2. Esiopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet

2.6 Pornaisten kunnan esiopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet

Paikallista opetussuunnitelmaa laadittaessa on tärkeää keskustella, mitä tässä luvussa määrätyt esiopetuksen tehtävät ja yleiset tavoitteet merkitsevät ja miten esiopetukselle asetettujen tavoitteiden toteutumisesta voidaan huolehtia.

Paikallisessa opetussuunnitelmassa kuvataan

  • esiopetuksen järjestäminen ja sitä ohjaavat velvoitteet paikallisesta näkökulmasta
  • esiopetuksen tehtävä osana oppimisen polkua paikallisesta näkökulmasta
  • esiopetuksen arvoperusta ja sitä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat
  • oppimiskäsitys ja sitä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat
  • laaja-alaisen osaamisen tavoitteet ja niihin mahdollisesti liittyvät paikalliset painotukset sekä ne toimenpiteet, joiden avulla tavoitteiden toteutumista arvioidaan ja kehitetään.

Arvoperusta ja oppimiskäsitys sekä laaja-alaisen osaamisen tavoitteet otetaan huomioon ja niitä syvennetään esiopetuksen toimintakulttuuria, opetuksen toteuttamista, kasvun ja oppimisen tukea ja oppilashuoltoa käsittelevissä osissa opetussuunnitelmaa.

2.2 Esiopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet

Esiopetuksella tarkoitetaan suunnitelmallista kasvatusta ja opetusta, joka pohjautuu valtakunnallisiin esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (2014). Pornaisten kunnan esiopetuksen opetussuunnitelman tavoitteet määrittyvät valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteiden pohjalta.

Esiopetuksen kaikessa toiminnassa kehitetään laaja-alaista osaamista. Laaja-alainen osaaminen tukee lapsen valmiutta suuntautua elinikäisen oppimisen polulle ja luoda pohjaa kestävän elämäntavan omaksumiselle.

Esiopetusikäinen lapsi on aktiivinen, pohtiva, liikkuva ja leikkivä. Lapselle on tärkeää saada mahdollisimman paljon myönteisiä oppimiskokemuksia. Uusien asioiden oppiminen tapahtuu parhaiten vuorovaikutuksessa toisten lasten ja aikuisten kanssa. Esiopetuksessa lapsi oppii ymmärtämään vertaisryhmän merkityksen oppimisessaan. Tavoitteena on, että lapsi saa kokemuksia vaikutusmahdollisuuksistaan ja osallisuudestaan. Tärkeää on, että lapsen yhteistyö- ja työskentelytaitoja edistetään, oma-aloitteisuutta kehitetään sekä itsetuntoa ja kiinnostusta oppimiseen lisätään.

Esiopetuksen oppimisympäristö tukee kasvua, oppimista ja oman toiminnan arviointia. Hyvä oppimisympäristö tarjoaa tilaisuuksia tutkimiseen, kokeiluihin, monipuolisiin leikkeihin, liikkumiseen ja omaan rauhaan. Turvallisten, terveellisten tilojen ja materiaalien lisäksi hyvään oppimisympäristöön sisältyy mahdollisuus yksilö- ja pienryhmätyöskentelyyn. Iloinen, avoin, rohkaiseva ja kiireetön ilmapiiri kannustaa ja motivoi lasta kohtaamaan luottavaisesti uusia oppimishaasteita. Toiminnassa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet.

Työtapojen valinnassa esiopetuksessa kiinnitetään erityistä huomiota leikkiin ja leikin kautta oppimiseen. Kulttuurisesti monimuotoisessa ympäristössä toimiminen antaa lapselle käsityksen erilaisten näkökulmien merkityksestä. Pornaisten kunnan esiopetuksessa käytetään koko esiopetusvuoden ajan Lions Quest-ohjelmaa vuorovaikutustaitojen, itseilmaisun ja arjen hyvinvointia edistävien taitojen harjoitteluun.

2.3 Esiopetuksen arvoperusta
Pornaisten kunnan esi- ja perusopetuksessa painotetaan seuraavia arvoja:

Ihmisenä kasvaminen
Ihmisenä kasvaminen on keskeinen päämäärä ihmisenä olemisessa. Voidaan puhua myös ihmisyyteen kasvamisesta, joka lähtee oppilaan ihmisyyden ja minuuden kunnioittamisesta, välittämisestä. Kasvatus ja opetus avaa tien arvojen kohtaamiseen ja sen myötä mahdollisuuden kehittyä persoonana ja kasvaa ihmisenä. Sekä opettajalla että koulun arvo- ja oppimisympäristöllä on merkityksensä oppilaan ihmisenä kasvamisessa.

