Oppilaanohjauksen sisällöt ja tavoitteet Sastamalassa vuosiluokilla 7-9

Oppilaanohjauksen sisällöt ja tavoitteet Sastamalassa vuosiluokilla 7-9

Perusopetuksen 7. – 9. vuosiluokkien oppilaanohjaus järjestetään siten, että se tarjoaa oppilaalle kokonaisuuden, joka muodostuu luokkamuotoisesta ohjauksesta, yksilöllisiin kysymyksiin syventyvästä henkilökohtaisesta ohjauksesta, sosiaaliseen vuorovaikutukseen perustuvasta pienryhmäohjauksesta ja työelämään tutustumisesta. Kaikille yhteinen aines käsitellään oppilaanohjauksen tunneilla. Luokkatunnit ovat pääsääntöisesti informatiivisia, mutta työtavoissa painotetaan myös oppilaskeskeisiä muotoja, kuten tiedonhankintaa ja itsearviointia. Pienryhmäohjauksessa myös ryhmän jäsenet saavat vertaistukea ja oppivat peilaamaan omia ajatuksiaan suhteessa samassa tilanteessa olevien näkemyksiin. Oppilaalle järjestetään henkilökohtaista ohjausta, jolloin oppilaalla on mahdollisuus keskustella opintoihinsa, koulutus- ja ammatinvalintoihinsa sekä elämäntilanteeseensa liittyvistä kysymyksistä. Oppilaalla on oikeus tehostettuun oppilaanohjaukseen vuosiluokilla 8.-9. Henkilökohtaisen ohjauksen tavoitteena on, että oppilas pohtii itse kehitystään oppijana, osaamistaan, työskentelytaitojaan ja valintojaan.

Työelämään tutustuminen

Työ- ja elinkeinoelämän sekä koulun välisen yhteistyön tavoitteena on, että oppilas hankkii tietoa ammattialoista, ammateista ja työelämästä sekä saa virikkeitä yrittäjyydestä. Tämän yhteistyön keskeisen osan muodostavat työelämän edustajien vierailut luokkatunneilla, työpaikkakäynnit, projektityöt, eri alojen tiedotusmateriaalin käyttö ja työelämään tutustuminen. Työelämään tutustumista kehitetään huomioimalla koulutuksessa ja elinkeinoelämässä tapahtuvat muutokset.

Oppilaalle tulee järjestää työelämään tutustumisjaksoja koulutus- ja ammatinvalintojensa perustaksi ja työn arvostuksen lisäämiseksi. Oppilaan tulee voida hankkia omakohtaisia kokemuksia työelämästä ja ammateista aidoissa työympäristöissä. Työelämään tutustumisen yhteydessä oppilaalle tulee järjestää mahdollisuus arvioida hankkimiaan tietoja ja kokemuksia. Kullakin yläkoululla on suunnitelma työhön tutustumisen järjestämisestä koulukohtaisesti.

Seitsemännellä luokalla oppilaat ovat työelämään tutustumassa yhdestä kahteen päivään. Kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla työelämään tutustumisjakson pituus on kolmesta päivästä kahteen viikkoon. Ennen TET-jaksoja oppilaalle annetaan ohjeet työpaikan hankkimisesta ja opastetaan työelämänpelisääntöihin. Erityisesti painotetaan hyvää käytöstä, täsmällisyyttä, oma-aloitteisuutta ja oikeaa asennetta työhön. Seitsemännellä luokalla oppilaat ovat pääsääntöisesti huoltajiensa työpaikoilla työhön tutustumassa. Kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla pyritään siihen, että oppilas hankkii itselleen TET-paikan omien tavoitteidensa mukaisesti. Tarvittaessa oppilasta autetaan TET-paikan hankkimisessa.

Työelämään tutustumisen tavoitteena on antaa oppilaalle mahdollisuus kokea ja oppia työelämän pelisääntöjä ja vahvistaa hänen tietojaan eri ammateista. Samalla hän syventää itsetuntemustaan ja sosiaalisia taitojaan. Parhaimmillaan TET tukee myös oppilaan jatko-opintovalintoja tai kesätyöpaikan hakua. TET:n integrointi muihin oppiaineisiin ja yhteistyö eri aineiden opettajien kanssa on tutustumista laajentava ja rikastuttava tekijä. Yhteistyötä voidaan tehdä valmistauduttaessa tutustumisjaksoon, sen aikana sekä sen jälkeisessä raportoinnissa.

