5.4.4 Joustava perusopetus

5.4.4 Joustava perusopetus (OPS-perusteet)

Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7–9 vuosiluokkien yhteydessä annettavaa joustavan perusopetuksen toimintaa36. Tässä käytetään joustavan perusopetuksen toiminnasta nimitystä joustava perusopetus. Opetus toteutetaan perusopetusta koskevien säädösten ja opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti.

Joustavalla perusopetuksella pyritään vähentämään perusopetuksen keskeyttämistä ja ehkäisemään syrjäytymistä37. Tavoitteena on vahvistaa oppilaiden opiskelumotivaatiota ja elämänhallintaa. Perusopetuksen oppimäärän suorittamisen lisäksi oppilaita tuetaan, kun he siirtyvät seuraavaan koulutusvaiheeseen ja edistetään heidän valmiuksiaan menestyä opiskelussa.

Joustava perusopetus on tarkoitettu niille 7–9-luokkien oppilaille, joilla on alisuoriutumista ja heikko opiskelumotivaatio sekä oppilaille, joiden arvioidaan olevan vaarassa syrjäytyä jatkokoulutuksesta ja työelämästä. Opetuksessa korostuu moniammatillinen sekä eri hallintokuntien ja organisaatioiden välinen yhteistyö. Yhteistyöhön voivat osallistua myös ammatilliset oppilaitokset ja lukiot, vapaan sivistystyön oppilaitokset sekä nuorten työpajat. Joustavaa perusopetusta suunnittelemaan ja organisoimaan voidaan muodostaa ohjausryhmä.

Koulun toimintatapoja ja opetusmenetelmiä kehitetään niin, että ne vastaavat joustavaan perusopetukseen valittujen oppilaiden yksilöllisiä tarpeita. Erityistä huomiota kiinnitetään työmuotoihin, joilla lisätään oppilaiden osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta kouluyhteisössä sekä vahvistetaan huoltajien ja kaikkien joustavassa perusopetuksessa työskentelevien yhteistä kasvatustyötä. Opetuksessa painotetaan toiminnallisia ja työpainotteisia opiskelumenetelmiä.

Joustava perusopetus järjestetään pienryhmämuotoisesti koulussa, työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä moniammatillista yhteistyötä sekä tuki- ja neuvontapalveluita käyttäen38. Opettajan lisäksi toimintaan osallistuu nuorten sosiaalisen kasvun tukemiseen, perheiden kanssa tehtävään yhteistyöhön sekä muuhun tuki- ja neuvontatyöhön perehtynyt, opetuksen järjestäjän nimeämä ammattilainen. Opetusta voidaan tarvittaessa antaa osittain myös muun opetusryhmän yhteydessä.

Opetus toteutetaan lähiopetuksena koulussa sekä ohjattuna opiskeluna työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä. Opiskelu koulun ulkopuolella on oleellinen osa joustavaa perusopetusta. Näiden jaksojen aikana oppilailla on oikeus opettajan antamaan ohjaukseen ja opetukseen. Oppilaille annetaan opetussuunnitelman mukaisia oppimistehtäviä. Suoriutuminen oppimistehtävistä otetaan huomioon oppilaan arvioinnissa. Työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä oppilaiden kanssa työskentelevä henkilöstö tulee perehdyttää työturvallisuuteen, tietosuojaan ja salassapitoon liittyviin sekä muihin tarvittaviin säädöksiin.

Oppilas valitaan joustavaan perusopetukseen oppilaan tai huoltajan hakemuksesta. Oppilaita valittaessa heihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Opetuksen järjestäjä päättää oppilasvalinnan perusteista ja valintamenettelystä.39 Oppilasvalinnasta tehdään hallintopäätös joka valmistellaan moniammatillisesti. Jos yksittäinen oppilas siirtyy pois joustavasta perusopetuksesta ennen perusopetuksen päättymistä, tehdään joustavan perusopetuksen päättymisestä hallintopäätös.

Joustavan perusopetuksen oppilaalla on oikeus säädösten mukaiseen oppimisen ja koulunkäynnin tukeen, ohjaukseen ja opiskeluhuoltoon. Oppilas voi tarvitessaan saada yleistä tai tehostettua tukea. Poikkeuksellisesti joustavaan perusopetukseen voidaan ottaa myös erityistä tukea saava oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan opetuksessa käytettävää opetussuunnitelmaa ja järjestelyä voidaan pitää oppilaan edun mukaisena.40

Joustavan perusopetuksen oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tai tarkistetaan hänelle jo aiemmin laadittua oppimissuunnitelmaa. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Se sisältää soveltuvin osin samoja osa-alueita kuin tehostetun tuen aikana laadittava oppimissuunnitelma. Lisäksi oppimissuunnitelmassa kuvataan oppilaan joustavan perusopetukseen liittyvät erityispiirteet, kuten opetuksen järjestäminen koulun ulkopuolisissa oppimisympäristöissä. Mikäli oppilas saa erityistä tukea, joustava perusopetus kuvataan vastaavalla tavalla henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa eli HOJKSissa.


