Johdanto
PUDASJÄRVI
Tehostettu tuki
Tehostettua tukea annetaan silloin, kun yleinen tuki ei riitä. Tehostettu tuki suunnitellaan yksittäistä oppilasta varten kokonaisuutena. Se on luonteeltaan vahvempaa ja pitkäjänteisempää kuin yleinen tuki.
Tehostetun tuen avulla tuetaan suunnitelmallisesti oppilaan oppimista ja koulunkäyntiä ja tuen tehtävänä on ehkäistä ongelmien kasvamista, monimuotoistumista ja kasautumista.
- tuen tarve osoittautuu säännölliseksi
- oppilas tarvitsee useampia tukimuotoja (eriyttävä tukimateriaali esimerkiksi , säännöllinen osa-aikaisen erityisopetuksen tuki, opetuksen erityiset painoalueet)
Pedagoginen arvio ja tehostettuun tukeen siirtyminen annetaan tiedoksi koulukohtaiselle oppilashuoltoryhmälle. Sisältöjä ei käydä läpi.
Tehostettuun tukeen siirtyneelle oppiaalle laaditaan oppimissuunnitelma, johon kirjataan
laadultaan ja määrältään oppilaan kehitystason ja yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.Tehostettu tuki järjestetään yleensä oppilaan lähikoulussa yleisopetuksen luokassa. On tärkeää huolehtia oppilaan mahdollisuuksista saada onnistumisen kokemuksia oppimisessa ja ryhmän jäsenenä sekä tukea oppilaan myönteistä käsitystä itsestään ja koulutyöstä.
Oppilaan oppimista ja koulunkäyntiä tulee seurata ja arvioida säännöllisesti tehostetun tuen aikana. Mikäli oppilaan tilanteessa tapahtuu muutoksia, oppimissuunnitelma tarkistetaan vastaamaan oppilaan tuen tarvetta.
Tehostetun tuen tavoitteena on auttaa oppilasta selviytymään koulunkäyntiin liittyvistä vaikeuksista niin, että palaaminen yleiseen tukeen olisi mahdollista. Tehostettu tuki voi jatkua tarvittaessa koko perusopetuksen ajan. Mikäli tehosteun tuen aikana oppilaan kokonaistilanteessa tulee selkeä muutos hänelle laaditaan joko uusi pedagoginen arvio tai pedagoginen selvitys.
Mikäli oppilaan kokonaistilenna paranee laaditaan pedagoginen arvio ja oppilas siirtyy yleiseen tukeen.
Mikäli pitkäaikainenkaan tehostettu tuki ei riitä, oppilaalle laaditaan pedagoginen selvitys ja harkitaan oppilaan siirtämistä erityiseen tukeen .