Valtakunnalliset oppilaanohjauksen opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9

1. Osallisuus ja aktiivinen toiminta
2. Oppimaan oppimisen taidot
3. Elinikäinen oppiminen
4. Itsetuntemus
5. Tavoitteiden asettaminen
6. Työelämään suuntautuva oppiminen
7. Koulutus- ja työelämätiedon hyödyntäminen omassa urasuunnittelussa
8. Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys


Tavoitteiden painotukset Sastamalassa vuosiluokittain

7. luokka:

Oppilaanohjaus ohjaa oppilasta
- kouluyhteisönsä ihmisten, tapojen, toiminnan ja sääntöjen tuntemiseen
- muodostamaan kokonaiskäsityksen koulun toimintatavoista ja opiskeluympäristöstä sekä tarvittaessa pyytämään tukea
- itsenäisyyteen ja vastuullisuuteen opiskelussa ja valinnoissaan sekä suhteuttamaan omaa toimintaansa kykyjensä, edellytystensä ja kiinnostustensa mukaisesti
- asettamaan itselleen ja toiminnalleen tavoitteita ja arvioimaan niitä
- kehittämään opiskelu- ja oppimaan oppimisen taitojaan
- luomaan edellytyksiä oppilaan halulle oppia, arvioida osaamistaan, tunnistaa ja hyödyntää taitojaan ja vahvuuksiaan
- oppimaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja ja erilaisissa ryhmissä toimimista
- tunnistamaan opiskeltavien oppiaineiden merkityksen opintojensa kannalta

8. luokka:

Oppilaanohjaus ohjaa oppilasta
- opiskelemaan ja ymmärtämään opiskelun ja oppiaineiden merkityksen
- arvioimaan omia kykyjään ja taitojaan sekä omaa toimintaansa
- etsimään tietoja ja hankkimaan taitoja opiskelua, tulevaisuutta, ammatinvalintaa sekä muita elämää koskevia suunnitelmia ja valintoja varten
- tuntemaan Suomen koulutusjärjestelmän pääpiirteet
- etsimään ja hankkimaan tietoa jatko-opintomahdollisuuksista, työelämästä, ammateista ja ammattialoista
- tuntemaan pääpiirteittäin lähialueen koulutustarjonnan

9. luokka:

Oppilaanohjaus ohjaa oppilasta
- laajentamaan itsetuntemustaan ja kehittämään vuorovaikutustaitojaan
- käyttämään monikanavaisia tietolähteitä yhteishakuun liittyen
- ohjaamaan oppilasta tunnistamaan kulttuuritaustansa ja etsimään tietoa opiskelusta ja työnteosta ulkomailla
- kehittämään päätöksentekotaitojaan sekä toteuttamaan ja arvioimaan urasuunnitelmiaan myös muuttuvissa olosuhteissa
- ammatilliseen suuntautumiseen ja jatko-opintoihin sekä tekemään jatko-opintopäätöksen
- edistämään peruskouluopintojen loppuun saattamista
- tukemaan yhteishaun yhteydessä tehtävän jatkosuunnittelun avulla siirtymistä perusopetuksen jälkeisiin opintoihin
- laajentamaan tietämystään työelämästä, häntä kiinnostavista ammateista ja yrittäjyydestä
- hakemaan tieto-, ohjaus- ja neuvontapalveluita peruskoulun jälkeen


Oppilaanohjauksen sisällöt vuosiluokilla 7-9

S1 Oppiminen ja opiskelu: Keskeisinä sisältöalueina oppilaanohjauksessa ovat kouluyhteisössä toimimisen sekä opiskelutaitojen ja oppimaan oppimisen taitojen harjoittelu yhteistyössä muiden oppiaineiden kanssa elinikäisen oppimisen ja yhteisöllisyyden näkökulmista. Oppilaat harjoittelevat asettamaan itselleen opiskeluun liittyviä tavoitteita opintojen eri vaiheissa, arvioimaan itsenäisen toiminnan kehittymistä ja tavoitteiden toteutumista sekä ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan, opintoihin liittyvien valintojen tekemisestä sekä opintojensa etenemisestä.