Ihmisenä kasvamisessa on kysymys myös eettisten asioiden pohdinnasta: mikä on oikein ja mikä on väärin. Ihminen tekee päivittäin arvoihinsa perustuvia valintoja, jotka perustuvat hänen käsitykseensä oikeasta ja väärästä. Pornaisissa pidetään tärkeänä sitä, että oppilas
- saa sekä kotona että koulussa tukea omalle ymmärrykselleen oikeasta ja väärästä
- kasvaa rehellisyyteen
- suhtautuu toisiin ihmisiin kunnioittavasti, välittävästi ja arvostavasti
- kykenee kohtaamaan vastoinkäymisiä ja oppii myös selviytymään niistä.

Yhteisöllisyys
Pornaisten esi- ja perusopetuksessa painotetaan yhteisöllisyyteen kasvamista ja yhteisöllisyyden arvostamista. Jokainen kouluyhteisön jäsen on merkityksellinen yhteisöllisen toimintakulttuurin rakentumisessa. Yhteisöllisuus näkyy koulun toimintakulttuurissa siten, että mahdollistetaan eri-ikäisten oppilaiden kohtaaminen ja yhdessä toimiminen koulun arjessa. Kotien kanssa tehtävän yhteistyön tarkoituksena on myös edistää yhteisöllisyyttä. Ajatus yhteisöllisyydestä liittyy myös Pornaisiin kotiseutuna. Monet perheet ovat muualta muuttaneita, joten Pornainen kotiseutuna ja sen historia ovat saattaneet jäädä vieraiksi. Kotiseututuntemuksen lisääminen voi auttaa oppilasta omaan asuinympäristöön juurtumisessa.

Vastuullisuus
Vastuullisuuteen kasvamista pidetään Pornaisissa tärkeänä asiana. Se ilmenee välittämisenä itsestä, toisista ja lähiympäristöstä sekä omatoimisuutena ja sitoutumisena koulutyöhön.

Luovuus
Opetus ja kasvatus tähtää tulevaisuuteen. Siitä syystä oppilaiden olisi saatava koulussa valmiuksia, jotta he kykenevät toimimaan muuttuvassa maailmassa. Luovuus, ongelmanratkaisutaidot ja ajattelun kehittyminen ovat avaintaitoja, joiden avulla on mahdollista pärjätä myös tulevaisuudessa. Pornaisissa pidetään tärkeänä edellä mainittujen asioiden vahvistamista eri oppiaineissa ja opetuksen kaikilla alueilla.

Arvoperustan ja oppimiskäsityksen seuranta
Pornaisissa seurataan lukuvuosittain arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista opetuksessa. Seuranta tehdään kouluissa käytössä olevalla arviointimenetelmällä.

2.5. Laaja-alaisen osaamisen painoalueet Pornaisten esiopetussuunitelmassa

Monilukutaito esiopetuksessa liittyy ajattelun ja viestinnän taitoihin ja kykyyn hankkia, muokata, tuottaa, esittää, arvioida ja arvottaa tietoa erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa. Esiopetuksessa tuetaan lapsen kuvalukutaidon, kirjoittamisen, lukemisen ja numeerisen lukutaidon sekä medialukutaidon kehittymistä. Monilukutaitoa tukevat pedagogiset käytänteet näkyvät vaihtelevina pienryhmätoimintoina ja laajenevana, aktiivisena oppimisympäristönä mm. Pornaisten kunnan kirjastotoimen ja kunnan muiden esiopetusryhmien välillä. Kirjasto tukee esiluokkien mediakasvatusta tarjoamalla tiedonhaun ja kirjastotaitojen opastusta.

Esiopetuksessa hyödynnetään tietotekniikkaa. Tieto- ja viestintäteknologian avulla tuetaan lapsen vuorovaikutustaitoja, oppimisen taitoja sekä vähitellen kehittyvää kirjoitus- ja lukutaitoa yhteistyössä huoltajien kanssa. Lasta ohjataan omaksumaan turvallisia ja ergonomisia laitteiden käyttötaitoja.

Lapsen vaikuttamisen taitoja ja halua osallistua yhteiseen toimintaan tuetaan ja vahvistetaan. Esiopetuksessa lapsi tutustuu taitojensa ja vahvuuksiensa löytämiseen yhdessä toisten kanssa. Pornaisten kunnan esiopetusryhmissä osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tuetaan arjen toiminnassa esimerkiksi Lion Quest-ohjelman kautta sekä osallistumalla koulujen oppilaskuntatyöskentelyyn. Esiopetusryhmä osallistuu mahdollisuuksien mukaan koko koulun toiminnallisten teemapäivien järjestämiseen. Lapsen kokemusta osallisuudesta ja vaikuttamismahdollisuudesta omassa lähiympäristössä vahvistetaan kotiseutukasvatuksen keinoin.