaailmaan pohjautuen.
Kuvien havainnointi, tulkitseminen ja kokeminen Harjoitellaan kertomaan kuvista yksin, pareittain ja ryhmissä. Kuvien pohjalta voidaan tehdä pieniä näytelmiä ja esityksiä. Harjoitellaan saduttamista ensin opettajajohtoisesti. Taitojen karttuessa saduttamista voidaan tehdä vertaisten kanssa.
Lukemisen ilon ja kiinnostuksen herättäminen Tutustutaan oman koulun kirjastoon aluksi oman opettajan johdolla, myöhemmin voi kysyä vinkkejä esimerkiksi luokkakavereilta tai vanhemmilta oppilaita.

Halukkaat ohjataan lukudiplomin suorittamiseen. Opettaja kerää suoritukset, mutta huoltajat auttavat suoritukseen vaadittavien kirjojen lainaamisessa, jos koululta ei kirjoja löydy.

Mahdollisuuksien mukaan koululle pyydetään esimerkiksi isovanhempia tai kirjaston henkilökuntaa lukemaan satuja tai kertomaan uusista kirjoista.

Oppilasta ohjataan valitsemaan itseään kiinnostavia kirjoja. Oppilas tutustuu lapsille suunnattuihin mediateksteihin, esimerkisi lastenohjelmiin ja lapsille suunnattuihin nettisivuihin.
Oppilaan ohjaaminen etsimään tietoa Oppilasta ohjataan etsimään tietoa oppikirjoista, sähköisestä materiaalista, koulun kirjastosta ja esimerkiksi erilaisista kylteistä ja merkeistä. Harjoitellaan käyttämään asiantuntijoita tiedon lähteenä.

Opetellaan medialukutaidon alkeita: kuvanlukutaitoa, digitaalisia viestejä ja viestinnän hyviä tapoja.

Sisältöalue

Tavoitteet 2. lk

Miten asioita käsitellään

Tekstien tulkitseminen

Sujuvan lukutaidon vahvistaminen ja oman lukutaidon tarkkaileminen

Sana- ja käsitevarannan laajentaminen




Kuvanlukutaidon kehittäminen

Tekstin ymmärtämisen taitojen tukeminen



Erilaisiin teksteihin tutustuminen ja niiden lukeminen









Tiedon monipuoliseen etsintään, hakemiseen sekä esittämiseen liittyvien taitojen kartuttaminen ja ohjaus

Lukemisen strategioiden vahvistaminen mm. pikalukuharjoitusten, parin kanssa lukemisen, ketjuluvun sekä ääneen lukemisen avulla

Ohjataan oppilasta teksteihin, jotka kiinnostavat häntä itseään ja ovat lähellä hänen omaa maailmaansa

Lukemiseen liittyvien käsitteiden vahvistaminen sekä käsitteiden virke, lopetusmerkki, otsikko, teksti, kuva ja kappale opetteleminen ja niiden tunnistamisen harjoittelu sekä sanojen tai sanontojen yhteinen pohdinta


Apuna erilaiset kuvat, symbolit, liikennemerkit sekä saduttaminen


Sisällön ymmärtämiseen liittyvät monipuoliset tehtävät kuten keskustelu, kysyminen, omien kysymysten tekeminen luetusta tekstistä, omin sanoin kertominen tai kirjoittaminen luetusta tekstistä.


Monipuolisten tekstien kautta tutustutaan erilaisiin tapoihin ilmaista aikaa, paikkaa, järjestystä sekä opitaan kerronnan peruskäsitteitä, kuten päähenkilö, tapahtumapaikka, tapahtuma-aika ja juoni.

Esimerkiksi lukudiplomi kannustaa oppilaita tutustumaan kirjallisuuten monipuolisesti sekä poistumaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle; tutustutaan monipuolisesti mm. lastenkirjallisuuteen, kaunokirjallisuuteen, mediateksteihin sekä mainosteksteihin

Tiedon etsintä erilaisista lähteistä sekä verkkoteksteihin tutustuminen

Pääasioiden löytäminen teksteistä käyttäen apuna hakukonetta, väliotsikoita, kappalejakoa sekä pääotsikoita