S2 Itsetuntemus ja elinikäinen urasuunnittelu: Oppilaanohjauksessa käsitellään sisältöalueita, joiden avulla oppilaat laajentavat itsetuntemustaan ja itsearviointitaitojaan, tulevaisuuden suunnittelu- ja päätöksentekotaitojaan sekä kehittävät taitojaan ratkaista ongelmia tilanteessa, jossa valmista ratkaisua ei ole annettu. Harjoitettavat taidot koskevat mm. urasuunnittelu- ja urahallintataitoja, motivaatiota sekä yleisiä elämässä tarvittavia taitoja. Analysointivalmiuksia sekä omiin valintoihin vaikuttavien tekijöiden tunnistamista harjoitetaan. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi arvot ja asenteet, oppilaan taidot sekä sosiaaliset verkostot.

S3 Opiskelussa ja työelämässä tarvittavat taidot: Oppilaanohjauksessa tarjotaan oppilaille mahdollisuuksia harjaannuttaa taitojaan toimijana erilaisissa ympäristöissä. Huomiota kiinnitetään monipuolisten opiskelussa ja työelämässä tarvittavien taitojen sekä monikanavaisten vuorovaikutus- ja viestintätaitojen kehittymiseen. Viestintätaitoihin kuuluu myös eri tietolähteiden kautta saadun tiedon luotettavuuden arviointi urasuunnittelun kannalta.

S4 Työelämään tutustuminen: Eri elinkeinoihin, työelämään ja ammattialoihin tutustuminen sekä työn hakemisen harjoittelu lisäävät oppilaiden työelämätietoutta. Samalla oppilaat tutustuvat itseään kiinnostaviin aloihin, ammatteihin ja yrittäjyyteen. Työelämätaitoja harjoitellaan erityisesti työelämään tutustumisjaksoilla (TET), joista saatua kokemusta, tietoa ja palautetta hyödynnetään eri oppiaineiden opiskelussa sekä tulevaisuuden suunnitelmia tehtäessä. Huomiota kiinnitetään työelämän tasa-arvokysymyksiin.

S5 Jatko-opinnot ja niihin hakeutuminen: Oppilaiden jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnittelun taitojen kehittyminen on jatkumo, jota syvennetään oppilaanohjauksen sisällöissä koko perusopetuksen ajan. Oppilaanohjauksessa oppilaat tutustuvat Suomen koulutusjärjestelmän tarjoamiin erilaisiin jatko-opintomahdollisuuksiin ja oppivat etsimään tarkempaa tietoa jatko-opinnoista sekä niihin hakeutumisesta sekä hyödyntämään eri tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita.

 

 

ITSETUNTEMUS JA ELINIKÄINEN URASUUNNITTELU

OPPIMINEN JA OPISKELU

JATKO-OPINNOT JA NIIHIN HAKEUTUMINEN

TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN

7. LUOKKA

Ihmissuhdetaidot Yhteistyötaidot Vastuullinen toiminta Suvaitsevaisuus Itsearviointi

Kouluyhteisössä toimiminen Sopeutuminen uuteen kouluun ja luokkaan Opiskelutaidot ja niiden kehittäminen Opiskelun merkitys Myönteinen opiskeluasenne Valinnaisaineiden valinta

Perusopetuksen rakenne Opinnoissa eteneminen Oppilaan arviointi

Työelämätietous Lähiyhteisön töitä ja ammatteja Oman ja toisen työn kunnioittaminen Työelämän säännöt TET-päivä(t)

8. LUOKKA

Itsetuntemus Omien vahvuuksien tunnistaminen Realistinen minäkuva

Tiedonhankintataidot Motivaatio Minäpystyvyys Tavoitteellinen opiskelu Opiskelun merkitys

Suomen koulutusjärjestelmä Jatko-opintomahdollisuudet Koulutusalat Opintokäynnit ja vierailut

Ammatti- ja työelämätietous Elinkeinorakenne ja ammattialat Yritysvierailut Asiantuntijavierailut TET-paikan hakeminen

9. LUOKKA

Itsetuntemus Omien elämäntavoitteiden selkiinnyttäminen ja kriittinen pohdiskelu Ammatillinen kehitys

Suunnittelu- ja päätöksentekotaidot Opiskelutavoitteiden asettaminen Vastuun ottaminen omasta toiminnasta ja omista valinnoistaan

Jatko-opintoihin hakeminen Opintopolku -järjestelmä Toisen asteen oppilaitokset Oppisopimuskoulutus Muut koulutusvaihtoehdot Korkea-asteen koulutus Opiskelu ulkomailla Opintokäynnit Ohjaus-, tiedotus- ja neuvontapalvelut

Työn merkitys yksilölle ja yhteiskunnalle Työelämätietouden laajentaminen TET Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä Yrittäjyys

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä