7.5.1 Tukiopetus

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada tukiopetusta[1]. Tukiopetus tulee aloittaa heti, kun oppimiseen tai koulunkäyntiin liittyvät vaikeudet on havaittu, jotta oppilas ei jäisi pysyvästi jälkeen opinnoissaan. Tukiopetuksella voidaan ehkäistä vaikeuksia ennakolta. Tukiopetusta tulee järjestää suunnitelmallisesti sekä niin usein kuin on tarpeen.

Tukiopetukselle on ominaista yksilöllisesti suunnitellut tehtävät, ajankäyttö ja ohjaus. Tukiopetuksen järjestämisessä tulee käyttää monipuolisia menetelmiä ja materiaaleja, joiden avulla voidaan löytää uusia tapoja lähestyä opittavaa asiaa. Ennakoivassa tukiopetuksessa uusiin opittaviin asioihin perehdytään jo etukäteen. Tukiopetuksella voidaan vastata myös poissaoloista johtuviin tuen tarpeisiin.

Koulutyö tulee suunnitella siten, että jokaisella oppilaalla on tarvittaessa mahdollisuus osallistua tukiopetukseen. Tukiopetusta annetaan joko oppilaan työjärjestyksen mukaisten, sellaisten oppituntien aikana, joihin tuen tarve liittyy, tai oppituntien ulkopuolella. Erilaisia joustavia ryhmittelyjä voidaan käyttää tukiopetuksen toteuttamisessa.

Aloitteen tukiopetuksen antamisesta oppilaalle tekee ensisijaisesti opettaja, sen voi tehdä myös oppilas tai huoltaja. Jokaisen opettajan tehtävänä on seurata oppilaan oppimista ja kasvua sekä mahdollista tuen tarpeen ilmenemistä. Tukiopetusta pyritään järjestämään yhteisymmärryksessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Heille annetaan tietoa tukiopetuksen toteuttamistavoista ja merkityksestä oppimiselle ja koulunkäynnille, sekä oppilaan velvollisuudesta osallistua hänelle järjestettyyn tukiopetukseen.

Tukiopetusta voidaan antaa tuen kaikilla tasoilla. Osana pedagogista arviota ja selvitystä arvioidaan oppilaan aikaisemmin saaman tukiopetuksen riittävyys ja vaikutus sekä oppilaan tarpeet tukiopetukseen jatkossa. Oppimissuunnitelmaan ja HOJKSiin kirjataan myös tukiopetuksen tavoitteet ja antaminen.


[1] Perusopetuslaki 16 § 1 mom. (642/2010)

Rauman kaupungin OPS-sisältö

TUKIOPETUS on ensisijainen tuen muoto ennen osa-aikaisen erityisopetuksen keinoja. Opettajan tulee havainnoida oppilaan tuen tarvetta ja tehdä aloite tuen järjestämiseksi heti tarpeen ilmetessä. Tukiopetusta antaa ja siitä päättää ensisijaisesti luokan- tai aineenopettaja, sovitusti sitä voi antaa myös erityisopettaja. Koulun rehtori varaa tuntikehyksestä tukiopetustunnit ja mahdollistaa omalla koulullaan tukiopetukselle suotuisat puitteet. Oppilaalle etsitään häntä hyödyttävin tapa oppia ja erilaiset järjestelyt ovat mahdollisia.

Tukiopetus Raumalla noudattaa seuraavia lainalaisuuksia:

  • Tukiopetusta annetaan kaikilla kouluilla ennen tai jälkeen oppilaan koulupäivän tai tukea koskevan oppiaineen tunnilla.
  • Tukiopetus voi olla luonteeltaan säännöllistä tai epäsäännöllistä, ennakoivaa tai kertaavaa
  • Tukiopetusta voidaan antaa ryhmässä tai yksilöllisesti
  • Tukiopetuksesta tiedotetaan aina oppilaan huoltajia. Tiedotuksesta vastaa tukea antava opettaja.
  • Tukiopetuksen antaja merkitsee tukiopetuksen tuen lomakkeelle Wilmaan sopivin väliajoin (siinäkin tapauksessa ettei oppilas osallistu tarjottuun tukiopetukseen). Merkintöjen avulla oppilaan saaman tukiopetuksen määrää pystytään tarkistamaan ja arvioimaan.
  • Erikseen oppilaalle anottavien lomien yhteydessä on huoltajia tiedotettava, että loman aikana oppilaan on hoidettava sovitut tehtävät siten, ettei lomasta syntyisi tukiopetuksen tarvetta
  • Tukiopetusta voi, ja joskus on hyödyllistäkin, antaa joku muu kuin oppilaan oma opettaja