Harjoitellaan myös tiedon tallentamista sekä löydetyn tiedon kertomista muille

S3 Tekstien tuottaminen

Harjoitellaan tuottamaan tekstejä, käyttämään mielikuvitusta, kertomaan tarinoita ja mielipiteitä sekä kuvaamaan omia kokemuksia, havaintoja ja ajatuksia puhumalla, kirjoittamalla ja kuvien avulla yksin ja yhdessä. Tarkastellaan puhutun kielen muuntamista kirjoitetuksi kieleksi ja harjoitellaan tekstin suunnittelua. Tutustutaan kertomiselle ja kuvaamiselle tyypillisiin tekstuaalisiin ja kielellisiin piirteisiin, esimerkiksi ajan ja paikan ilmaisutapoihin ja kertomuksen perusrakenteeseen, ja harjoitellaan niiden käyttämistä omissa teksteissä. Opetellaan isojen ja pienten tekstauskirjainten piirtämistä sekä niillä kirjoittamista ja näppäintaitoja. Tuetaan oikeinkirjoitustaidon kehittymistä fonologisen tietoisuuden harjoitteiden ja lukemisen avulla. Harjoitellaan käyttämään omissa teksteissä oikeinkirjoituksen perusasioita ja joitakin kirjoitettua kieltä koskevia sopimuksia, kuten sanaväli, tavutus, virke ja sen lopetusmerkit, iso alkukirjain virkkeen alussa ja tutuissa erisnimissä.

Savitaipaleen perusopetuksen sisällöt ja työtavat

Sisältöalue Tavoitteet 1. lk Miten asioita käsitellään
Tekstien tuottaminen Kirjoittamisen perustekniikan opettelu suur- ja pienaakkosin Opetellaan kirjoittamaan käsin ja mahdollisuuksien mukaan myös koneella; apuna Aapinen ja työvihkot, pelit ja leikit ja tietokoneohjelmat ja -sovellukset. Oppilas oppii käyttämään äänne-kirjain -vastaavuutta omissa teksteissään.
Pienten sanojen ja lyhyiden lauseiden kirjoittaminen Harjoitellaan kirjoittamista monipuolisilla menetelmillä, esimerkiksi saneluilla.
Oikeinkirjoituksen perusasioiden ja kirjoitettuun kieleen liittyvien sopimusten tunteminen: sanaväli, tavutus, iso alkukirjain virkkeen alussa ja tutuissa erisnimissä Harjoitellaan asioita monipuolisilla menetelmillä, esimerkiksi suullisesti, piirtäen ja kirjoittaen.
Näppäintaitoihin tutustuminen Oppilaat tutustutetaan atk-luokkaan ja mediateekkiin mahdollisuuksien mukaan. Käydään läpi laitteiden käytön perusteita ikätasolle sopivilla harjoituksilla.
Tekstien tuottaminen suullisesti ja kuvien avulla Oppilaat harjoittelevat esimerkiksi kertomaan omia mielipiteitään ja ajatuksiaan sekä tarinoita suullisesti ja kuvien avulla.

Sisältöalue

Tavoitteet 2. lk

Miten asioita käsitellään

Tekstien tuottaminen

Käsinkirjoittamisen taitojen vahvistaminen

Vahvistaa ja ylläpitää oppilaan jo saavutettuja kirjallisia taitoja sekä kehittää oppilaan oman kirjallisen kerronnan keinoja


Omien tarinoiden tuottaminen








Näppäin- ja tekstinkäsittelytaitojen harjoitteleminen


Käsialakirjoitukseen tutustuminen

Tehtävät, harjoitukset, toisto, paperille, selkään, lattiaan, hiekkaan

Harjoitellaan tekstien kirjoittamista myös tekstinkäsittelyllä.

Tekstin tuottamisessa käytetään apuna myös kuvia sekä opitaan kertomaan myös omista kokemuksista ja mielipiteistä.

Harjoitellaan esimerkiksi omien tarinoiden sekä draaman avulla kertomuksen vaiheita: alku, keskikohta ja loppu sekä opitaan ilmaisemaan aikaa ja paikkaa

Yksin, pareittain, ryhmissä, puhutut tarinat, kirjoitetut tekstit, vihkoon käsin, tekstinkäsittelyllä, tarinoiden kuvitus, niiden esittäminen muille, muiden tuottaminen tarinoiden kuunteleminen sekä kommentointi


Nykytekniikan käytön harjoittelu, mm. omien tarinoiden kirjoittaminen ja tietotekstien tekeminen


