3.-6. luokat

Käytännön taidot ja oma tuottaminen

3.-6. luokilla oppilaat oppivat käyttämään erilaisia laitteita, ohjelmistoja ja palveluita sekä ymmärtämään niiden käyttö- ja toimintalogiikkaa. Oppilaat harjaantuvat tuottamaan ja käsittelemään tekstiä sujuvasti eri välineillä. Koulussa harjoitellaan myös kuvan, äänen, videon ja animaation tekemistä. Oppilaita kannustetaan toteuttamaan ideoitaan tieto- ja viestintäteknologian avulla. 

Sisällöt

– Harjoitellaan henkilökohtaisen tunnuksen käyttöä koulun osoittamissa oppimisympäristöissä ja sähköisissä palveluissa. 
– Opitaan käyttämään opiskelussa erilaisia laitteita ja harjoitellaan käyttämään oppilaan omaa puhelinta opiskelun tukena.
– Opetellaan käyttämään tekstinkäsittelysovellusta itsenäisesti.
– Harjoitellaan tuottamaan ja muokkaamaan erilaisia dokumentteja yksin ja ryhmässä.
– Opetellaan käyttämään tarkoituksenmukaisia sovelluksia tekstin tuottamiseen, diaesityksen tekemiseen sekä kuvan ottamiseen ja muokkaamiseen. 
– Opetellaan mahdollisuuksien mukaan kuvan, äänen ja videon tuottamista ja muokkaamista. 
– Harjoitellaan oman digitaalisen tuotoksen jakamista muille.
– Harjoitellaan tiedon siirtämistä sovelluksesta toiseen.
– Harjoitellaan tekemään sähköisiä muistiinpanoja.
– Tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin esimerkiksi leikillisen tai toiminnallisen menetelmän, pelien tai visuaalisen ohjelmointiympäristön kautta. Opetellaan toteuttamaan pienimuotoinen ohjelmointitehtävä itsenäisesti. 
– Opetellaan tallentamaan työt koulun osoittamaan sähköiseen portfolioon.

Vastuullinen ja turvallinen toiminta

Oppilaita ohjataan tieto- ja viestintäteknologian vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön, hyviin käytöstapoihin verkossa sekä tekijänoikeuksien perusperiaatteiden tuntemiseen. Koulussa harjoitellaan eri viestintäjärjestelmien sekä opetuskäytössä olevien yhteisöllisten palvelujen käyttöä. Oppilaat saavat tietoa ja kokemusta hyvien työasentojen ja sopivan mittaisten työjaksojen merkityksestä terveydelle.

Sisällöt

– Opitaan laatimaan vahva salasana. Oppilas oppii ymmärtämään, miten salasanoja tulisi käsitellä tietoturvan näkökulmasta. 
– Opitaan tekijänoikeuksien perusperiaatteita. Opetellaan käyttämään vain luvallista materiaalia omissa tuotoksissa ja huomioimaan tekijänoikeudet myös omien tuotosten osalta. Harjoitellaan merkitsemään lähteet omiin tuotoksiin.
– Harjoitellaan noudattamaan tietoturvan periaatteita kaikessa työskentelyssä. Opitaan, että omia henkilötietoja ja kuvia ei kannata jakaa harkitsemattomasti. Opitaan myös, että julkaistua materiaalia ei välttämättä saa enää poistettua. 
– Opetellaan suojaamaan tietokone haitalliselta materiaalilta. Ymmärretään, että epäilyttäviä posteja tai tiedostoja ei kannata avata tai ladata.
– Harjoitellaan työskentelyä erilaisissa yhteisöllisissä verkkoympäristöissä ja kerätään tätä kautta kokemusta vastuullisen työskentelyn periaatteista. 
– Opetellaan, mitkä ovat hyvät käytöstavat ja millaista on asiallinen kielenkäyttö verkossa. Pohditaan, mikä on asiatonta materiaalia, jota itsestä tai muista ei saa verkossa jakaa. 
– Oppilaita opastetaan ergonomiseen työskentelyyn.
– Saadaan tietoa sähköisten laitteiden sopivista käyttömääristä.

Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely

Oppilaat harjoittelevat etsimään tietoa useammasta eri lähteestä hakupalveluiden avulla. Heitä ohjataan hyödyntämään lähteitä oman tiedon tuottamisessa ja harjoittelemaan tiedon kriittistä arviointia. Oppilaita kannustetaan etsimään itselle sopivia ilmaisutapoja ja käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa työskentelyn ja tuotosten dokumentoinnissa ja arvioinnissa.

Sisällöt

– Harjoitellaan itsenäistä tiedonhankintaa eri oppiaineissa mahdollisimman monipuolisesti. Opetellaan käyttämään monipuolisesti erilaisia hakusanoja ja -lauseita. Harjoitellaan hakemaan tietoa useammasta eri lähteestä ja hyödyntämään sitä oman tiedon tuottamisessa. 
– Tutustutaan lähdekritiikin perusteisiin.
– Tutustutaan erilaisiin esitys- ja työskentelytapoihin ja harjoitellaan valitsemaan omiin tehtäviin ja tuotoksiin sopiva sovellus ja työtapa.
– Harjoitellaan tekemään selkeitä ja viimeisteltyjä töitä tieto- ja viestintäteknologian avulla. 
– Harjoitellaan tekemään ja käyttämään omia sähköisiä muistiinpanoja opiskelun tukena. 
– Tutustutaan portfolioajatteluun ja harjoitellaan sen käyttöä omassa työkentelyssä.

Vuorovaikutus ja verkostoituminen

Oppilaat harjoittelevat erilaisissa verkkoympäristöissä työskentelyä. Oppilaat hankkivat kokemuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttämisestä vuorovaikutuksessa koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Sisällöt

– Työskennellään erilaisissa yhteisöllisissä verkkoympäristöissä.
– Opetellaan ottamaan vastuuta omasta viestinnästä.
– Harjoitellaan hyödyntämään koulutyöstä saatua sähköistä palautetta oman opiskelun tukena. 
– Ohjataan oppilaita tarkastelemaan ja arvioimaan tieto- ja viestintäteknologian roolia vaikuttamiskeinona. 
– Harjoitellaan kuvan ja videon avulla viestimistä.
– Hankitaan kokemuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttämisestä vuorovaikutuksessa koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa. 
– Harjoitellaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa itsearvioinnin työkaluna.