36 Perusopetuslaki 5 § (1707/2009)
37 Perusopetusasetus 9 a § 1 mom. (1768/2009)
38 Perusopetusasetus 9 a § 2 mom. (1768/2009)
39 Perusopetusasetus 9 b § 2 mom. (1768/2009)
40 Perusopetusasetus 9 b § 1 mom. (1768/2009)

Porin kaupunki

Joustava perusopetus on tarkoitettu vuosiluokkien 7–9 oppilaille, jotka ovat vaarassa jäädä ilman perusopetuksen päättötodistusta. Joustavan perusopetuksen toteuttamistapa voi vaihdella yksilöllisesti. Painopiste voi olla työssäoppimisessa, oppilaiden jatko-opintojen kannalta välttämättömän osaamisen kartuttamisessa ja/tai oppilaan kasvatuksellisessa tukemisessa ja omien vahvuuksien paikantamisessa. Joustavan perusopetuksen ryhmään voidaan ottaa oppilas, jolla on

  • tarve vaihtoehtoiselle opiskelumuodolle perusopetuksen loppuun saattamiseksi,
  • riittävästi motivaatiota ja valmiutta opiskella joustavan perusopetuksen ryhmässä ja
  • riittävä kielitaito (kun on kyse vieraskielisestä oppilaasta).

Opetus järjestetään normaalia pienemmässä ryhmässä. Osa opetuksesta toteutetaan työjaksojen aikana. Oppilaat osallistuvat soveltuvin osin yleisopetuksen ryhmiin esimerkiksi valinnaisissa aineissa sekä taide- ja taitoaineissa.

Koulussa joustavasta perusopetuksesta vastaa rehtori tukenaan tiimi, johon kuuluvat koulun rehtorin lisäksi ryhmän opettaja ja koulukuraattori. Koulun kuraattorin osallistuminen toimintaan on välttämätöntä moniammatillisuuden toteutumiseksi. Tiimiin voivat kuulua tarvittaessa koulunkäyntiohjaaja ja koulun muu oppilashuoltohenkilöstö. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös oppilaanohjaajan kanssa toisen asteen jatko-opintojen järjestämiseksi.

Opettaja vastaa ryhmän opetuksesta ja toiminnasta. Oppilasta varten asetetut tavoitteet, opetuksen sisällöt, oppimisen arviointi, oppimisympäristöt ja tukitoimet suunnitellaan ja toteutetaan perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan. Oppimisympäristöjen ja työtapojen valinnassa korostuvat toiminnallisuus ja käytännönläheisyys. Koulun opetussuunnitelmaan kirjataan, miten koulun ulkopuolella tapahtuva opiskelu järjestetään ja miten oppilaiden opiskelua tällöin ohjataan ja seurataan. Työpaikkajaksoista tehdään sopimus, jossa eritellään eri tahojen vastuut ja velvoitteet.

Koulun opetussuunnitelmassa tarkennetaan työnjako ja toimijoiden vastuut.

Joustavassa perusopetuksessa korostuu yhteistyö huoltajien kanssa ja heidän sitouttamisensa opetuksen tavoitteisiin ja toimintaperiaatteisiin sekä oppilaan opintojen tukemiseen. Koulun ulkopuolella tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat mm. toisen asteen oppilaitokset, työpaikat sekä eri viranomaistahot, kuten perusturva ja nuorisopalvelut. Toiminnassa hyödynnetään erilaisia tuki- ja neuvontapalveluita.

Joustava perusopetuksen haetaan hakemuksella, jonka allekirjoittavat sekä oppilas että huoltaja. Hakijoille ja mahdollisuuksien mukaan heidän huoltajilleen tehdään haastattelu, jossa tarkennetaan oppilaan valmiuksia ja motivaatiota opiskella joustavan perusopetuksen ryhmässä. Valinta tehdään hakemusten, haastattelujen ja opettajien ja/tai oppilashuollon henkilöstön suositusten perusteella. Koulu tiedottaa kohderyhmään kuuluville oppilaille ja heidän huoltajilleen joustavasta perusopetuksesta ja hakumenettelystä. Oppilasvalinnat käsitellään moniammatillisesti. Oppilasvalinnasta tehdään hallintopäätös.


Mikäli koulussa järjestetään joustavan perusopetuksen toimintaa, koulun opetussuunnitelmassa kuvataan:
- miten muissa oppilaitoksissa, työpaikalla tai muualla koulun ulkopuolella tapahtuva opiskelu järjestetään ja miten oppilaiden opiskelua tällöin ohjataan, seurataan ja arvioidaan
- miten eri toimijoiden yhteistyö, vastuut ja työnjako järjestetään