Opitaan tunnistamaan käsialakirjoituksen kirjaimia

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

Vahvistetaan kielellistä tietoisuutta tekemällä havaintoja puhutusta kielestä ja tutustumalla kirjoitettuun kieleen kuunnellen ja lukien. Tehdään havaintoja eri puhetavoista, koulussa ja vapaa-ajalla esillä olevista kielistä sekä kielenkäytön vaikutuksesta muihin. Pohditaan yhdessä sanoja, sanontoja ja ilmaisutapoja, leikitellään kielellä lorujen, runojen ja sanaleikkien avulla. Etsitään itseä kiinnostavaa luettavaa ja herätetään kiinnostusta lukuharrastukseen. Tutustutaan kuunnellen ja lukien monimuotoisiin teksteihin, kuten lapsille suunnattuun kirjallisuuteen ja mediateksteihin, ja käytetään niitä ilmaisun virikkeenä ja keskustellaan niiden merkityksestä omassa arjessa. Tutustutaan yhdessä kirjastoon ja sen käyttöön. Tutustutaan lastenkulttuuriin ja tapakulttuuriin omassa lähiympäristössä, juhlaperinteisiin sekä joihinkin kansanperinteen muotoihin ja osallistutaan yhdessä esitysten tai muiden kulttuurituotteiden tekemiseen.

Savitaipaleen perusopetuksen sisällöt ja työtavat

Sisältöalue Tavoitteet 1. lk Miten asioita käsitellään
Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen Paikalliseen kulttuuriin tutustuminen Tutustutaan esimerkiksi Charlotta Europaeuksen runoihin ja loruihin.
Lasten kulttuuriin tutustuminen Oppilaita ohjataan lukemaan erilaisia satuja, runoja ja näytelmiä; alussa opettaja voi lukea näitä em. asioita lapsille. Mahdollisuuksien mukaan oppilaille tarjotaan elokuvakäynti tai näytelmän seuraaminen esimerkiksi koulun auditoriossa.

Hyödynnetään lasten arjen mediatekstejä, esimerkiksi lastenohjelmia opetuksessa.
Monikulttuurisuus Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan muiden maiden lasten kulttuureihin omien kokemusten pohjalta.
Tapakulttuuri Opetellaan hyviä tapoja koulussa ja lähiympäristössä.

Havainnoidaan puhuttua kieltä. Kiinnitetään huomiota eri puhetapoihin ja omaan kielenkäyttöön.
Juhlaperinne Oppilas osallituu koulun juhliin joko esiintymällä itse tai seuraamalla muiden esityksiä. Juhlaperinteessä otetaan huomioon vuoden kiertokulku.



Sisältöalue

Tavoitteet 2. lk

Miten asioita käsitellään

Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

Tukea oppilaan kielitietoisuuden kehittymistä sekä laajentaa kielen peruskäsitteiden tuntemusta

Puhutun ja kirjoitetun kielen eroavaisuuksien havannointi

Auttaa huomaamaan oman kielenkäytön vaikutusta suhteessa ympäristöön





Lukuharrastuksen kehittäminen

Koulun kirjastosta lainaaminen

Lapsille suunnatun kirjallisuuden kuunteleminen ja lukeminen

Joihinkin lastenkulttuurin muotoihin tutustumista

Oman kielen ja kulttuurin arvostaminen



Kulttuurisen moninaisuuden arvostaminen


Kannustaa tuottamaan omaa kulttuuria yhdessä muiden kanssa

Tottuu käyttämään myös sellaisia käsitteitä kuten äänne, kirjain, tavu, sana, lause, lopetusmerkki, otsikko, kappale, teksti ja kuva.

Kuunnellaan ja luetaan erilaista kieltä: yleispuhekieltä, omaa murretta, runoja, loruja, laulun sanoja

Suullisen ilmaisun havainnointia ympäristössä, suullisen ilmaisun harjoittelua mm. pari-, pienryhmä- ja luokkakeskuteluissa.
Vahvistetaan arjen tärkeiden sanojen käyttöä vuorovaikutustilanteissa (mm. kiitos, ole hyvä)


Tuetaan oppilasta valitsemaan lukutaidolleen sopivaa, itseään kiinnostavaa monipuolista luettavaa

-tietokirjallisuus

-kaunokirjallisuus

-mediatekstit


Koulun kirjasto, kunnan kirjastoon tutustuminen mahdollisuuksien mukaan





Omat leikit, oma kerronta, kulttuuripolun tarjoamat taide- ja kulttuuripalvelut


Tapakulttuuriin ja juhlaperinteisiin tutustuminen, kansanlorut- ja leikit

Perheiden omien perinteiden ja tapojen esille tuonti, niiden vertailua, keskustelua ja havaintojen tekoa yhteisisä ja erilaisita piirteistä



Esitysten valmistaminen omalle luokalle ja koulun yhteisiin tilaisuuksiin