Ruotsi

B-ruotsin opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 6

VUOSILUOKKA: 6

TUNTIMÄÄRÄ: 2 VUOSIVIIKKOTUNTIA

Tavoitteet

Autetaan oppilasta ymmärtämään ruotsin kielen asema kansalliskielenä ja lisätään tietoa siitä, miksi ruotsia opiskellaan. Pyritään osoittamaan ruotsin kielen taidon välttämättömyys Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tutustutetaan oppilas vieraan kielen opiskelustrategioihin ja oman osaamisensa arviointiin mahdollisuuksien mukaan myös tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen. Rohkaistaan oppilasta ilmaisemaan itseään ja kommunikoimaan vieraalla kielellä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Korostetaan, että tärkeintä on tulla ymmärretyksi ja ymmärtää toista.

Keskeiset sisällöt

Tarkastellaan ja verrataan ruotsin ja suomen kielen sekä muiden entuudestaan tuttujen kielten tärkeimpiä yhtäläisyyksiä ja eroja. Selvitetään, missä ruotsin taitoa tarvitaan ja missä sitä voi käyttää. Opetellaan huomaamaan, missä ruotsin kieli näkyy erilaisissa arkisissa yhteyksissä. Sanastoa ja rakenteita opetellaan eri aihepiirien yhteydessä ja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Aihealueet käsittelevät oppilaan omaa elämää, kuten perhettä ja harrastuksia. Opetellaan suomesta poikkeavat foneettiset merkit ja niiden oikeaoppinen ääntäminen.

6. vuosiluokan päätteeksi osaamisen tason arvio annetaan opetussuunnitelman perusteissa olevien valtakunnalliset arviointikriteereiden perusteella jokaisessa oppiaineessa. Tämä osuus siirretään sellaisenaan opetussuunnitelman perusteista.

Tavoitteena on herättää oppilaan mielenkiinto opiskella toista kotimaista kieltä. Poistaa mahdollisia ennakkoluuloja ja luoda oppilaalle positiivinen asenne kielen opiskeluun sallivassa opiskeluilmapiirissä.

Viestintätilanteissa painottuvat toiminnallisuus, iloisuus ja luova suullinen ilmaisu. Tavoitteena on myös huomata miten paljon ruotsinkielisiä sanoja saadaan juonnettua englannista ja suomesta. Opiskelu tapahtuu Tabletkoulun sähköisen materiaalin avulla, jossa on yhdistettynä teksti- ja työkirja.


Toisen kotimaisen kielen opiskelu kuudennella luokalla etenee valtakunnallisten tavoitteiden mukaisesti.

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen (L1, L2, L4)

Autetaan oppijaa ymmärtämään kaikkien osaamiensa kielten keskinäinen suhde. Opiskelussa hyödynnetään oppilaan omaa intoa, uteliaisuutta ja oivallusta uutta kieltä kohtaan. 

Kieltenopiskelutaidot (L3)

Luodaan oppilaalle mukava ilmapiiri opiskeluun ja toteutetaan opintoja monipuolisesti; hybridikirja, puhevideot, pelit sekä leikit ja tietokone. 

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa sekä tulkita ja tuottaa pieniä tekstejä (L4, L5)

Painotus oppitunneilla on suullisessa ulosannissa ja viestimisessä eri tilanteissa. Rohkaistaan oppilasta puhumaan ja käyttämään muita, myös ei-kielellisiä keinoja, sekä pyytää tarvittaessa toistoa ja hidastusta. Harjoitellaan puhumaan kohteliaasti ja muita kunniottavasti.

Tarjotaan oppilaalle runsaasti mahdollisuuksia käyttää jo opittua kieltä pienimuotoisin kirjoituksin ja puhetilantein. Oppilasta myös rohkaistaan toimimaan ja ennakoimaan uusissa tilanneyhteyksissä.